Uutiskirje 1/2025


Vuoden ensimmäisessä uutiskirjeessä tietoa mm. tärkeistä rahoituslinjauksista ja valintajaksoista sekä uuden työntekijän esittely.

Muutoksia hankkeiden rahoitukseen

Leader Suupohjan hallitus teki tammikuussa linjauksia Leader-rahoituksen myöntämiseen. Uusilla linjauksilla pyritään ohjaamaan ja suuntaamaan hankkeita siten, että rahoitusta riittää kuluvana vuonna mahdollisimman moneen hyvään hankkeeseen.

Uudet linjaukset

  • Kunnat eivät voi hakea yleishyödyllisiä kehittämishankkeita, selvityshankkeita, koulutus- ja tiedonvälityshankkeita tai investointeja vuoden 2025 aikana. 
  • Yleishyödyllisten kehittämishankkeiden sekä koulutus- ja tiedonvälityshankkeiden tukiprosentti on 80 % ja julkisen tuen maksimimäärä on 60.000 €.
    • Poikkeuksena lapsia ja nuoria koskettavat hankkeet, joiden tukiprosentti voi olla 90 %. 
  • Yleishyödyllisten investointihankkeiden tukiprosentti on 65 % ja julkisen tuen maksimimäärä on 60.000 €.
  • Pienhankkeiden tukiprosentit:
    • kehittämishankkeet 80 %
      • Poikkeuksena lapsia ja nuoria koskettavat hankkeet, joiden tukiprosentti voi olla 90 %
    • investoinnit 65 %

Yleishyödyllisten kehittämishankkeiden ja pienhankkeiden hakuun määriteltiin lisäksi valintajaksot, jotka esitellään alla.

Rahoitushakemusten käsittely kevätkaudella 2025

Leader Suupohjan hallitus käsittelee rahoitushakemuksia kevätkaudella kuukausittain. Rahoitushakemusten tulee olla jätettynä Hyrrässä aina 3 viikkoa ennen käsittelykokousta. Myöhästyneet hakemukset siirtyvät käsiteltäväksi seuraavassa kokouksessa edellyttäen, että ne ovat käsittelykuntoisia eli sisältävät kaikki päätöksenteossa tarvittavat tiedot.

Rahoitushakemusten jättö:Käsittely hallituksessa:
20.2.202513.3.2025
26.3.202516.4.2025
1.5.202522.5.2025
4.6.202525.6.2025

Huom! Ajankohtiin voi tulla muutoksia, joista ilmoitamme verkkosivuilla ja somekanavissamme.

Yleishyödyllisten kehittämishankkeiden valintajaksot

Yleishyödyllisiä kehittämishankkeita, joihin kuuluvat myös erilaiset selvitykset, koulutus- ja tiedonvälityshankkeet sekä elinkeinolliset hankkeet voi hakea vuoden 2025 aikana kahdessa eri valintajaksossa.

  1. valintajakso: hankkeiden jättäminen Hyrrässä 30.4.2025 mennessä
  2. valintajakso: hankkeiden jättäminen Hyrrässä 30.9.2025 mennessä

Valintajaksot tarkoittavat sitä, että rahoitushakemuksia voi jättää Hyrrässä periaatteessa koska vain, mutta ne käsitellään aina määräpäivän jälkeen eli touko- ja lokakuussa.

Huom! Valintajaksot eivät koske yleishyödyllisten investointihankkeiden hakemista eivätkä pienhankkeita (kehittäminen ja investoinnit).

Pienhankkeiden valintajaksot ja teemat vuonna 2025

Myös pienhankkeita haetaan valintajaksoissa. Valintajaksojen ajankohdat ja teemat ovat:

  • 1.1.-30.4.2025 Palkkaa nuori kesäksi töihin 
  • 1.4.-30.6.2025 Harrastukset, vapaa-aika ja luontoliikunta  
  • 1.7-30.9.2025 Ympäristö ja energia 
  • 1.10-31.12.2025 Turvallisuus ja varautuminen

Palkka nuori kesäksi töihin -valintajakson hakemukset käsitellään mahdollisuuksien mukaan aina seuraavassa hallituksen kokouksessa. Muihin teemoihin tulleet hakemukset käsitellään valintajakson päättymisen jälkeen.

Lisätietoja Pienhankkeista

Lisätietoja

Yritystukien osalta Hanna-Leena Pihlajaniemi, hanna-leena(at)leadersuupohja.fi

Hanketukien osalta Mirka Kuronen, mirka(at)leadersuupohja.fi


Palkkaa nuori kesäksi töihin – tukea alueen yhdistyksille 

Leader Suupohja tarjoaa tukea alueen yhdistyksille nuorten kesätyöllistämiseksi. Teemallisella pienhankehaulla haluamme paitsi parantaa nuorten kesätyöllistymismahdollisuuksia, myös kehittää yhdistysten työnantajataitoja.

Yhdistykset voivat hakea tukea 1-2 nuoren palkkaamiseen kesätyöhön 1.5.-31.8.2025 väliin sijoittuvalle ajanjaksolle. Työsuhde voi olla myös osa-aikainen. Kesätyöntekijä voi olla korkeintaan 25-vuotias, ja suositeltu alaikäraja on 14 vuotta.

Palkattavien nuorten työtehtävissä tulee näkyä Leaderista tuttu kehittämisajatus – tehtävät eivät voi liittyä yhdistyksen normaaliin toimintaan. Ne voivat liittyä muun muassa uuden toiminnan tai palvelun järjestämiseen kylillä tai yhdistyksissä tai esimerkiksi yhdistysten yhteisten tilojen ja niiden ympäristön parantamiseen/kehittämiseen. Työtehtävissä tulee tietysti huomioida myös lain asettamat rajoitukset.

Kesätyöpaikat tulee asettaa avoimeen hakuun. Tukea on mahdollista saada muun muassa palkkakustannuksiin, matkakuluihin, ostopalveluihin sekä muihin hankkeen toteutuksen kannalta tarpeellisiin ja kohtuullisiin kuluihin. Hyväksyttävät kustannukset katsotaan aina hankekohtaisesti. Kesätyöhankkeen budjetti voi olla maksimissaan 6000 euroa.

Tukea on mahdollista saada 90 % hankkeen kokonaiskustannuksista, eli hankkeeseen tarvitaan myös yhdistyksen omaa rahallista panostusta. Tukea ei voi hakea nuorelle työntekijälle, joka hyödyntää kesätyössä kunnan tai kaupungin tarjoamaa kesätyöseteliä tai muuta julkista tukea.

Kesätyöhanketta haetaan Hyrrä-järjestelmän kautta pienhankkeena toteutettavana kehittämishankkeena. Hakuaika päättyy 30.4.2025.

Jos suunnittelet pienhankkeen hakua, ole etukäteen yhteydessä Mirkaan mirka(at)leadersuupohja.fi tai Hanna-Leenaan hanna-leena(at)leadersuupohja.fi. 


Uusi hankeasiantuntija talossa

Marjon esittäytyminen

Nimi: Marjo Kiuru-Sundberg
Ikä: 49 vuotta
Ammatti: Hankeasiantuntija, Leader Suupohja (Suupohjan Kehittämisyhdistys ry)
Koulutus: BBA (Bachelor of Business Administration)

Työskentelen Suupohjan Kehittämisyhdistyksessä hankeasiantuntijan määräaikaisessa työsuhteessa. Olen
työskennellyt työurani aikana usealla toimialalla sekä yrittäjänä että palkansaajana. Viimeisten vuosien aikana olen kartuttanut hankeosaamistani mm. valmistelemalla sekä toteuttamalla useita investointi- ja
kehittämishankkeita.

BBA-koulutuksen ja yrittäjyyden myötä olen saanut vankan liiketoimintaosaamisen, jota pystyn hyödyntämään kokonaisuuksien hahmottamisessa ja hankkeiden hallinnassa. Uskon vahvasti yhteistyön voimaan ja olen erittäin motivoitunut auttamaan Suupohjan kuntia saavuttamaan tavoitteensa hankkeiden osalta.

Toimintani keskiössä on edistää kestäviä ja innovatiivisia hankkeita, jotka hyödyttävät alueen asukkaiden,
yhteisöjen sekä yrityksien mahdollisuuksia ja parantavat Suupohjan elinvoimaa. Olen nopeasti verkostoituva ja aktiivisesti mukana alueen yhteistyö- ja vaikuttajaverkostoissa.

Alkuvuosi on ollut mielenkiintoinen ja vauhdikas. Jo toisena työpäivänä sain lyödä kädet saveen ja lähteä
sparraamaan avustettavasti esteettömän luontopolku -hankkeen hankesuunnitelman tekoa. Hanke saatiin
tammikuun lopussa Länsi-Suomen ELY-keskuksen yleishyödylliset investoinnit maaseudun toimintaympäristön kehittämisen rahoitushakuun.

Kevään agendalla ovat esiinnousseiden ja toteuttamiskelpoisten hankeideoiden kehittäminen hankeaihioiksi ja -suunnitelmiksi sekä järjestää sekä alueen yrittäjille että kuntajohdoille fasilitoidut työpajat, joiden tavoitteena on synnyttää innovatiivisia ja elinvoimaa lisääviä toimenpiteitä, joihin voidaan saada rahoitus JTF tai EAKR -rahastoista.

Hyvää kevään odotusta!
-Marjo Kiuru-Sundberg-

Hankeasiantuntija Marjo Kiuru-Sundberg
marjo(at)leadersuupohja.fi ja p. +358 (0)50 302 7379


Ajankohtaista kylätoiminnassa – TK ja 4K

✓ Energiailta – Tulevaisuuden ideat ja ratkaisut 13.3.2025
Aktion Österbotten ja Vaasan yliopisto toteuttavat yhdessä PEAK – paikallisen energiajärjestelmän kehittäminen Pohjanmaalla hanketta. Maaliskuussa hanke järjestää yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien Tulevaisuuden kylä 2.0 hankkeen kanssa yhteisen Energiaillan Kortesjärvellä.
Tilaisuus on hybridi, eli voit seurata sitä Teamsin välityksellä! Ilmoittaudu tästä linkistä tai kuvan qr-koodista.

✓ Kylät varautuvat ja vahvistuvat – nyt on oikea hetki lähteä mukaan!
Miten sinun kyläsi voisi olla entistä turvallisempi, yhteisöllisempi ja varautuneempi? E-P:n Leader-ryhmien yhteinen 4K-hanke tuo yhteen kyläläiset, kunnat, järjestöt ja viranomaiset kehittämään ratkaisuja, jotka vahvistavat kylien elinvoimaa ja arjen turvallisuutta.

Kevään aikana kierrämme kyliä mm. varautumisiltojen merkeissä. Pohdimme yhdessä, millaisia keinoja kylä voisi hyödyntää turvallisuuden parantamiseksi ja miten kylätalot voisivat toimia kokoontumis- ja suojapaikkoina poikkeustilanteissa. Naapuriapu, kyläturvaryhmät ja kylien yhteiset resurssit ovat osa ratkaisua – mikä sopisi juuri teidän kylällenne?

Tavoitteena on, että jokainen kylä voisi löytää omat tapansa vahvistaa yhteisöllisyyttä, varautumista ja turvallisuutta. Nyt on oikea hetki tarttua toimeen!

Tule mukaan kehittämään kyläsi tulevaisuutta!

4K-hanke tarjoaa kylällesi mahdollisuuden vahvistaa yhteisöä, parantaa varautumista kriisitilanteisiin ja rakentaa kestävää tulevaisuutta. Lue lisää täältä.

Haluatteko oman varautumisillan kylällenne? Ota yhteyttä Tuijaan, niin suunnitellaan yhdessä!

Teemme myös yhteistyötä valtakunnallisen Kylävara-hankkeen kanssa, ja sen järjestämistä tapahtumista tietoa alla.

✓ Kylävara-webinaari 13.3.2025, 18:00–20.00
Kylävara-hankkeen yhtenä tarkoituksena on lisätä puhetta ja ymmärrystä siitä, mikä on kylien, paikallisten yhteisöjen ja kansalaistoiminnan rooli osana varautumista ja turvallisuutta.

Eduskunnassa helmikuussa järjestetyssä seminaarissa päästiin jo jutun alkuun, mutta mitä seminaarista jäi käteen? Tässä Kylävara-webinaarissa 13.3.2025 kello 18–20 jatketaan siitä, mihin eduskunnassa jäätiin.
Tule kuulolle – mukana linjoilla ovat muun muassa Arto Pirttilahti, Jari Lepistö, Suvi Louhelainen ja Jani Hanhijärvi.

Ilmoittautumislinkki tässä.

Teams-linkki lähetetään ilmoittautuneille muutama päivä ennen webinaaria.
Kylävara-hanke on EU:n osarahoittama. Järjestäjä: Kylävara-hanke, Suomen Kylät ry
Lisätietoja: Ritva Pihlaja, 045 3410 394, ritva.pihlaja@suomenkylat.fi

✓ Kiinnostaako kylien turvallisuus ja varautuminen? Tule mukaan Kylävara-hanketreffeille!
Seuraavat, järjestyksessään toiset hanketreffit järjestetään perjantaina 11.4.2025 kello 10–12 Teamsissa. Kylävara-hanketreffeille ovat tervetulleita kaikki kylien varautumiseen ja turvallisuuteen liittyviä hankkeita toteuttavat ja sellaista suunnittelevat.

Keskustelua, kokemusten ja tiedon vaihtoa, vertaisoppimista sekä Kylävara-hankkeen ajankohtaisia kuulumisia!

Ilmoittaudu tästä linkistä
Hanketreffien muut päivät kannattaa laittaa myös jo kalenteriin: 22.8.2025 | 14.11.2025

✓ Varautumisen teemaillat maaliskuussa
Mitä jokaisen pitäisi osata yhteiskunnan häiriötilanteissa ja miten vahvistaa omaa kriisinkestävyyttä?
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan omatoimisesta varautumisesta ja väestönsuojelusta.

  • klo 18.00 Kunnan varautuminen
  • klo 18.30 Kotivara 72 tuntia
  • klo 19.15 Varautuminen ja väestönsuojelu

Näissä Kotivara 72 h kouluttajana Tuija Takamäki Vapepa Suupohja/Leader Suupohja

📅 5.3.2025 Kurikka klo 18 (kahvit klo17) ja 12.3.2025 Kauhajoki klo 18

Kuvassa kaikki teemailtojen paikat. Ei ilmoittautumista – Paikkoja rajoitetusti!

Yhteistyössä: Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos, Pohjanmaan Pelastusalan Liitto, Alajärven kaupunki, Alavuden kaupunki, Kauhajoen kaupunki, Kauhavan kaupunki, Kurikan kaupunki ja Seinäjoen kaupunki.
𝗩𝗮𝗽𝗲𝗽𝗮 𝗟𝗮̈𝗻𝘀𝗶-𝗦𝘂𝗼𝗺𝗶 (Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa)

✓ Turvaa ja toimintaa kylätaloilla – yhdessä valmiimpina!
📅 26.3.2025 alkaen klo 17.30

Maaliskuussa kylätaloilla järjestetään kyläturvallisuuteen keskittyvä ilta, jossa kylätoimijat ja vapaaehtoiset pääsevät harjoittelemaan ja kehittämään valmiuksiaan erilaisiin häiriötilanteisiin. Tilaisuudet ovat osa laajempaa yhteistyötä pelastuslaitoksen, hyvinvointialueen ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa.

📍 Missä ja milloin?
Tapahtumat järjestetään yhtä aikaa seuraavilla kylätaloilla:
✅ Nuorisoseurantalo Toimela, Jurva
✅ Luovan nuorisoseurantalo, Kurikka
✅ Monnari, Kurikka
✅ Keski-Kylän Harjula, Jalasjärvi

🔹 Mitä tapahtuu?
Illan aikana osallistujat pääsevät:
• Harjoittelemaan evakuointiskenaarioita ja toimimaan kylätaloilla suojelualueiden ja
lohkotoiminnan mukaisesti.
• Kuulemaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen asiantuntijoita ja terveydenhuollon roolista häiriötilanteissa.
• Tutustumaan kyläradioverkkoon ja testaamaan sen toimintaa käytännössä.
• Osallistumaan Häiriöhyrrä-harjoitukseen, jossa pohditaan kylien valmiutta ja johtamista erilaisissa poikkeustilanteissa.
• Ratkomaan tosielämän kaltaisia häiriötilanteita Varautumispelissä!

🎤 Mukana myös asiantuntijoita!
Tilaisuuksissa on mukana pelastuslaitoksen edustajia, hyvinvointialueen asiantuntijoita ja muita turvallisuusalan toimijoita, jotka auttavat kehittämään kylien varautumista.

📢 Tule mukaan kehittämään kylien turvallisuutta – yhdessä voimme parantaa paikallista valmiutta!

✓ Avoimet Kylät 2025 tulee – infotilaisuus etänä 6.3. klo 18–19
Avoimet Kylät -päivä järjestetään jälleen kesäkuun toisena lauantaina eli 14.6. Mistä Avoimet Kylät -päivässä on kyse? Miten kylät voivat osallistua Suomen suurimpaan kylätapahtumaan? Miten ilmoittaudutaan? Miksi kannattaa olla mukana?

Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia Avoimet Kylät 2025 -infotilaisuudessa 6.3. klo 18.00–19.00. Lisäksi infotilaisuudessa Suomen Kylien viestintäpäällikkö Timo Metsäjoki kertoo kylätapahtumien onnistuneesta tiedottamisesta sekä vinkeistä markkinoida oman kylän tapahtumaa laajemmin.

Tervetuloa ilmoittautumaan Avoimet Kylät -päivän info- ja koulutustilaisuuteen Teamsissa 6.3. klo 18–19!
ILMOITTAUDU TÄSTÄ 4.3. mennessä!
Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille 5.3.

Vuoden kylä 2025 -kilpailu on avattu!
Kisa vuoden eteläpohjalaisen kylän tittelistä on avattu.

Vuoden kylä -valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja tuoda esiin hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä. Vuoden kyläksi valittava voi olla pieni tai suuri. Aivan tavallinenkin kylätoiminta on palkitsemisen arvoista.

Hakuaikaa on sunnuntaihin 16.3.2025 saakka.

Viime vuonna hyväksi havaitut käytänteet jatkuvat:
• Valtakunnan suurin Vuoden kylä -palkintopotti 5 000 euroa
• Yksinkertainen hakukaavake. Voitte kertoa juuri niistä asioista, jotka ovat teidän kylällenne tärkeitä.

Kilpailun lisätiedot ja hakemuslomake löytyvät EPK:n verkkosivuilta.

Voittajan palkitsevat Kuortaneen, Parkanon ja Töysän Säästöpankkisäätiöt.

Myös Vapepa eli vapaaehtoinen pelastuspalvelu järjestää monenlaisia kursseja ja tapaamisia tulevan kevään aikana:

  • 27.2. Suupohjan paikallistoimikunnan kokous Kauhajoella
  • 12.4. Etsinnän peruskurssi Kauhajoella
  • 12.-13.4. Etsinnän ryhmänjohtajakoulutus Kauhajoella
  • 13.4. Etsintäharjoitus Kauhajoella

Lue kaikista näistä lisää tästä ja ilmoittaudu mukaan!

Lisätietoja kylähankkeiden toiminnasta kehittämisasiantuntija Tuija Takamäeltä, tuija(at)leadersuupohja.fi ja p. +358 (0)40 705 5801


Hae NuorisoLeader-rahaa nuorten tapahtumiin!

NuorisoLeader-rahalle on nyt teemahakujaksot. Ensimmäisenä teemana on tapahtumat. Tapahtuma voi olla esimerkiksi konsertti, elokuvailta tai taidenäyttely, kunhan tapahtuma on suunnattu nuorille eikä siitä peritä maksua.

Rahoitusta hakevan ryhmän voi muodostaa vähintään kolme 13-25 vuotiasta nuorta. Ryhmän vastuuhenkilön tulee olla 18 vuotta täyttänyt.

Tapahtuman järjestämiseen voi saada tukea 65 % hyväksyttävistä kustannuksista. Enintään kuitenkin 500 euroa. Tuesta 70 % maksetaan ennakkoon!

Muut teemahakujaksot ovat:

  • 1.4.-31.8.2025 Harrastusvälineet
  • 1.8.-30.11.2025 Kylätoiminta

Hakujaksot ovat ohjaavia ja niiden aikana otetaan vastaan myös muihin teemoihin sopivia hakemuksia.

Tähän mennessä NuorisoLeader-rahoituksella on järjestetty mm. lasten ystävänpäivätapahtuma, hankittu pelivälineitä opiskelijoiden välituntikäyttöön sekä harrastus- ja kilpailuvälineitä nuorten ryhmille.

Lue tarkemmat tiedot hakemisesta täältä

Lisätietoja antaa Janne Taipaleenmäki, janne@leadersuupohja.fi tai p. 040 171 5600


Maaseudun yritystuet ja ajankohtaista energiasta -webinaari

Thermopoliksen ja Suomen Metsäkeskuksen luotsaama Maaseudun HybridiEnergia -hanke järjestää mielekiintoisen webinaarin ajankohtaisista energia-asioista keskiviikkona 5.3. klo 9-10.

Webinaariohjelma näkyy alta.

Ilmoittautuminen webinaariin onnistuu myös Maaseutuverkoston sivujen kautta täällä.


Toimistolla lomaillaan viikolla 9

Suurin osa toimiston väestä lomailee hiihtolomaviikolla 24.-28.2. Olemme seuraavan kerran tavoitettavissa ma 3.3.