Lustila

Kylä on saanut nimensä ensimmäisten asukkaiden Mikko Yrjönpoika Lustilan ja Susanna Einontytär Lustilan mukaan. Kylä sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Kauhajoen keskustasta. Kylässä on noin 200 taloutta. Kylässä asuu paljon lapsiperheitä ja alueelle on viime aikoina muuttanut perheitä, joissa on pieniä lapsia. Kylälle on myös rakennettu paljon uudisrakennuksia asuinkäyttöön. Lustilassa on maalaismaisemaa keskustan kupeessa ja se tarjoaa kylän yhteisöllisyyden, rauhan ja väljyyden, mutta samalla se sijaitsee lähellä keskustan työpaikkoja ja palveluja.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Kylässä toimii aktiivinen kyläyhdistys, joka kokoontuu kuukausittain. Lisäksi koulun yhteydessä toimii vanhempainyhdistys. Koululla kokoontuu myös palkittu 4H-kerho ja Lustiteatteri. Kansalaisopisto järjestää koululla aikuisten jumppaa ja äiti-lapsi-jumppaa järjestetään kyläläisten toimesta. Koululla kokoontuu niin ikään äiti-lapsi-kerho. Koulun pihapiirissä on kyläyhdistyksen ylläpitämä kaukalo, joka on päivällä koululaisten ja illalla kyläläisten käytössä. Perinteisiä tapahtumia ovat olleet mm. pääsiäisvalakia, retket, joululaulut, äitien- ja isänpäivälounaat, koulun ja kyläyhdistyksen yhteistyönä pajapäiviä, toimintapäiviä ja juhlia. Kyläyhdistys julkaisee Lustiposti-lehteä pari kertaa vuodessa.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Koulu toimii kokoontumistilana. Yllämainittujen harrastusmahdollisuuksien/toiminnan lisäksi myös Sotkan ulkoilureitit ulottuvat kylän reunalle asti. Kylän kupeessa on myös Asuulin monitoimikeskus, jossa on esim. kylmävesiuintimahdollisuus ja kokoustiloja. Kyläyhdistys tekee myös ladut kylälle talvisin.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Maa- ja kotitalousseura, Lustilan vesiosuuskunta sekä Aro-Lustilan vesiosuuskunta.

Palvelut ja yritykset kylässä

Oma alakoulu (eskari ja 1-4 luokat). Kirjastoauto, kauppa-auto ja jäätelöauto käyvät kylässä.

Kylässä on paljon yritystoimintaa ja palveluja; kauppa, taksi, kuljetusyritys, rakennusliikkeitä, puusepänliikkeitä, parturi, hyvinvointipalveluja, maatiloja, maalausliikkeitä, siivousyrittäjiä jne.

Kylän vahvuudet

Kylän tärkeimmät vahvuudet ovat hyvä sijainti lähellä keskustaa, silti maaseutumainen maisema ja rauha, oma kyläkoulu, aktiivinen kyläyhdistys sekä hyvä yhteishenki kylässä.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Tärkeimmät kehittämiskohteet ovat koulun säilyminen kylässä, pyörätien saaminen kylältä keskustaan sekä kylän pysyminen vireänä ja asuttuna.

Tulevaisuuden näkymät

Tulevaisuudennäkymät ovat siltä osin positiiviset, että kylän vetovoima on suuri, mikä näkyy uudisrakennusten määrässä.

Mahdollisia uhkia

Mahdollisena uhkana ovat rakennemuutokset, jotka saattavat karsia palveluja kylästä muihin kyliin tai keskustaan keskittämisen vuoksi.

Päivitetty 20.12.2014