Luopa

Luovan kylä sijaitsee 3-tien varrella, kahdeksan kilometriä Kurikan keskustasta Tampereelle päin. Luopa on Luovan talousalueen keskus. Kylä on maisemaltaan kumpuilevaa ja ”aakeetalaakeeta”. Kylää halkoo Jalasjoki. Seinäjoelle on 38 kilometriä, Vaasaan 78 kilometriä ja Tampereelle 165 kilometriä ja Rengonharjun lentokentälle 22 kilometriä.

Palvelut

Luovan kylässä on ala-aste, nuorisoseura, rantasauna, seurakuntakoti ja Loukajanvuoren näkötörni. Talousalueeseen kuuluu noin 500 taloutta.

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Nuorisoseuralla järjestetään ala-asteikäisille nuorten-ilta sekä erilaisia liikunta- ym. kerhoja. Seurakuntakodilla toimii päiväkerho alle kouluikäisille ja iltapäiväkerho 1-2 luokkalaisille sekä tyttö- ja poikakerho. Luovan ala-asteella 4-H kerho sekä liikuntaryhmiä. Luovan Nuorisoseuran talo on kylän harrastustoiminnan keskus, jossa on keittiö ja kahvila, näyttämö ja sali jossa harrastetaan mm. lentopalloa, ukkojumppaa, boccia sekä näytelmiä, huutokauppoja jne. Lisäksi Nuorisotalolta löytyvät kudontapiirille ja bändille omat huoneet. Luovan ala-asteen juhlasali on käytössä mm. sählyä, lentopalloa ja koripalloa varten. Pihalla on 5-korinen frisbee-golf rata sekä Kurikan ensimmäinen hiekkatekonurmi-kaukalo erilaisia pelejä varten ( muun muassa koripallokorit sekä leikkikenttä).

Nuorisoseuran varaus: 044 0456243, luovan.nuorisoseura@gmail.com
Kyläseura: luovan.kylaseura@gmail.com, 045 2037137 (Tapio Ropponen kodan vuokraus).

Yhdistykset

Luovan Talousalueen Kyläseura Ry, Luovan naisosasto Ry, Luovan Nuorisoseura Ry, Luovan Maa-miesseura Ry, Luovan ala-asteen vanhempainyhdistys Älläntikku Ry, Luovan Riento Ry, Luovan Vesiosuuskunta.

Tapahtumat

Loukajanvuoren Pääsiäisvalakiaa on pidetty yli 60 vuotta. Huutokauppoja sekä tansseja ja eläkeläisten virkistyspäiviä järjestetään Nuorisoseuralla sekä perinteinen syyslounas Luovan ala-asteella.

Rakennuspaikkoja

Tontteja löytyy alle kilometrin päässä koulusta ja rakennuspaikkoja Jalasjoen rannalta, Luovan ala-astetta vastapäätä. Paikoissa on hyvä rakennuspohja ja joessa kova hiekkapohja. Luovassa on kattava jätevesiverkosto.

Kylän vahvuudet

Kylällä oma ala-aste, kyläkauppa ja pankin sivukonttori sekä hyvät kulkuyhteydet. Lisäksi kylällä on monipuolista yritystoimintaa, kuten kuljetusliikkeitä, takseja, puusepänliikkeitä, broileri- ja kalkkunakasvatusta, metallipajoja ym.

Kylän mahdollisuudet

Hyvä sijainti, jonka ansiosta asukkaat pysyvät ja turistit pysähtyvät. Loukajanvuoren ja Jalasjoen kehittäminen.

Kylän erityispiirteet

Kylän sijainti kolmostien varrella. Koulu ollut kylällä jo vuodesta 1892. Loukajanvuoren 28 m korkea näkötorni, josta upeat näkymät jopa Seinäjoelle asti, sekä kota ja laavu vuorella. Oma vesi- ja viemäriosuuskunta.

Hyviä puolia yritystoiminnan kannalta

Hyvät kulkuyhteydet.

Kylän tärkeimmät kehittämisen kohteet

Myytäviä tontteja ja asukkaita lisää.

Päivitetty 14.03.2023