Uutiskirje 1/2023 – Uusi ohjelmakausi mahdollisuuksineen alkoi!


Uusi ohjelmakausi 2023-2027 on alkanut. Leader Suupohja valittiin toiminta-alueensa Leader-ryhmäksi, ja saimme käyttöömme hankkeisiin jaettavan rahoituskehyksen seuraavan viiden vuoden ajalle. Tästä uutiskirjeestä löydät lisätietoa rahoituskauden tämän hetkisestä tilanteesta sekä valmistautumisesta hankehakuun. Pääset lukemaan myös omien hankkeidemme ajankohtaisia kuulumisia

Uudet Leader-sopimukset allekirjoitettiin

Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi Suupohjan Kehittämisyhdistyksen (Leader Suupohja) tammikuun lopulla Leader-ryhmäksi ohjelmakaudelle 2023-2027. Samalla se myönsi käyttöömme 5,6 miljoonan euron julkisen rahoituksen paikalliseen ja alueelliseen kehittämistyöhön viisivuotiskaudelle. Rahoitus varmistaa Leader-toiminnan jatkumisen alueellamme edellisohjelmakausien tapaan.

Suomessa toimii nyt 52 Leader-ryhmää sekä Ahvenanmaalla Leader Åland. Leader-ryhmien edustajat kokoontuivat juhlalliseen Leader-sopimusten allekirjoitustilaisuuteen 10.2.2023 Säätytalolle Helsinkiin. Ryhmien toiminnanjohtajat ja puheenjohtajat kirjoittivat sopimukset yhdessä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen ja Ruokaviraston pääjohtaja Antti-Jussi Oikarisen kanssa. Leader-sopimuksessa sovitaan Leader-ryhmän, ministeriön ja Ruokaviraston yhteistyöstä.

Leader Suupohjan edustajat allekirjoitustilaisuudessa Säätytalolla olivat toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi ja hallituksen puheenjohtaja Aki Ollikkala.
Leader-sopimus allekirjoitettiin maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen sekä Ruokaviraston pääjohtaja Antti-Jussi Oikarisen kanssa.
Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien toiminnanjohtajat ja puheenjohtajat.

Ministeriön tiedote allekirjoitustilaisuudesta.

Missä mennään? Katsaus uuden ohjelmakauden tilanteeseen

Uusi rahoituskausi alkoi virallisesti 1.1.2023. Parhaillaan on menossa yritys- ja hanketukien asetusten valmistelu, ja Hyrrä-asiointijärjestelmäkin vaatii vielä työstöä. Asetukset saataneen voimaan huhtikuun alusta alkaen. Siksi rahoitushakukin avautuu vasta myöhemmin tänä keväänä.

Parhaillaan Leader Suupohjan hallitus valmistelee Leader-ryhmäkohtaisia linjauksia rahoitusten myöntämiseen. Käynnistyneellä rahoituskaudella on mukana paljon viime kaudelta tuttua, mutta uusiakin rahoitusvälineitä saamme mukaan rahoitustarjontaamme. Varsinkin yritystukien puolella on tulossa uusia rahoituksia sekä toimiville että alkaville ja sekä kokoaikaisille että osa-aikaisille yrittäjille yritystaipaleen eri vaiheissa. Kaikista tukimuodoista yrityksille ja yhteisöille tiedotamme heti lisää, kun reunaehdot niille ovat selvät!

Leader Suupohjan rahoittamien hankkeiden valintaa ohjaa Virtaa viisikkoon -kehittämisstrategia, jota rahoitettavien hankkeiden tulee noudattaa. Eri hankemuodoille on laadittu myös uusi valintakriteeristö.

Nyt on aika ideoida ja valmistella!

Hankkeiden rahoitushaut käynnistyvät myöhemmin tämän kevään aikana. Nyt on kuitenkin hyvä aika ideoida ja valmistella hankehakemuksia sekä hoitaa myös Hyrrä-asiointijärjestelmän vaatimat Suomi.fi-valtuudet kuntoon allekirjoitusoikeudellisten henkilöiden osalta. Suomi.fi-valtuuksien hakemiseen voi tutustua täällä. Vain sähköinen hankehaku on tällä rahoituskaudella mahdollinen.

Hankkeiden suunnitteluvaiheessa kannattaa olla heti ensimetreiltä lähtien yhteydessä meihin. Yritystukiasioissa teitä auttaa Hanna-Leena Pihlajaniemi ja hanketukien puolella Mirka Puska. Koko henkilöstömme yhteystiedot löytyvät täältä.

HUOM! Vaikka varsinainen Leader-rahoituksen haku ei vielä ole avautunut, jäsenyritykset ja -yhdistykset voivat hakea meiltä pieniin projekteihin Yritys– ja YhteisöLeader-rahoituksia. Nuorten ryhmille on oma NuorisoLeader-rahansa.

Hankeideoita uudesta hankerekisteristä

Maaseudun asukkaiden ja kehittäjien yhteinen verkkosivusto maaseutu.fi avautui uudistuneena alkutalvesta. Sitä kautta pääsee myös täysin uudistuneeseen hankerekisteriin, johon on kerätty mm. kaikkien Leader-ryhmien rahoittamat hankkeet. Rekisterissä olevat hankekortit toimivat ikään kuin pienimuotoisina hankkeiden ”kotisivuina”. Hankekorteista pääsee lukemaan hankkeen toimista, toteuttajista ja ajankohtaisista kuulumisista. Uusi hankerekisteri mahdollistaa myös keskustelun hankkeista.

Kannattaa käydä tutustumassa hankerekisteriin täällä! Josko sieltä löytyisi passeli idea juuri teidän toimintanne kehittämiseksi.

Visit Suupohja sykähdyttää

Visit Suupohja sykähdyttää -hanke on alkanut 11.1.2023!

Suupohjan helmet -hankkeessa luotu brändi Visit Suupohja ja sivusto visitsuupohja.fi ovat saaneet hyvän vastaanoton. Koronan tuoman kotimaanmatkailun innostuksen myötä nousi esiin tarpeita Visit Suupohja -konseptin jatkokehittämiseksi.

Matkailijat haluavat saada sivustolta yhä enemmän ja tarkempaa tietoa, mutta myös elämyksellistä sisältöä. Ideoita Visit Suupohja -sivuston kehittämiseen on haettu mm. kyselyllä sekä keskusteluissa alueen asukkaiden ja matkailijoiden kanssa. Kehittämisideoita on tullut käytännön työn kautta sivuston parissa työskenteleviltä.

Suupohja on urbaania maaseutualuetta, josta löytyy paljon erilaisia, joskus piilossakin olevia matkailun helmiä, sekä runsaasti upeita luontokohteita. Nämä kiinnostavat, mutta tunnettavuus on vielä vähäistä. On noussut esille, että matkailun helpottamiseksi kaivataan ns. kokemusasiantuntijoiden kommentteja, tarinoita ja kuvia alueen eri kohteista. Ne tuovat kohteet lähemmäksi retkeilijää ja matkailijaa, ja madaltavat kynnystä lähteä seikkailemaan kohteissa.

Hankkeen tavoitteena on muun muassa:

  • Lisätä Visit Suupohja -sivuston näkyvyyttä ja tunnettuutta.
  • Lisätä sivustolle matkailukohteita sekä kehittää kohteiden kategorisointia.
  • Kehittää sivuston monimediaista ja -kanavaista viestintää.

Kaikessa Visit Suupohja -sivustoon liittyvässä voi olla yhteydessä hankkeen vetäjään!

Hanketyöntekijä Riikka Timonen
riikka.timonen(at)leadersuupohja.fi
+358 (0)400 423 401

Kylille-hanke vinkkaa

KYLÄILTAMAT viidellä kylällä keskiviikkona 22.3. klo 18

Keskiviikkona 22.maaliskuuta kokoonnutaan viidellä kylällä yhteen iltamien merkeissä. Kylien tuottamista ohjelmista nautitaan kylätaloilla eri puolilla Etelä-Pohjanmaata paikan päällä ja jokaisen kylän ohjelma välitetään lisäksi verkon kautta kumppanikylille. Kyläiltamat alkavat iltakuudelta kahvituksella. Iltamien järjestelyistä vastaa Kylille-hankkeen lisäksi myös Landemia-hanke. Kyliä on mukana jokaisen eteläpohjalaisen Leader-ryhmän alueelta: Aisapari, Liiveri, Kuudestaan ja Leader Suupohja.

– Korona-aika aiheutti digiloikan myös kylien elämässä. Kylät ovat hankkineet välineistöä joko omina hankkeinaan tai Kulttuurihyvinvointia etänä -hankkeen kautta, hankevetäjät kertovat. Kylätaloilla on nykyään toimivat verkot ja laitteistoja, jotka mahdollistavat etäkokoustamisen ja etätyöskentelyn. Nyt kokeillaan ensimmäistä kertaa yhteydenpitoa kylien välillä iltamien merkeissä.

– Kaikki ei ehkä mene ihan putkeen ensimmäisellä kerralla, mutta toivon mukaan tästä syntyy uusia ideoita kylien yhteistyöhön ja matalan kynnyksen yhteydenpitoon. Pääasia, että yleisö viihtyy ja opimme tuntemaan kyliä ympäri maakunnan.

Kyläesittelyjen lisäksi ohjelmassa on luvassa muun muassa sketsejä, lusikkajuhlia, muisteluksia ja musiikkia. Lisäksi saadaan maistiaisia Vanhanpojan lottovoitosta! Tapahtuma on ensimmäinen laatuaan, joten tule lähimmälle kylälle katsomaan mistä on kysymys.

Kyläiltamissa ovat mukana Ylistaron Alapää, Soinin Hautakylä, Alajärven Luoma-aho, Kurikan Luopa ja Kauhavan Mäenpää. Näiden kylien kylätaloille toivotaan yleisöä paikan päälle katsomaan oman kylän ohjelmaa livenä ja lisäksi neljän muun kylän ohjelmanumeroita verkon välityksellä valkokankaalta.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Lisäksi on tarjoilua ja illan päätteeksi arvontaa osallistujien kesken.

Leader Suupohjan toiminta-alueelta mukana on Kurikasta Luovan Nuorisoseura, osoite Seuratie 3, Luopa, Kurikka.


KULTTUURIKÄVELY historiallisesti merkittävälle Kurikan Lakkitehtaalle lauantaina 25.3.2023 klo 12.

Historiallinen tehdaskiinteistö Kurikan Panttilassa, os. Koivistonkyläntie 74, Kurikka. Panimo, panimoravintola, juhlasali ja museo.

Historiallisesti merkittävä, vuosina 1899–1975 toiminut, Kurikan lakkitehdas Panttilan talonpoikaismiljöössä on saanut uuden elämän. Tämän arkkitehtonisesti erittäin mielenkiintoinen rakennus on entisöity ja remontoitu, panimoravintola sekä juhlatilat on otettu käyttöön lokakuussa 2022. Panimo valmistuu 2023 aikana.

Kylille-hanke järjestää opastetun tutustumiskäynnin Lakkitehtaalle 25.3 klo 12 alkaen (noin 2 tuntia). Opastettuun kierrokseen kuuluu myös kahvi- ja kakkutarjoilu!

Tänä päivänä valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi luokitellulla Lakkitehtaan alueella mennyt aika ja historian havina on vielä selkeästi aistittavissa hyvin säilyneen ympäristön ja rakennusten ansiosta. Alueella on mm. vuosina 1913 ja 1924 valmistuneitten tehdasrakennusten lisäksi vuonna 1938 valmistunut arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema upea funkkisrakennus, joka on hänen ensimmäisiä töitään oman yrityksensä nimen alla. Katso lisätietoja Kurikan Lakkitehtaasta.

Ilmoittaudu Kurikan Lakkitehtaan opastetulle kierrokselle viimeistään ma 20.3 Tuijalle, tuija@leadersuupohja.fi, tai 040 7055 801 (myös WhatsApp). Ilmoita samalla mahdolliset erityisruokavaliot/rajoitukset!


Avoimet kylät -päivä tulee taas

Valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä järjestetään 10.6.2023 jo yhdeksättä kertaa. Päivän aikana kylät avaavat ovensa ja järjestävät monipuolista ohjelmaa, tavoitteena lisätä kylämatkailua sekä samalla tuoda parrasvaloihin kylien toimintaa. Tapahtumissa esitellään kyliä matkailijoille ja uusille mahdollisille asukkaille.

Oman tapahtuman ilmoittamista on tänä vuonna helpotettu, sillä ilmoittautuminen tapahtuu yhdellä lomakkeella Avoimet kylät -nettisivujen kautta. Lisäksi Suomen Kylät järjestää etänä tapahtumaan liittyviä infotilaisuuksia kevään aikana tapahtumien järjestäjille. Tilaisuudet ovat maksuttomia, ja niihin voi osallistua vapaasti.

Suomen Kylien verkkosivuilta löydät lisää infoa Avoimet kylät -päivästä, sekä ilmoittautumislinkit koulutuksiin ja tapahtumajärjestäjäksi. Nyt ideoimaan minkälaisen tapahtuman teidän kylänne järjestää! Katso lisää täältä.


Kylä- ja seurantalojen energia-avustuksen haku on avattu

Suomen Kotiseutuliitto jakaa opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta harkinnanvaraisen avustuksen yhteisöllisille taloille eli seurantaloja omistaville yhteisöille kohonneiden sähkö- ja lämmityskustannusten nousun takia.

Avustuksen hakuaika on 6.3.–11.4.2023. Avustusta voidaan myöntää seurantalomaista rakennusta ylläpitäville yleishyödyllisille ja oikeuskelpoisille yhteisöille, kuten yhdistyksille, osuuskunnille, osakeyhtiöille, puolueosastoille ja säätiöille.

Jaossa on enintään 2,3 miljoonaa euroa. Lue lisää ja täytä hakemus Kotiseutuliiton sivuilla.


Kutsu Kyläkoutsi kylään

Vuoden 2023 alusta on nyt tarjolla myös Kyläkoutsi-palvelutarjonta, jossa me koulutetut Kyläkoutsit® tarjoamme palveluja, koulutuksia ja tietoa monista tärkeistä aiheista.
Tutustu tarjontaan ja kutsu Kyläkoutsi kylään!

Kylästä kuuluu – Kylien ja korttelien toimiva viestintä
Toimintaa taloihin! – Yhteisöllisten tilojen monipuoliset käyttömahdollisuudet
Vapaaehtoistyö kylissä ja kortteleissa – Markkinoi, rekrytoi ja motivoi
Mistä rahaa toimintaan? – Varainhankinnan kehittäminen kylissä ja kortteleissa
Digitaidot kylissä ja kortteleissa – Yhdistystoimijoiden digiosaaminen haltuun
Kyläsuunnitelma – Kylän tai korttelin yhteinen tulevaisuus
Ideasta toteutukseen – Kehittämistarpeiden hankkeistaminen
Yhdistystoiminnan ABC – Kylä- ja korttelitoiminnan perusteet
Vaikuta & verkostoidu – Osallisuuden ja yhteistyön mahdollisuudet kylä- ja korttelitoiminnassa
Tapahtumatuotanto – Järjestä onnistunut kylä- tai korttelitapahtuma

Edelleen on tarjolla opastusta ja infoa alla mainituista teemoista, esim. digikahviloita ja 72 h varautumiskoulutuksia on koko ajan meneillään, myös turvallisuus- ja varautumissuunnitelmia voimme tulla miettimään yhdessä kyläyhdistyksen tai muiden kylän toimijoiden kanssa. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia!

Tuija Takamäki
Kylille-hanke
tuija@leadersuupohja.fi
www.leadersuupohja.fi
www.kylille.net

+358 (0)40 705 5801

Vinkit onnistuneeseen omistajanvaihdokseen

Onnistuneet omistajanvaihdokset ovat tärkeitä yritysten jatkuvuuden sekä kuntien ja kaupunkien elinvoimaisuuden kannalta. Syitä omistajanvaihdokseen voi olla monia, mutta kaikissa niissä on yksi yhteinen tavoite – vaihdoksen jälkeen yrityksen toiminta jatkuu ja todennäköisesti kehittyy, kun vaihtoehtona on yrityksen alasajo ja palvelujen loppuminen paikkakunnalta.

Edistämällä yritysten omistajanvaihdoksia, edistetään koko alueen elinvoimaa. Leader Suupohjan Omistajanvaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa -hanke edesauttaa omistajavaihdosten syntymistä Kauhajoen, Kurikan, Teuvan, Isojoen ja Karijoen alueilla. Siinä tuodaan esille omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin liittyviä asioita. Tilaisuuksissa on muun muassa herätelty yrittäjiä miettimään sekä yrityksen että yrittäjän myyntikuntoa, pohdittu yhdessä, mitkä asiat vaikuttavat yrityksen arvonmääritykseen ja annettu vinkkejä yrityksen ostamiseen ja myymiseen. Tietoa on jaettu myös yrityskaupan verotuksesta ja rahoituksesta.

Hankkeen tilaisuuksista saadun opin voisi kiteyttää seuraavaan viiteen vinkkiin:

  1. Pidä yrityksesi aina myyntikunnossa, niin omistajanvaihdos sujuu helposti ja nopeasti.
    Jos näin ei ole kuitenkaan toimittu, niin toimi kohdan 2 mukaan.
  2. Yrityksen myyntikuntoon laittaminen vie aikaa ja se kannattakin aloittaa jo 5–10 vuotta ennen varsinaista omistajanvaihdosta.
  3. Käytä asiantuntijoita! Asiantuntijoita käyttämällä voi välttyä erimielisyyksiltä sekä yllättäviltä menoeriltä. Asiantuntijat pitävät myös huolen siitä, että asiat tehdään oikein ja oikeassa järjestyksessä. Tämä neuvo koskee sekä myyjiä että ostajia.
  4. Kerro, että olet myymässä tai ostamassa! Avoimesti jaettu tieto tavoittaa mahdolliset ostajat ja myyjät. Hiljainen tieto on nimensä mukaisesti hiljainen, eikä se edistä yrityksen myynti- tai ostoaikeita.
  5. Älä jää asian kanssa yksin! Neuvoja ja vertaistukea on saatavilla monelta taholta.

Omistajanvaihdoshanke on hyvässä vauhdissa ja uusia informatiivisia tapahtumia on jo keväälle mukavasti sovittuna. Niistä ja toteutuneiden tilaisuuksien aiheista voi lukea lisää verkkosivuiltamme. Kaikki tilaisuuksissa esitetyt asiantuntijapuheenvuorot ovat myös katsottavissa samassa paikassa.

Nuoret Espanjasta ja Irlannista lumisissa tunnelmissa

Leader Suupohja ja Leader Kuudestaan järjestivät Erasmus+-nuorisovaihdon hiihtolomaviikon aikana Kuusiokuntien ja Suupohjan alueella. Vaihto oli osa Tulevaisuuden tekijät -hankkeen toteutusta.

Tutustumisleikkejä ensimmäisenä aamuna talvisessa Ähtärissä. Vaihtoon osallistui 36 nuorta Espanjasta, Irlannista ja Suomesta.
Hengähdystauko Kierinniemen luontopolulla.
Nuoret olivat valmistelleet esityksiä omien maidensa ilmaston vaikutuksesta arkeensa. Esitykset käytiin läpi Ähtärin nuorisopalveluiden järjestämässä kansainvälisessä illassa Ähtärin nuorisotiloilla.
Vieraat pääsivät tutustumaan lasketteluun ja lumikenkäilyyn. Tässä Espanjan ryhmä ja osa suomalaisia nuoria Teuvan Parran huipulla.
Nuoret Irlannista.

Hankejulkaisu 2014-2022 julkaistaan piakkoin!

Ohjelmakausi 2014-2022 oli hanke- ja rahoitusrintamalla Leader Suupohjalle menestyksekäs. Olemme nyt kokoamassa hankesadon yksien kansien väliin. Hankejulkaisu jaetaan jokaiseen kotitalouteen toiminta-alueellamme maalis-huhtikuun aikana. Seuraa postiasi!