Uutiskirje 5/2023


Syksyn katsaus ajankohtaisiin hanke- ja rahoitusasioihin.

Rahoituskuulumiset

Rahoitushakujen avauduttua Hyrrässä juhannuksen jälkeen, on rahoitus- ja hakemusrintamalla eletty varsin vilkasta aikaa. Leader Suupohjan hallitus on käsitellyt tulleita hakemuksia tähän mennessä kahdessa kokouksessa, joissa myönteinen rahoituspäätös on tehty yhteensä 24 hakemukselle.

30.8. kokouksessa myönteisen päätöksen saivat seuraavat hakijat:

 • Jurvan räjähdysmatto Oy
 • Kuljetusliike Heikki Ketola Oy
 • Kurikan Kino Ky
 • Runopaja
 • Etelä-Pohjanmaan Rautatieyhdistys ry
 • Kauhajoen Metsästysseura ry
 • Iivarinkylän metsästysyhdistys ry
 • Kauhajoen Aronkylän kyläyhdistys ry
 • Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry
 • Etelä-Pohjanmaan Flipperiklubi ry

27.9. kokouksessa myönteisen päätöksen saivat seuraavat hakijat:

 • Fysioterapia Athle Oy
 • Tähtifysio Sari Varala Oy
 • Suomen Laatuilma Oy
 • Veljekset Piirto Oy
 • JP Laiteasennus Oy
 • CLOSELABEL Oy
 • Luovuuden tupa
 • Kultaanen Oy
 • Isojoen Metsästysseura ry
 • Kauhajoen Invalidit ry
 • Isojoen kunta
 • Teuvan kunta
 • Teuva-seura ry
 • Kauhajoen Karhu ry

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tekee näille hankkeille vielä myöhemmin virallisen rahoituspäätöksen. Päätöksenteko ELYssä alkaa kuluvan vuoden aikana.

Loppuvuoden aikana rahoitushakemuksia käsitellään vielä kolmessa hallituksen kokouksessa: 28.10., 29.11. ja 13.12. Marras- ja joulukuun kokouksiin voi vielä jättää rahoitushakemuksia Hyrrässä; määräpäivät ovat 15.11. ja 29.11.

Pienhankkeet ja alueidenväliset hankkeet – hakujen avautumista odotellaan

Hyrrä-järjestelmän puolesta ei vielä ole mahdollista hakea pienhankkeita eikä alueidenvälisiä hankkeita. Haut kuitenkin avautuvat vielä kuluvan vuoden puolella. Kansainvälisten hankkeiden hakeminen sen sijaan onnistuu jo.

Pienhankkeet voivat olla 2.000-8.000 euron kustannusarviolla toteutettavia pienehköjä kehittämis- tai investointihankkeita. Pienhankkeena toteutettavaan kehittämishankkeeseen voidaan myöntää tukea 80 % tai 90 %, päätöksen tukiprosentista tekee hallitus. Investointina toteutettavaan pienhankkeeseen tuki on 65 %. Pienhankkeissa on kevyempi haku- ja myöhemmin maksatusprosessi.

Lue lisää pienhankkeista

Alueidenvälisten hankkeiden malli on muuttumassa alkaneelle rahoituskaudelle. Mikäli hanke kohdistuu kahden Leader-ryhmän alueelle, hakemus jätetään näihin molempiin ryhmiin. Alueidenvälisten hankkeiden toteutuksesta saadaan tarkempaa tietoa viimeistään hakujen avauduttua.


Työministeri saapuu omistajanvaihdoshankkeen loppuseminaariin – tule sinäkin!

Omistajanvaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa -hanke lähenee loppuaan. Hankkeen loppuseminaari järjestetään Kauhajoella, IKH Areenan VIP Loungessa ma 6.11. klo 17-20. Tapahtuman pääpuhujana on työministeri Arto Satonen.

Tilaisuudessa tullaan käymään mielenkiintoinen paneelikeskustelu aiheista omistajanvaihdokset ja työllisyys. Paneelikeskusteluun osallistuvat Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Heli Seppelvirta, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, Vuoksin työllisyysjohtaja Pirkko-Liisa Hietalahti, Relicomp Oy:n toimitusjohtaja Marko Jyllilä ja Maiseri Oy:n perustaja Jari Iso-Hella. Paneelikeskustelun juontaa Anneli Komi Suomen Yrittäjistä. Tapahtumassa kuullaan valtakunnalliset- ja maakunnalliset omistajanvaihdoskuulumiset sekä Lapua-Ketjut Oy:n omistajanvaihdostarinan Jorma Luoman kertomana.

Ilmoittautuminen seminaariin on avoinna nyt! Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Lisätiedot: hankevastaava Aili Raudla-Majakangas, aili(at)leadersuupohja.fi tai 044 972 7391

TERVETULOA!


Maaseutuleiri uudistaa Maaseudun Brändiä! 

Syyskuun lopussa Virroilla heräsi uusi aikakausi maaseudulle! Nuorisokeskus Marttisessa pidetty Maaseutuleiri kokoontui 40 intohimoisen maaseudun puolestapuhujan voimin. Tämä dynaaminen joukko, joka yhdisti kehittäjät, yrittäjät ja kyläläiset, loi historiaa laatiessaan ensimmäisen maaseudun manifestin. Heidän viestinsä on selkeä: Maaseutu on elinvoimainen, monimuotoinen ja valmis uudistumaan!

Innostuneiden kehittäjien joukko. Kuva: Amanda Lehtola

Leiri syttyi kahden visionäärin, Piritta Syrjälän ja Riikka Koskisen, kipinästä. He näkivät maaseudun kukoistuksen mahdollisuuden ja halusivat päivittää sen kuvaa kansallisesti. 

Leirin visiönäärit Riikka ja Pirita. Kuva: Amanda Lehtola

Tulevaisuus näyttää valoisalta! Leirin järjestäjät ovat täynnä toivoa ja suunnittelevat tekevänsä tästä vuosittaisen tapahtuman. Heidän viestinsä on kristallinkirkas: Usko maaseudun tulevaisuuteen on vahva, ja leirin osallistujat näkevät maaseudun hyvinvoinnin lähteenä ja hyvän elämän paikkana.  

Tapahtuman sparraajana ja manifestin tiivistäjänä toimi Aava & Bangin luova johtaja Mikko Kalliola, joka loi leirille toivottua maaseutuhurmosta.

Leader Suupohjasta kylien kehittämisasiantuntija Tuija pääsi mukaan leirille brändäämään maaseutua. Tuijan mielestä maaseutu pitäisi nähdä paikkana, jossa unelmat elävät ja innovaatiot kukoistavat! Maaseudun manifesti monipuolistaa maaseudun kuvaa, maaseutu on paljon enemmän kuin se, mitä olemme tottuneet mediassa näkemään.  


Sykähdyttävää syksyä!

Talvi hiipii hiljalleen tulemaan, mutta vielä kerkeää nauttia ruskan väreistä. Tässä vinkit kirpakalle syysretkelle!

Psst! Jos haluat vinkit nähtäväksi heti kun niitä jaamme, ota seurantaan Visit Suupohjan somekanavat!

Visit Suupohjan sykähdyttää -hanke on vielä käynnissä ja valmistautuu tulevaan talveen. Hankkeessa on syksyn myötä keskitytty tarkistamaan kuntoratoja, latuja, patsaita ja muistomerkkejä. Kuvausreissuilla on poikettu kuvaamassa kuntoratoja, joihin talvella vedetään ladut lumitilanteen salliessa. Kuvia ja tietoja on näiden avulla saatu lisättyä ja tarkennettua kohteiden kuvauksiin. Lisäystyö on vielä hieman kesken, mutta valmistunee marraskuun alussa.

Isojoen Vanhankylän kuntoreitti. Talvella reitille ajetaan latu.

Vaikka pysyvää lunta ei vielä ole näkyvissä, aina on hyvä hetki ottaa talteen vinkkilista latutiedoista!

Monesti mietityttää latujen kunto lumisateiden ja plussakelien jälkeen. Jokainen taho päivittelee hieman omaan paikkaansa tietojaan. Olemme koostaneet listan, mistä kannattaa tarkastella minkäkin alueen latutietoja. Pääset vinkki listaan täältä.

Hankkeessa on ollut käynnissä myös somekoulutuksia liittyen instagramin, facebookin ja Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenterin käyttöön. Yritysten ja yhteisöjen aktiivisuus somessa on tärkeää Visit Suupohjan kaltaisille sivustoille ja myös kaupungeille ja kunnille ja halusimme koulutusten avulla laskea kynnystä sosiaalisten median kanavien käyttöönotossa. Tämä antaa mahdollisuuden tiedon jakamiselle esimerkiksi tapahtumista.

Somekoulutuksia on vielä tulossa yksi Kurikassa. Lue lisää koulutuksesta täältä.
Koulutuksissa käytetty ohjemateriaali on myös nähtävissä ja sitä saa hyödyntää vapaasti. Materiaalin löydät täältä.

Somekoulutuksen tunnelmaa. Perehtymistä Instagramin maailmaan.

Lisätietoja Visit Suupohjaan liittyen voit kysyä hankevastaava Riikka Timoselta: riikka.timonen(at)leadersuupohja.fi tai 0400 423 401.


Pallo pyörimään yhteistoimintapäivässä

Eteläpohjalaiset Leader-ryhmät Aisapari, Kuudestaan ja Liiveri sekä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen väki saapuivat Leader Suupohjan vieraaksi yhteistoimintapäivään IKH Areenalle 26.10.2023.

Päivän aikana keskityttiin ajankohtaiseen tiedonvaihtoon ja yhteistyökäytänteiden hiomiseen, mutta päästiin tietysti myös areenan parketille tositoimiin!


Koulutustarjontaa yrittäjille

Sosiaalisen median koulutus lähikatsomoissa Kauhajoella tai Teuvalla sekä Teamsissa

Tule kuulemaan sosiaalisen median trendeistä ja opi rakentamaan menestynyt yritysbrändi somessa! Maksuttomassa yrittäjille suunnatussa koulutuksessa 16.11.23 17:30- 20:30 tuloksellisen somen saloihin johdattaa somevaikuttaja ja sosiaalisen median konsultti Veera Bianca sekä maksetun mainonnan palkittu asiantuntija Annika Räihä. Koulutusta voit seurata omalta koneelta Teamsin välityksellä tai lähikatsomoissa Teuvalla tai Kauhajoella.

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Tapahtumasivu

Seamkin MYRSKY-hankkeen koulutuksia yrittäjille

MYRSKY – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa -hanke tarjoaa mikro- ja pk-yrityksille mahdollisuuden osallistua erilaisiin valmennuksiin, jotka tukevat yritysten kilpailukykyä.

1. Tehoa pienen yrityksen markkinointiin, 8.11.2023 alkaen klo 17.30–19.00.

Ensimmäinen kaikille yhteinen osio Teamsilla ja toinen kerta työpajana lähitilaisuutena kuudella paikkakunnalla. Valmennus on kokonaisuus, joten parhaan tuloksen saat, jos osallistut sekä yhteiseen Teams-osuuteen että työpajaan. Kaikkien työpajojen sisältö on sama, valitse itsellesi sopivin paikkakunta.

Kurikka 13.11.2023 17.30–19.00, Tehoa pienen yrityksen markkinointiin -valmennus (Teams ja Kurikka)
Seinäjoki 14.11.2023 17.30–19.00, Tehoa pienen yrityksen markkinointiin valmennus (Teams ja Seinäjoki)
Lappajärvi 15.11.2023 17.30–19.00, Tehoa pienen yrityksen markkinointiin -valmennus (Teams ja Lappajärvi)
Kauhava 16.11. klo 18.30–20.00, Tehoa pienen yrityksen markkinointiin -valmennus (Teams ja Kauhava)
Kuortane 20.11.2023 17.30–19.00, Tehoa pienen yrityksen markkinointiin -valmennus (Teams ja Kuortane)
Kauhajoki 21.11.2023 17.30–19.00, Tehoa pienen yrityksen markkinointiin -valmennus (Teams ja Kauhajoki)

2. Kiertotaloudesta kasvua ja kestävyyttä, 1.11.2023 alkaen klo 8.00–11.15. Frami, Seinäjoki. Lisätietoa

3. Startti vastuullisuuteen – tukea ja työkaluja vastuullisuustyön aloittamiseen, to 23.11.2023 alkaen klo 17.00–19.30 Frami, Seinäjoki. Lisätietoa

4. Tiedosta kilpailukykyä, Frami, 9.11.2023 alkaen klo 8.30–11.00. Frami, Seinäjoki. Lisätietoa

5. Yksinyrittäjästä tiiminvetäjäksi, 9.11.2023 alkaen klo 13–16 Frami Seinäjoki. Lisätietoa

Ilmoittautumiset valmennuksiin päättyvät viikkoa ennen toteutusajankohtaa!

Lisätietoa MYRSKY-hankkeen sivuilta