Koskenkylä

Koskenkylä sijaitsee kosken molemmin puolin Pukkilankylän, Heikkilänkylän ja Havuskylän välissä. Kauhajoen keskustaan kylältä on matkaa alle viisi kilometriä, joten palvelut ovat helposti saatavilla. Vanha myllykoski on maisemallisesti arvokas. Kylänraittia värittävät suuret pohjalaistalot, mutta alueelle on rakennettu myös paljon uutta. Kylän keskustaan on valmistunut useita rivitaloja. Laajat peltoaukeat kertovat maatalouden edelleen tärkeästä merkityksestä.

Ensin oli koski, sitten tuli sen ympärille kylä. Koskessa on toiminut myllyjä jo 1600- luvulta lähtien. Myllyjen avulla on jauhettu viljaa, sahattu ja höylätty sekä tuotettu sähköä. Koskenkylän Mylly ja Sähkö Oy:n nimellä tunnettu laitos oli 1930-luvulla jopa suurin työnantaja Kauhajoella. Kylässä toimi 1900-luvun alussa myös sahoja, nahkurinverstas, kauppoja ja muita pikkuyrityksiä. Kylässä on toiminut aikoinaan Koskenkylän koulu, jossa 19. lokakuuta 1918 perustettiin Kauhajoen opettajayhdistys. Kylässä oli myös kauppa ja pubi aivan viime vuosiin saakka.

Palvelut kylässä

Lähin ala-aste on Pukkilan koulu. Kaupungin palvelut ovat vajaan viiden kilometrin päässä.

Kylässä toimivia yrityksiä

Koskenkylässä on huonekalu-, valaisin-, betoni- ja rakennusalan yrityksiä sekä maanviljelystä.

Kylän vahvuudet

Kylään on muuttanut uusia perheitä ja alueen tontit ovat haluttuja. Kylä sijaitsee idyllisessä maalaismaisemassa, mutta kaupungin palvelut ja työpaikat ovat lähellä.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kyläyhdistyksen aktivoituminen, myllypadon korjaaminen.

Tulevaisuuden näkymät/mahdollisia uhkia

Keskustan läheisyyden ansiosta Koskenkylä ei kärsi maaseudun autioitumisesta. Väestö kuitenkin vanhenee, joten tulevaisuudessa olisi tärkeää saada alueelle edelleen uusia lapsiperheitä.

Päivitetty 20.12.2014