Möykky

Isojoen kunnassa sijaitseva Möykky on rauhallinen maalaiskylä, jossa on reilut sata asukasta. Lapsiperheitä kylässä on paljon. Myös karjatiloja kylässä on vielä useita, ja kesäisin laiduntavat lehmät ovatkin tavallinen näky kylämaisemassa.
Kylän läpi virtaa kaunis pieni Heikkilänjoki, joka saa alkunsa Lauhan lähteistä. Joesta voi kalastaa mm. harjusta sekä meri- ja purotaimenta. Vanha kivisilta on säilytetty pääasiassa nähtävyytenä ja on kävelijöiden käytössä.
Maa- ja metsätalous on ollut kautta aikojen tärkein elinkeino Möykyssä. Omavaraisuus aste on ollut korkea, esimerkiksi talojen porakivet on saatu omasta kylästä. Se mitä ei ollut omasta takaa, saatiin Kristiinankaupungista, jonne vastavuoroisesti vietiin tervaa.
Myös myllytoiminta on ollut merkittävää. Kylällä on ollut vesivoimalla toimineet kyläläisten oma sähkömylly ja yksityinen Saarikosken sähkölaitos. Saarikosken mylly tuotti sähköä vielä 1970-luvulla.
Möykyn kauniin vanhan kyläsillan suunnitteli aikanaan Karijoen kirkkoherra Tobias Palonen. Silta rakennettiin vuosina 1915-16 paikalla olleen puusillan tilalle.
Kangasjärvellä sijaitsi alun perin neljä tilaa. 1950- ja 1960 –lukujen aikana järven rantaan alkoi nousta vapaa-ajan asuntoja. Leirintäalue sijaitsi aluksi järven eteläpäässä, josta se sittemmin siirrettiin nykyiselle paikalleen.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Maa- ja kotitalousseura järjestää erilaisia retkiä sekä ulkoilutapahtumia ja illanviettoja. Kesäisin kylätalo Pontelassa järjestetään myös kirpputori.

Palvelut kylässä

Kangasjärvellä on uimaranta ja leirintäalue. Leirintäalueella on myös vuokramökkejä. Kahviosta saa kioskitavaroiden lisäksi grillituotteita.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Seurantalo Pontela valmistui vuonna 1938. Talossa toimii aktiivisesti kansalaisopiston kudontapiiri. Pontelassa on mahdollista myös harrastaa liikuntaa jumppien ja erilaisten pallopelien parissa. Lisäksi taloa voi vuokrata erilaisten juhlien järjestämistä varten.

Kylän läpi virtaava Heikkilänjoki on hyvä kalastuspaikka. Joen rannalla on grillipaikka, laavu sekä luontopolku.
Kangasjärvi on kuuluisa kirkkaasta vedestään, jonka vuoksi se on suosittu sukellusharrastajien parissa. Uimarannalla on hiekkainen pohja ja pitkälti matalaa. Järvestä voi kalastaa ympäri vuoden mm. siikaa ja ahventa. Kangasjärven ympäristössä on myös pururata ja talviaikaan valaistu sekä valaisemattomia latuja. Talvisin leirintäalueen sauna lämmitetään kerran viikossa avantouimareille.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Möykyn metsästysseura, Villamo-Heikkiläjoen metsästysseura, Lauhanmaan metsästysseura, 4H-kerho, Keskustan Möykky-Heikkilän paikallisosasto, SLEY:n paikallisyhdistys

Kylässä toimivia yrityksiä

Kylän yritystoiminta on keskittynyt maa- ja metsätalouteen. Kylällä toimii myös mattomyynti, hierojia sekä kirjanpito-tilitoimisto. Kylän vahvuudet Möykyssä asuu paljon keski-ikäisiä asukkaita ja pieniä lapsia. Kylässä on rakennettu ja remontoitu useita taloja viime vuosina. Kyläläisillä on hyvä yhteishenki, josta osoituksena esimerkiksi yhteisomistuksessa olevat koneet sekä Pontelan remontointi. Kylästä on myös hyvät kulkuyhteydet lähimpiin palvelukeskittymiin.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Vanhan kivisillan entisöinti sekä katuvalaistuksen parantaminen.

Tulevaisuuden näkymät/mahdollisia uhkia

Tulevaisuuden haasteena on säilyttää kylä aktiivisena. Lähiympäristössä ei ole juurikaan työllistäviä yrityksiä. Toisaalta maaltamuutto ei ole rokottanut kylää. Alueella on erinomaiset harrastusmahdollisuudet ja liikenneyhteydet. Kangasjärven ja Lauhanvuoren läheisyys ovat plussaa.

Päivitetty 20.12.2014