Närvijoki

Närvijoki on Kurikan läntisin kylä. Kurikan keskustaan matkaa on 42 km, Seinäjoelle 72 km ja Vaasaan 57 km. Kylän läpi virtaa Närpiönjoki, jossa on useita koskia. Joki on kylän alapäässä 20 m alempana kuin sen yläpäässä. Tämä on tehnyt mahdolliseksi monipuolisen yritystoiminnan syntymisen joen varrelle jo 1800-luvulla.

Närvijoella on 350 asukasta, mutta kymmenesosa asukkaista kuuluu Närpiön kaupunkiin. Näin pieni osa asukkaista kuuluu yli 300 vuoden jälkeenkin vielä kylän alkuperäiseen suurpitäjään.

Tänä päivänä kylää luonnehtii monipuolinen yritystoiminta: huonekalu-, linja-autoliikenne-, metsäkone- ja kaivinkoneyritykset. Kaupat ja koulu ovat kylästä hävinneet, mutta uutta yritystoimintaa on tullut: sahaus- ja rakennustoimintaa, nettikauppaa, maatilamatkailua ja korkean koulutuksen vaatimaa parisuhdeneuvontaa. Maa- ja metsätalous on edelleen tärkeä työllistäjä. Närpiön puolelta mansikanviljely on laajentunut myös kyläämme. Kesäaikana toista sataa ulkomaista poimijaa ahertaa mansikkapelloilla.

Vahvuudet

Vahva yritystoiminta on tärkeä kylän tulevaisuutta ajatellen. Kylästä on hyvät yhteydet kuntakeskukseen ja erityisesti valtatie 8:lta Vaasaan. Vaasalaiset ovatkin ostaneet tyhjillään olevia taloja. Kylään muuttaneet lapsiperheet vahvistavat uskoa kylän tulevaisuuteen. Joki tuo tasaiseen lakeusmaisemaan kaivattua vaihtelua.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Riihikoskessa on koko Närpiönjoen suurin pudotuskorkeus. Vanhassa saha- ja myllypaikassa on paljon potentiaalia kehitettäväksi. Tulisi edistää kaikenlaista kyläläisten yhteistoimintaa mm. peruskorjaamalla nuorisoseuratalo. Yleistä viihtyvyyttä lisäisi kyläympäristöstä huolehtiminen sekä kujateiden ja joen hyödyntäminen mm. ulkoilureitistön kehittämisessä.

Vältettävät uhat

Kylän väestömäärä tulisi pysyä ennallaan ja mieluummin kylään tulisi saada lisää asukkaita.

Kyläläisten käytössä olevat yhteiset tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän yhteiset tilat: Kyläseuran ylläpitämä, vapaa-ajankeskus. Keskuksessa on Kylätalo, (kesäaikana) Vuokrattavia mökkejä, asuntovaunupaikkoja, lasten leikkialue, tasokas uima-allas ja Nuorisoseuran talo, jossa on mahdollisuus järjestää erilaisia tilaisuuksia. Tiloissa on juuri remontoitu nykyaikainen keittiö ja kahvio osa. Siellä toimii ympäri vuoden erilaisia harrastuspiirejä, niin aikuisille kuin lapsille. Edellämainitut tilat ovat vuokrattavissa myös ulkopuolisille. Hyvätasoisia kyläteitä pitkin voit kävellen tai polkupyöräillen ihailla kauniita Pohjalaismaisemia tai tutustua rauhoitettuihin kohteisiin. Kansalaisopisto, jossa voit harrastaa kudontaa, posliinimaalausta ja entisöintiä.

Tapahtumia kylällä

Koulujen loputtua järjestetään lapsille ”omat” juhlat. Kaiken ikäiset voivat kesällä kehittää uimataitoja uimakoulussamme. Kesällä järjestettävät Mansikkakarnevaalit ja Närvijokipäivät keräävät yhteen kyläläiset ja runsaasti myös kylästä aikojen saatossa poismuuttaneita. Yhteiset Kuntoliikuntatapahtumat keräävät aina runsaasti kunnostaan huoltapitäviä. Kirpparitoiminta pyörii kylässä ympäri vuoden.

Päivitetty 26.06.2011