Uutiskirje 2/2023


Kevät keikkuen tulevi - kuten myös Leader Suupohjan vuoden toinen uutiskirje. Tässä uutiskirjeessä asiaa muun muassa kauden 2023-2027 rahoitusmahdollisuuksista ja niihin liittyvistä infotilaisuuksista sekä omien hankkeidemme ajankohtaisista kuulumisista.

LEADER-RAHOITUSMAHDOLLISUUDET VUOSINA 2023-2027

Leader Suupohja toteuttaa vuosina 2023-2027 Virtaa Viisikkoon -kehittämisstrategiaansa ja rahoittaa yritys- ja hanketukia siihen pohjautuen. Kehittämiseen on käytettävissä julkista rahoitusta yhteensä 5,6 M€. Rahoituskauden 2023-2027 valmistelu on yhä meneillään, ja toimeenpano ja haut käynnistyvät tämän vuoden aikana vaiheittain.

Leader-hanketuet voivat olla yleishyödyllisiä tai elinkeinollisia. Hankehakijana voivat olla erilaiset yhteisöt, kunnat, seurakunnat, oppilaitokset tai säätiöt. Hankkeet voivat sisältää kehittämistoimia, investointeja, koulutusta tai tiedonvälitystä. Myös yritysryhmähankkeita rahoitetaan edelleen.

Leader-yritystuet tarjoavat monipuolisen valikoiman mahdollisuuksia aloittaville sekä osa-aikaisille ja päätoimisille yrittäjille. Tukea voi saada yritystoiminnan kokeiluun, suunnitteluun, käynnistämiseen ja kehittämiseen. Uusina tukimuotoina maatalouden kokeilutuki ja tuki ostajalle omistajanvaihdoksen suunnitteluun. Leader-ryhmät tukevat myös niin aloittavien kuin toimivienkin yritysten investointeja. Rahoitusta myönnetään lisäksi yritysten energiainvestointeihin.

Leader-yritystuet 2023-2027

INVESTOINNIT -alle 5 htv yrityksille

 • rakennukset, koneet, laitteet, aineettomat investoinnit
 • kustannusarvio 5000–100 000 €, tuki 20–35 %
 • energiainvestoinnit, tuki 30 %

KÄYNNISTÄMINEN

 • yrittäjyyskokeiluun 2500 € (ei tarvita y-tunnusta)
 • osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen 5000 €
 • päätoimisen yritystoiminnan käynnistämiseen 7500 €

KEHITTÄMINEN

 • suunnittelupaketti 1000 €
 • valmistelupaketti 2000 €
 • kehittämispaketti, liiketoiminta vakiintunut, 3000 €

YRITYSTOIMINNAN KÄYNNISTÄMINEN OMISTAJANVAIHDOKSEN AVULLA 5000 €

MAATALOUDEN KOKEILUTUKI 2500–7500 €, joka koskee maatalouden alkutuotantoa.

YRITYS- JA VILJELIJÄRYHMÄT

 • tuki 75 %, 3–10 yritystä/maatilaa

Leader-hanketuet 2023-2027

INVESTOINNIT

 • tuki 65 %, max. 100.000 €
 • Investointihankkeilla voidaan kehittää maaseudun palveluja ja asukkaiden ja yhteisöjen toimintaympäristöä. Niillä voidaan rakentaa, laajentaa ja korjata yhteisöllisiä tiloja tai harrastuspaikkoja, sekä hankkia toiminnassa tarvittavia koneita, laitteita ja välineistöä.
  Ympäristöinvestoinneilla hillitään ilmastonmuutosta ja sopeudutaan siihen, keskitytään luonnonvarojen ja perinnemaiseman kestävään hoitoon sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
 • Investoinnit voivat olla aineellisia ja aineettomia.

KEHITTÄMINEN

 • tuki 80–90 %, max. 100.000 €
 • palvelujen, harrastusmahdollisuuksien, viihtyvyyden, nuorten, kylien ja yhteisöjen toiminnan sekä elinkeinojen kehittäminen paikallisesti, valtakunnallisesti tai kansainvälisesti.
 • Hankkeiden läpileikkaavina teemoina digitalisaatio, innovaatiot ja osaaminen.

KOULUTUS JA TIEDONVÄLITYS

 • tuki 80–90 %, max. 100.000 €

SELVITYKSET JA SUUNNITELMAT

 • tuki 80–90 %, budjetti korkeintaan 15.000 €

VALMISTELURAHA

 • Isomman hankkeen (esim. Älykäs kylä -hanke) valmisteluun 5.000 €

PIENHANKKEET

 • investointeja ja kehittämistä
 • tuki hanketyypin mukaan, budjetti 2.000-8.000 €
 • kevennetty hakumenettely

Kylille-hankkeen ajankohtaiset

25.4 Yhteistyötä, ideoita ja varautumista -ilta Jurvan kylille

Yhteinen ilta kaikille Jurvan kylille ja kiinnostuneille Jurvan kirkonkylän nuorisoseuralla tiistaina 25.4 klo 18. Kahvitarjoilu!

Ohjelmassa mm.

 • Leader-rahoituksen mahdollisuudet yhdistyksille
 • Kylien varautumisissuunnitelmat
 • Kyläradio-hanke ja kunnan rooli kriisitilanteissa

Kurikan kaupungin maaseutu- ja turvallisuuspäällikkö Reijo Hämäläinen kertoo mm. kunnan roolista kriisitilanteissa, Kyläturvallisuus 2025 hankkeesta ja kyläradioverkostosta sekä valmiuskeskusmallista.
Valtakunnallisen Kyläturvallisuus 2025 -hankkeen tavoitteena on koko Suomen kattava kyläradioverkosto. Verkostoa voidaan käyttää viestintään kriisitilanteen aikana, mikäli sähköt ovat poikki ja puhelinyhteydet eivät toimi.

Kyläradioverkossa kylätalot voivat toimia kuntalaisten yhteyspisteinä ja paikallisina valmiuskeskuksina. Myös Jurvasta on tarkoitus löytää paikka, johon kyläradio sijoitetaan. Kylä hyötyy mukaan lähtemisestä – radion käyttö edistää kylän yhteisöllisyyttä, yhteistyötä ja turvallisuudentunnetta. Suunnittelu ja käytännön toimenpiteet toteutetaan yhteistyössä paikallisten radioamatöörien ja pelastuslaitoksen kanssa.

Retki Tampereelle la 6.5.2023

Kylille -hanke järjestää EP:n Leader- ryhmien yhteisen opintoretken Tampereelle Piha & Luonto messutapahtumaan lauantaina 6.5. Lähde mukaan hakemaan ideoita ja vinkkejä. Messuilla on esillä monimuotoiset pihat, hyötypuutarhat, lähiruoka ja kasvihuoneet. Sekä paljon muuta.
Messutapahtuma on monipuolinen ja samalla lipulla pääset tutustumaan myös Kotimaan Matkailumessuihin saman katon alla. Lue lisää messusivuilta.

Järjestämme linja-autokuljetuksen, jonka kyytiin pääset reitin varrelta: Kortesjärvi klo 7.00-Kauhava-Lapua-Seinäjoki-Jalasjärvi-Tampere. Takaisin lähdemme Tampereelta klo 16.00. Tarkka ohjelma aikatauluineen lähetetään ilmoittautuneille ennen matkaa.

Aamulla pysähdymme Jalasjärvellä Juustoportilla, jossa omatoiminen kahvittelu mahdollista. Matkan omavastuuosuus on 10 €, joka kerätään bussissa käteisenä. Hinta sisältää bussikuljetukset sekä lipun messuille.

Sitovat ilmoittautumiset 23.4. mennessä tällä lomakkeella.
HUOM! Paikkoja on rajoitettu määrä.

Lisätietoja Kylille-sivuilta tai puhelimitse, Tuija p. 040 705 5801

Digipalvelut kylille…

keskiviikkona 10.5.2023 etänä Teamsin kautta ja livenä Hautakylä-salissa Kylätie 127, Soini.

Ohjelma: Kahvitus klo 17 ja varsinainen ohjelma alkaa 17.30. Tilaisuus päättyy noin klo 19.
Ilmoittaudu 5.5. mennessä täällä

 • Kylille-hankkeen palvelut
 • Digikatselmus
 • Hyvinvointialueen etäpalvelut
 • Yhteiskehittämisellä innovaatioita – SOTE Living Lab -hanke
 • Etäohjaus ja hyvinvointiteknologia – esittelyä ja ideointia

Avoimet Kylät -päivä tulee taas!

Valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä järjestetään 10.6.2023 jo yhdeksättä kertaa. Päivän aikana kylät avaavat ovensa ja järjestävät monipuolista ohjelmaa, tavoitteena lisätä kylämatkailua sekä samalla tuoda parrasvaloihin kylien toimintaa. Tapahtumissa esitellään kyliä matkailijoille ja uusille mahdollisille asukkaille.

Oman tapahtuman ilmoittamista on tänä vuonna helpotettu, sillä ilmoittautuminen tapahtuu yhdellä lomakkeella Avoimet kylät -nettisivujen kautta. Lisäksi Suomen Kylät järjestää etänä tapahtumaan liittyviä infotilaisuuksia kevään aikana tapahtumien järjestäjille. Tilaisuudet ovat maksuttomia, ja niihin voi osallistua vapaasti.

Suomen Kylien verkkosivuilta löydät lisää infoa Avoimet kylät -päivästä, sekä ilmoittautumislinkit koulutuksiin ja tapahtumajärjestäjäksi. Nyt ideoimaan minkälaisen tapahtuman teidän kylänne järjestää! Katso lisää tapahtumasivuilta.

Kutsu Kyläkoutsi kylään

Vuoden 2023 alusta on nyt tarjolla myös Kyläkoutsi-palvelutarjonta, jossa me koulutetut Kyläkoutsit® tarjoamme palveluja, koulutuksia ja tietoa monista tärkeistä aiheista.
Tutustu tarjontaan ja kutsu Kyläkoutsi kylään!

Kylästä kuuluu – Kylien ja korttelien toimiva viestintä
Toimintaa taloihin! – Yhteisöllisten tilojen monipuoliset käyttömahdollisuudet
Vapaaehtoistyö kylissä ja kortteleissa – Markkinoi, rekrytoi ja motivoi
Mistä rahaa toimintaan? – Varainhankinnan kehittäminen kylissä ja kortteleissa
Digitaidot kylissä ja kortteleissa – Yhdistystoimijoiden digiosaaminen haltuun
Kyläsuunnitelma – Kylän tai korttelin yhteinen tulevaisuus
Ideasta toteutukseen – Kehittämistarpeiden hankkeistaminen
Yhdistystoiminnan ABC – Kylä- ja korttelitoiminnan perusteet
Vaikuta & verkostoidu – Osallisuuden ja yhteistyön mahdollisuudet kylä- ja korttelitoiminnassa
Tapahtumatuotanto – Järjestä onnistunut kylä- tai korttelitapahtuma

Edelleen on tarjolla opastusta ja infoa alla mainituista teemoista, esim. digikahviloita ja 72 h varautumiskoulutuksia on koko ajan meneillään, myös turvallisuus- ja varautumissuunnitelmia voimme tulla miettimään yhdessä kyläyhdistyksen tai muiden kylän toimijoiden kanssa. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia!

Tuija Takamäki
Kylille-hanke
tuija@leadersuupohja.fi
www.leadersuupohja.fi
www.kylille.net

+358 (0)40 705 5801


Eväitä yrityksen kasvuun ja menestykseen

Leader Suupohjan Omistajanvaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa -hankkeen Eväitä yrityksen kasvuun ja menestykseen tilaisuudessa tullaan saamaan aimo annos tietoa, miten yritystoimintaa voidaan kehittää menestyksellisesti.

Osaava, ammattitaitoinen hallitus auttaa yritystä kasvamaan ja kehittymään. Hallitustyöskentelyä meille avaavat Pertti Kinnunen Hallituspartnerit ry:stä ja Matti Sepponen LC Logistics Center Oy:stä.

Pääomasijoittaminen on erinomainen keino vauhdittaa yrityksen kasvua. Tilaisuudessa kuullaan myös, minkälaista lisäarvoa esimerkiksi sijoittaja voi antaa yritykselle. Yritysten kasvusta ja kehittämisestä meille kertoo yritysagentti Jani Rusi, Suomen Osuuspankista.

Millaisia eväitä Ely-keskus tarjoaa yritysten kehittämiseen, siitä kuullaan Kari Välimäen puheenvuorossa ja Sakari Varala kertoo Ely-keskuksen ja Bisnes Finlandin yritystuista.

Lisäksi kuullaan, miten Leader voi auttaa yrityksiä kasvuun ja menestykseen. Uuden kauden Leader yritystuista kertoo toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi. TE- palveluiden yritysneuvoja Annika Akseli kertoo, millaisia palveluita TE- palvelut tarjoavat yrityksille.

Lisäksi kuullaan mielenkiintoiset yritysesimerkit Kometos Oy:n ja Levyvirta Oy:n hallitustyöskentelystä. Hakola Huonekalu Oy:n edustaja on paikalla kertomassa esimerkin, miten yritys voi kasvaa Leaderin tukemana.

Tilaisuuden järjestää Leader Suupohjan Omistajanvaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa -hanke.
Ilmoittautuminen tarjoilujen vuoksi 28.4. mennessä tällä lomakkeella.


Uutta Visit Suupohja -sivuilla

Visit Suupohja sykähdyttää -hankkeessa tapahtuu jatkuvasti kehitystyötä. Nettisivujen kohteita tarkastellaan kuntoon kuvien ja ja tekstien osalta ja infomateriaaleja on tuotu ajan tasalle. Vuorossa ovat vielä myöskin kieliversioiden parantelua. Hankkeelle on lisäksi palkattu kesätyöntekijä, joka aloittaa viestintäpuuhissa 1.6.2023.

Näkyminen eri somekanavissa on aktiivista ja olemme olleet mukana tuomassa Visit Suupohjaa tutuksi jo parissa tapahtumassa. Porissa olimme mukana 16.3. Visit Lakeuden järjestämässä Pohjanmaan kautta -aamiaisinfotilaisuudessa ja Vaasassa 15.4. Start Up – nuorkauppakamareiden vuosikokouksessa.

Hankevastaava Riikka Timonen Pohjanmaan kautta aamiaisinfotilaisuudessa Porissa.

Olemme mukana myös Turussa 13.5 järjestettävillä K50-messuilla!


ELY kutsuu maaseuturahoituskauden kehittämistukien ja maaseudun yritystukien avaustilaisuuteen

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus järjestää avaustilaisuuden 10.5. klo 12–16.30 maaseuturahoituskauden 2023-2027 kehittämistuista ja maaseudun yritystuista kiinnostuneille toimijoille. Tilaisuus järjestetään Seinäjoella Framin auditoriossa.

Luvassa tietopaketti alkaneen maaseuturahoituskauden 2023-2027 tukien painopisteisiin, hakujen alkuun ja muihin ajankohtaisiin asioihin. Pääpaino tilaisuudessa on ELY-keskuksesta myönnettäviin kehittämistukiin ja maaseudun yritystukiin.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan täällä 3.5. mennessä