Leader Suupohjan uutiskirje 3/2023 – Haut ovat avautuneet!


Leader-yritys ja -hanketukien haut ovat avautuneet Hyrrässä. Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot sekä hanketuista yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedotushankkeet sekä valtaosa yhteistyöhankkeista. Lue lisää tästä uutiskirjeestä!

Maaseudun yritys- ja hanketukien haku on alkanut Hyrrä-asiointipalvelussa

Maaseudun yritys- ja hanketukien haut EU-rahoituskaudelle 2023–27 ovat alkaneet Hyrrä-asiointipalvelussa. Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot sekä hanketuista yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedonvälityshankkeet sekä valtaosa yhteistyöhankkeista mukaan lukien viljelijä- ja yritysryhmähankkeet sekä valmisteluraha.

Lisää hanketukimuotoja tulee hakuun syksyllä 2023. Silloin käynnistyvät esimerkiksi laajakaistahankkeiden, pienhankkeiden ja Leader-ryhmien kautta haettavien alueiden välisten hankkeiden haut.

Tukien päätöksenteko ja maksaminen alkavat vaiheittain syksyn 2023 aikana.

Alueelliset ELY-keskukset ja paikalliset Leader-ryhmät valitsevat rahoitettavat kohteet ja neuvovat tukien hakemisessa. Tukien haku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Valintajaksot on julkaistu ruokavirasto.fi-sivustolla. Ruokaviraston verkkosivuilla on lisätietoa tukien ehdoista ja valintakriteereistä, joilla rahoitettavat kohteet valitaan. Leader-ryhmien valintajaksot ja valintakriteerit julkaistaan Leader-ryhmien omilla verkkosivuilla.

Yritystukia kehittämiseen ja kokeiluihin

Maaseudun yritystukia voivat hakea maaseudulla sijaitsevat mikro- ja pienet yritykset. Tukea voi saada yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Tukea voidaan myöntää myös keskisuurten maataloustuotteita jalostavien yritysten investointeihin.

Uutta on osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistystuki. Lisäksi uutena tukimuotona on maatalouden kokeilutuki, jota voidaan myöntää maatalousyrittäjälle uudenlaisen maataloustoiminnan kokeiluihin, esimerkiksi uusien liikeideoiden testaamiseen. Maatalouden kokeilutukea voi hakea vain Leader-ryhmistä.

Hanketuissa painotetaan ympäristö- ja ilmastotoimia

Hanketukia voivat hakea julkis- ja yksityisoikeudelliset yhteisöt, kuten yhdistykset, järjestöt, oppilaitokset ja kunnat. Rahoitusta voi saada esimerkiksi koulutukseen ja tiedonvälitykseen, yleishyödyllisiin investointeihin, kylien kehittämiseen, elinkeinojen kehittämiseen sekä innovaatiohankkeisiin. Osaaminen, innovaatiot ja digitalisaatio ovat läpileikkaavia teemoja kaikissa toimissa.

Uutta on entistäkin voimakkaampi painotus ympäristö- ja ilmastotoimiin. Entistä enemmän rahoitetaan yleishyödyllisiä investointeja luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi sekä investointeja ja kehittämistoimia luonnonvarojen kestävän hoidon edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi.

Älykkäät kylät -hankkeella edistetään uudistumista, uusia ratkaisuja, rohkeita kokeiluja, uusia kumppanuuksia ja verkostoitumista niin aluetasolla kuin valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin.

Maaseudun yritys- ja hanketukia haetaan Hyrrä-asiointipalvelussa, joka on uudistunut käyttöliittymältään uudelle EU-rahoituskaudelle. Uudistunut asiointipalvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa aiempaa enemmän.

Maaseudun yritys- ja hanketuet rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.

Lisätietoja tuenhakijalle:
www.ruokavirasto.fi/yritystuet 
www.ruokavirasto.fi/hanketuet 


Leader Suupohjan hallituksen kokoukset ja rahoitushakemusten jättö

Leader Suupohjan hallitus käsittelee rahoituskaudelle 2023-2027 saapuneita ensimmäisiä rahoitus-hakemuksia ensimmäisen kerran elokuun kokouksessa 30.8.2023.

Tätä kokousta varten hankkeiden tulee olla jätettynä Hyrrä asiointijärjestelmässä ke 16.8.2023 mennessä. Muussa tapauksessa hanke siirtyy käsiteltäväksi seuraavan kuun kokouksessa.

Tässä hallituksen kokouspäivämäärät sekä hankkeiden jätön määräajat kokouksittain syyskaudelle 2023:

  • Kokous 30.8.2023 – hankkeiden jättö Hyrrään 16.8. mennessä
  • Kokous 27.9.2023 – hankkeiden jättö Hyrrään 13.9. mennessä
  • Kokous 28.10.2023 – hankkeiden jättö Hyrrään 13.10. mennessä
  • Kokous 29.11.2023 – hankkeiden jättö Hyrrään 15.11. mennessä
  • Kokous 13.12.2023 – hankkeiden jättö Hyrrään 29.11. mennessä

Elli-Noora ja Väre innostavat kesäseikkailuihin

Visit Suupohja sykähdyttää -hanke on kesän saavuttua ollut erityisen toiminnantäyteinen.
Hankkeelle palkattu kesätyöntekijä Elli-Noora aloitti 1.6. ja ottaa osaltaan haltuun niin Visit Suupohjan sosiaalista mediaa kuin nettisivujen päivittämistä. Elli-Noora on myös edustamassa Visit Suupohjaa läpi kesän erilaisissa tapahtumissa sekä kiertää toiminta-alueellamme kuvaamassa niin luontokohteita kuin muita elämyksellisiä paikkoja. Kesän aikana Visit Suupohja on jo ennättänyt osallistumaan joihinkin alueen tapahtumiin. Jatkossa hanke tulee olemaan mukana muun muassa Kauhajoella kyläpäivillä sekä toiminta-alueen markkinoilla.

Kesätyöntekijä Elli-Noora Kauhajoen Kokonkylän kyläpäivillä.

Verkkosivut ovat läpikäymässä kesän aikana suuria, toivottuja muutoksia. Nyt suomeksi ja englanniksi saatavissa olevat nettisivut kaikkine kohteineen tullaan päivittämään myös ruotsinkielisiksi. Haluamme tällä lisätä verkkosivujen saavutettavuutta ja tasavertaisuutta, sillä jokaisella tulisi olla tilaisuus tutustua Suupohjan seudun mieleenpainuviin luontokohteisiin.

Panostamme tämän myötä myös lapsiperheystävällisten kohteiden kartoittamiseen sekä päivittämiseen verkkosivuillemme. Visit Suupohjan sivuille päivitetään kesän aikana erillinen osio ”Lapsiperheille” josta löytyvät kaikki toiminta-alueen kohteet, jotka ovat helposti saavutettavissa. Näin ollen myös lapsiperheet saavat helpommin tietoa uusista paikoista, joihin he voivat lähteä koko perheen voimin eikä ole tarpeen huolehtia siitä, onko paikka saavutettavissa esimerkiksi vaunuilla.

Visit Suupohjan uusi maskotti, Väre-kettu.

Lapsiystävällisyyteen panostaessamme esittelimme myös uuden maskotin Seppo Seikkailijan rinnalle. Väre-kettua tullaan jatkossa hyödyntämään erityisesti lapsiperheille suunnatussa markkinoinnissa. Väreen seikkailuista tullaan kokoamaan myös erillisiä tarinoita sosiaaliseen mediaan, joita perheet voivat halutessaan hyödyntää lapsien osallistamisessa esimerkiksi luontokohteiden valinnassa.


Kylille-hankkeen ajankohtaiset

Kulttuurikävelyt jatkuvat elokuussa

Keskiviikkona 23.8 klo 17.30 alkaen tehdään kolmen museon kierros Teuvalla, oppaana Kalervo Niemelä. Museot: Teuvan kotiseutumuseo, Pyöräilyn erikoismuseo Pyörätalli ja Teuvan Kulttuuritalo Orrelan museokokoelmat. Kahvitarjoilu.

Torstaina 24.8 klo 17.30 alkaen kolmen museon kierros Karijoella. Tutustumme Susiluolan näyttelyyn, kellomuseoon ja kotiseutumuseoon. Opastus ja kahvitarjoilu.

Kulttuurikävelyt järjestetään yhteistyössä Mobiilit kyliin-hankkeen kanssa. Ilmoittaudu näihin tapahtumiin Tuijalle text tai WhatsApp 0407055801, tuija@leadersuupohja.fi. Tarkemmat tiedot lähempänä tapahtumia, mutta varaa jo kalenteriin!

SOME-koulutuksia tulossa syyskuussa

Varaa jo kalenteriin päivämäärät:

  • Facebookin alkeet tiistaina 12.9. klo 18-20
  • Facebookin jatkokoulutus tiistaina 26.9. klo 18-20
  • Instagramin alkeet torstaina 14.9. klo 18-20
  • Instagramin jatkokoulutus torstaina 28.9. klo 18-20

Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenteri ja kuvankäsittelyn alkeet keskiviikkona 4.10 klo 18–19.30

Some-koulutukset järjestetään yhteystyössä Visit Suupohja-hankkeen kanssa.
Koulutukset järjestetään Leader Suupohjan toimistolla. Kysy lisätietoja Tuijalta.


Leader-toimiston aukioloajat heinäkuussa

Leader-toimiston väki lomailee tänä kesänä hieman eri aikoihin, joten toimiston ovia ei pistetä säppiin lomakuukauden ajaksi.

Kesälomien vuoksi esimerkiksi hanketiedusteluihin yms. vastataan viiveellä tai vasta lomilta palattaessa. Yritys- ja hanketukiasioista sekä maksatuksista vastaavat työntekijät tavoittaa varmimmin elokuun koittaessa.

Heinäkuun aikana toimistolta löytää varmimmin hankevastaavat Jannen ja Riikan sekä hanketyöntekijä Elli-Nooran. Toimiston ovet pyritään pitämään pääsääntöisesti auki maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10-15. Mikäli muutoksia tulee, niistä ilmoitetaan somekanavissa ja heippa-lapulla toimistomme ovessa.


Leader Suupohjan on the Road -kesäkiertue 2023

Kesällä olemme mukana markkinoilla tai tapahtumissa jokaisessa toiminta-alueemme kunnassa.

Tule jutustelemaan kanssamme rahoitusasioista, tutustumaan monipuoliseen toimintaamme ja koittamaan onneasi Kesävisan elämyspaketin (arvo 250 €) arvonnassa!

Kesäkiertueen 2023 aikataulu


Olethan tutustunut hankejulkaisuumme?

Koostimme rahoituskauden 2014-2022 hankehelmet yksien kansien väliin. Hankejulkaisu jaettiin kaikkiin kotitalouksiin toiminta-alueellamme toukokuun aikana.

Mikäli et saanut hankejulkaisua kotiisi kannettuna, voit nyt lukea siitä sähköisen version tai tulla hakemaan oman julkaisusi toimistoltamme Kauhajoen Puistotieltä.

Hankejulkaisu 2014-2022