Panttila

Koivistonkylä sijaitsee noin viiden kilometrin päässä keskustasta Ilmajoen rajalla. Kylän halki kulkee rautatie, jonka seisakki kylässä on Panttila. Nimi on postiosoitteessa ja siksi puhutaan usein Panttilan kylästä. Koivistonkylällä on perinteikäs teollisuushistoria. Kurikan Lakkitehtaan alue ja lähellä sijaitsevat tehtaan johtajien asunnot ovat Aarne Ervin suunnittelemia. Panttilan kylä ja Kurikan lakkitehdas on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Palvelut

Kylässä on oma vireä koulu, seurakuntakoti ja kansalaisopiston eri piirejä toimii kylällä. Kirjastoauto käy viikoittain ja kesällä on leikkikenttätoimintaa. Panttilassa on oma kylätaksi, leipomo ja parturi/kampaamo sekä kotipalveluyritys. Löytyy myös matonkudemyymälä ja kesäkioski. Kylällä on voimakasta teollisuutta: turkismuokkaamo, huonekaluvalmistusta, kasvihuoneiden ja niiden metallirakenteiden valmistusta ja lvi-alan teollisuutta. Kylässä on mökkimajoituskohde.

Yhteisessä käytössä

Kylällä on valaistu latu/pururata keskustaan asti, samoin kevyenliikenteen väylä. Koulun lähellä oleva Panttilan kenttä on myös kyläläisten käytössä, talvella jäädytetty.

Kylän vahvuudet

Kylällä toimii metsästysseura sekä maa- ja kotitalousseura, joista jälkimmäinen vuokraa koneita ja kalustoa kyläläisille. Kulttuuriympäristö vanhoin talonpoikaista rakennustapaa edustavin pihapiirein on ainutlaatuinen. Metsästys-, marjastus- ja sienestysmaastot ovat hyvät sekä kauniit Kyrönjokeen laskevan maisemat Nenättömänluoman varrella.

Kylän kehittämiskohteet

Kylä on toimelias ja elävä, mutta kylätoimintaa tulisi saada. Kulttuuriympäristöarvo olisi hyödynnettävä, samoin rautatien mahdollisuudet. Uudisasukkaita on tullut ja lisää voidaan saada uusien kaavatonttien myötä. Kesäisiä kylätapahtumia voisi kehittää talvisen puurojuhlan lisäksi.  

Päivitetty 26.06.2011