Uutiskirje 2/2024


Kevätkauden toisessa uutiskirjeessä esillä ajankohtaiset rahoituskuulumiset sekä uuden Leader-hallituksen kokoonpano. Lisäksi esitellään omien ja rahoitettujen hankkeiden kuulumisia. Kuvien kautta pääsee tutustumaan myös Leader Suupohjan eduskuntavierailuun.

Katsaus rahoitustilanteeseen

Leader-rahoitushaut ovat avautuneet vaiheittain kesästä 2023 alkaen ja nyt on viimein kaikki hankemuodot haettavissa. ELY-keskus on päässyt tekemään rahoituspäätöksiä viime helmikuusta lähtien ensin yritystukiin ja sitten myös hanketukiin eli nyt on päästy rahoituskauden 2023-2027 toteutuksessa hyvään vauhtiin.

Yritystukien maksatusten hakeminen on jo avautunut Hyrrässä. Muiden tukimuotojen osalta maksatusten hakeminen pitäisi tulla mahdolliseksi viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.

Alkuvuosi on Leader Suupohjan osalta jatkunut yhtä aktiivisena kuin mitä viime vuosikin oli. Tähän mennessä hakemuksia on tullut sisään jo lähes 40 kpl. Hallituksella riittää päätettävää, kunhan vain rahoitus saadaan riittämään. Leader Suupohjalla on käytettävissä vuoden 2024 aikana hieman edellisvuotta suurempi rahoituskehys – tosin suuri osa siitä sidottiin hallituksen päätöksin jo syksyllä.

Rahoitusta hyviin hankkeisiin, niin yrityksille kuin yhdistyksillekin, on kuitenkin myönnettävissä, ja hallitus kokoontuu käsittelemään hakemuksia kuukausittain.

Loppukevään 2024 hakemusten jättö- ja käsittelyaikataulu on:

 • 29.5. hankkeiden jättö 19.6. hallitukseen.

Hankkeiden tulee olla siis käsittelykuntoisina ja jätettyinä Hyrrässä kolme viikkoa ennen hallituksen kokousajankohtaa.

Rahoituksen hakua suunnittelevien kannattaa aina ensin olla yhteydessä Leader Suupohjan henkilökuntaan. Yritystukien käsittelystä vastaa toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi ja hanketukien käsittelystä kehittämisasiantuntija Mirka Puska. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Myönteisen päätöksen saaneet hankkeet

Julkaisemme rahoitusta saaneet yritys- ja hanketuet sitä mukaa, kun ELY-keskus on tehnyt niihin virallisen päätöksen. Alle on lueteltu ELY-keskuksen päätökset 3.5.2024 mennessä saaneet.

Hanketuet: yleishyödyllinen investointi

 • Hyypän majan korjaushanke/Kauhajoen Metsästysseura ry, Kauhajoki
 • Iivarinkylän metsästysyhdistyksen Lauhan majan kunnostus/Iivarinkylän metsäsätysyhdistys ry, Isojoki
 • Sisä wc/Kauhajoen Aronkylän kyläyhdistys ry, Kauhajoki
 • Löydä LH Geopark Suupohjassa/Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry, Isojoki, Karijoki ja Kauhajoki
 • Esteetön laavu Asuuliin/Kauhajoen Invalidit ry, Kauhajoki


Hanketuet: yleishyödyllinen kehittäminen

 • Suupohjan rata investointisuunnitelmien ja aluetalouden näkökulmasta/Etelä-Pohjanmaan Rautatieyhdistys ry, Kauhajoki, Kurikka ja Teuva
 • Isojoen ja Karijoen asumattomat talot eloon!/Isojoen kunta, Isojoki ja Karijoki
 • Teuvan kulttuurin superkesä 2024/Teuvan kunta, Teuva
 • Mun luonto/Kauhajoen 4H-yhdistys ry, Kauhajoki

Yritystuet:
Päätoimisen yritystoiminnan käynnistäminen 7500 €

 • Runopaja, Kauhajoki

Yritystoiminnan kehittämistoimenpiteen valmisteluvaiheen tuki 2000 €

 • Kultaanen Oy, Kurikka

Vakiintuneen yritystoiminnan tuki 3000 €

 • Oikeahetki Ky, Kauhajoki
 • Tmi Mirkka Lehtola, Kauhajoki

Mikroyritysten ja monialaisten maatilojen investoinnit

 • Jurvan Räjähdysmatto Oy, Kurikka
 • Kuljetusliike Heikki Ketola, Kurikka
 • Kurikan Kino Oy, Kurikka
 • Fysioterapia Athle Oy, Kauhajoki
 • Tähtifysio Sari Varala Oy, Kauhajoki
 • Veljekset Piirto Oy, Kurikka
 • JP Laiteasennus Oy, Isojoki

Leader-hallitus jatkaa lähes entisellään

Suupohjan Kehittämisyhdistys ry:n vuosikokous 17.4. valitsi yhdistykselle uuden hallituksen toimikaudeksi 2024–2025. Maa- ja metsätalousministeriön asettaman kolmikantavaatimuksen mukaisesti mukana on kuntien ja yhteisöjen edustajia sekä maaseudun asukkaita edustavia yksityisiä henkilöitä.

Kauhajoelta ja Kurikasta jäseniä valittiin neljä, Teuvalta kolme ja Isojoelta sekä Karijoelta kaksi. Uutena hallituksen varsinaisten jäsenten kokoonpanoon valittiin Rami Aalto Karijoelta. Hän on tosin varajäsenenä edustanut Karijoen kuntaa jo useasti toimikauden 2023–2024 aikana. Kurikkalaisten yhteisöjen osalta uudeksi hallituksen varajäseneksi valittiin Anne Vuori. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa edellisvuoden tapaan Markku Saloranta Kurikasta.

Hallituksen kokoonpano toimikaudella 2024–2025

Kuntien edustajat: Antti Herrala, Isojoki (Erkki Syväoja, Isojoki), Markus Blommendahl, Kurikka (Markku Hyden, Kurikka), Ari Ollikkala, Teuva (Ville Heikkilä, Teuva), Rami Aalto, Karijoki (Arja Harjunpää, Karijoki) ja Miko Mettälä, Kauhajoki (Päivi Nummijoki, Kauhajoki).

Yhteisöjen edustajat: Janne Alakortes, Isojoen Yrittäjät ry, Isojoki (Markku Kortesniemi, Kärjenkosken kyläseura ry, Isojoki), Jaana Perälä, Kurikan Yrittäjät ry, Kurikka (Anne Vuori, Jurvan kyläyhdistys ry, Kurikka), Ilpo Saksa, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva (Hannu Kittilä, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva), Mika Ruutiainen, Kurikka Travel ry, Kurikka (Aino Haavisto, SPR Kurikan osasto, Kurikka) ja Eija Venäläinen, Suupohjan Nuorkauppakamari ry, Kauhajoki (Virpi Myllymäki, Kauhajoki Seura ry, Kauhajoki).

Yksityisten edustajat: Markku Saloranta, Kurikka (Anne Laitala, Kurikka), Kaija Aura, Teuva (Sari Hirvelä, Teuva), Marjaana Uusitalo, Karijoki (Ulla Hiula-Honkanen, Karijoki) ja Kaisa Isomäki, Kauhajoki (Petri Piipari, Kauhajoki) ja Paula Jyräkoski, Kauhajoki (Jenna Saarikoski, Kauhajoki).

Kuvia vuosikokouksesta 2024


Tulevaisuuden kylä 2.0 -hankkeen kuulumisia!

Hankkeen ensimmäinen työpaja aiheesta digikylät pidettiin maanantaina 29.4.2024 Kurikan Luovankylässä. Tilaisuus järjestettiin hybridinä ja osallistujia oli yhteensä yli 30 henkilöä ja noin 15 eri kylältä. Palautteen perusteella kylät olivat innostuneita ja verkostoituminen ja esimerkit erilaisista digitaalisista mahdollisuuksista olivat tervetulleita!

Seuraavat työpajat ovat maanantaina 6.5. Alavuden Sydänmaalla ja 13.5. Lapualla Vanhassa Paukussa. Lisäksi järjestämme kaikille avoimen työpajan viestintään liittyen 25.6. Alajärven Luoma-aholla. Näihin kaikkiin on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Kysy Tuijalta!

Työpajat:
Digitaalisuus ma 29.4. klo 18 Kurikka, Luovan Ns (Seuratie 3). Asiantuntijana Annika Eklöf. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen digipalveluista oli kertomassa Päivi Kuoppamäki ja Maria Keto. EPK:n Heikki Peräaho kertoi eteläpohjaisten kylien (EPK) tarjoamasta kotisivutilasta ja -pohjasta.

Energia ma 6.5. klo 18 Alavus, kylätalo Hukkatupa Sydänmaa (Hukkalantie 292). Asiantuntijana Maarit Kari.

Imago ma 13.5. klo 18 Lapua, kulttuurikeskus Vanha Paukku, Alajokisali (Vanhan Paukun tie 1). Asiantuntijana Hanna Kallioniemi ja lisäksi Mika Pihlainen, Lapuan Elävän musiikin yhdistyksen, Ämyrin pj tulee kertomaan tapahtumajärjestämisestä.

Viestintä 25.6. klo 18. Professori Vilma Luoma-aho, KYLIEN JA KUNTIEN VIESTINTÄ. ” Positiivinen julkisuuskuva syntyy särkymättömällä viestinnällä”. bit.ly/vilma2024 tai puh. 0400 239 359

Työpajoihin voi ilmoittautua vielä osoitteessa bit.ly/TKpajat linkin kautta tai sähköpostilla, viestillä, puhelimella, että saadaan tarjoilut ja muut valmistelut kuntoon ennen pajoja! Viestintäpajaan voi ilmoittautua bit.ly/vilma2024

Tästä jatketaan sitten seudullisilla ja tarvittaessa kyläkohtaisilla tapaamisilla ja seuraavat maakunnalliset työpajat ovat syksyllä. Kesän ja syksyn aikana alamme suunnittelemaan jo mahdollisia kyläkohtaisia kokeiluja ja hankesuunnitelmia ja syksyllä alamme työstämään kylille Älykäs kylä suunnitelmia/strategioita.

Kysy lisää:
Tuija Takamäki
tuija@leadersuupohja.fi tai p. 040 705 5801

Luovankylän työpajaan osallistuneita keskittymässä tietoiskuun digiasioista.
Työpajatyöskentelyä Luovankylässä.

Närvijoki vei Etelä-Pohjanmaan vuoden kylä 2024 -tittelin

Eteläpohjalaiset Kylät ry valitsi Etelä-Pohjanmaan vuoden kyläksi vuosimallia 2024 Närvijoen Kurikan Jurvasta. Leader Suupohja on saanut olla kylän ”kehittäjäkaverina” mukana matkassa jo useamman vuoden ajan.

Haluammekin lähettää Närvijoelle Isot Onnittelut hienosta työstä ja Etelä-Pohjanmaan vuoden kylä 2024 -palkinnon kotiuttamisesta!

Millä eväillä Närvijoki tittelin nappasi, sen voit lukea Eteläpohjalaiset kylät ry:n sivuilta.


Eduskuntavierailulla kehysriihen jälkimainingeissa

Ryhmä Leader Suupohjan hallituksen ja nuorisojaoston jäseniä sekä henkilöstöä suuntasi kehysriihen jälkimainingeissa vierailulle eduskuntaan 24.4. Kutsujana meille toimi kansanedustaja Janne Jukkola Kokkolasta.

Mielenkiintoisen vierailun aikana pääsimme seuraamaan eduskunnan täysistuntoa ja tutustumaan eduskuntataloon rakennuksena. Mikä hienointa, pääsimme vaihtamaan näkemyksiä ajankohtaisista aiheista Jukkolan lisäksi myös kansanedustaja Mikko Ollikaisen, kansanedustaja Antti Kurvisen ja kansanedustajan, ensimmäisen varapuhemiehen Paula Risikon kanssa.

Eduskuntatalon lehtereillä. Täysistunnossa seurasimme mielenkiintoista keskustelua hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi tupakkalain muuttamisesta. Kuva: Aili Raudla-Majakangas.
Vierailukutsun meille oli esittänyt Janne Jukkola (vas.). Hän kertoi taustoistaan ja työstään ensimmäisen kauden kansanedustajana. Omat terveisensä toi myös kansanedustaja Mikko Ollikainen (oik.). Kuva: Aili Raudla-Majakangas.
Leaderia koskettavat asiat olivat tuttuja ennen kaikkea kansanedustaja Antti Kurviselle, joka toimi maa- ja metsätalousministerinä vuosien 2022–2023 aikana. Hän oli allekirjoittamassa mm. Leader-ryhmien yhteistyösopimukset uudelle rahoituskaudelle helmikuussa 2023 Säätytalolla. Kuva: Aili Raudla-Majakangas.
Kansanedustaja ja eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Paula Risikko tunnisti kuulijajoukosta hänellä edellisvuonna eduskuntatyössä apuna olleen TET-harjoittelija Onerva Niemen, joka on Leader Suupohjan nuorisojaoston aktiivijäsen. Risikko myös kehotti meitä kaikkia suhtautumaan tulevaisuuteen toiveikkaasti, mutta samalla myös varautuen. Kuva: Aili Raudla-Majakangas.
Leader Suupohjan hallituksen jäsenen Markus Blommendahlin mukana eduskuntaan kulkeutui myös Jyrän päiväkodin 2–4-vuotiaiden lasten ryhmässä tehty kirje presidentti Alexander Stubbille. Sen lupasi toimittaa perille Paula Risikko. Toivottavasti presidentti ehtii kiireiltään vastaamaan Kurikkaan. Kuva: Aili Raudla-Majakangas.
Eduskuntatalon arkkitehtuuria ihastelemassa. Kuvassa tutustumme Eduskuntatalon valtiosaliin avustaja Eeva Kaitaluoman johdattamana. Kuva: Aili Raudla-Majakangas.

Satumainen Suupohja

Satumainen Suupohja -hanke käynnistyi tammikuussa. Jälleen ollaan tärkeällä asialla kehittämässä Visit Suupohjaa ja alueen matkailua. Mitä hankkeessa sitten on meneillään?

Hankkeen toimenpiteet ovat käynnistyneet yleisen materiaalin luomisella Sustainable Travel Finland ja Welcome Cyclist -merkeistä, joista on tehty artikkelit Visit Suupohjan nettisivuille. Sustainable Travel Finland -merkistä on luotu myös video yrittäjän kokemuksista. Videolla Kaija Aura Opintola B&B Teuvalta kertoo omat kokemuksensa Sustainable Travel Finland merkistä.

Ensimmäisen infotilaisuus oli tarkoitus järjestää huhtikuun lopulla, mutta tilaisuutta päädyttiin siirtämään syksyyn. Tilaisuudessa tullaan jakamaan tietoutta ja kokemuksia kyseisistä merkeistä. Tulemme esittelemään myös tietoutta Geofoodista ja siitä mitä mahdollisuuksia on puskurivyöhykkeeseen kuulumisesta!

Hankkeen ehkä eniten kiinnostusta herättänyt pilottikokeilu eli bussikuljetukset alueemme kansallispuistoihin ovat myös kovan suunnittelun alla! Jotain on jo valmiina, mutta vielä tovi joudutaan odotella tarkempia tietoja, sillä juna-aikataulut julkaistaan noin kolme kuukautta aikaisemmin, Siksi ilmoittautumistakaan ei voida ihan vielä avata. Kuljetukset tullaan kumminkin järjestämään syyskuussa, jolloin päätään kokemaan Suupohjan syksyn hienous kansallispuistoissa!

Alueen tarinoiden, 360° -kuvien ja videoiden kuvaukset käynnistyvät kevään edetessä ja kelien kaunistuessa, kun luonto alkaa hieman heräämään eloon talven jäljiltä.

Hankkeen etenemisestä kerrotaan Leader Suupohjan ja Visit Suupohjan sivuilla ja sosiaalisessa mediassa, joten kannattaa napata ne seurantaan!


Kauhajoen Kasinolla kajahtaa perjantaina 24.5.2024!

Leader Suupohjan nuorisojaosto, Kauhajoen Nuorisovaltuusto sekä Kauhajoen Nuorisopalvelut järjestävät nuorille suunnatun musiikkitapahtuman legendaarisella Kauhajoen Kasinolla.

Tapahtumassa ovat esiintymässä Dilemma, Hugo sekä Karim B.

Tapahtuma on päihteetön ja suunnattu 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille nuorille.

Lisätietoa ja keskustelua voit seurata Facebookissa tapahtuma-sivulta


Puretaan kyläbyrokratiaa porukalla – vastaa kyselyyn

Puretaan byrokratiaa porukalla – vastaa ja vaikuta sinäkin!

Eduskunnan kylätoimintaverkosto ja Suomen Kylät ry keräävät kenttäväen kokemuksia ja ajatuksia byrokratiasta ja sääntelystä, joka vaikeuttaa arkista kylätoimintaa. 

Eduskunnan kylätoimintaverkostossa on edustettuna kaikkia eduskuntapuolueita. Teemme yli puoluerajojen yhteistyötä maaseudun kehittämiseksi. Osana kunta-alan ja valtionvarainministeriön norminpurkukampanjaa, olemme saaneet haasteen etsiä myös yhdistys- ja kylätoimintaa vaikeuttavaa sääntelyä, jota 3500 kyläyhdistystämme kohtaavat. 

Muutamia esimerkkejä, joita eduskunnan kylätoimintaverkostossa on keskusteltu: 

– Kyläyhdistysten ja kylätason toimintaa on ruvettu hankaloittamaan monin eri tavoin. Rahanpesudirektiivin tulkinta on tehty Suomessa niin tiukaksi, ja saatettu koskemaan ihan kaikkia pieniäkin kolmannen sektorin toimijoita, joilla on Y-tunnus. Pienetkin yhdistykset joutuvat nyt perustamaan pankkitilin yrityspuolelle, tästä voi aiheutua jopa tuhansien eurojen vuosikulut. Tulkintaa tulisi ehdottomasti kohtuullistaa niin, ettei se koske pieniä yhdistyksiä. 

– Tapahtumien järjestyksenvalvontaan on tullut lakimuutoksen myötä kiristyksiä. Pieniinkin tapahtumiin tullaan jatkossa vaatimaan ammattimaista järjestyksenvalvontaa, mikä käytännössä tarkoittaa isojen yritysten ostopalveluja. Kylien moninaiset pienet tapahtumat vaikeutuisivat. 

Millaisia kylätoimintaa ja paikallista kehittämistä vaikeuttavia normeja, sääntelyä tai byrokratiaa pitäisi purkaa?

VASTAA TÄSTÄ:
https://forms.office.com/e/99S4haxXgG

Vastaa kyselyyn ke 15.5. mennessä. Koostamme vastaukset eduskunnan kylätoimintaverkostolle. 


Ajankohtaista metsänomistajille

Metsänhoitoyhdistys Lakeus toteuttaa Leader Suupohjan ja Leader Liiverin alueilla Aktivoinnilla ja tiedolla elinvoimaa Lakeuden metsiin -kehittämishanketta. Hanke järjestää tilaisuuksia, tapahtumia, metsänomistajakontakteja sekä metsänomistajien arvoista lähtevää kehittämistyötä vuosien 2024-2025 aikana.

Hankkeen tilaisuudet touko-kesäkuussa ovat:

Tutustu tapahtumiin ja ilmoittaudu mukaan MHY Lakeuden verkkosivujen kautta:  Tapahtumat – Metsänhoitoyhdistys Lakeus (mhy.fi)


Lähde mukaan vieraslajitalkoisiin!

Yhdistystoimija, onko lähiympäristössäsi kohde, jonka vieraslajit ovat vallanneet? Kerätkää talkooporukka ja lähtekää torjumaan vieraslajeja kartuttaen saamalla yhdistyksenne kassaa.

Kyrönjokirahasto jakaa 500 €:n avustuksia vieraslajien torjuntaan. Ensisijaisia ovat hakemukset, joissa sitoudutaan kolmivuotiseen torjuntaan kohteella. Näin voidaan taata tulosten parempi vaikuttavuus.

Hae rahoitusta 26.5.2024 mennessä kunnasta tai suoraan Kyrönjokirahastolta. Rahoitusta on varattu yhden työkohteen verran Kyrönjokilaakson kuntaa kohden. Maksu suoritetaan raportoinnin pohjalta: ota valokuvia alueesta ennen ja jälkeen talkoiden sekä toimintakuvia.

Vieraslajilla tarkoitetaan eliölajia, jonka siirtymistä luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle ihminen on tahattomasti tai tarkoituksella edesauttanut. Tulokaslajit saapuvat luontaisesti ilman ihmisen apua. Vieraslajit aiheuttavat ekologista, taloudellista, terveydellistä tai sosiaalista haittaa. Luonnon monimuotoisuus vähenee. Yleisimpiä vieraslajeja ovat kurtturuusu, jättipalsami ja komealupiini.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: kuntaasi tai seuraaviin tahoihin Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry ja Kyrönjokirahasto.