Kodesjärvi

Kylä sijaitsee Kodesjärven ympärillä Isojoen kaakkoislaidassa. Kylään kuuluu myös Iivarinkylä, Polvi, Erämaa ja Näätäluoma. Kylien vakituinen asukasmäärä on yhteensä n. 250. Vielä 1550-luvun asiakirjoissa Kodesjärvellä mainitaan olleen ikaalislaisten eräsija, mutta vähitellen järven ympäristöön rakentui kiinteää asutusta, josta kyläyhteisö sai alkunsa 1600- 1700-lukujen vaihteessa. Kodes on satakuntalaista murrealkuperää ja tarkoittaa koti- tai asuinpaikkaa. Kodesjärvi kuuluu Karvianjoen vesistöön ja lukeutuu Natura 2000-verkostoon. Pelloista ja kulkureiteiltä nostetuista kivistä ladottiin vuosisatojen saatossa viljelyksiä ja teitä reunustavat kiviaidat – Kodesjärven kylämaiseman merkittävin erityispiirre ja esimerkki esivanhempien sitkeydestä. Kodesjärven takana levittäytyy laaja metsäalue, jonka etelälaidassa sijaitseva Haapakeidas kuuluu valtakunnalliseen Natura 2000-verkostoon.

Iivarinkylä on saanut nimensä ensimmäisen asukkaansa, Iivari Matinpoika Frimodigin mukaan. Kienokosken tilan perustaja1600-luvulta jäi historiaan ahkerana käräjäpukarina. Kaskislainen liikemies Petter Johan Bladh kehitti omistamaansa maatilaa Iivarinkylässä 1700- 1800-lukujen vaihteessa. Tila sai myöhemmin nimen Herrala. Kylässä uudisrakentaminen on sopeutettu onnistuneesti osaksi perinteistä maalaisympäristöä.

Polvenkylä sijaitsee Honkajoentien varressa. Polven kyläraitti on merkittävä maisemakokonaisuus tien varren talonpoikaistalojen ja niiden pihapiirien ansiosta.

Näätäluoman ja Erämaan kylät sijaitsevat Honkajoentien vastakkaisilla puolilla Honkajoen rajalla. Kodesjärven kyläalueen pohjoisosa rajoittuu Lauhanvuoren kansallispuistoon.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Näytelmäryhmä Toukolassa, lauluryhmä Trio Moro Hei!, Kodesjärven Soittokunta, tanssiorkesteri Taikahatut, Rock-yhtye Empty Scenery. 4H-kerho, naisten jumppa Toukolassa, lentopalloa keväästä syksyyn Iivarinkylässä. Metsästys, kalastus ja retkeily sekä marjastus ja sienestys. Tapahtumia: Iivarinkylän helavalakia, kyläseuran talvitapahtuma ,ystävänpäivätanssit, lauluillat uimarannalla, kyläseuran pikkujoulu, lasten ja nuorten Halloween-juhla, rantaseurat uimarannalla, talkoot Toukolassa ja uimarannalla, uuden Toukolan rakennustalkoot ym., näytelmäesitykset Toukolassa, konsertit ja juhlat.

Palvelut kylässä

Postinjakelu, jätehuolto, kauppa-auto ja jäätelöauto. Peruskouluikäisiä on yli 30. Koulukuljetusten kautta yleisen liikenteen tarjoamat palvelut ovat hyvät. Iivarinkylän tie perusparannettu 2010. Suupohjan seutuverkon valokuituyhteys kymmenissä talouksissa.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Keskeinen kokoontumistila on Kodesjärven Toukola, joka on huonokuntoinen ja epäkäytännöllinen. Samaan pihapiiriin valmistuukin vuonna 2013 ”Uusi Toukola”. Iivarinkylän 1960-luvulla rakennettu kioski korjattiin ja se on toiminnassa mm. helavalakiatapahtuman yhteydessä. Metsästysyhdistyksillä on omat erämajansa.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Iivarinkylän metsästysyhdistys ry, Kodesjärven metsästysyhdistys ry, soittokunta.

Kylässä toimivia yrityksiä

Mm. metallialaan, puusepänliike, puun sahaus, höyläys ja kyllästys, sirkkelisahaukseen, maa- ja metsätalouteen, puunkorjuu sekä koneiden ja laitteiden korjaukseen liittyvää osaamista, kaivinkoneyrittäjyyttä ja maansiirtotoimintaa, rakennusalan yrittäjyyttä, hoivapalvelua, leipomo ja myllytuotteita, kotitalous- ja yrityssiivouspalvelua sekä maatilamatkailua.

Kylän vahvuudet

Suotuisa väestökehitys ja ikärakenne, hyvä yhteishenki ja innostus vaikuttaa yhteisiin asioihin, hyvä työllisyys- ja toimeentulotilanne, aktiivinen harrastustoiminta, viihtyisä, turvallinen ja idyllinen ympäristö

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Uuden seurantalon rakentaminen, käyttöönotto ja markkinointi, aktiivisuuden ylläpito ja lisääminen, suotuisan väestönkehityksen ja ikärakenteen ylläpito ja jopa parantaminen.

Päivitetty 20.12.2014