Hangaskylä

Hangaskylä on noin 200 asukkaan kylä, noin 20 km päässä Kauhajoen keskustasta, suurin piirtein saman verran on Teuvan, Jurvan ja Kurikan keskustoihin. Naapurikyliä ovat Kurikan Polvenkylä, Teuvan Norinkylä sekä Kauhajoen Kainasto.
Kylässä asuu kaikenikäistä väkeä ja kylä on muuttovoittoinen, myös lapsiperheitä muuttaa kylään. Lähin koulu on naapurikylässä Kainastolla.
Kylässä on tyypillistä peltomaisemaa ja metsää ja maamerkkinä kaksi tuulimyllyä kylään tultaessa. Kylässä on lisäksi katuvalot. Kylässä on noin 50-60 metriä korkea soraharju, joka kulkee kylän poikki. Asutus sijoittuu päätien molemmin puolin nauhamaisesti ja pituutta kylälle kertyy lähes 9 km. Peltoaukeiden keskellä kohoaa Rahkapakka, joka on karua aluetta n. 4 m ympäröivää peltoaluetta ylempänä. Keväisin linnut pitävät sitä välilaskupaikkana. Kylä on tuulista seutua, tätä on hyödynnetty ja kaksi maataloa on rakentanut itselleen sähköä tuottavan tuulivoimalan.

Hangaskylä on vanha torpparikylä, joka muodostunut pääosin 1800-luvulla. Sotien jälkeen kylän väkiluku ollut suurimmillaan yli 400 henkeä. Kylässä toimintaa järjestää 1912 perustettu 100 vuotta täyttävä Raittiusseura Hangaskylän Kipinä ry. Kylässä on vahvat urheiluperinteet.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Urheilutoiminta on vahvaa, kylässä järjestetään mm. joka vuosi kolmen kylän (Polvenkylä- Norinkylä-Hangaskylä) väliset juoksukisat, Kipinä-hölkkä. Myös hiihtoharrastus on voimakasta. Kylässä järjestettyjä tapahtumia ovat olleet mm. urheilutoiminta/urheilukerhot, sarjahiihdot, juoksukilpailut, pääsiäiskokko, tanssit, perhejuhlat jne. Maa- ja kotitalousseura pyörittää viljankuivaamoa ja konevuokrausta. Myös kahvi- ja ruokaastiastoa vuokrataan kyläläisille.

Palvelut kylässä

Koulu ja kaupat sulkivat ovensa 1970-luvulla. Nykyisin kylällä on vain yksityisiä palveluja mm. parturi ja hieroja.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Kokoontumistilana on Kipinä ry:n omistama Metsäpirtti, joka on rakennettu 1950- luvulla ja kunnostettu 1980-luvulla. Metsäpirtillä pelataan mm. sählyä, pidetään urheilukerhoa, 4H-kerhoa ja diakoniapiiriä. Metsäpirtin piha-alueella on leikkipaikka, lisäksi löytyy urheilukenttä ja valaistu kuntorata.

Kylässä toimivia yrityksiä

Kylän pääelinkeino on maatalous, kylässä on myös lypsy- ja sikatiloja, peruna- ja viljatiloja, huonekaluyritys, koneurakointia, elintarvikejalostamo.

Kylän vahvuudet

Monipuolinen ikärakenne, muuttovoittokylä ja lapsiperheitä muuttaa kylään. Vahvuutena on oma kylätalo, yhteisöllisyys ja yhteinen tekeminen ja osallistuminen. Luonto on lähellä, luonnossa liikkuu myös susia ja karhuja. Kylällä on laajakaistayhteys ja hyvät tieyhteydet.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kehittämiskohteita lähivuosina on ympäristön ja harrastusten/harrastustoiminnan kehittäminen. Tulevaisuuden näkymät/mahdollisia uhkia Hyvät näkymät, kylä ei autioidu, koska uusia perheitä muuttaa koko ajan. Koulu on lähellä (Kainasto).

Päivitetty 20.12.2014