Aronkylä

Aronkylä on yksi Kauhajoen kaupungin suurimmista kylistä, sillä kylässä on noin 1000 taloutta. Kylässä virtaa kolme jokea: Kainastonjoki, Ikkelänjoki ja Kauhajoki, joka muuttuu Kyrönjoeksi.
Aronkylää halkoo KT 67 Kaskinen-Seinäjoki ja hyvät tiet lähes joka suuntaan. Lisäksi kaksi pyörätietä kirkonkylään. Kylä on liikenteellisesti loistavassa paikassa sekä asukkaiden että yrittäjien näkökulmassa.
Kylässä sijaitsee Kauhajoen suurin teollisuusalue, yli 100 yritystä. Siellä tuotetaan muun muassa valmistaloja, huonekaluja, sälekaihtimia, leipää, biopolttimia ja fraktioidaan elintarvikkeiden ainesosia. Aronkylän teollisuus on puhdasta, savupiiput eivät ole kylän ongelmana.

Kylä on syntynyt 1600-luvun alussa kolmen kantatalon maille. Nälkävuosina 1800-luvulla rakennettu Tokerotie Aronkylästä Jalasjärvelle ja Peräseinäjoelle saakka. Rautatie saatiin 1911 ja sen myötä Kauhajoen asema, joka nyttemmin lakkautettu. Kylässä ollut pääelinkeinona maatalous 1960-luvun lopulle, jonka jälkeen alkoi voimakas teollistuminen. Aronkylä oli Kauhajoen vilkkain taajama 1930-40-luvuilla. Kylässä toimi useita kauppoja ja ravitsemusliikkeitä, Kauhajoen ensimmäinen Osuuskauppa, samoin Osuusliike, useita yksityiskauppoja ja ruokakauppoja. Aron koulu on perustettu 1921. Suojeluskuntatalo rakennettu 1930-luvulla, nykyään Urheilutalona. Kauhajoen ensimmäinen keskusurheilukenttä vihittiin Aronkylään 1932.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Tapahtumista, kyläläisten yhteishengestä ja kylän kehittämisestä vastaavat Aronkylän yhdistykset. Järjestettyjä tapahtumia ovat olleet mm. nappulahiihdot, avantouinti, pyöräretket, karaokepiknik, boccia, yhteislaulu, joulujuhla, tupaillat jne. Yhdistykset ovat pyörittäneet myös iltapäiväkerhoa ja kyläavustajatoimintaa.

Palvelut ja yritykset kylässä

Aronkylässä on oma alakoulu (n. 110 oppilasta), opisto, posti, päiväkoti, -kerho ja neuvola, kirjastoauto.
Aron teollisuusalue työllistää satoja työntekijöitä ja siten kylässä käy päivittäin paljon kylän ulkopuolella asuvia ihmisiä.
Kylästä löytyy myös kauppa, huoltoasema, parturikampaamo, kioski, kaksi fysikaalista hoitolaitosta, ravintola, Pohjois-Suomen suurin teurastamo, autohuoltamo ja – korjaamo.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Aronkylässä on loistavat liikuntamahdollisuudet. Koulun yhteydessä on Aron lähiliikunta- alue ja koulua vastapäätä on pallokenttä katsomoineen sekä kaukalo, jossa voi pelata talvisin jääkiekkoa ja kesäisin tennistä. Aron virkistysalueella on pururata, beach volley -kenttä, boccia-kenttä, kesä- ja talviuimapaikat.
Kylässä on myös oma urheiluseura Kauhajoen Karhu-Siskot ry, joka järjestää pääsääntöisesti Aron koululla erilaisia ohjattuja liikuntatunteja sekä lapsille, naisille että miehille. Enon-Kuutin kyläseura ry järjestää pyöräretkiä. Urheilutalolla kokoontuu kudontapiiri.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Aron Koulun Vanhempaintoimikunta AKVA, Aron Maa- ja Kotitalousseura ry, Enon- Kuutin Kyläseura ry, Kauhajoen Karhu-Siskot ry, Lions Club Aro, Rotary Club Aro.

Kylän vahvuudet

Aronkylässä on töitä, tupia ja toimintaa! Kylä on teiden ja jokien risteys.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Alueen maisemointi ja risukoiden poisto, kevyen liikenteen väylät kuntoon, risteysalueet turvallisiksi mm. alikulkutien avulla.

Päivitetty 20.12.2014