Suojoki ja Piikkilänkylä

Suojoki sijaitsee tien 661 varrella, Isojoen kirkonkylältä 10 km etelään päin. Kylän läpi virtaa Siironjoki. Suojoen seudulla asuu ympärivuotisesti noin 120 asukasta. Kesäisin asukasmäärä nousee kesäasukkaiden myötä noin 200 henkeen. Metsätaloudella on alueella edelleen suuri merkitys. Maatalouden tuotanto on keskittynyt muutamiin aktiivitiloihin ja tuotantosuunta muuttunut karjanhoidosta kasvinviljelyyn. Suojoen kylä sai alkunsa Simo Arvidinpojan perustettua Saukkokosken uudistilan vuonna 1695. Tilan nimi muuttui Suojoeksi vuonna 1831. Piikkilän tila erkaantui Saukkokoskesta vuonna 1766. Kantatiloista muodostui suoritettujen jakojen ansiosta useita eri tiloja, jotka yhdessä muodostivat Suojoen ja Piikkilän kyläyhteisöt. Suojoki on kuulunut Lapväärtin pitäjään, mutta kylän Isojokeen liittymisen ajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa. Kylällä on toiminut useita kauppoja, myllyjä, saha sekä koulu vuosina 1921-1997.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Kyläyhdistys järjestää monenlaisia tapahtumia, kuten liikuntatapahtumia ja rantailtoja Suojoen uimarannalla. Nelivuotinen kyläkirjaprojekti sai päätöksensä, kun kirja Suojoen ja Piikkilän kylistä julkaistiin vuonna 2012.

Palvelut kylässä

Suojoella sijaitsee kunnan eläinlääkärin vastaanotto. Kaupat, pankit, koulut, terveydenhuolto- sekä virasto- ja muut palvelut sijaitsevat kunnan keskustassa. Suojoen seudun vesiosuuskunta huolehtii kylän vesihuollosta.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Joen rantamaisemassa Suojoen keskustassa on kyläyhdistyksen ylläpitämä uimaranta. Rannalla sijaitseva saunarakennus toimii myös kokoontumistilana. Talvella kyläläisten ilona on hiihtolatu. Luontokeskus Konkarin lomasta löytyy muun muassa juhlatila ja frisbeegolf-rata.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Suojoen Seudun vesiosuuskunta

Kylässä toimivia yrityksiä

Seudulla on monipuolista yritystoimintaa, kuten maatilamatkailua, majoitus- ja ravintolapalveluita, hieronta-, jalkahoito- ja kosmetologipalveluita, puutavarankuljetusta, metsuritöitä ja turvetuotantoa sekä rakennuspalveluita.

Kylän vahvuudet

Suojoki sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Ikärakenne on nuorentunut, sillä kylälle on muuttanut viimeisen kymmenen vuoden aikana useita lapsiperheitä. Katuvalot valaisevat kylän päätietä ja kylän kautta kulkee myös laajakaistarunkoverkko. Suojoen ja Piikkilän kylät edustavat turvallista ja rauhallista maaseutuympäristöä, jossa on mukavat naapurit ja sopivasti toimintaa.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kylämaiseman kunnostus, ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksien lisääminen, kylätapahtumat, yhteistyö naapurikylien kanssa

Tulevaisuuden näkymät/mahdollisia uhkia

Seudun palvelut ja yritystoiminta työllistävät pääasiassa yrittäjän itsensä, joten työllistäjiä tarvittaisiin lisää. Myös vakituisen asukasmäärän aleneminen on uhkakuva.

Päivitetty 20.12.2014