Leader Suupohjan uutiskirje 3/2019


Hyvää kesää!

8.7 suuntaamme kesän viettoon, joten toimistomme teknologiakeskuksessa Kauhajoella ja Formussa Kurikassa ovat suljettuina 8.7-2.8.2019.
Hyvää kesää!

Leader valloitti Savannin!

Alkukesän ajan yhdistykset ovat järjestäneet Alpon Savannin suulissa pop up -kahviloita, jotta savannin vierailijat ovat voineet kierroksensa jälkeen istahtaa fiilistelemään näkemäänsä kahvikupin tai vaikkapa jäätelön ääressä. Leader Suupohja valloitti savannin ti 18.6 omalla kesäkahvilallaan.

Erkki Kalliomäki opasti savannin kävijöitä saunavihdan sitomisessa.

Kauhajoki-Seuran Kaikki kotona -hanke järjestää 24.6-6.7 klo 12-18 Alpon Savannilla Tee ITEÄ aiva itte -ITE-työpajat, joissa vetäjinä toimivat Alpo Koivumäki ja Virva Vihonen. Työpajat ovat ilmaisia ja niihin voivat osallistua kaikenikäiset kuten parhaaksi katsovat – tunnin, päivän, viikon tai vaikkapa kaks. Lisätietoja voi kysyä Loviisa Kautiaiselta loviisak(at)gmail.com tai p. 050 308 9304.

Alpon Savanni on avoinna joka päivä klo 10-20.

Illalla Suuli-kahvilassa järjestettiin kevätkauden viimeinen hallituksen kokous. Erilainen kokousmiljöö sai hallitusväen varsin myötämieliseksi; myönteinen rahoituspäätös saatiin yhteensä 12 hankkeelle ja 4 VIRE-rahalle. Seuraavan kerran hallitus kokoontuu päättämään hankkeista to 29.8.2019.

Saunavihta sitomatta? Täältä vinkit, joilla onnistut varmasti: https://yhteishyva.fi/koti/saunavihdan-sitomisohjeet/article-82500

Pihoilla ja pientareilla pistettiin hihat heilumaan

Viimeisen vuoden ajan Leader Suupohjassa on keskitytty yhdistysten ympäristöjen kunnostukseen Pihat ja pientareet -hankkeessa. Hanke on toiminut 15 yhdistyksen alueella miettien yhdessä yhdistysten väen kanssa, mitä yhdistyksen toiminnan kehittyminen vaatisi niiden ulkoalueilta. Suunnitelmiin on kirjattu muun muassa uusia ulkoilualueiden suunnitelmia, alueiden siistimistä ja turvallisuusrakenteita, kuten aitoja ja retkeilypaikkoja.

Närvijoen vapaa-ajanalue.

Saadun palautteen mukaan yhdistykset ovat olleet tyytyväisiä hankkeessa tehtyihin suunnitelmiin. Suunnitelmissa on mietitty toimintaa ja ympäristön muutoksia useamman vuoden päähän. Osalla yhdistyksistä suunnitelmat ovat jo edenneet toteutukseen asti kuten esimerkiksi Kauhajoen Museon alueella, jossa suunnitelman avulla alueelle voitiin hakea Leader investointihanketta. Yhdistysten on mahdollisuus saada suunnitteluapua hankkeesta vielä syksyllä 2019.

Kevään 2019 aikana Suupohjan alueella on järjestetty myös vesistöjen kunnostukseen keskittyviä työpajoja sekä maastokartoituksia. Työpajoissa on mietitty yhteistyössä alueen ympäristötoimijoiden kanssa, miten vesistöjen kunnostusta voitaisiin edistää. Työpajojen pohjalta Suupohjan alueella on käynnistymässä Suupohjan ympäristöseura ry:n vetämänä esiselvityshanke, jonka aikana kerätään yhteen Suupohjan jokiympäristöistä aikaisemmin tehdyt kartoitukset ja tiedonkeruut. Kurikan Pitkämössä jokiympäristön kunnostusta ja saavutettavuutta ollaan edistämässä erilaisin hankkein, joiden muotoa hiotaan vielä.

Kurikan Pitkämö

Maaseutu lähellä sydäntä

Kasvot neuvonnalle, rahoitukselle ja toiminnalle – ketä meitä Leaderin toimistolla ahertaa? Esittelyvuorossa kehittämispäällikkö Hanna-Leena Pihlajaniemi.

Leader Suupohjan kehittämispäällikkö Hanna-Leenan työmatkat taittuvat Kauhajoelle Kristiinankaupungista, jossa hän asuu miehensä Petrin, poikiensa Aukustin ja Eliaksen sekä varsin moninaisen eläinjoukon kanssa. Sen lisäksi, että omassa tallissa hörisee nyt kesäaikaan yhdeksän hevosta, kodista tai sen pihapiiristä löytyvät vielä koira, kolme kissaa, kaksi marsua ja pupu. Työt ja vilinä eivät siis lopu toimiston oven kiinni painamiseen, vaikkakin juuri lasten kanssa touhuaminen, tallityöt ja ratsastus ovatkin hänelle parasta vastapainoa työlle.

Hanna-Leena on työskennellyt Leader Suupohjassa nyt 16 vuoden ajan, edeten uran aikana kehittämissuunnittelijasta kehittämispäälliköksi. Leader-toimintaan hän on alun perin tutustunut hallituksen jäsenen roolista käsin.

– Parasta työssäni kehittämispäällikkönä on työtehtävien vaihtelevuus ja monipuolisuus. Ikinä ei aamulla tiedä, mitä päivä tuo tullessaan. On mahtava nähdä myös työnsä tuloksena onnistuneen hankkeen, jonka kautta on alueelle syntynyt esim. uusi työpaikka, harrastusmahdollisuuksia tai yhteisöllinen kokoontumispaikka asukkaille, kertoo Hanna-Leena.

Mikäli ajassa taaksepäin hyppääminen olisi mahdollista, suuntaisi hän vuoteen 1939 ja Metsäpirtin Taipaleenkylään Laatokan rannalle, josta hänen isänsä perhe lähti kyseisen vuoden lopulla evakkoon. – Olen käynyt isän kotipaikalla useasti mutta olisi ollut kiva nähdä paikka sellaisena, kuin se oli ennen sotia, Hanna-Leena toteaa.

Hanna-Leenan haaveissa on vielä opiskella lisää. Tällä hetkellä kuitenkin arki kotona ja töissä on sen verran hetkistä, että tämä saa vielä odottaa.

Suupohjan vesistöjen äärellä

Suupohjan rantojen ja vesistöjen kunto ja käytettävyys on ollut pitkään huolen aiheena. Kevään aikana Suupohjan vesistöjen ja rantojen kunnostusta on pohdittu useassa työpajassa. Työpajoissa on useaan otteeseen noussut esille vesistöjen kunnostustyötapojen moninaisuus ja vesistöjen maanomistajuuksien pirstaleisuus. Alueella kaivattiin nimenomaan tietouden ja mahdollisuuksien tunnettuuden lisäämistä.

Tietoisuuden ja moninaisen apuverkoston tunnettuuden lisäämiseksi Teuvan Riipin nuorisoseuralla pidettiin juhannuksen jälkeen tilaisuus vesistöjen kunnostuksesta. Tilaisuudessa käsiteltiin nimenomaan käytännön toimia, joita vesistöjen kunnostuksen yhteydessä voidaan tehdä, ja mistä työhön voi saada neuvontaa ja rahoitusta. Mukana oli asiantuntijoita Maa- ja kotitalousnaisista, Suomen luonnonsuojeluliiton Eteläpohjanmaan piiristä, Pohjanmaan vesi- ja ympäristö ry:stä, ELY:stä sekä Leader Suupohjasta. Illassa oli yleisen ohjeistuksen lisäksi mahdollisuus saada neuvontaa oman kohteen kunnostustöihin ja mahdollisuuksiin. Illan päätteeksi osallistujat ja asiantuntijat vaihtoivatkin useammat yhteystiedot, jotta yhteistyö vesistökohteiden kehittämiseksi voi jatkua.

Jokitilaisuudessa Riipin nuorisoseuralla 26.6 kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja jokien ja jokirantojen kunnostuksesta.

Jokimaisemien kunnostukseen liittyvää lisätietoa ja materiaaleja löytyy Leader Suupohjan verkkosivuilta osoitteesta: http://www.leadersuupohja.fi/vesiston-kunnostus. Materiaalit ovat kaikkien asiasta kiinnostuneiden käytettävissä.

Digitaidot haltuun!

Kylille-hankkeen yhtenä tavoitteena on mm. edistää digitaalisuuden hyödyntämistä arjessa sekä uusien välineiden ja palvelu- ja asioimismahdollisuuksien hyödyntäminen. Hankkeen toimesta on Suupohjassa otettu haltuun monipuolisesti digitaalisia palveluita ja laitteita. Keväällä ja alkukesästä on pidetty monenlaisia digiosaamista vahvistavia tilaisuuksia eri ikäisille ja eri kohderyhmille, mm. POP UP digikahvila, drone-koulutuksia, verkkopelitapatuma sekä mobiilivideosparraus.

Kopterit ilmaan

Dronekopterit ovat kiinnostaneet kaiken ikäisiä, ja kuvaamista on harjoiteltu muutamaan otteeseen Kauhajoella, Kurikassa ja Teuvalla. Kursseilla on opittu dronekuvausta sekä teoriassa että harjoiteltu lentämistä ja kuvaamista käytännössä.

Miehittämättömien ilma-alusten, kuvauskoptereiden, drone-laitteiden määrä ja käyttötavat ovat kasvaneet valtavasti viime vuosina. Teknologia on mahdollistanut laitteiden koon pienentymisen ja ominaisuuksien lisääntymisen. Koptereita voidaan käyttää hyödyksi yhä useammalla alalla ja laitteista on tullut apuvälineitä monen ammatin taitajille.

Dronejen käyttö on lisääntynyt viime vuosina erityisesti maisema- ja luontokuvaamisessa ja mahdollisuudet kuvaamiseen ovat lähes rajattomat, kun kameran vieminen onnistuu lähes joka paikkaan. Pienen koon ja painon ansiosta drone onkin helppo ottaa mukaan luontoon ja vaelluksille.

Kopterien lennättäminen on helppoa ja pienen harjoittelun jälkeen kopterin saattaminen lentokuntoon kestää vain muutaman minuutin. Vaikka dronejen käyttäminen on helppoa ja hauskaa, liittyy niihin silti iso vastuu. Myös dronen on noudatettava lentäviä aluksia ja ilmatilaa koskevia asetuksia, määräyksiä ja lakeja, joihin tutustuimme kursseilla ja lisätietoa löytyy esimerkiksi Trafin sivuilta.

Nykyisin saa jo kohtuullisen edullisesti kuvauskoptereita, joilla tuotetaan hyvin korkealaatuista kuvaa. Lennättäminen on helppoa jo pienellä harjoittelulla. Hyvin toimivan videon tuottaminen ei sitä vastoin ole niin helppoa. Siihen tarvitaan paljon enemmän kuin laitehallintaa. Tekniikan lisäksi on hallittava ilmakuvauksessa ominaiset elementit; valaistus, sää, kuvakulmat, kamera-ajot dronella ym. Myös näihin asioihin perehdyttiin kursseilla opettajan, Tomi Saarijärven, opastuksella.
Dronekuvausta tullaan harjoittelemaan jatkossakin ja kopterilla kuvattuja videoita myös opetellaan editoimaan laadukkaiksi videoiksi.

Dronekuvaus kiinnosti Teuvalla toukokuussa
Näkymiä kopterista

Kylille Laneilla

Kylille-hanke oli mukana Qrikka eSports ry:n ja Kauhajoen Veikon Koneen järjestämässä verkkopelitapahtumassa Kauhajoella lauantaina 15.6.2019.

Mikä ihmeen Veikkogames ja mitä ovat lanit?

Veikkogames on LAN-tapahtuma, jossa osallistujat kerääntyvät pelailemaan lähiverkkoon, surffailemaan ja pelailemaan erilaisissa kilpailuissa. Tärkeintä kaikille on kuitenkin päästä pitämään hauskaa yhdessä muiden samanhenkisten ihmisten kanssa.
Lähiverkkotapahtuma (arkikielessä myös lanit), joskus myös verkkopelitapahtuma, tarkoittaa tapahtumaa, jossa yhteen tilaan kokoontuu ihmisiä harrastamaan omien tietokoneidensa kanssa. Tapahtumassa koneet ovat liitettynä toisiinsa lähiverkon avulla. Tapahtuman koko voi vaihdella muutamasta osallistujasta tuhansiin osallistujiin, Kauhajoella pelaajia oli toista sataa. Kyseessä on siis sosiaalinen ja yhteisöllinen pelaaminen. Tapahtumat voivat kestää vuorokaudesta jopa pariin viikkoon, Kauhajoella tapahtuma oli viikonlopun mittainen.

Lauantaina tapahtumassa oli avoimet ovet, jolloin myös vanhemmat saivat mahdollisuuden tulla tutustumaan mitä lanitus ja nykypelaaminen oikein tarkoittaa.

Paikalla oli myös mielenkiintoisia puhujia, mm. peliammattilaiset Niklas ”lotibroS” Pehkonen ja Mikko ”xartE” Välimaa kertoivat mitä eSports peliammattilaisuus vaatii. (kuvassa). Hanketyöntekijämme Janne Taipaleenmäki kokosi paikanpäälle striimauksen aloituspaketin ja piti nuorille striimiopastusta.

Mobiilivideokurssi kiinnosti Sällillä!

Kylille- ja DIGSU-hankkeet pitivät yhteistyössä mobiilivideokurssin, jossa tutustuttiin videomateriaalin tuottamiseen kännykällä. Kävimme läpi kuvaamista helpottavia applikaatioita sekä testailimme erilaisia lisälaitteita, kuten mikrofoneja, jalustoja sekä gimbalia. Tavoitteena oli helpottaa oman videomateriaalin tuottamista ja julkaisua esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa.

Kurssin aikana kävikin ilmi, että kännykkä on todella monipuolinen kamera sekä still- että videokuvaamiseen. Erilaisten lisälaitteiden ja sovellusten avulla kännykkä jopa korvaa digikamerat ja esimerkiksi yritysvideon tai tapahtumavideon tekeminen ja julkaiseminen onnistuu harjoittelun jälkeen jopa muutamassa minuutissa.

Hae energia ja turvallisuus -teemahanketta yhdistyksellesi

Onko yhdistyksenne tiloissa tarvetta energiatehokkuutta parantaville investoinneille? Tai onko suunnitelmissa turvallisuuteen liittyviä hankintoja?

Elokuussa Leader Suupohja avaa uuden teemahankehaun, jonka toimenpiteet keskittyvät energiatehokkuutta ja turvallisuutta parantaviin investointeihin. Tällaisia voivat olla turvallisuuteen liittyen esimerkiksi: defibrillaattorit, poistumisvalot ja -kyltit sekä pienet aggregaatit kylissä, ja energiatehokkuuteen liittyen ilmalämpöpumput, valaistus ja aurinkopaneelit.

Investointien kustannusarvio voi olla 2000—8000 euroa. Teemahankkeessa investointeihin on mahdollisuus saada 65 % tuki. Teemahanketta voivat hakea yleishyödylliset yhdistykset ja seurat Leader Suupohjan toiminta-alueelta.

Hankkeen haku on auki 5.8.–5.9.2019. Hankkeen toimenpiteillä on toteutusaikaa 30.6.2020 saakka. Lisätietoa hankkeesta Leader Suupohjan nettisivuilta teemahankkeet-osion alta.
Kysy hankkeesta lisää 12.8.2019 lähtien Reetta Yli-Hynnilältä reetta.yli-hynnila(at)leadersuupohja.fi tai p. 040 171 5600.

Tervetuloa Lokaaliin!

Valtakunnallinen paikalliskehittäjien tapaaminen Lokaali tulee taas! 34. Lokaali-tapahtuma järjestetään tänä vuonna Kauhavalla LSK Business Parkissa eli entisen Lentosotakoulun alueella 23.-25.8.2019.

Perjantaina Lokaalin ohjelmassa ovat maaseudun kehittämiseen keskittyvät alustukset, työpajat ja iltatapahtuma. Lauantaina taas lähdetään retkille eri puolille Etelä-Pohjanmaata ja vietetään iltagaala, jossa palkitaan ansioituneita kyliä ja maaseudun kehittäjiä. Sunnuntaina luvassa on päivien päätös.

Ilmoittautumisaika Lokaaliin on nyt! Itse asiassa, jos ilmoittaudut viimeistään 30.6 pääsee Lokaali-humuun hieman huokeammalla hinnalla.
Lisätietoja ohjelmasta ja ilmoittautumisesta löydät Lokaalin-sivuilta.

Lokaalin järjestävät yhteistyössä Eteläpohjalaiset Kylät ry, Suomen Kylät ry sekä Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät Leader Aisapari, Leader Kuudestaan, Leader Liiveri ja Leader Suupohja.

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja