Horonkylä

Horonkylä sijaitsee Teuvan luoteisosassa Närpiön ja Jurvan rajanaapurina. Kristiinankaupunki on 48 km:n ja Vaasa 66 km:n päässä. Matkaa kuntakeskukseen on 15 km. Kylässä on 356 asukasta. Kylässä on kaksiopettajainen ala-aste, oppilaita on 31. Koulun yhteydessä on neuvolan aamuvastaanotto tiistaisin ja parturin tilat. Kunnallinen päivähoitaja löytyy myös. Asiamiesposti, päivähoito, neuvola, taksi.

Kirjastotoiminnasta on kylällä merkintöjä jo vuosisadan vaihteesta. Kylälle saatiin koulu v.1902. 1909 perustettu Horon nuorisoseura sai oman talon nelisen vuotta toimittuaan. Horonkyläläinen suurliikemies Matti Kuusisto toimi 1800-luvun lopulta. Osuuskauppatoiminta aloitettiin kylässä v.1904 ja osuusmeijeri 1920-luvulla. Kylässä toimi aikoinaan kaksi pankkia, joista v.1944 perustettu osuuspankki toimii edelleen.

Tunnetuin horonkyläläinen on virsirunoilija, rovasti Simo Korpela, jonka syntymäkodin Teuva-Seura on korjannut Horonkylän Kässyssä tutustumiskohteeksi. Ruisprojekti-tapahtuma on tullut tunnetuksi valtakunnallisestikin. Järjestelyissä ovat mukana E-P:n nuorisoseura ja nuorisoseurojen keskusliitto Horonkylän nuorisoseuran kanssa. Nuorisoseuran nykyinen talo on rakennettu v. 1968. Nuorisoseuralla on keittiötilat sekä ravintolatilaa 50-60 hengelle. Talolla on järjestetty näytelmä- ja kuorotoimintaa, joihin on ottanut osaa myös eläkeikäinen väestö. On järjestetty konsertteja, talviriehaa, hiihtokisoja, yöhiihtoa, polkupyöräretkiä, ojelmallisia terassi-iltoja ja tansseja. Nuorille on sählyiltoja ja vielä nuoremmille touhukerho. Tiloissa toimii kansalaisopiston piirejä ja niitä voi vuokrata. Horonkylä on tullut tunnetuksi myös HORO ELÄÄ- tapahtumista. Zetori -traktoriajelua on markkinoitu menestyksekkäästi myös kylän ulkopuolelle.

Liikuntapaikkoina kylässä on valaistu pururata, jalkapallokenttä, talvisin jääkiekkokaukalo sekä nuorisoseuran tilat. Nuorisoseuralla sählykerho, kädentaitokerho lapsille, kudontapiiri aikuisille, varttuneenväen jumppa, lentopalloa ja sählyä myös aikuisten makuun. Bändikerho toimintaa, varkkarikerho, 4h-kerho.

Taidegalleria Mäkikääly, johon omistajat itse ovat maalanneet näyttelytaulut. Kylästä löytyy yrityksiä mm. seuraavilta toimialoilta: sähköurakointi, metallialihankintaa, taksi, kyläkauppa, koneurakointi, maidonkuljetus, puun jatkojalostus (lemmikkieläimille), erikoisvaunuja, turkistarhaus.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Nuorisoseura, maa- ja kotitalousseura, metsästysseura, urheiluseura, poliittiset yhdistykset ja diakoniapiiri. 1916 perustetulla Horon maa- ja kotitalousseuralla on viljankuivaamotoimintaa, maatalouskone- ja laitevuokrausta, naisjaostolla ruoka- ja kahvikalustovuokrausta. Normaalien kokousten lisäksi järjestetään alan koulutusta ja osallistutaan kilpailuihin. Horon metsästäjien toimintaan kuuluu mm. kenneltoimintaa. Seuralla on metsästysmaja sekä hankerahoilla tehty suuri laavu. Teuvan Rivakan Horon alajaosto ylläpitää urheilutoimintaa. Talvisin työstetään retkilatuja kylän alueelle latukelkalla. Lasten kisojen järjestäminen kuuluu myös toimintaan sekä kylien välinen yhteistoiminta. Nuorisoseuraan yhdistetty kylätoimikunta on toiminut 11-vuotta. Saavutuksia ovat mm. koulun maalauskökkä, joen patoaminen ja jokavuotiset siivoustalkoot. Kylätoimikunta on ollut mukana myös kesätapahtumien järjestelyissä ja toimii asioiden eteenpäin viemiseksi.

Valmistuneet hankkeet

Koskiniementien sillan parannus 1997. Horon Nuorisoseuran kellarin myyntitilan peruskorjaus 1998. 1997 Nuorisoseuran talon pihamaalle valmistui suojakatos. Horon jääkiekkokaukalo valmistui 1998. Ruis -projekti (LEADER-hanke). Kielikylpy yli kuntarajojen. Jatketaan ja kehitetään yhteistoimintaa ruotsinkielisen Övermarkin kylän kanssa. (LEADER-hanke) Tietotupahanke. Hankkeen esiselvitys toteutettiin kylässä, jonka jälkeen liityttiin koko kuntaa käsittävään VIRTURAITTI -hankkeeseen ja hankittiin tarvittavat koneet ja laitteet. Kyläläisten hoitamassa tietotuvassa on vedetty jo useita atk-kursseja. (LEADER-hanke)

Kylän vahvuudet

Isojenkin tapahtumien järjestäminen, maalaismaisemat, sijainti, pienyritysten lisääntyminen, Aktiivinen nuorisoseura.

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kylän asukasluvun kasvaminen, palvelujen ylläpitäminen, viemäriverkosto säännösten mukaiseksi, asuntoalueen kaavoitus, ulkoilualueiden monipuolistaminen.

Päivitetty 20.12.2014