Peurala

Peuralan kylä Isojoella on Etelä-Pohjanmaan eteläisin kylä. Satakunnan ohella naapureina on myös Pohjanmaan ruotsinkielisiä kyliä, joten kylän elämänmuodon kehittymiseen ovat vaikuttaneet kolmen eri maakunnan perinteet. Kyläläisten puhekieli ei ole enempää pohjalaista kuin satakuntalaistakaan murretta. Taloudellisessa kanssakäymisessä Porin merkitys on ollut vahva. Kylässä on asukkaita noin 30.

Peuralan kylällä on ollut asutusta jo esihistoriallisella kaudella. Asiakirjoihin perustuvat tiedot ensimmäisistä asukkaista ovat 1800-luvun alusta, ensimmäinen tila Peurala perustettiin 1813.
Kyläläisistä merkittävä osa on aikojen saatossa muuttanut ulkomaille, 1900-luvun alussa enimmäkseen Amerikkaan ja 1900-luvun puolivälissä pääasiassa Ruotsiin. Sodanjälkeiset vuosikymmenet olivat kylässä vilkasta yhteisen yrittämisen aikaa. Kylässä toimi vuosina 1946-59 jopa oma kansakoulu.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Nykyisin kylässä asuvien ja sieltä pois muuttaneiden kyläläisten yhdyssiteenä toimii oma kyläyhdistys. Yhdistys julkaisee kerran vuodessa Krinni-lehteä ja on myös koonnut kylän historian kirjaksi.
Yhdistyksen järjestämiä tapahtumia ovat esimerkiksi pikkujoulut, onkikisat sekä vihtatalkoot, joiden tuotokset myydään Isojoen markkinoilla.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Sarvijärvellä sijaitsee kyläyhdistyksen rakentama sauna, nuotiopaikka ja uimaranta. Järven ympäristössä sijaitsee myös luontopolku pitkospuineen. Luontopolun infopiste on Kuvaskankaan tien varressa Pikku- ja Isokeitaan välillä Susitien risteyksen tuntumassa. Muut kylässä toimivat yhdistykset Metsästysseura Kylässä toimivia yrityksiä 2 maatilaa Kylän vahvuudet Peuralassa on tekemisen meininkiä. Kyläläiset tekevät yhdessä ja osaavia tekijöitä löytyy. Tulevaisuuden näkymät/mahdollisia uhkia Mahdollinen kuntauudistus siirtäisi kuntakeskuksen ja palvelut Kauhajoelle 70 kilometrin päähän.

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Metsästysseura

Kylässä toimivia yrityksiä

2 maatilaa

Kylän vahvuudet

Peuralassa on tekemisen meininkiä. Kyläläiset tekevät yhdessä ja osaavia tekijöitä löytyy.

Tulevaisuuden näkymät/mahdollisia uhkia

Mahdollinen kuntauudistus siirtäisi kuntakeskuksen ja palvelut Kauhajoelle 70 kilometrin
päähän.

Päivitetty 20.12.2014