Nummikoski

Nummikoski sijaitsee Kauhajoelta noin 32 kilometriä etelään, Karviaan kulkevan maantien nro 6700 varrella Satakunnan rajan tuntumassa. Karvialle on matkaa 16 kilometriä, Parkanoon 55 kilometriä ja Seinäjoelle noin 90 kilometriä. Talouksia kylässä on noin 40 ja asukkaita alle sata.

Kylän läpi virtaa Nummijärvestä Karviaan Nummijoki, jossa on kaksi pitkää koskea. Molemmissa koskissa on ollut mylly ja voimalaitos. Näistä toinen on edelleen olemassa, 1800-luvun puolivälissä toimintansa aloittaneen Särkikosken mylly- ja sahalaitoksen entisöivät Voitto ja Helvi Luoma. Entisöinti valmistui 2005, jolloin kylällä järjestetyn Kauhajoen Päivän juhlan vieraille esiteltiin raamisahan toimintaa.

Erämaa sai asukkaat 1600-luvulla ja ensimmäiset talot on merkitty veroluetteloihin 1600-luvun lopulla. Talojen ja torppien asukkaat raivasivat vuosisatojen mittaan metsistä ja nevoista peltoaukeita ja pienviljelyyn keskittynyt maalaiskylä kehittyi muutaman talon entisaikaisesta omavaraistaloudesta.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Kylässä toimii diakoniapiiri. Myös kyläkirja on suunnitteilla. Kylässä kokoonnutaan vuosittain pääsiäisvalakian ääreen.

Palvelut kylässä

Suupohjan seutuverkko ulottuu Nummikoskelle ja valokaapeli tuli kylään vuonna 2006.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Koulu oli toiminnassa kevääseen 1989. Maa- ja kotitalousseura on vuokrannut entisen koulurakennuksen kokoontumistilaksi. Kansalaisopisto järjestää koululla koko lukuvuoden kestäviä puutyö- ja kutomakursseja. Koulurakennusta vuokrataan edelleen myös erilaisiin tilaisuuksiin.

Metsäinen luonto tarjoaa mahdollisuuden marjastukseen ja metsäpolkuja taivaltaen luonnon rauhasta nauttimiseen. Kauhanevan kansallispuiston lammen kiertäville pitkospuille on matkaa noin kymmenisen kilometriä. Pitkospuiden varrelta löytyy laituri, josta pääsee pulahtamaan raikkaaseen suolampeen. Kansallispuistoon pääsee Nummikoskelle johtavan tien varrelta poikkeavaa museoitua Kyrönkankaan kesätietä pitkin. Nummijoen Myllysilta on oiva paikka kalastukseen.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Metsästysseura, moottorikelkkailijat.

Kylässä toimivia yrityksiä

Maanviljelystiloja on kymmenkunta. Turvetuotantoalueet työllistävät yrittäjien lisäksi kesäisin muitakin. Kylällä on myös rakennusyritys ja toiminnassa oleva mattokutomo.

Kylän vahvuudet

Kylä sijaitsee luonnon keskellä, lähellä kansallispuistoa. Kyläläisten kesken vallitsee hyvä yhteishenki ja auttamisenhalu.

Päivitetty 20.12.2014