Hankkeiden kustannusmallit
Hankkeiden kustannusmallit
Rahoituskaudella 2023-2027 käytössä olevat kustannusmallit:
- Laskennalliset kustannukset, flat rate 19 %
- Laskennalliset kustannukset, flat rate 40 %
- Tosiasialliset kustannukset
Valitse laskennalliset kustannukset (fr-malli), kun hankkeessa on henkilöstökustannuksia ja/tai hankkeessa on paljon laskennallisia (=välillisiä) kustannuksia, joita on hankala todentaa.
Laskennalliset kustannukset 19 % -kustannusmallissa hankkeessa hyväksytään välillisinä kustannuksina 19 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä henkilöstökustannuksista ja ostopalveluista. Välillisiin kustannuksiin eli flatrateen sisältyvät:
- hankehenkilöstön matkakustannukset
- toimitilakustannukset
- kone- ja laitekulut
- ohjelmistokulut
- toimistokulut
- koulutuskulut
- työterveyskulut
- hankkeen tarjoilukustannukset (itse järjestettävien kokouksien tarjoilukustannukset, esim. ohjausryhmän kokousten tarjoilut)
- vastuuvakuutukset
Laskennalliset kustannukset FR 19 %Lataa
Muut hankkeen hyväksyttävät kustannukset korvataan tosiasiallisesti aiheutuneisiin ja maksettuihin tukikelpoisiin kustannuksiin perustuen.
Laskennalliset kustannukset 40 % -kustannusmallissa hankkeessa hyväksytään välillisinä kustannuksina 40 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä henkilökustannuksista. Välillisiin kustannuksiin eli flatrateen sisältyvät kaikki muut hankkeen kustannukset kuin henkilöstökustannukset.
Laskennalliset kustannukset FR 40 %Lataa
Laskennallisia kustannuksia ei tarvitse todentaa maksatusta haettaessa.
Tosiasialliset kustannukset
Hankkeessa todennettavasti syntyvät kustannukset ovat tosiasiallisia kustannuksia, ne on hyväksytty päätöksellä hankkeen kustannuksiksi. Maksuvaiheessa maksutapa voi olla kustannusperusteinen tai tuotosperusteinen.
Tuotosperusteinen maksutapa (kertakorvaus)
Tuotosperusteinen maksutapa kannattaa valita, jos hankkeesi on kehittämis- tai investointihanke, jossa on selkeä tavoite, joka on helposti todennettavissa (esim. selkeä laitehankinta) ja hanke toteutuu varmasti suunnitelman mukaisesti. Tuotosperusteiseen hankkeeseen ei voi hakea muuta muutosta kuin jatkoajan, joten sen vuoksi suunnitelmien ja toimenpiteiden tulee olla tarkkaan harkitut.
Laskennalliset loma-ajan palkat, lomarahat ja palkkojen sivukulut
Kaikissa hankkeissa, joissa on palkkakustannuksia, käytetään loma-ajan palkkoihin, lomarahaan ja palkkojen sivukuluihin laskennallista prosenttia kattamaan nämä kustannukset.
Ilmoita kustannusarviossa työssäoloajan palkka ilman loma-ajan palkkaa, lomarahaa ja palkkojen sivukuluja. Hyrrä-asiointipalvelu lisää hyväksyttäviin palkkakustannuksiin automaattisesti 39 prosenttia työssäoloajan palkasta. Tämä 39 prosenttia kattaa loma-ajan palkan, lomarahan ja lakisääteiset sivukulut. Lomarahaa ja muita tähän 39 prosenttiin sisältyviä eriä ei siis makseta erikseen loppumaksun jälkeen, koska ne sisältyvät laskennallisesti hyväksyttyyn palkkojen määrään.
Tämä ei koske investointeihin sisältyviä palkkakustannuksia. Investointihankkeissa palkat todennetaan työaikakirjanpidolla ja ne tarkastetaan kirjanpidosta (pääkirjalta tai muilla riittävillä dokumenteilla) todellisten syntyneiden kustannusten perusteella, mukaan lukien työnantajan lakisääteiset sivukulut. Hyrrä-asiointipalvelussa ei ole erillistä kohtaa palkoille, ne sisältyvät muihin kustannuksiin.