Hyyppä

Hyyppä – kylien kylä. Hyyppä sijaitsee Kauhajoella, Satakunnan rajalla. Se on lähes 40 kilometriä pitkä ja sanotaankin, että Hyyppä on Suomen pisin kylä. Kaikkiaan Hyyppä koostuu 30 pikkukylästä, joissa asuu yhteensä 1100 asukasta.
Hyypän jokilaakso on kansallisesti merkittävä maisemakohde, jota hoidetaan ja kehitetään jatkuvasti. 20 kilometriä pitkä laakso on pari kilometriä leveä ja painuu jopa 100 metriä ympäristöä alemmas. Myös Lauhanvuoren kansallispuisto on osittain Hyypän kylässä.
Hyyppä valittiin vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi vuonna 2001.

Sana ”hyyppä” tarkoittaa korkeaa, mutta pinta-alaltaan melko pienikokoista kukkulaa. Kylä onkin saanut nimensä todennäköisesti 100 000 vuotta sitten muodostuneen Hyypänmäen mukaan. Hyypänjokilaakson reuna-alueilla on asuttu jo kivikaudella. Kivikauden jälkeen alueella liikkui lähinnä eränkävijöitä, kunnes 1500-luvulla Hyyppään raivattiin ensimmäiset uudistilat.
Jokilaakson pohjoisosassa sijaitseva Hämes-Havunen on yksi harvoista alueella säilyneistä talonpoikaistaloista. Talo toimi aikoinaan kestikievarina ja oli viimeinen Pohjanmaan puolella sijainnut talo ennen Satakuntaa.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Kylässä toimii pari aktiivista kyläseuraa, jotka järjestävät erilaisia kylätapahtumia sekä teatteria. Kesäisin järjestetään pyöräilykampanja ja Hyypänlaakson juoksu. Talvisin alueella hiihdetään Kauha Hiihto sekä Hyyppä Hiihto.
Hämes-Havusessa järjestetään vuosittain Ruokamessut sekä muita tapahtumia.

Palvelut kylässä

Päiväkoti ja esikoulu, neuvola, vanhustentalo, kaksi kauppaa, antiikkiliike ja kahvio, maatilamatkailua ja majoituspalveluita.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Hyypässä on kaksi kylätaloa, Hyypänmaja sekä Kauhajärven Tapiola. Myös entiset kyläkoulut toimivat kokoontumistiloina.
Kylässä toimii kaksi ratsastustallia. Maastoon on merkitty patikka- ja polkupyöräreittejä. Myös jääkiekkokaukalo ja hyvät hiihtoreitit löytyvät.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Hyypän urheilijat, Hyypän kyläseura, Jo-Pa-Ki ry (Jokimäen, Pantin ja Kiviluoman yhteinen kyläyhdistys), Hyypän Autoilu-urheilijat ry, Hyypän koulun vanhempainyhdistys ry, Kauhajärven maa- ja kotitalousseura ry, Kauha-Hiihto ry

Kylässä toimivia yrityksiä

Huonekalu- ja metalliyrityksiä sekä maataloutta.

Päivitetty 20.12.2014