Sarvijoki

Sarvijoen kylä sijaitsee Kurikan kaupungin, ent. Jurvan, luoteiskolkassa. Matkaa Vaasan keskustaan on 36 km, Kurikan keskustaan 46 km, valtatielle 8 noin 6 km. Sarvijoen kylä on läpi historian elänyt läheisessä vuorovaikutuksessa Vaasan kaupungin kanssa. Vaasa on Sarvijoelle edelleen luonnollinen asiointisuunta ja sinne on ollut tieyhteys jo kauan ennen kuin esim. Jurvan kirkonkylään. Sarvijoelta töissä käydään pääasiassa Vaasassa, mutta myös esim. Jurvan kirkonkylällä. Kylä on maaseutumainen, rauhallinen ja turvallinen asuinympäristö. Luonto on täällä hyvin lähellä ihmistä. Silti kylä on nykyaikainen suhteellisin hyvine tietoliikenneyhteyksineen.

Palvelut

Lasten päivähoitopalvelut ovat juuri saamassa tuekseen ryhmäperhepäivähoidon Sarvijoen entiselle koululle. Hyvinvointipalveluista pankki löytyy kylältä. Toivon mukaan kylälle saadaan kyläkauppias mahdollisimman nopeasti. Asiointitaksi Jurvan kirkonkylään kulkee kerran viikossa. Julkinen liikenne Vaasaan toimii hyvin ajatellen Vaasassa töissä käyviä. Seutulippujärjestelmä tarjoaa linja-autolla matkustaville edullisen matkustustavan. Lähin rautatieasema on Vaasassa, mutta monipuolisemmat yhteydet ovat Seinäjoelta. Vaasan lentokentälle matkaa on vain 23 km ja sieltä onkin rajattomat mahdollisuudet matkustaa minne tahansa maailmassa. Peruskoulun ala-asteen opetuksessa tehdään yhteistyötä Maalahden kunnan Kolinan kylän (n. 5 km:n päässä) kanssa.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylässä toimii kansalaisopiston/eri tahojen järjestämiä harrastuspiirejä runsaasti. Harrastustoimintaa varten kylässä on käytössä kylän yhteinen mökki (virkistysalueella), entinen koulu (Kurikan kaupungin omistuksessa) sekä Työväenyhdistys Veikkola ry:n työväentalo. Kylässä on aloittanut kesällä 2010 yrittäjä, joka tarjoaa mm. ratsastus- ja musiikkitoimintaa sekä kahvilan tarjoamia palveluita. Harvinaisuutena kylältä löytyy oma rukoushuone, jonka kylän väki aikoinaan kökällä rakensi liki 200 vuotta sitten ja joka on käytössä edelleen.

Kylän tapahtumia

Kyläyhdistys järjestää urheilu-, joulu- ym. tapahtumat ja Työväenyhdistys jokavuotisen isäin- ja äitienpäivälounaan. Uutuutena mainittakoon kylällä esitettävä joulunäytelmä (23.12.), jonka ohjauksesta vastaa sarvijokinen. Näyttelijät ovat osittain muualta ja musiikista vastaa kylän oma kuoro.

Alueella toimivat yhdistykset

Sarvijoen Kyläyhdistys ry, Työväenyhdistys Veikkola ry, Metsästysseura Erä II. Seurakunnan diakoniapiiri on myös aktiivinen.

Rakennuspaikkoja

Kylällä on vapaana useita isoja Kurikan kaupungin omistamia tontteja. Lisäksi tarvittaessa etsitään yksityisten omistamia tontteja niitä haluaville.

Kylän vahvuudet

Maantieteellinen sijainti, paljon aktiivisia ja osaavia kyläihmisiä, toimiva julkinen liikenne, viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö.

Kylän mahdollisuudet

Viihtyisä ja turvallinen maaseutumainen asuinympäristö, teollisuuden lähentyminen Vaasan suunnasta sekä Kurikan kaupungin pilottikylänä kylän kehittäminen.

Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Kylä sijaitsee suhteellisen hyvässä logistisessa paikassa. Tällä hetkellä kylällä toimii jo muutama maatalousyrittäjä (maitotilallisia, lammas- ja villisikatilallinen, tyrninviljelijä), kaksi musiikkistudiota, ratsastusyrittäjä jne. Vaasalaisille yrityksille alihankintayrityksenä toimiminen olisi erinomainen mahdollisuus.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Tonttien markkinointi, 3. rivitalon rakentaminen ja kyläkauppiaan saanti kylälle.

Päivitetty 26.06.2011