Komsi

Komsia kutsutaan vanhemman väen keskuudessa Komsinpaikaksi/Komsinloukoksi. Komsi sijaitsee Teuvan Kirkonkylän kupeessa. Komsin paikka Teuvan kunnassa muodostuu seuraavista alueista: Luhtalan ja Varsalan loukko, Teerenpaikka, Pappilanhaka sekä uudemmat alueet Sepän ja Rasin asuntoalue. Vireä yhteistoiminta kyläläisten, Komsin koulun, entisen kyläkaupan ja Pappilankankaan hiihtomajan ympärillä sai aikoinaan aikaan sen, että Komsin Kyläseura perustettiin kyläläisten iloksi. Komsissa on hyvä asua ja harrastaa ja siellä asuu noin 300 taloutta. Kylällä toimii koulu ja aktiivinen kyläyhdistys. Maisema on kaunista pohjalaista maalaismaisemaa. Matkaa Teuvalle 5-10 min, Seinäjoelle noin 60 min.

Kylän halkaisee Varsalan luoma ja muutama muu sivuluoma, jotka laskevat Teuvan jokeen. Kylällä risteilee myös useampi soratie. Kylän päätie Teuva-Karijoki oli pääosin huonokuntoinen soratie, joka viimein päällystettiin vuonna 2010. Valokuitukaapeli saatiin syksyllä 2006, joten etätyömahdollisuudet kylällä paranivat näin huomattavasti. Nähtävyyksinä voisi mainita Roumion kivipeltoineen, Karvahuulen laavun sekä hiihtomajan ulkoilureitistöineen. Luhtalan tuulimylly ja vanha taloyhteisö ovat myös näkemisen arvoisia. Kylän nykyisiä merkkihenkilöitä lienee muusikko Simo Ralli.

Toimintaa ja tapahtumia

Kylässä asuu idearikasta väkeä ja erilaisia tapahtumia järjestetään vuosittain, mm. retkihiihtopäivät, hiihtokoulu, nappula- ja nuorisohiihdot sekä öinen, ulkotulien valaisema tunnelmahiihto. Markkinahölkkä, lunnin lenkki, kulttuuritapahtumat mm. näyttelyt, lasten pikkujoulut, yhteislaulutilaisuudet.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Urheiluseura Teuvan Rivakan Kirkonkylän kyläosaston perustama Pappilankankaan hiihtomaja täyttää 50 vuotta vuonna 2012 ja sitä ylläpidetään talkooporukalla. Pappilankankaalta löytyy sekä valaistu ja valaisematon n. 3 km pururata. Myös muita valaisemattomia reittejä löytyy sekä talkoovoimin ajettuja hiihtoreittejä. Pappilankangas on yhteydessä Suupohjan reitistöön, josta avautuu talvisin latuja ja kesäisin vaellusreittejä noin 70 km. Pappilankangasmitali, joulupukkipalvelu, Majan laulajat-mieskuoro sekä majalla asustava ”kökkähenki” Nestori Vihtori Valdemar Onni Aleksanteri Pappilankangas luovat omaa henkeä kylän toimintaan.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Teuvan Rivakan Kirkonkylänkylän kyläosasto, www.pappilankangas.fi , Martat, 4H-yhdistys, kansalaisopisto ja Joogakerho.

Kylässä toimivia yrityksiä

Kylässä on monipuolista yritystoimintaa mm. taimitarhoja, pajoja, puusepänliike, taksi, kampaamo, ompelua, insinööri-, suunnittelu- ja konsulttitoimistoja, rakennus- ja maalausliikkeitä, puutavaraliike, urakointia ja metallialan yrityksiä sekä parikymmentä maatilayritystä.

Kylän vahvuudet

Kylän sijainti on hyvä, koska kirkonkylän palvelut ovat lähellä. Sijainti sopii lapsiperheille ja nuoria perheitä muuttaa kylälle. 100-vuotias kyläkoulu on tärkeä ja ihastuttava paikka ja miljöö. Kylään saatiin myös valokuitukaapeli syksyllä 2006.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Komsin koululaisten reppupostissa laitetun kyselyn vastauksissa eniten esitettiin pyörätietä ja Joentaustantien liittymän alun (ja mahdollisesti myöhemmin koko tien) asfaltointia. Lisäksi koululaisille tehtiin kysely paratiisi- ja kauhukylästä vuonna 2014, jossa he esittivät kylälle huvipuiston lisäksi mm. uimapaikkaa. Sitä myös vanhempien lomakkeissa ehdotettiin Pappilankankaan kehittämisen lisäksi. Päädyttiin kolmeen toiveiden pääryhmään tulevaisuuden suhteen: Komsinjärven ennallistaminen ja kehittäminen ja siihen liittyvien Pappilankankaan toimintojen kehittäminen (esim. seikkailupuisto, liikuntaleiri tms.), tiestön kehittäminen ja yhteisten tapahtumien lisääminen.

Päivitetty 20.12.2014