Kärjenkoski

Kärjenkoski on vehmas ja vireä jokilaakso. Kärjenkoski on toimeliaiden ihmisten kylä, jossa on noin 140 vakinaista asukasta ja runsaasti vapaa-ajan asukkaita. Kylän asutushistoria alkaa vuodesta 1693, mutta runsas kivikautinen esineistö kertoo muinaisesta asutuksesta aikana, jolloin jokilaakso oli vielä järvi. Historiasta tunnetaan kalkkikaivos ja kivimiehet. Naapuripitäjän Lapväärtin suuren kirkon peruskivet ja kalkki ovat peräisin Kärjenkosken maastosta. Innokas talkoohenki on tuonut kylään vuosien ja vuosikymmenten saatossa mm. tievalot, nykyaikaisen kylätuvan ja vesiosuuskunnan. Entinen koulukiinteistö on yksityisten kyläläisten omistuksessa ja on palvellut mm. näyttelytilana. Monet ovat löytäneet kärjenkoskelaiset juurensa ja palanneet ainakin vapaa-aikoinaan kylään ja pysyvämpikin paluumuutto on virkistymässä.

Toimintaa ja tapahtumia kylässä

Jokakesäinen kylätapahtumapäivä kerää paitsi kyläläiset ja kesälomalaiset myös runsaasti “markkinaväkeä” muualtakin. Talvisinkin tapahtuu, esim. maaliskuussa 2012 kärjenkoskelaiset järjestävät/järjestivät vuorollaan 24-tunnin hiihtotapahtuman. Lisäksi on järjestetty kulttuuri- ja kesätapahtumia.

Palvelut kylässä

Kylässä piipahtaa säännöllisesti Kristiinankaupungin kirjastoauto. Monet kiinteistöt ovat liittyneet Suupohjan seutuverkon kautta nopeaan kuituverkkoon.

Yhteiset kokoontumistilat ja harrastusmahdollisuudet

Kärjenkosken kylätupa, jossa mahdollisuus harrastaa mm. jumppaa ja kudontaa.  

Muut kylässä toimivat yhdistykset

Kalastusseura ja metsästysseura. Kylässä toimivia yrityksiä Kylän suurin yritys työllistää 10 henkilöä. Yrittäjien ja toiminimien määrä on verrattain suuri asukaslukuun suhteutettuna. Kylässä on yritystoimintaa mm. seuraavilla toimialoilla: taimisto, maatilayrityksiä, veistämö, talonmiespalvelu ja muita perheyrityksiä.

Palvelut ja yritystoiminta

kylän suurin yritys työllistää 10 henkilöä. Yrittäjien ja toiminimien määrä on verrattain suuri asukaslukuun suhteutettuna. Kylässä on yritystoimintaa mm. seuraavilla toimialoilla: taimisto, maatilayrityksiä, veistämö, talonmiespalvelu ja muita perheyrityksiä.

Tulevaisuuden näkymät

Tuulivoimapuiston tuleminen toisi työpaikkoja ja vuokratuloja. Haasteena ja kehittämiskohteena olisi saada parempi tieyhteys 8-tielle.

Päivitetty 20.12.2014