Uutiskirje 2/2022


Leader Suupohjan uusimmassa uutiskirjeessä terveisiä yhdistyksen vuosikokouksesta sekä strategian valmistelun pyörteistä. Tietoa myös kevään ja tulevan kesän kiinnostavista tapahtumista, koulutuksista ja webinaareista.

Uusi hallitus luotsaa yhdistyksen kohti tulevaa ohjelmakautta

Suupohjan Kehittämisyhdistyksen vuosikokous järjestettiin torstaina 21.4.2022 Isojoella. Kokouksessa palkittiin ansioituneita maaseudun kehittäjiä ja käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Kokous vahvisti yhdistyksen uuden hallituksen kokoonpanon toimikaudelle 2022-2023.

Vuosikokouksen puheenjohtaja toimi Isojoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pia Jaakkola. Leader Suupohjan hallituksen nuijan varressa jatkaa Aki Ollikkala.

Maa- ja metsätalousministeriön asettaman kolmikantavaatimuksen mukaisesti mukana on kuntien ja yhteisöjen edustajia sekä maaseudun asukkaita edustavia yksityisiä henkilöitä. Kauhajoelta ja Kurikasta hallitukseen valittiin neljä, Teuvalta kolme ja Isojoelta sekä Karijoelta kaksi edustajaa. Kehittämisyhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Aki Ollikkala Teuvalta.

Hallituksen kokoonpano kaudella 2022−2023

Kuntien edustajat: Antti Herrala, Isojoki (Anna Alakortes, Isojoki), Markus Blommendahl, Kurikka (Markku Hyden, Kurikka), Anu Salmela, Teuva (Saija Syväluoma, Teuva), Arja Harjunpää, Karijoki (Rami Aalto, Karijoki) ja Miko Mettälä, Kauhajoki (Päivi Nummijoki, Kauhajoki).

Yhteisöjen edustajat: Jukka Pitkäranta, Isojoen Yrittäjät ry, Isojoki (Markku Kortesniemi, Kärjenkosken kyläseura ry, Isojoki), Jaana Perälä, Kurikan Yrittäjät ry, Kurikka (Pia Liukku, Niemenkylän kyläyhdistys ry, Kurikka), Aki Ollikkala, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva (Ilpo Saksa, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva), Mika Ruutiainen, Kurikka Travel ry, Kurikka (Aino Haavisto, SPR Kurikan osasto, Kurikka) ja Eija Venäläinen, Suupohjan Nuorkauppakamari ry, Kauhajoki (Virpi Myllymäki, Kauhajoki Seura ry, Kauhajoki).

Yksityisten edustajat: Markku Saloranta, Kurikka (Anne Laitala, Kurikka), Kaija Aura, Teuva (Sari Hirvelä, Teuva), Marjaana Uusitalo, Karijoki (Ulla Hiula-Honkanen, Karijoki) ja Kaisa Isomäki, Kauhajoki (Petri Piipari, Kauhajoki) ja Sirkku Ylikoski, Kauhajoki (Paula Jyräkoski, Kauhajoki).

Vuosikokouksen yhteydessä Aki Ollikkala (Teuva) ja Antti Ala-Kokko (Kauhajoki) palkittiin maaseudun kehittäjien pronssisella ansiomerkillä. Pronssisen ansiomerkin ansaitakseen tulee toimia vähintään kuusi vuotta ansiokkaasti kylätoiminnassa tai Leader-ryhmän luottamus- ja toimihenkilötehtävissä. Sen myöntää Suomen Kylät ry.

Kylille-hankkeen tapahtumat ja koulutukset keväällä ja kesällä

Keväällä ja alkukesällä on taas Kylille-hankkeen järjestämiä tapahtumia, koulutuksia ja webinaareja. Tule mukaan!

Jokamiehenoikeudet ja vastuullinen retkeily – koulutus verkossa 12.5.22 klo 18–20

Kevät ja parhaat retkeilykelit lähestyvät kovaa vauhtia!  Vastuulliseen retkeilyyn kuuluu luonnon ja jokamiehen oikeuksien huomioiminen.

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen oikeutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Luonnon käyttämiseen jokamiehenoikeuksien sallimissa rajoissa ei siis tarvita maanomistajan lupaa eikä oikeuksien käyttämisestä tarvitse maksaa mitään. Jokamiehenoikeudella toimiminen ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa maanomistajalle, maankäytölle tai luonnolle.

Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Oikeuksien lisäksi luonnossa liikkuvalla on myös velvollisuuksia. Tule oppimaan jokamiehen oikeuksista 12.5 klo 18–20 Teams-yhteydellä: Jokamiehen oikeudet: Kahden tunnin vuorovaikutteinen
koulutus jokamiehen oikeuksista ja velvollisuuksista.

Kouluttajana Aana Vainio, Lillukkametsä Luontopalvelut

Ilmoittaudu koulutukseen ke 11.5 mennessä täältä:
https://bit.ly/jokamies1205

Lisätiedot: tuija@leadersuupohja.fi, 040 – 7055801


Kestävä kylä -tapahtuma Kurikan Tuiskulan kylässä lauantaina 14.5.2022

Kylille-hanke on mukana kulttuuriympäristöpäivien jalkauttamisessa myös Suupohjan ja Kurikan alueella. Ensimmäinen tempaus pidetään 14.5 klo 10–16 Kurikan Tuiskulan kylässä Kärrymiehessä ja sen pihapiirissä kestävän kehityksen, kestävän perinnön ja perinteisten työtapojen merkeissä. Ohjelmassa on mm. biohiiletystä, energia-, kierrätys- ja jäteneuvontaa, ekopuhdistusaineiden, luonnonkosmetiikan ym. työpajoja, jätebingoa jne.

  • Villan värjäyksen demo kylmävärjäyksenä (mm. sipulinkuorilla), tietoa myös lämpövärjäyksestä.
  • Tietoiskuja kompostoinnista, mm. Bokashi-astian käyttö
  • Ekopuhdistusaineitten työpajademo, miten teet itselle sopivat ekopuhdistusaineet (käytettävissä mm. etikka, sooda, suola, sitruunahappo, sitruunamehu jne.). Tehdään muutama ”kevätsiivous”-aine.
  • Luonnonyrteistä kotikosmetiikkaa – esim. jalkakylpysuolaa, kylpypommeja ja yrttietikkaa hiushuuhdetta varten.

Lounasbuffet auki, tarjolla keittoa, kahvia ja muuta purtavaa.


Aistikävely Katikan kanjonissa

Aistikävely KATIKAN KANJONIN poikkeuksellisissa maisemissa lauantaina 21.5.klo 11

Irtaudu hetkeksi arjestasi – tule mukaan aistikävelylle Katikan kanjoniin la 21.5.2022 klo 11 (kesto noin 3 tuntia) 

Lähtöpiste: Katikan kanjonin pysäköintialue Kiviluomantie 461, 61950 Juonikylä (Kauhajoki). Teemme metsäkävelyn kaikki aistit avoinna upeissa Katikan kanjonin maisemissa.

Kuuntelemme kanjonin huikeata äänimaailmaa, rentoutumiseen käytämme myös rumpuja ja äänimaljoja.
Reitin pituus on noin 2 km. Reitti on jonkun verran haasteellinen, emme suosittele sitä liikuntarajoitteisille. Matkaamme hitaasti ympäristöstä nauttien.

Voit ottaa mukaasi kameran tai kännykän, voimme ottaa matkan varrelta myös voimakuvia itsellemme. Rumpu- ja äänimaljarentoutukset pidämme metsässä ja laavulla. Lopuksi nautimme eväät nuotiopaikan laavulla. Eväät tarjoaa Kylille-hanke. Laavun läheltä löytyy myös WC.

Ota mukaasi riittävä vaatetus ja hyvät kengät. Voit ottaa myös viltin ja /tai istuinalustan.

TERVETULOA VOIMAANTUMAAN!

Järjestäjät Leader Suupohjan Kylille-hanke, yhteistyössä Fyrrypiste ja Kultainen Polku, Tuija, Birgit ja Marika

Ilmoittaudu ke 18.5 mennessä tästä linkistä https://bit.ly/aistikävely tai Tuijalle tuija@leadersuupohja.fi, 040 7055801, kylille.net/ajankohtaista, kerro samalla mahdolliset ruoka-aineallergiat.


Avoimet kylät -päivä järjestetään lauantaina 11.6.2022

Valtakunnallisesti jo kahdeksatta kertaa järjestetään Avoimet kylät -tapahtuma. Päivän tavoitteena on lisätä kylätoiminnan tunnettuutta ja esitellä kylien monipuolista toimintaa.

Toivomme, että kylät avaavat ovensa ja järjestävät omannäköistään ohjelmaa Avoimet Kylät -päivänä. Usein järjestettyjä tapahtumia ovat olleet kirpputorit, kesäkahvilat ja erilaiset kotiseutua tai kulttuuria esittelevät tapahtumat. Monissa kylissä Avoimet kylät -päivä toimii kesäkauden avauksena, jona kesäkioski avaa ensimmäistä kertaa ovensa. Päivä voi tarjota myös paikallisia erikoisuuksia, kuten sauna- ja karaokemaratoneja, avoimet saunat tapahtumia, yhteislaulua tai perhepäiviä. Vain mielikuvitus on rajana!

Miten mukaan ja millä aikataululla?

Suupohjan alueen tapahtumat voitte ilmoittaa minulle toukokuun loppuun mennessä: puh.040 7055801 tai sähköpostilla tuija@leadersuupohja.fi. Kylille-hanke voi osallistua tapahtumanne markkinointiin, joten kannattaa olla yhteyksissä jo aikaisemmin, että markkinointiin riittää aikaa. Lisäksi kaikkien tapahtumien tiedot tulevat valtakunnalliselle Google-kartalle. Kerro siis ilmoittautumisen yhteydessä tapahtumastanne ainakin seuraavat tiedot: kylä, kunta, tapahtumanne kuvaus, (Google Mapsin tunnistama) osoite ja linkit mahdollisiin lisätietoihin. 

Lisää tietoa tapahtumiin liittyvistä koulutuksista ja tapahtuman järjestämisestä saa tapahtuman valtakunnalliselta sivulta

Toivotamme jälleen kaikki kylät tervetulleeksi mukaan järjestämään Suomen suurinta kylätapahtumaa!


Kylille-hanke: Valmennusta – Verkottamista – Viestintää

Kerro meille, millaista tukea tai toimintaa toivot kylällesi, tässä joitain esimerkkejä palveluistamme: Lue lisää kylille.net

Kaikista tapahtumista voit kysyä lisätietoa: Tuija Takamäki, tuija@leadersuupohja.fi
p. +358 (0)40 705 5801

Vauhtia omistajanvaihdoksiin ja tekijöitä tulevaisuuteen

Tänä keväänä Leader Suupohjassa käynnistyy kaksi uutta hanketta: Omistajanvaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa ja Tulevaisuuden tekijät.

Omistajanvaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa

Suupohjan alueella on huomattava määrä yrittäjiä, jotka suunnittelevat yrityksensä myymistä seuraavan viiden vuoden sisällä. Pääosa yrityksistä on pieniä, alle 5 työntekijää työllistäviä. Kaikille yrityksille ei löydy jatkajaa suvusta tai henkilökunnasta, joten jatkaja on löydettävä muualta.

Yrityksen myyntikuntoon laittaminen kannattaakin aloitta jo hyvissä ajoissa ennen yrityksen myyntiä. Myyntiin tulevien yritysten omistajat tarvitsevat monesti sparraamista sekä yritysasiantuntijaverkoston osaajien apua, että kaupankäynti saadaan vauhtiin. Samoin mahdolliset ostajat tarvitsevat apua yritysten löytymiseen sekä prosessin läpiviemiseen.

Omistajanvaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa -hankkeen päätavoitteena on edesauttaa yrityskauppojen syntymistä molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Hankesuunnittelijana toimii Aili Raudla-Majakangas. Jos sinulla on kysymyksiä hankkeesta, suunnittelet omistajanvaihdosta tai haluaisit ryhtyä yrittäjäksi ostamalla valmiin yrityksen, niin ota yhteyttä Ailiin, aili@leadersuupohja.fi tai 044 972 7391

Tulevaisuuden tekijät

Tulevaisuuden tekijät on nimensä mukaisesti suunnattu nuorille suupohjalaisille. Sen ydintoiminta syntyy yhdistelmästä media- ja ympäristökasvatusta, pelillisyyttä ja nuorten osallisuuden tukemista ripauksella kansainvälisyyttä.

Nuoret ovat tärkeitä oman ympäristönsä kehittäjiä ja seutukunnan tulevaisuuden rakentajia. Leader Suupohja haluaa tukea nuorten osallistumista ja aktiivista elämäntapaa omassa seutukunnassa, sillä nuoret ovat yksi alueen elinvoimatekijöistä.

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa alueella media- ja ympäristökasvatustoimintaa, rohkaista nuoria osallisuuteen ja vaikuttamiseen, kehittää Leader Suupohjan nuorisojaoston jäsenten osaamista ja tarjota mahdollisuuksia kansainvälisten kokemusten kartuttamiseen. Hankkeen vetäjänä toimii hankesuunnittelija Janne Taipaleenmäki. Jannen tavoittaa janne@leadersuupohja.fi tai p. 040 171 5600.


Investoi YhteisöLeader-rahalla

Mikä ihmeen YhteisöLeader-raha?
YhteisöLeader-raha on tarkoitettu yleishyödyllisiin pieniin investointi- ja kehittämisprojekteihin

Kenelle?
Yhteisöille, jotka ovat Leader Suupohjan jäseniä. Sama yhteisö voi hakea YhteisöLeader-rahaa kahdesti vuoden aikana

Kuinka paljon?
Tukiprosentti yhteisöille on 65% hyväksyttävistä kustannuksista. Maksimitukisumma on 500€.

Mihin?

  • erilaiset laite- ja välinehankinnat
  • kuntosalilaitteet
  • ensiaputarvikkeet
  • sydäniskurit
  • soittimet ja äänentoistolaitteet
  • työkalut kylätalolle
  • tapatumajärjestelyihin
  • julkaisuihin

YhteisöLeader-rahaa voi käyttää monipuolisesti erilaiseen harrastamisen ja turvallisuuden investointeihin. Tärkeintä on, että sillä parannetaan asukkaiden hyvinvointia, viihtyvyyttä, osaamista ja osallisuutta.

Mihin ei?

Tukea ei myönnetä esimerkiksi

  • palkkakuluihin tai päivärahoihinpalkintokuluihin
  • ruokailu- tai kahvituskuluihin
  • talkootyöhön
  • kunnan vastuulla oleviin hankintoihin

Lisää tietoa löytyy täältä.

Mahdollisuuksia YhteisöLeader-rahan käytölle on siis paljon 😊. Ota rohkeasti yhteyttä Mirkaan ja kysy lisää! Mirka Puska, mirka@leadersuupohja.fi, p. 0400 474 880.

Tarjolla on myös NuorisoLeader-raha nuorten ryhmille projekteihin, joilla parannetaan nuorten hyvinvointia, viihtyvyyttä ja osallisuutta.


Uusi paikallinen kehittämisstrategia valmistumassa

Parhaillaan suomalaisissa Leader-ryhmissä eletään kiireistä strategiavalmistelujen aikaa. Uudet paikalliset kehittämisstrategiat ja hakemukset Leader-ryhmiksi tulevalle EU-ohjelmakaudelle tulee jättää maa- ja metsätalousministeriöön 23.6.2022 mennessä. Uudet Leader-ryhmät valitaan loppuvuodesta 2022.

Leader Suupohjassa strategiatyö on aloiteltu jo vuonna 2019. Asukkaita, kuntia, yrityksiä ja yhteisöjä osallistavaa valmistelua on tehty näiden vuosien aikana kasvavaa tahtia keräämällä ideoita ja ajatuksia sekä verkossa että kasvokkain. Paikallisen kehittämisen painopisteiden ja toimenpiteiden valmistelua varten on koottu asiantuntijaryhmät, joiden työ on nyt tulossa päätökseen ja kirjoitetaan sisään uuteen strategiaan.

Hyvinvoiva Suupohja -ryhmässä on pohdittu niin asukkaiden ja yhteisöjen hyvinvoinnin edellytyksiä kuin kylien kehittämistäkin.
Ainutlaatuinen Suupohja -asiantuntijaryhmässä keskustelu kulttuurin kehittämisen ympärillä on ollut aktiivista ja lennokasta.

Asiantuntijaryhmiä on strategianvalmisteluissa ollut mukana kahdeksan. Lisäksi työtä ohjaa erillinen strategiaryhmä.

  • Elinvoimainen Suupohja
  • Älykäs Suupohja
  • Hyvinvoiva Suupohja
  • Ainutlaatuinen Suupohja: kulttuuri- sekä luontoryhmä
  • Kiertotalous
  • Kansainvälisyys
  • Nuoret

Kun strategialuonnos lähiviikkoina valmistuu, jalkautetaan se kommentoitavaksi asukkaille ja sidosryhmille. Luvassa on ainakin sekä avoin aamukahvitilaisuus että kuntakierros ’Leader-viikko’ kesäkuun alussa. Myös sähköinen kommentointimahdollisuus tarjotaan.


Vauhtia valokuituun

Videolta selviää, miksi valokuitu on ainoa tulevaisuusvarma ratkaisu tiedonsiirtoon, mitä muita etuja se tuo ja miten Vauhtia Valokuituun -hanke auttaa sen hankkimisessa.


Koulutusta yrityksille – Digivarikon kautta kohti toimivaa digimarkkinointia

Yksinyrittäjä tai mikroyrittäjä, oletko turhautunut someen? Etkö tiedä, missä kanavissa sinun kannattaisi markkinoida? Eikö myynti tyydytä?

Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, on Suomen Yrittäjäopiston Digivarikko juuri sinua varten!

Digivarikko järjestää yhdeksän eri aiheista maksutonta webinaaria keväästä 2022 kevääseen 2023.

Digivarikot sisältävät teemasta riippuen

  • lyhyitä opastusvideoita
  • livesparrausta verkossa
  • digitaalisen markkinoinnin ja -myynnin tukimateriaalia.

Voit itse päättää, valitsetko kaikki varikot vai tarpeisiisi parhaiten soveltuvimmat. Toteutus on suunniteltu sellaiseksi, että voit sovittaa sen omiin aikatauluihisi.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Digivarikon sivuilla.


Webinaareja Suomen Kyliltä

Suomen Kylät ry järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa seuraavat webinaarit:

Kevään kyläpäiviltä palanen – Kyläpäivien webinaari ke 4.5. klo 15-17

Kokoamme kevään kyläpäiville lähes 60 osallistujaa Tampereelle Scandic Koskipuistoon. 

Leader-ryhmille, kumppaneille ja kaikille kyläkehittämisestä kiinnostuneille tarjotaan ohjelmasta myös parin tunnin palanen maksuton webinaari. Tähän webinaariin ei tarvitse ilmoittautua. Tervetuloa seuraamaan ja saamaan tietoiskua kyläkehittämisestä 2022! 

Teams-webinaariin linkistä

OHJELMA: 

15.00 Vaikuttamisen vinkit kyläkehittäjille – kuplan ulkopuolelta!

pääsihteeri Rosa Meriläinen, Kulta ry (Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö )

15.40 Kylätarina – Lastusten kylä

puheenjohtaja Annele Matintupa, Lastusten kyläyhdistys

16.00 Kylähankkeiden tietoiskut

  • Vetovoimainen ja vastaanottava kylä -hanke
    projektipäällikkö Manar Ameli, Suomen Kylät ry,
  • Landemia-hanke
    projektipäällikkö Tarja Vuorinen, Eteläpohjalaiset Kylät ry
  • Tulevaisuuden kylät ja korttelit -hanke
    kyläaktivaattori Henna Pirkonen, Päijät-Hämeen Kylät ja kyläasiamies Merja Kaija, Pohjois-Savon Kylät ry
  • Hullun Älykkäät Kylät -hanke
    Valtakunnan Virallinen Kylähullu XVI Anita Sievänen, Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry

17.00 Päiväohjelma päättyy (ei tarvitse ilmoittautua webinaariin) 


Mitä kuuluu nuorille maaseudulla -webinaari? 24.5.2022 klo 14-16

Miten voivat nuoret maaseudulla? Moni suomalainen nuori elää, asuu, opiskelee ja työskentelee seutukaupungeissa ja maaseutualueilla. Arjessa monet palvelut ovat kauempana ja välimatkat ovat pidempiä. Järjestämme webinaarin, joka kokoaa nuoriso- ja maaseutujärjestöjen edustajia, Leader-ryhmiä, nuorisotyöntekijöitä, päättäjiä ja vaikuttajia oppimaan ja keskustelemaan nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden kehittämisestä maaseudulla.

Napakassa iltapäivän webinaarissa kuulemme nuorisoasioista vastaavan tiede- ja kulttuuriministerin alustuksen ja ajankohtaisia teemoja. Webinaarissa saadaan neljä tietoiskua maaseudun nuorten maallemuuton, osallisuuden, työllisyyden ja harrastamisen näkökulmista. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan. Webinaari on maksuton. Osallistujille lähetetään linkki ilmoittautumisen jälkeen. 

Ilmoittautuminen nuorisowebinaariin

OHJELMA 24.5. :

13.45 Linjat aukeavat

14.00 Nuorisotyötä koko Suomessa

Anna Munsterhjelm, Allianssin toiminnanjohtaja

14.10 Maaseudun nuorten osallisuus ja yhteisöllisyys

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen

14.20 Epäreiluuksien maantiede – tapaus Käpykylä

tutkijat Päivi Armila ja Mari Käyhkö, Itä-Suomen yliopisto

14.40 Tietoiskut maaseudulta – nuoriso-onnistumiset jakoon!

Hyvät case-esimerkit ja kivat käytänteet maaseudulta.

  • Nuorten maalle muutto – story of my life
    @maalaismimmit Instagram
  • Yhteisöllisyys ja harrastaminen maaseudulla
    Nuoret Vaikuttajat, Suomen Nuorisoseurat ry
  • Työllisyyshankkeiden avulla nuoria työntekijöitä kylille
    Karoliina Ahtiainen, Suomen Kylien nuorisojaoston puheenjohtaja
  • Nuorten vaikutusmahdollisuudet maaseutukunnissa
    Vilhelmiina Vierjoki, Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton varapuheenjohtaja

15.30 Yhteistä keskustelua, chatti-keskustelua ja äänestyksiä!

15.45 Päätössanat ja loppukoonti