Lusankylä

Lusankylä on monipuolinen, vireä kylä, jossa on runsaasti vesistöjä ja liikuntapaikkoja. Maasto on vaihtelevaa ja poikkeaa ”aakeesta – laakeesta” Pohjanmaasta. Kylä sijaitsee kantatie 67:n varrella (ns. uusi tie) n.5km Kurikan keskustasta Kauhajoelle päin. Lisäksi valaistu kevyen liikenteen väylä. Kylää halkoo Jalasjoki ja Kauhajoki jotka yhtyvät täällä Kyrönjoeksi sekä Pitkämön tekoallas. Meillä on jokitöyriä ja jylhiä kanjonimaisemia sekä kaksi Naturaalueeksi luokiteltua lehtoaluetta.

Palvelut

Säntin koulu n. 60 oppilasta ja kolme opettajaa, jääkiekkokaukalo, kirjastoauto. Valaistut pururadat ja hiihtoladut Pitkämön kanjonimaisemassa sekä Lusan Hallin ja Säntin koulun ympäristössä. Pitkämön leirikeskus sijaitsee jylhässä kanjonimaastossa, vain kivenheiton päässä vehmaasta lehtojensuojelualueesta sekä Pitkämön altaasta. Alueella on ympärivuoden vuokrattavia hirsihuviloita ja tunnelmallisia pikkumökkejä, myös karavaanareille ja telttailijoille on tarjolla upeita puistoalueita. Alueella on myös kahvilaravintola ja lapsille leikkipuisto. Vuokrattavat venepaikat, hyvä uimaranta ja rantapallokenttä Pitkämön altaalla. Hevosuittoalue Moljakassa. Jyllinkosken sähkölaitosmuseo (1912). Jyllinkosken lehtomaastossa on harvinaisia lehtokasveja, näköalatasanne ja luontopolut, luonnonkaunis maisema sopii patikointiin.

Yhteiset tilat ja harrastusmahdollisuudet

Säntin koulun salivuorot, kansalaisopiston kurssit, Lusan Hallin tilat. Tulva-aikana on mahdollisuus koskenlaskuun Pitkäkoskessa, Harjakoskessa ja Jyllinkoskessa. Viimemainitun alajuoksulla on pato vielä säilytetty ehjänä. Hyvin hoidetut kalavedet.

Kylän tapahtumia

Pääsiäisvalakia, kesällä lavatanssit katetulla lavalla A-oikeuksin ja hevosten SM-uinnit Moljakassa.

Alueen Yhdistyksiä

Lusankylän maa- ja kotitalousseura ry, Lusa-Syväojan diakoniapiiri, Kurikan hevosystävät ry, Kurikan yhteislupa-alue

Rakennuspaikkoja

Lusankylä sijaitsee osittain osayleiskaava-aluella. Kylän alueelle on rakennettu n. 60km viemäriverkkoa, joka mahdollistaa rakentamisen kylän alueelle ja liittymisen edullisella liittymähinnalla viemäriosuuskuntaan.

Kylän vahvuudet

Maaseutumainen rauhallinen ja viihtyisä asuinympäristö lähellä Kurikan keskustan palveluja.

Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Hyvät liikenneyhteydet Kantatie 67:lle ja valtatie 3:lle. Lusankylässä toimii mm. puusepänliikkeitä, maanrakennusliike, kone- ja laitehuolto, liikunnanohjauspalveluja tuottava yritys ja kirpputori.

Erityispiirteet

Lavatanssien järjestäminen on oleellinen osa alueen historiaa. Kylän alueella on ollut tanssitoimintaa vuosikymmenien ajan ja nykyinen tanssilava Lusan Halli on jo kuudes tanssilava alueella. Edellinen tanssilava purettiin Pitkämön tekoaltaan alta ja siirtämään nykyiselle paikalle vuonna 1969. Kurikan ainoa järvi Pitkämön tekoallas 1970 sekä Pitkämön vesivoimalaitos 6 MW ja Jalasjoen vesivoimalaitos 1,2 MW

Päivitetty 26.06.2011