Nummijärvi

Nummijärven kylä on keskittynyt samannimisen järven ympärille. Kylä sijaitsee noin 20 kilometriä Kauhajoen keskustasta Jalasjärven, Karvian ja Honkajoen kuntien lähinaapurina. Nummijärveä ympäröivät laajat karujen vedenjakajaseutujen metsä- ja suoalueet. Seudulle ominaisen leimansa antavat myös Pohjankankaan harjumuodostelmat.

Pohjankangas on ollut aikoinaan tärkeä kulkuväylä Pohjanmaan ja Satakunnan välillä. Nummijärvelle rakennettiin aikoinaan Kauhajoen vanhin torppa ja myös pitäjän ensimmäinen krouvi sijaitsi kylässä. Suomen sodan aikana Nummijärvikin joutui taistelutantereeksi. Elokuussa 1808 ruotsalaiset ja venäläiset joukot ottivat yhteen taistelussa, joka päättyi Ruotsin voittoon. Nummijärven keskustassa on nykyisin taistelun muistomerkki.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Nummijärvellä toimii useita yhdistyksiä, jotka järjestävät erilaisia tapahtumia ja toimintaa. Vuosittaisia tapahtumia ovat esimerkiksi Nummijärvi-hiihto, pääsiäisvalakia, Nummijärviajo sekä useat musiikkitapahtumat, joista suurin on raskaan metallin juhannusjuhla Nummirock.

Palvelut kylässä

Nummijärveltä löytyy majoituspalveluja, leirintäalue, neuvola, puoti, Nummikoti-toimintakiinteistö, seurakunnan leirikeskus Majaniemi sekä Pömpelimäen kotieläintila.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän kokoontumistiloina toimivat seurakunnan leirikeskus Majaniemi, Nummijärven kirkko, leirintäalue, Nummikodin kylätupa sekä maatalousjärjestöjen seuratalo Salakari. Suolle rakennetusta Kammikylästä löytyy luonnonmateriaaleista rakennettu kokoontumistila 20 hengelle. Nummijärveltä löytyy monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, kuten ratsastustalli, valaistu pururata/latu ja ampumarata. Järvi mahdollistaa kalastuksen ja sen rannoilta löytyy myös useita uimapaikkoja. Salakarista löytyy tilat sisä- ja ulkopeleihin.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Kylässä toimii paljon erilaisia yhdistyksiä mm. seuraavat: Kauhajoen eteläinen kyläyhdistys ry – Nummikosken, Nummijärven ja Koivumäen yhteinen kyläyhdistys; Kauhajoen metsästysseura ry – Eränummen metsästysseura; Koivumäen maa- ja kotitalousseura ry; Nummijärven Koivuranta yhdistys ry; Nummijärven kotitalousnaiset ry; Nummijärven kalastusseura ry; Nummikosken maa- ja kotitalousseura ry; Nummijärven kyläyhdistys Julumettu ry; Nummikoti yhdistys ry; Nummijärven oppilastuki ry; Säkkijärven kalastusseura ry.

Kylässä toimivia yrityksiä

Kylässä toimii useita yrityksiä esimerkiksi seuraavilla aloilla: kuljetusala, metalli, puu, turve, sähkö, rakennus, matto, hunajantuotanto, marjanviljely.

Päivitetty 20.12.2014