Uutiskirje 4/2023


Lue uusimmasta uutiskirjeestä Leader Suupohjan ajankohtaisimmat tiedotusasiat!

Rahoitushaku alkoi vilkkaasti

Syyskesä on alkanut Leader Suupohjassa varsin aktiivisesti rahoitushakujen merkeissä. Hakujen avauduttua Hyrrässä kesäkuun lopulla hankehakijat aktivoituivat jättämään rahoitushakemuksia kiitettävästi jo ensimmäiseen hallituksen käsittelyyn. Ensimmäiset hankepäätökset sekä yritys- että hanketukiin tehdään 30.8.

Tällä hetkellä haettavissa ovat yritystuet, yleishyödylliset investoinnit, koulutus- ja tiedonvälityshankkeet sekä valtaosa kehittämishankkeista. Myöhemmin syksyllä avautuu haku pienhankkeisiin (alle 8.000€ kustannukset), alueidenvälisiin ja kansainvälisiin hankkeisiin. Myös hankkeiden päätöksenteko ELY-keskuksessa avautuu syksyn kuluessa.

Leader Suupohjan hallitus päättää rahoitettavista hankkeista kuukausittain. Hakemusten tulee olla valmiina ja jätettyinä Hyrrässä kaksi viikkoa ennen kokouspäivämäärää. Syksyn kokouspäivät sekä määräpäivät hankkeiden jättämiselle (suluissa) ovat:

  • 27.9. (13.9.)
  • 28.10. (13.10.)
  • 29.11. (15.11.)
  • 13.12. (29.11.)

Hankeneuvontaa tarjolla

Hankeideoiden kanssa toivomme hakijoiden ensin olevan yhteydessä meihin. Näin saadaan hankeprosessille hyvä startti, vaihdettua tietoa ja autettua haussa heti hankkeen alkumetreiltä.

Yritystukiasioissa hakijoita palvelee toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi ja hanketukien puolella hankeasiantuntija Mirka Puska. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Meidät voi myös pyytää pitämään infotilaisuuksia Leader-rahoitusmahdollisuuksista toiminta-alueellamme (Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kurikka (pl. Jalasjärvi) ja Teuva).

Yhteistyöasiakirjan allekirjoitus

Keskiviikkona 23.8. eteläpohjalaiset Leader-ryhmät ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus allekirjoittivat päivitetyn yhteistyöasiakirjan koskien rahoituskautta 2023-2027. Yhteistyöasiakirjassa on sovittu alueellisten ja paikallisten maaseudun kehittämistoimenpiteiden työnjaosta ja keskinäisestä yhteistyöstä kuluvan kauden aikana.

Leader Suupohjasta yhteistyöasiakirjan allekirjoittivat toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi ja hallituksen puheenjohtaja Markku Saloranta (etualalla vasemmalla). Kuva: Emma Marttila

Kolmen maan nuoret tapasivat helteisessä Espanjassa

Leader Kuudestaan ja Leader Suupohjan kolmas yhdessä järjestetty nuorisovaihto järjestettiin heinä-elokuun vaihteessa Murcian alueella Espanjassa. Suomesta vaihtoon osallistui nuoria viidestä kunnasta: Alavudelta, Ähtäristä, Kauhajoelta, Kurikasta ja Teuvalta. Nuorten matka kohti Espanjaa alkoi 27. heinäkuuta. Vastaanottavana tahona toimi Alguazasin kaupunki ja matkan määränpäänä San Pedro del Pinatar.

Ensimmäisen aamun tunnelmia nuorisohostelli Albergue Juvenilin pihamaalta.

Jokaisella nuorisovaihdolla täytyy olla teema. Vaihdon teemaksi valittiin urheilu, liikunta, terveelliset elämäntavat ja mielenterveysasiat. Leirin ohjelma sisälsikin monipuolisesti ulkona järjestettäviä pelejä ja leikkejä. Suomen nuoret olivat valmistelleet ohjelmaksi mm. pikadeitit, mölkyn pelaamista sekä ultimatea. Viikon aikana mm. käytiin pitkällä kulttuurikävelyllä, pelattiin eri maiden pihapelejä, vietettiin paljon aikaa rannalla pelaten sekä viillennyttiin hostellin uima-altaalla. Viikon päivälämpötila pysyi 35-40 lämpöasteen välillä.

Nuoret ja ohjaajat ryhmäkuvassa ennen kotiinlähtöä.

Säpinäkesä Suupohjassa

Kesä on kääntymässä syksyyn ja Visit Suupohja sykähdyttää -hankkeessa oli selkeästi meininkiä koko kesän. Lapsiperheystävällisiä kohteita ja leikkikenttiä on kartoitettu ja kuvattu pitkin kesää. Osa niistä onkin lisätty ja sivustollemme erilliseen Lapsiperheille sivulle mutta lisäystyö on vielä hieman kesken.

Olemme kulkeneet jokaisen kunnan ja kaupungin markkinoilla mukana tuomassa esiin Visit Suupohjaa ja jäljellä onkin vielä Ruokamessut. Ystävämme Väre-kettukin on seikkailut kesän aikana esitellen sosiaalisessa mediassa lapsiperheille sopivia kohteita. Mahtavaa oli myös saada luontokohteiden käännöstyöt maaliin ja ne löytyvät nyt myös ruotsiksi!

Lähdimme myös edistämään Suupohjan matkailu- ja retkeilykohteiden tunnettavuutta somevaikuttajan avulla. @joutohetki nimimerkillä toimiva digitaalisen sisällön sisällöntuottaja Juuli-Anna Ylivieskasta vietti koiransa ja kumppaninsa kanssa yhden viikonlopun alueellamme. Juuli-Anna tuotti koko vierailunsa ajalta aktiivisesti esittelevää sisältöä Instagramin story-ominaisuutta hyödyntäen ja nämä storyt ovat yhä nähtävissä hänen profiilinsa kohokohdista. Vierailunsa jälkeen hän tuotti myös pari erillistä postausta, joissa esitteli käyntinsä tähtihetkiä.

Syksy tuo tullessaan kumminkin lisää uutta ja jännittävää. Tulossa koulutuksia sosiaalisen median käyttöön. Koulutukset ovat avoimia kaikille ja kouluttajina toimii Leaderin työntekijät Riikka Timonen ja Tuija Takamäki. Tarkoituksena on oppia peruskäyttöön liittyviä asioita ja lähdemme liikkeelle ihan alkeista eli tunnuksen luomisesta. Jos tarvitset apua esimerkiksi yhdistyksen tai yrityksen sivujen luomista varten, tule rohkeasti mukaan!

Järjestämme erikseen myös Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenterin käyttö -koulutuksen, jossa lähdemme myös alkeista eli luomme tunnukset palveluun yhdessä ja opettelemme julkaisemaan tapahtuman.
Koulutusten päivämäärät:

TI 12.9.2023 Facebookin alkeet -koulutus. Klo 18.00-20.00.
TO 14.9.2023 Instagramin alkeet -koulutus. Klo 18.00-20.00.
TI 26.9.2023 Facebookin jatkokoulutus. Klo 18.00-20.00.
TO 5.10.2023 Instagramin jatkokoulutus. Klo 18.00-20.00.
KE 4.10.2023 Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenterin käyttö -koulutus. Klo 17.00-18.30.

Koulutuksiin voi ilmoittautua täällä.


Syyskuu on messukuu

Leader Suupohjan väki jalkautuu syyskuun koittaessa messuille sekä Kauhajoella että Kurikassa.

1.-3.9. meidät löytää perinteisesti Ruokamessujen näyttelyteltasta Hämes-Havusesta. Olemme mukana esittelemässä yhdistyksemme monipuolista Leader-toimintaa sekä kertomassa uuden ohjelmakauden rahoitusmahdollisuuksista yrityksille ja yhteisöille.

Ruokamessuihin liittyen meillä on käynnissä pääsylippukisa 30.8. saakka. Kisaan voi osallistua bongaamalla Aktiivi Aten verkkosivuiltamme sekä paljastamalla tämän sijainnin tällä Forms-lomakkeella.

Pääsylippuja arvotaan yhteensä neljä kappaletta!

Launtaina ja sunnuntaina 9.-10.9. tie vie puolestaan Kurikkaan ja kampukselle, jonne rakentuvat Asu ja Elä -messut. Kampuksella meillä on yhteisosasto Leader Liiverin kanssa.

Tervetuloa molemmille messuille jutustelemaan kanssamme!


Lähiruokapäivä 9.9.

Lähiruokapäivä syyskuun toisena lauantaina on oikea maaseudun avointen ovien tapahtuma. Päivän aikana voi ympäri Suomen tutustua esimerkiksi paikallisiin yrityksiin, tuottajiin, tiloihin, raaka-aineisiin, eläimiin ja koneisiin.

Täällä voi tutustua Lähiruokapäivän kohteisiin.

Lähiruokapäivän järjestäjäksi omalla kohteellaan voi ilmoittautua edelleen. Toivomme, että mahdollisimman moni myös omalta toiminta-alueeltamme lähtee mukaan, joko järjestäjäksi tai vierailijaksi. Tapahtumajärjestäjän rekisteröinnin voi hoitaa täällä.