Uutiskirje 4/2022 – Yrittäjän asialla


Yrittäjän päivän uutiskirje sisältää yrittäjyysasiaa höystettynä kylä- ja nuorisohankkeiden ajankohtaisilla kuulumisilla!

Leader Suupohjan hallitus 2022-2023 toivottaa hyvää Yrittäjän päivää!

Leader-rahoituksella vauhditettua naisyrittäjyyttä

Tänään vietettävän Yrittäjän päivän kunniaksi esittelemme alueeltamme kolme erilaista naisyrittäjää ja yritystä. Jokaiselle yritykselle on myönnetty jokin Leader-yritysrahoitus.

Almafysio

Almafysio on Anniina Pajalan perustama hyvinvointikeskus Isojoella. Sille on myönnetty vuonna 2020 yrityksen investointituki, jonka avulla yritys hankki toimitilat Isojoen keskustasta ja remontoi ne toimintaan sopiviksi.  

Kuva: Hanne Välikangas, Suupohjan Seutu

Uusissa tiloissaan Almafysio tarjoaa monipuolisesti liikunta- ja hyvinvointipalveluita kuten fysioterapiaa, hierontaa, kinesioteippausta ja liikuntaryhmiä kaikenikäisille asiakkaille. Palveluita pyritään räätälöimään kysynnän mukaan. Remontoinnin jälkeen tiloihin on hankittu esimerkiksi spinning-pyöriä ja muita liikuntavälineitä. Yritys vuokraa myös fatbike-pyöriä, joilla voi lähteä tutustumaan esimerkiksi Lauhanvuoren GeoBike-reitteihin.

KykyDesign

Kulttuurihyvinvoinninkeskus KykyDesign, tuttavallisemmin Kyky, on kauhajokelaisen Kaisa Isomäen entisellä Yrjänäisen koululla luotsaama luontolähtöinen yritys. Yritykselle myönnettiin perustamistuki brändin luomiseen tarinallistamisen keinoin sen alkutaipaleella vuonna 2020. Nyt tarinallistamisen tuloksena syntynyt ”maskotti”, Aapiskukko Yrkky tarjoileekin yhdessä yrittäjän kanssa asiakkaille elämyksellisiä kukonkeikkoja.

Kuva: KykyDesign Facebook

Yritys tarjoaa ennaltaehkäiseviä ja luontoläheisiä taide- ja kulttuuripalveluita kaikille, mutta erityisesti henkilöille, jotka ovat syystä tai toisesta vaarassa syrjäytyä tai jäädä palveluiden ulkopuolelle. Palveluihin kuuluvat esimerkiksi Taidesukellus®, GOS60®, kudonta- ja liikuntaryhmät. Tavoitteena on terveyden, hyvinvoinnin ja sosiaalisen osallisuuden edistäminen taiteen ja liikunnan keinoin. Palveluiden laatu muodostuu ammattimaisesta ohjauksesta ja asiakaslähtöisyyden huomioimisesta.

Voihan vuohi

Kurikan Lohiluomalla toimiva Voihan Vuohi -yritys valmistaa juustoja ja jäätelöä kotimaisesta vuohenmaidosta. Yritystoimintaa luotsaa Shalan Namiq, joka on perustanut yrityksen yhdessä sisarensa Shirinin kanssa.

Kuva: Voihan Vuohi!

Voihan Vuohen toimintaa on kehitetty yrityksen alkutaipaleella perustamistuella ja vielä vuonna 2021 kokeilurahalla. Kokeilurahalla yritys selvitti, voisiko liiketoiminnan kasvua vauhdittaa ravintorikkaalla, gluteenittomalla ja lehmänmaitoallergikoille soveltuvalla kevyemmällä vuohenmaitopohjaisella jäätelöllä. Kokeilussa huomioitiin asiakaslähtöisyys, tuotteen kysynnän kartoittaminen ja jäätelöpikareiden kehitystyö. Lisäksi kokeilurahalla hankittiin maistatukseen tarkoitettuja välineitä ja asiantuntijapalveluita tuote-esittelyihin.

Voihan vuohen maistuvia tuotteita, joita on nykyään tarjolla myöskin koirille tuotemerkillä Voihan kuono!, löytää muun muassa K- ja S-ryhmien kaupoista ympäri Suomen.

Yritysrahoitus jatkuu myös ohjelmakaudella 2023-2027 uusin rahoitusvälinein. Rahoitushaku avautuu kevään 2023 aikana. Seuraa ilmoittelua verkkosivuillamme ja somekanavissamme.


Sytykkeitä yrittäjille

Alueen yrittäjille suunnattu Sytyke-hanke on tulossa syksyn aikana päätökseen. Vielä kuitenkin on tarjolla oivia tapahtumia yrittäjille. Seuraa ilmottelua somekanavissamme ja ilmoittaudu mukaan.

 • La 10.9. Yrittäjien syysretki Sälgrundiin, ilmoittautuminen käynnissä 5.9. saakka
 • Ke 14.9. Uusia näkökulmia rekrytointiin -kiertue Kauhajoella
 • To 29.9. Uusia näkökulmia rekrytointiin -kiertue Teuvalla
 • vko 41 Hankkeen loppuseminaari: Yritystoiminta tulevaisuudessa
 • Ti 25.10. Startti yrittäjyydelle – pienryhmä yrittäjän uraa suunnitteleville, ilmoittautuminen käynnissä

Tulossa vielä myös Uusia näkökulmia rekrytointiin -kiertue Isojoella (lokakuun loppuun mennessä) sekä Yrittäjätulet Teuvalla.

Omistajanvaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa

Myös omistajan- ja sukupolvenvaihdos hankkeessamme on tulossa tilaisuuksia pitkin syksyä. Niihin kannattaa osallistua, vaikka asia yrityksessä ei olisikaan juuri nyt ajankohtainen.

 • Ke 21.9. Näin myyt yrityksesi, Kurikka
 • La 8.10. Etelä-Pohjanmaan yritysmarkkinat, Ilmajoki
 • To 13.10. Yrityskaupalla yrittäjäksi
 • To 17.11. Yrityksen arvonmääritys

Kylille-hankkeen tulevia tapahtumia – laita kalenteriin ja ilmoittaudu!

Sienikävely Hukanluoman maastossa Uuronkylässä pe 9.9.2022 klo 17.00

Retkellä tutustutaan alueen syötäviin sieniin, niiden kasvupaikkoihin, tuntomerkkeihin, keruuseen ja käsittelyyn. Lopuksi nautimme Kylille-hankkeen tarjoamat eväät grillikatoksella samalla kerättyjä sieniä tutkien ja niiden ominaisuuksia ja tuntomerkkejä kerraten.

Kokoonnutaan klo 17.00 Hukan kämpällä Kauhajoen Uuronkylässä, osoite Hukankankaantie 255, Päntäne. Kimppakyytikin onnistuu, kysy, jos tarvetta. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Järj. Kylille-hanke yht.työssä Suupohjan latu ja Lillukkametsä

Ilmoittaudu ke 7.9. mennessä osoitteessa bit.ly/sienikävely tai 040 705 5801, tuija@leadersuupohja.fi. Lisätietoa: kylille.net/ajankohtaista

IhaNainen hyvinvointi-illat naisille Kurikassa la 10.9. ja Teuvalla la 15.10.

Ohjelmassa mm. opastusta tyyleihin, vartalotyyppeihin ja väreihin. Muotinäytös. Hemmottelua, rentoutusta ja sointukylpyä äänimaljoin. Ihonhoitotuotteita. Syötävää ja saunaa. Tyyleihin, väreihin ja vartalotyyppeihin meitä opastavat ihanat Anja (Nosh-konsultti) ja Kiki (Cici’s Consulting, Beauty Colors värikonsultti). Sointukylvyt ja rentoutukset Tuija ja Saila.

Kurikka 10.9: Kokoonnumme Viitalan nuorisoseuralle, os Viitalantie 338, 61300 Kurikka. Pukeudu rennosti ja halutessasi ota rentoutusta varten oma viltti mukaan. Ilta alkaa klo 17 ruokaisalla iltapalalla, jonka jälkeen Anjan ja Kikin opastukset, muotinäytös, ihonhoitotuotteita ja kosmetiikkaa esittelyssä, sointukylpyrentoutus. Lopuksi vähän matkan päässä OloTilassa, os. Viitalantie 423, on mahdollisuus saunoa ja paljuilla. Myös OloTilan esittely.

Vapaa pääsy, ilmoittaudu Kurikkaan 7.9. mennessä osoitteessa bit.ly/ihanainen1009 tai 040-7055801, tuija@leadersuupohja.fi.

Teuva 15.10: Kokoonnumme Parran Luontolaiturille, os. Parrantie 27. Pukeudu rennosti ja halutessasi ota rentoutusta varten oma viltti mukaan. Ilta alkaa klo 17 ruokaisalla iltapalalla, jonka jälkeen Anjan ja Kikin opastukset, muotinäytös, ihonhoitotuotteita ja kosmetiikkaa esittelyssä, sointukylpyrentoutus. Lopuksi mahdollisuus saunoa ja käydä kokeilemassa kylmävesiuintia virkistävässä lammessa.

Vapaa pääsy, ilmoittaudu Teuvalle 10.10. mennessä osoitteessa bit.ly/ihanainen1510 tai 040 705 5801, tuija@leadersuupohja.fi.

Energiansäästöä ja aurinkoenergiaa kotitalouksille ja kylätaloille -infotilaisuus 25.10. Kauhajoella

Mietityttääkö sähkön hinta, kaipaatko tietoa ja neuvoja energiansäästöön tai uusiutuvan energian käyttöönottoon? Vaihtaisiko öljystä uusiutuvaan, olisiko ilmalämpöpumppu energiatehokas tukilämmitys vai sopisiko meille aurinkosähkö? Mitä olisi hyvä tietää aurinkosähkön hankinnasta ja asentamisesta?

 • Asiaa energiasta.
 • Sähkölämmittäjän säästövinkit.
 • Aurinkosähköä kotiin ja kylätalolle.
 • Öljystä uusiutuvaan.
 • Ilmalämpöpumpun energiatehokas käyttö.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille energiansäästöstä ja aurinkoenergiasta kiinnostuneille. Thermopoliksen asiantuntijat kertovat energia- ja aurinkosähköasioista, Vuoksin hankepäällikkö Pekka Soini kertoo esimerkkejä lämmitysjärjestelmien suunnittelemisesta, mitoituksesta ja vaihtamisesta. Asiantuntijat vastaavat myös kiperiin kysymyksiinne! 

Tarjoilun vuoksi ilmoittaudu ennakkoon linkistä bit.ly/energiakauhajoki tai tuija@leadersuupohja.fi,
040 705 5801

Onko teidän kylänne seuraava Vuoden eteläpohjalainen kylä?

Vuoden eteläpohjalaisen kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, edistää suunnitelmallista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta. 

Etelä-Pohjanmaan kylät, mukaan lukien Kyrönmaa, lähettävät hakemuksensa mahdollisine liitteineen syyskuun 2022 loppuun mennessä osoitteella: Heikki Korkealaakso, Mesikuja 5, 62200 Kauhava tai sähköpostilla info@epk.fi.

Hakulomakkeen ja lisätietoa tästä linkistä

Eteläpohjalaiset kylät ry esittää valitsemaansa vuoden eteläpohjalaista kylää myös seuraavaksi Suomen Kylät ry:n valitsemaksi valtakunnalliseksi vuoden kyläksi. 


Tulevaisuuden tekijät viettävät kansainvälistä syksyä

Kahden Leader-ryhmän alueelta kasattu nuorten joukko kokoontui Kurikkaan suunnittelemaan Erasmus+ -vaihtoa.

Leader Kuudestaan ja Leader Suupohjan järjestämä nuorisovaihto vie 12 innokasta nuorta Irlantiin lokakuun lopussa. Nuoret ovat päässeet itse vaikuttamaan ja suunnittelemaan osaa vaihdon sisällöistä.

Vaihtokumppaneina toimivat Dublinissa sijaitseva yhteisökeskus St Andrews Resource Centre sekä Alguazasin kunta Espanjasta. Toivotamme myös heidät tervetulleiksi Etelä-Pohjanmaalle hiihtolomalla, sillä tässä kolmen maan vaihdossa on tarkoitus vierailla jokaisen kumppanin valtiossa.

Hankesuunnittelijamme Janne on myös osallistunut Leader Liiverin SaYouth -hankkeen järjestämiin tapaamisiin. Hankkeessa on mukana nuorisotoimijoita 7 maasta ja seuraava tapaaminen pidetään Pforzheimissä Saksassa.

Marraskuussa on taas valtakunnallisen Peliviikon aika! Olemme mukana mm. Qrikka eSports ry:n järjestämässä LAN-tapahtumassa sekä peliviikon huipennuksena järjestettävässä Pelimusiikkikonsertissa.

Tulevaisuuden tekijät -hanke tulee järjestämään myös tuttuun tapaan pelitapahtumia toiminta-alueellamme, näistä seuraava pidetään Teuvan nuorisotila Klubilla 13.9. klo 15-19.


Maaseutugaalassa palkitaan vaikuttavimmat hankkeet

Päättyvän ohjelmakauden onnistumisia juhlitaan 30.9. Kurikan kampuksella järjestettävässä Maaseutugaalassa. Illan tähtinä toimivat hankekilpailun finalistihankkeet, joiden joukosta palkitaan vaikuttavimmat kilpailusarjoittain.

Leader Suupohjan rahoittamista hankkeista Hakola Huonekalu Oy:n hanke Hakolan uusi toimintakonsepti kisaa kategoriassa Maaseudun elinkeinot, työllisyys ja yrittäjyys. Kyseisessä hankkeessa yritys lähti rohkeasti muuttamaan toimintaansa uuden toimintakonseptin eli oman verkkokaupan avulla. Myös tuotanto mukautettiin vastamaan uuden jakelukanavan vaatimuksia ja huomiota kiinnitettiin tuotteiden muotoiluun. Tämä paransi yrityksen kannattavuutta ja siivitti sen huikeaan nousukiitoon.

Elon iloa -retket ja Sadonkorjuutori

Maaseutugaalapäivä aloitetaan Elon iloa -retkillä ympäri Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata. Alueen Leader-ryhmien järjestämillä retkillä tutustutaan muun muassa hankekohteisiin.

Elon ilo ei lopu suinkaan perjantaihin, vaan myös lauantaina 1.10. tapahtuu. Kurikan kaupunki ja MTK järjestävät Sadonkorjuutorin Kurikan torilla lauantaina päivällä. Tarjolla on lähiruokaa, luonnontuotteita ja käsitöitä sekä muuta mielenkiintoista tutustuttavaa sekä lapsille että aikuisille.  Lauantai-ilta huipentuu Maaseutuiltamat ilmaistapahtumaan Kurikan kampuksella. Kampuksen lavalla artisteina nähdään Jannika B sekä Tulva.

Maaseutugaalan tarkemman ohjelman voit katsoa tapahtuman sivuilta.


Lähiruokapäivä tulee taas!

Tee makumatka maalle lauantaina 10.9.2022. Lähiruokapäivä kutsuu iihmisiä tutustumaan lähiruoan tuottajiin sekä maaseudun muihin toimijoihin, matkailu- ja elämyspalveluihin sekä erilaisiin yhdistyksiin – martoista metsästysseuroihin.

Omalta alueeltamme tässä maaseudun avointen ovien päivässä ovat mukana ainakin:

Lisätietoa tapahtumasta Lähiruokapäivän sivuilta