Tainuskylä

Tainuskylä sijaitsee Jurvan koiliskulmassa, rajoittuen Laihiaan ja Ilmajokeen. Jurvan kunta liitettiin kuntaliitoksen myötä Kurikkaan vuonna 2009 jolloin Tainuskylästä tuli yksi Kurikan kylistä. Vakinaisia asukkaita kylällä on noin 165. Lisäksi kesäisin useita kesäasukkaita. Matkaa Seinäjoelle tulee noin 50 km, Vaasan 60 km ja Kurikan keskustaan noin 40 km. Tainuskylä on tyypillinen maaseudun kylä. Laajat peltoaukeat ovat syntyneet entisen Tainusjärven paikalle. Kylän itäpuolella kohoaa Pässilänvuori, eteläpuolella Matalakallio ja pohjois- länsipuolella metsät ja suot josta Levanevaa halkoo Kurjenkierroksen luontoreitistö.

Palvelut

Kylällä kiertää kirjastoauto joka toinen viikko. Asiointitaksi kulkee joka viikko. Linja- auto kulkee arkena kerran päivässä kylän läpi Seinäjoelle ja takaisin.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylällä on kaupungin omistama Pässilänmaja, jota saadaan käyttää kokoontumis- ja harrastetilana. Majan ympärillä kiertää kuntopolkuja. Lisäksi pihassa on maauimala pukukoppeineen. Kesäaikana on käytössä tanssilato, jossa on myös kahviotilat. Kesällä järjestettävät viidet latotanssit on saanut suuren suosion ympäri maakuntaa. Lisäksi talkoovoimin rakennettu Kalliokota ja samalla alueella oleva näkötorni on monen retkikohteena. Kyläyhdistys vuokraa Tanssilatoa erilaisiin juhliin, kuten myös omistamaansa isoa telttaa.

Kylän tapahtumia

Kylällä järjestetään laskiaisrieha, Kalliokodalla metsäkirkko, Tainusjärven holökkä ja Kesärieha, joka on suunnattu pääasiassa lapsiperheille. Latotansseja kesällä viidet, kesäretki, patikkaretki, myyjäiset, yhteinen joulujuhla sekä erilaisia talkoita.

Rakennuspaikkoja

Kylällä on muutamia kaavoitettuja rakennuspaikkoja, joihin pääsee tutustumaan Kurikan kaupungin nettisivuilta. Lisäksi kannattaa tontteja kysellä yksityisiltä maanomistajilta.

Kylän vahvuudet

Kylällä on monipuolinen maalaismaisema ja kaunis luonto erilaisine liikuntamahdollisuuksineen. Kylän alueella kiertää Kurjenkierroksen luontoreitti. Monipuolista yrittäjätoimintaa kylän asukasmäärään nähden. Aktiivinen kyläyhdistys. Yhteisiä tiloja voidaan vuokrata myös ulkopuolisille. Nopea kuituverkkoyhteys, kylällä on omat www-sivut.

Kylän mahdollisuudet

Kuituverkon saaminen kylälle loi uusia mahdollisuuksia ennestään vireään yrittäjätoimintaan, joka antaa myös mahdollisuuden etätyön tekemiseen.

Erityispiirteet

Kylällä sijaitsee runsaasti erilaisia luontokohteita, kuten mm. Pässilänvuoren luontopolun Äijän- ja Ämmänpelto. Kurjenkierroksen luontoreitti kiertää paljolti kylää ympäröivällä alueella. Kylällä on lisäksi perinnemaisemaksi luokiteltuja niittyjä. Kylällä on runsaasti erilaista yritystoimintaa mm. puusepän teollisuutta ja maataloutta harjoitetaan eri muodoissa. Talkoohenki oli huipussaan vuonna 2001 järjestetyissä Nikkari-Jukola suunnistuskilpailuissa, jolloin pieneen kylään kokoontui tuhansia urheilijoita monesta eri maasta. Kyläläisillä oli erittäin suuri osuus tapahtuman onnistumisessa. Vuonna 2007 Tainuskylä valittiin vuoden Etelä- Pohjalaiseksi kyläksi.

Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Hyvät kulkuyhteydet Seinäjoelle ja Vaasaan. Kurikan keskusta kylän sijaintiin nähden lähellä. Monipuolinen yritystoiminta jo valmiina, joten uuden yrittäjän on helppo tulla.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kylän tärkeitä kehittämiskohteita on kylän asuttuna pitäminen ja nuorten lapsiperheiden houkutteleminen kylään asumaan.

Päivitetty 26.06.2011