Ohriluoma

Kylässä on noin 30 taloutta ja asukkaita yhteensä noin 70. Kylä sijaitsee kolmen kunnan alueella eli Karijoen, Isojoen ja Kristiinankaupungin alueella. Kylätalo, entinen koulurakennus sijaitsee Karijoen puolella. Kyläidentiteetti on vahvempi kuin kuntaidentiteetti. Kylän läpi virtaa kuuluisa lohijoki, joka laskee pohjoiseen. Kylässä on kaunis joki- ja koskimaisema ja joen yli on tehty näyttävä riippusilta. Kylässä on riippusilta, joka on rakennettu kökällä vuonna 1966. Riippusillan paikalla oli ennen vanha silta, josta pääsi autollakin, mutta se jouduttiin purkamaan aina keväisin, etteivät jäät vieneet.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Kylässä järjestetään säännöllisesti mm. kolmen kunnan juoksutapahtumaa. Tapahtumassa juostaan nimen mukaisesti kolmen kunnan alueella noin 4,5 – 7 km matka ja osallistujia on yleensä noin 50 henkeä. Lisäksi järjestetään mm. kesäjuhlia ja urheilukilpailuja, kirpputoreja, kansalaisopiston näyttelyitä, myyjäisiä, joulupäivälliset/pikkujoulu ja talvisin hiihtokilpailuja sekä miesten jumppaa. Urheilukisoihin osallistuu väki vauvasta vaariin ja lajeina on mm. pituushyppyä, kuulantyöntöä, keihään, tikan ja saappaan heittoa sekä voimamies- ja naiskisat. Lisäksi on haastekisa, jossa on mahdollista haastaa lajissa kuin lajissa. 4h-yhdistys pitää juhannusjuhlat, joissa poltetaan kokkoa, paistetaan makkaraa ja on monenlaista ohjelmaa. Kylässä järjestetään myös 3-4 viikon välein tupailtoja, joissa kokoonnutaan vuoron perään eri kodeissa. Seuraavan tupaillan paikka ratkaistaan pelaamalla kahvipeliä.

Palvelut kylässä

Kirjastoauto käy kerran viikossa.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Karijoen kunnalta vuokrattu entinen koulu toimii kylätalona. Kyläläiset hoitavan talkoovoimin talon puulämmityksen. Kylätalolla kokoontuu viikoittain kudontaryhmä, 4Hkerho ja miesten kuntopiiri. Lisäksi talolla on pidetty syntymäpäiviä ja juhlia ja erilaisia kursseja. Kyläläiset ovat rakentaneet riippusillan luo myös kaikkien vapaassa käytössä olevan kodan.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Kylässä ei toimi muita yhdistyksiä kuin 4H-yhdistys ja kyläseura.

Kylässä toimivia yrityksiä

Kylässä harjoitetaan maataloutta, lisäksi on maitotila ja hevostila. Myös polttopuita ja haketusta tehdään ja perunaa viljellään kylässä. Kyläläisten yhteiseen käyttöön seuralla on mm. viljankuivaamo, klapikone, myrkkyruisku ja reppuruisku, betonimylly, jyrä, ruokakalusto.

Kylän vahvuudet

Kylä on aktiivinen, etenkin urheilussa, kylässä järjestetään paljon tapahtumia ja yhteishenki on hyvä. Kylä on myös muuttovoittoinen ja sieltä on hyvät etäisyydet kolmeen keskustaajamaan.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Johtokuntaan olisi hyvä saada nuorempaakin väkeä parin seuraavan vuoden aikana

Tulevaisuuden näkymät

Mahdollisten tulevien kuntaliitosten vaikutus yhdistyksen toimintaan. Yhdistys ei omista kylätupaa vaan vuokrattu Karijoen kunnalta.

Päivitetty 20.12.2014