Luovankylä

Luovankylä sijaitsee Teuvan kunnassa Teuvan, Karijoen ja Päntäneen keskellä. Lähimpiin taajamiin on matkaa n. 15 km, Teuvan ja Karijoen keskustoihin, Kauhajoelle n. 25 km. Luovankylä on ollut perinteinen maanviljelyksestä elävä kylä ja on edelleen. 1960-luvulla alkoi suurten ikäluokkien poismuutto, joka näkyi merkittävästi myös Luovankylän väestön määrässä ja ikärakenteessa. Tästä alkoi kylän asukasmäärän pieneneminen, jota jatkui vuosikymmeniä. Nyt se on tullut taantumavaiheeseen ja on useita vuosia pysynyt vakiossaan eli noin 100 asukkaan kylänä. Nyt 2000-luvun puolenvälin jälkeen kylän asukasmäärä on kokenut positiivista heräämistä. Kylässä on tällä hetkellä noin 20 kouluikäistä ja sitä nuorempaa lasta. Kylä edustaa perinteistä maaseutumaisemaa laidun- ja viljelysmaineen. Kylällä kulkiessaan törmää vielä perinteisiin maaseudun eläimiin, kuten esim. lehmiin ja hevosiin. Kylästä löytyy ratsastustila, Hietikon ratsastustalli, joka on toiminut 1990-luvun alkupuolesta lähtien.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Luovankylästä on hyvät mahdollisuudet päästä nauttimaan usean lähikunnan läpi kulkevista luonto- ja latureitistöistä. Luovankylän kupeessa on rauhoitettuja suoalueita, kuten Lutakkonevan maasto, johon on Luovankylästä vain noin parin kilometrin matka. Luovankylästä Päntäneelle mentäessä löytyy toinen suo-alue, Tarkankeidas. Samoin Parran laskettelu- ja vapaa-ajankeskus sijaitsee muutaman kilometrin päässä. Kylässä järjestettäviä tapahtumia ovat mm. maailmanparannuskerho, miesten ja naisten jumpat, lastenkerhot, kansalaisopiston toiminta, naisten illat, puurojuhlat.

Palvelut kylässä

Kylässä käy kutsutaksi kerran viikossa.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Luovankylän kylätupa valmistui kökkätyön tuloksena vuonna 1996. Kylätupaan on rakennettu laajennusosa, joka valmistui v. 2005. Lisäksi nyt ollaan suunnittelemassa majoitustilaa sisältävän varastorakennuksen rakentamista pihapiiriin. Kylätuvan omistaa Luovankylän Maa- ja kotitalousseura. Kylätupa on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Siellä kokoontuu esim. naisten jumppa, lentopallo, 4H-kerho ja “Maailmanparannus”-kerho. Kesäisin pidetään yllä pientä kioskitoimintaa. Kioskista voi ostaa esim. makeisia, jäätelöä, lähellä tuotettua hunajaa sekä kananmunia. Lisäksi kylätuvalla järjestetään erilaisia juhlia, kuten kihlajaisia, syntymäpäivä- ja valmistujaisjuhlia. Juhlien järjestämistä helpottaa uudistettu keittiö ja avara sali esiintymislavoineen. Saliin mahtuu noin sata juhlijaa. Vuosittain järjestetään kyläläisille puurojuhla, jossa vierailee myös joulupukki.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Luovankylän maa- ja kotitalousseura, Luovankylän vesiosuuskunta.

Kylässä toimivia yrityksiä

Kylässä toimii mm. maanrakennusalan, turvetuotannon ja puusepän sekä rakennusalan yritystoimintaa .

Kylän vahvuudet

Kylän vahvuuksina voidaan pitää mm. luonnon rauhaa, yhteistä kokoontumistila ja sopivaa etäisyyttä mm. Teuvalle, Karijoelle ja Kauhajoelle.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kylätuvan kehittäminen on lähitulevaisuuden kehittämiskohde. Tulevaisuuden näkymät Tavoitteena on pitää kylä vireän ja toivoa, että kylä ei ikäänny, vaan kylään muuttaa lisää lapsiperheitä.

Päivitetty 20.12.2014