Uutiskirje 6/2022


Hyvää Joulua!

Vuoden 2022 ja ohjelmakauden 2014-2022 viimeisiä viikkoja elellään. Tämä uutiskirje summaa Leader Suupohjan päättyneen vuoden ja suuntaa katseen menneestä ohjelmakaudesta kohti uutta CAP 27-kautta.

Hyvää Joulua ja Onnellista uutta vuotta 2023!

Kiitokset asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme
yhteistyöstä vuonna 2022.


23.12. ja joulun välipäivien aikaan toimistomme on suljettu. Palaamme töihin taas maanantaina 2.1.2023.


Muutosten rahoituskausi

Uuden rahoituskauden kynnyksellä on hyvä hetki katsahtaa hiukan taaksepäin ja nähdä, mitä kaikkea sitä tehtiinkään ja saatiin aikaan vuosina 2014-2022. Ohjelmakauden alku lähti hitaasti käyntiin, mutta ’työvälineiden’ lähtiessä toimimaan hankkeita rahoitettiin ennätysmäärä. Hankkeilla saatiin upeita tuloksia muun muassa alueemme yritysten toimintaan ja kannattavuuteen sekä asukkaiden viihtyvyyteen ja elämänlaatuun liittyen.

Yritysten ja yhteisöjen toiminnan ja olosuhteiden kehittämisen lisäksi ohjelmakauden onnistumisina voidaan pitää esimerkiksi alueen matkailun kehittymistä Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark hakuprosessin ja statuksen (UNESCO Global Geopark) saannin myötä. Merkittävä askel alueen tunnetuksi tekemisessä on ollut myös matkailusivusto Visit Suupohjan (visitsuupohja.fi) lanseeraus.

Useamman vuoden tauon jälkeen myös Leader-nuorisotoiminta startattiin uudelleen, samoin kuin kansainvälinen hanketoiminta. Rahoituskauden aikana Leader Suupohja pääsi kokeilemaan siipiään uusien rahoitusvälineiden käytössä. Erasmus+ ja alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määräraha (AKKE) tulivat tutuiksi kuten myös muutamien yksityisten tahojen rahoitukset Leader Suupohjan ollessa yksi Maaseutuparlamentti-tapahtuman pääjärjestäjistä Kurikassa syyskuussa 2021. Nämä kokemukset olivat kannustavia ja rohkaisevat hyödyntämään eri rahoituslähteitä myös tulevalla kaudella.

Tällä rahoituskaudella toiminnassa koettiin monia muutoksia, kun toiminnanjohtajan vaihtuminen ja toimiston laajentuminen sekä muutto osuivat samalle kaudelle. Rahoituskauden 2014 alusta lähtien meillä on ollut toimipiste myös Kurikassa yrityspalvelupiste Formun yhteydessä ja viime vuonna Kauhajoen toimisto muutti uusiin tiloihin Puistotielle.

Uusi rahoituskausi on jälleen alkamassa vuoden 2023 keväällä ja Leader-ryhmät saavat käyttöönsä entisten hanketukimuotojen lisäksi uudenlaiset käynnistys- ja kehittämistuet yrityksille. Leader Suupohjan Virtaa Viisikkoon -strategiassa on nostettu vuosien 2023-2027 kehittämisen kärjiksi alueen elinvoiman ja kylien sekä yhteisöllisyyden vahvistaminen, (luonto)matkailun ja kulttuuritoiminnan edistäminen, nuorten aktivoiminen oman alueensa kehittämiseen sekä alueen toimijoiden kansainvälistyminen. Uuteen strategiaamme pääsee tutustumaan täällä.


Uudella rahoituskaudella tuetaan yritysten kehittämistä ja kokeiluja

Leader-ryhmät voivat tukea rahoituskaudella 2023-2027 yritysten toiminnan käynnistämistä ja kehittämistä uudenlaisilla tukimuodoilla.

Yrittäjyyskokeiluun voidaan myöntää 2.500 € tuki. Kokeilun tekijällä ei tarvitse olla vielä Y-tunnusta. Maatalouden kokeilutukea voidaan myöntää 2.500 €–7.500 € tapauskohtaista tukea. Tukea voidaan myöntää kokeiluihin, joihin ei varsinaisia maatalouden tukia myönnetä. Tukea on mahdollista käyttää asiantuntijapalveluiden hankintaan sekä muihin kokeilun aiheuttamiin kuluihin.

Tukea voi saada myös uuden yritystoiminnan suunnitteluvaiheeseen 1.000 €. Suunnitteluvaiheen jälkeen esim. tuen hakemisen tai liiketoimintasuunnitelman valmistelua voidaan edistää 2.000 € tuella.

Lisäksi Leader-ryhmien on mahdollista tukea osa-aikaisen tai kokoaikaisen yrittämisen käynnistämistä. Tukea osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen voi saada 5.000 € ja kokoaikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen 7.500 €.

Leader-ryhmät voivat myös edistää jo vakiintunutta osa-aikaista tai päätoimista yritystoimintaa 3.000 € tuella enintään kolme kertaa rahoituskauden aikana. Yritystoiminnan tulee kehittyä tai edistyä tukisummien myöntämisen välissä.

Omistajanvaihdoksen valmisteluun on haettavissa 5.000 € tuki, kun ostettava yritys sijaitsee ydin- tai harvaan asutulla maaseudulla. Tuki voidaan myöntää ilman Y-tunnusta ja se myönnetään ostajalle.
Investointien osalta Leader-ryhmät voivat jatkossa tukea aineellisia ja aineettomia investointeja enintään 100 000 euron kustannusarvion puitteissa.


Huomioitavaa kausien taitteessa

Tärkeää infoa kaikille hanketoimijoille ja hankerahoituksesta kiinnostuneille!

Ohjelmakausi päättyy, eikä rahoitushakemuksia voi enää jättää

Ohjelmakausi 2014-2022 (siirtymäkautta vuodet 2021-2022) päättyy virallisesti 31.12.2022.

Leader Suupohjan rahoituskiintiö myönnettiin kokonaisuudessaan hankkeisiin jo aiemmin tänä vuonna. Koska rahat on jaettu, uusia rahoitushakemuksia ei voi jättää Hyrrään, sillä niihin joudutaan tekemään hylkäävät päätökset. Koska myös Hyrrä uudistuu ohjelmakaudelle 2023-2027, ei uusia hakemuksia voi jättää sinne odottelemaan myöskään uusia rahoja. Nykyisten hankkeiden maksatusten haku Hyrrässä kuitenkin onnistuu entiseen tapaan.

Seurantatietojen jättäminen tammikuussa 2023

Vuoden alkuun osuu totutusti käynnissä olevien hankkeiden (muut kuin yritystuet) seurantatietojen jättäminen Hyrrässä tai paperihakijoiden osalta niille varatuilla lomakkeilla. Määräaika seurantatietojen jättämiselle on 31.1.2023. Alle vuoden kestävistä hankkeista (ja kaikista yritystuista) seurantatiedot jätetään vasta loppumaksun yhteydessä.

Kehittämishankkeiden seurantatietolomakkeet paperihakijoille löytyvät täältä: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yhteisot/tuetjakehittaminen/#kehittamishankkeet

HUOM! Lomakkeet palautetaan skannattuna osoitteeseen toimisto@leadersuupohja.fi tai postitse Leader Suupohja, Puistotie 51, 61800 Kauhajoki.

Uusi ohjelmakausi 2023-2027

Leader-ryhmien uudet paikalliset kehittämisstrategiat allekirjoitetaan Säätytalolla 10.2.2023. Leader-rahoitusta yrityksille ja yhteisöille meillä on jaettavissa alustavien tietojen mukaan taas keväästä tai alkukesästä 2023 alkaen. Uudella kaudella hakujärjestelmänä toimii ainoastaan Hyrrä, joten yritysten ja yhdistysten on hyvä hoitaa kuntoon Suomi.fi-valtuusasiat, jotta järjestelmän käyttö onnistuu kaikkien allekirjoitusoikeudellisten osalta.

Kunhan tarkemmat aikataulut selviävät muun muassa rahoitushakujen avautumisesta, tiedotamme niistä aktiivisesti sekä verkkosivuillamme, uutiskirjeessä että sosiaalisen median kanavissa. Viestintäkanaviimme tulee tietoa myös uuden ohjelmakauden rahoitusvälineistä ja -muodoista.

Vaikka rahoitushakemuksia ei voi vielä jättää, voi hankkeita silti ideoida ja valmistella tulevaa rahoituskautta varten. Olethan siinä tapauksessa yhteydessä meihin. Yhteystietomme löytyvät täältä: https://leadersuupohja.fi/yhteystiedot/henkilokunta/

Yritys-, Yhteisö- ja NuorisoLeader

Leader Suupohjan oman Yritys-, Yhteisö- ja NuorisoLeader-rahan myöntäminen jatkuu normaalisti 1.1.2023 alkaen. Päätöksiä teemme nonstoppina niiden saavuttua ja myöntäminen jatkuu, kunnes kaikki vuodelle 2023 varatut rahat on jaettu. Huomioittehan, että Yritys- ja YhteisöLeader hakijan tulee olla Suupohjan Kehittämisyhdistys ry:n jäsen. Jäseneksi liittyminen onnistuu täällä: https://leadersuupohja.fi/tiet…/liity-jaseneksi/jasenlomake/.

NuorisoLeader-rahan osalta ehdot uudistuvat siten, että nuorten ryhmän 18 vuotta täyttäneeltä vastuuhenkilöltä ei enää vaadita yhdistyksen jäsenyyttä. Ennakkoa on nuorten projektiin mahdollista hakea 70 % hyväksyttävistä kuluista. Loput 30 % maksetaan projektin loppuraportin toimittamisen jälkeen.


Kylille-hankkeen ajankohtaiset

Kyl

Rakastu talviuintiin -ilta Parran Luontolaiturilla 11.1.2023

Rakastu talviuintiin -viikkoa vietetään jälleen tammikuun toisella viikolla 9.-15.1.2023. Viikon aikana järjestetään Rakastu talviuintiin -tapahtumia, joissa jokaisella lajista kiinnostuneella on mahdollisuus tulla kokeilemaan talviuintia ohjatusti ja turvallisesti. Viikon tavoitteena on madaltaa talviuinnista kiinnostuneiden kynnystä aloittaa laji sekä innostaa uusia ihmisiä mukaan toimintaan. Tapahtumien lisäksi viikon aikana jaetaan tietoa talviuinnista, varusteista ja talviuintipaikoista.

Kylille-hanke järjestää kaikille avoimen maksuttoman tutustumisillan Teuvalla Parran Luontolaiturilla ke 11.1. klo 18 alkaen. Illan alussa välipalatarjoilu ja tietoa talviuinnista, mm. terveysvaikutuksista ja varusteista.

Laskeudu rauhallisesti kylmään veteen. Hengitä. Nauti kylmän veden lumoavista vaikutuksista. Nouse varoen vedestä ja tunne, kuinka hyvä olo ja lämpö valtaa koko kehosi. Rakastu talviuintiin.
Pulahdus viileään veteen tuo hyvää oloa, terveysvaikutuksia, turvallista extremeä ja rentouttavaa mindfullnessia. Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan. Kokeile vaikka!

Kaikille avoin ja ilmainen Rakastu talviuintiin -webinaari järjestetään 12.1. klo 18. Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua erikseen, linkistä pääset mukaan kuulolle!

Tervetuloa mukaan tapahtumiin sekä tutustumaan talviuintivinkkeihin!

#rakastutalviuintiin


Kylille-hankkeen palvelupaketti

Palvelupaketti tarjoaa tietoa muun muassa alla olevista aiheista:

Nyt on hyvin ajankohtaista esimerkiksi varautuminen ja 72 h koulutukset sekä energiansäästöasiat, joista voin tulla pitämään tietoiskuja kylille ja kylätaloille.

Uutena pakettina tarjolla 2023 alusta on nyt myös Kyläkoutsi-palvelutarjonta, jossa me koulutetut Kyläkoutsit® tarjoamme monenlaisia palveluja, koulutuksia ja tietoa alla olevista aiheista. Tutustu tarjontaan ja kutsu kyläkoutsi kylään!

Kylästä kuuluu – Kylien ja korttelien toimiva viestintä
Toimintaa taloihin! – Yhteisöllisten tilojen monipuoliset käyttömahdollisuudet
Vapaaehtoistyö kylissä ja kortteleissa – Markkinoi, rekrytoi ja motivoi
Mistä rahaa toimintaan? – Varainhankinnan kehittäminen kylissä ja kortteleissa
Digitaidot kylissä ja kortteleissa – Yhdistystoimijoiden digiosaaminen haltuun
Kyläsuunnitelma – Kylän tai korttelin yhteinen tulevaisuus
Ideasta toteutukseen – Kehittämistarpeiden hankkeistaminen
Yhdistystoiminnan ABC – Kylä- ja korttelitoiminnan perusteet
Vaikuta & verkostoidu – Osallisuuden ja yhteistyön mahdollisuudet kylä- ja korttelitoiminnassa
Tapahtumatuotanto – Järjestä onnistunut kylä- tai korttelitapahtuma


Muuta tulevaa

Hyvinvointihaaste ja -illat keväällä 2023

Alkuvuodesta startataan myös HYVINVOINTIHAASTEELLA ja -illoilla.

Järjestämme noin kerran kuussa hyvinvointiaiheisia tilaisuuksia, joissa alan ammattilaiset opastavat ja antavat vinkkejä mm. terveelliseen ravintoon, liikuntaan, henkiseen hyvinvointiin, rentoutumiseen ja hyvään oloon. Käymme myös tutustumassa erilaisiin hyvinvointia lisääviin lajeihin (esim. padel, kylmävesiuinti, luontokävelyt, jooga, tms.)

Mikä on hyvinvointihaasteen tavoite?

Hyvinvointihaasteen tavoitteena on lisätä hyvinvointia ja jaksamista kannustamalla kaikki kuuntelemaan omaa kehoaan, liikkumaan säännöllisesti, syömään terveellisesti ja muistamaan myös henkinen hyvinvointi. Nämä kaikki liittyvät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Haastejakso alkaa tammikuussa ja kestää kesäkuun puoliväliin saakka, mutta tavoitteena on, että kaikki jatkavat aktiivista liikkumista ja muita hyvinvointia tukevia tapoja myös tämän jälkeen.

Haasteeseen osallistuvat saavat tietoa ja keinoja omaan hyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden vaikutuksista jaksamiseen ja hyvään oloon, mm. liikunnan, terveellisen elämäntavan, yhteisöllisen toiminnan ja vertaistuen avulla.

Haasteeseen osallistuminen ja hyvinvointi-Illat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia! Erilaiset mittaukset tms. voivat olla maksullisia, mutta niistä on maininta erikseen! Haasteesta ja päivämääristä lisää tietoa tammikuun alussa.

Hyvää joulun aikaa!

yt. Tuija Takamäki, Kyläkoutsi®

OKE-hankkeessa tulossa

Omistajanvaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa -hanke järjestää seuraavan koulutuksen tammikuussa Kurikassa.

Tilaisuuden ohjelma:

17.00–17.05 Tervetuloa! Kurikan kaupungin yritysasiantuntija Anne Bäckström
17.05–17.25 Mitä maksaa yrityskauppa? Asianajaja Mikko Pihlajamäki, BLF Asianajotoimisto Oy
17.25–17.45 Yrityskauppojen verotus. Veroasiantuntija Arja Lehto, Leckle Oy
17.45–18.00 Yrityskauppojen rahoitus. Kurikan Osuuspankin toimitusjohtaja Antti Savola
18.00–18.30 Kahvit kera suolaisen ja makean
18.30–18.45 Finnveran rooli omistajanvaihdosten rahoituksessa. Aluepäällikkö Kari Hytönen, Finnvera
18.45–19.00 Hyvän kauppakirjan resepti. Asianajaja Mikko Pihlajamäki, BLF Asianajotoimisto Oy
19.00–19.15 Miksi käyttää välittäjää yrityskaupoissa? Auktorisoitu yritysvälittäjä Juha Tall, SeAMK
19.15–19.25 Elinkeinohenkilön rooli omistajanvaihdoksissa. Kurikan kaupungin yritysasiantuntija Anne Bäckström
19.25–19.30 Paikalla olevien elinkeinohenkilöiden esittely
19.30–19.40 E-P Yrittäjien omistajanvaihdosneuvontapalvelut. Omistajanvaihdosasiantuntija Jorma Ranta, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ry
19.40–20.00 Miten meni omistajanvaihdos? Yritysesimerkkicase

Ilmoittautuminen 13.1. mennessä täältä

Tulossa on myös sukupolvenvaihdoksiin keskittyvä tilaisuus 16.3. Kauhajoella. Siitä lisätietoa seuraavassa uutiskirjeessämme.