Salonkylä

Salomäenkylä sijaitsee noin 4 kilometrin päässä Karijoen keskustasta. Kylän yleisilmeen luo avaria peltoja ja taloja käsittävä kyläyhteisö. Maisemaa halkova kylätie yhtyy kylän perukoilla taas isompaan päätiehen.
Kylän maisema on melko tyypillinen maa- ja metsätalousvaltainen maisema.

Salonkylässä harrastetaan mm. lintubongausta ja kylässä on tehty myös harvinaisempien lintujen havaintoja.

Salonkylä on todennäköisesti ollut olemassa jo silloin, kun Karijoen pitäjä nimenä tuli tunnetuksi. Nimensä kylä sai todennäköisesti kylän perällä sijaitsevasta Salomäen tilasta. Sotien jälkeisenä aikana kylällä on parhaimmillaan ollut jopa sata asukasta. 1950- luvulla kyläyhteisöllä oli oma puimaosuuskunta, saha, sekatavarakauppa ja teurastaja. Kylän oma postinkantaja Posti-Elle jakoi postia jalkaisin säästä riippumatta 40 vuoden ajan. Joka aamu Elle lähti kylän perukoilta keräten lähtevän postin laatikoista selkäreppuunsa, ja iltapäivällä toi kyläläisille päivän postit ja kirjeet.
Suurten ikäluokkien aikuistuttua moni lähti Salonkylästäkin töiden perässä kaupunkiin tai jopa Ruotsiin ja Amerikkaan asti. Salonkylä kuitenkin säilytti sitkeästi vakiasukkaansa ja paluumuuttajiakin alkoi tulla.

Palvelut kylässä

Kauppa ja muut palvelut ovat lähellä, noin 1-2 kilometrin päässä.

Kylässä toimivat yhdistykset

Salonkylän – Järvikylän vesiosuuskunta

Kylän vahvuudet

Kylässä on hyvä yhteishenki, mistä todistuksena on esimerkiksi Salonkylän-Järvikylän vesiosuuskunnan perustaminen ja sen myötä kylään saatu vesijohtoverkosto. Laajakaistaa kyliin – hankkeen avulla saatiin kylään myös valokuitukaapeli. Salonkylässä hyödynnettiin yhtä kaivantoa kahteen eri tarkoitukseen eli vesijohdolle avattuun ojaan asennettiin myös valokuitukaapeli.

Päivitetty 20.12.2014