Kainasto

Asukasmäärä n. 500 hlöä. Kainasto sijaitsee kantatie 67 varrella ennen Teuvaa, kylä on pinta-alallisesti melko laaja. Kainaston koulua käyvät myös oppilaat Hangaskylästä, Järvikylästä ja Luomankylästä. Yksi Kainaston pääelinkeinoista on maa- ja metsätalous.

Tutkimusten mukaan Kainastolla on asuttu jo kivikaudella.
Kainasto oli aikoinaan tunnettu latomerestä, joka sijaitsi Pöllönnevalla. Tämä latomaisema on myös maalattu Onnelan näyttämön takaseinään.
Pinnanmuodostuksesta johtuen Kainastonjoki on erittäin tulvaherkkä, varsinkin keväisin muodostuu laajoja tulva-alueita.
Henkilöistä mainittakoon kunnallisneuvos Jussi Sillanpää, joka toimi kansanedustajana vuosina 1987 – 1991. Hänellä on ollut myös monia muita kunnallisia, seutu- ja valtakunnallisia luottamustoimia. Kainastosta on tehty oma kyläkirja: Kaukoniityistä kaupunginosaksi, Kauhajoen Kainaston kyläkirja.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Koululla iltaisin ja viikonloppuisin erilaisia liikuntakerhoja.
Nuorisoseuran tapahtumat, Onnelassa toimii myös 4H-kerho.
Kainaston Metsästysseuran järjestämät koirankoulutusviikonloput.
Tapahtumat Tommin Tallilla.

Palvelut kylässä

Kiertävä kauppa-auto; muita palveluita kylässä ei tällä hetkellä ole.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Edellä mainitut kerhot.
Lisäksi nuorisoseuratalo Onnela on avoin kylän yhdistyksille kokouksiin.
Metsästysseuran Honkamaja (alueella myös grillikota, vierasmökki, lahtivaja, ampumaradat ja uimalampi)
Harrastusmahdollisuuksia: Nevalan ponitalli ja Tommin Talli. Koululla talvisin jäädytetty kenttä. Metsästysseuralla aktiivista toimintaa: fasaanien kasvatusta, riistanhoitoa, metsästystä, metsästyskoirakokeet ja koulutukset jne.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Kainaston vanhempainyhdistys, Kainaston metsästysseura, Kainaston Maa- ja Kotitalousnaiset, Kainaston Eteläinen maa- ja kotitalousseura, Keskustan Kainaston paikallisyhdistys

Kylässä toimivia yrityksiä:

Toimialoja: vapaa-ajan asuntojen rakentaminen, metsäkoneurakointi, sirkkelisahaus ja puutavaran jatkojalostus, auto- ja konekorjaamo, korpputehdas, puusepänliikkeet, ponitalli ja ratsastuskoulu, kuljetusliike, tieliikenteen tavarakuljetus, parturikampaamo, maanrakennusta, puujalostus, konepaja, automaatiosuunnittelua, sisustusratkaisut.

Kylän vahvuudet

Koulu, hyvä sijainti ja hyvät kulkuyhteydet. Kylä on tiheästi asuttu, taloja ei ole tyhjillään.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kunnallinen jätevesihuolto (suunnitelmia tehty). Seutuverkko, IT-yhteyksien parantaminen sekä palvelujen saaminen kylälle.

Tulevaisuuden näkymät/mahdollisia uhkia

Kylässä paljon iäkästä väestöä, autioitumisen vaara ellei tyhjilleen jääviin taloihin saada asutusta. Koulun lakkauttaminen, ellei saada tarpeeksi lapsiperheitä muuttamaan kylään. Palveluiden puuttuminen on selkeä heikkous.

Päivitetty 20.12.2014