Kylille uutiskirje 03/23


KYLÄILTAMAT viidellä kylällä keskiviikkona 22.3. klo 18

Keskiviikkona 22.maaliskuuta kokoonnutaan viidellä kylällä yhteen iltamien merkeissä. Kylien tuottamista ohjelmista nautitaan kylätaloilla eri puolilla Etelä-Pohjanmaata paikan päällä ja jokaisen kylän ohjelma välitetään lisäksi verkon kautta kumppanikylille. Kyläiltamat alkavat iltakuudelta kahvituksella. Iltamien järjestelyistä vastaa Kylille-hankkeen lisäksi myös Landemia-hanke. Kyliä on mukana jokaisen eteläpohjalaisen Leader-ryhmän alueelta: Aisapari, Liiveri, Kuudestaan ja Leader Suupohja.

– Korona-aika aiheutti digiloikan myös kylien elämässä. Kylät ovat hankkineet välineistöä joko omina hankkeinaan tai Kulttuurihyvinvointia etänä -hankkeen kautta, hankevetäjät kertovat. Kylätaloilla on nykyään toimivat verkot ja laitteistoja, jotka mahdollistavat etäkokoustamisen ja etätyöskentelyn. Nyt kokeillaan ensimmäistä kertaa yhteydenpitoa kylien välillä iltamien merkeissä.

– Kaikki ei ehkä mene ihan putkeen ensimmäisellä kerralla, mutta toivon mukaan tästä syntyy uusia ideoita kylien yhteistyöhön ja matalan kynnyksen yhteydenpitoon. Pääasia, että yleisö viihtyy ja opimme tuntemaan kyliä ympäri maakunnan.

Kyläesittelyjen lisäksi ohjelmassa on luvassa muun muassa sketsejä, lusikkajuhlia, muisteluksia ja musiikkia. Lisäksi saadaan maistiaisia Vanhanpojan lottovoitosta! Tapahtuma on ensimmäinen laatuaan, joten tule lähimmälle kylälle katsomaan mistä on kysymys.

Kyläiltamissa ovat mukana Ylistaron Alapää, Soinin Hautakylä, Alajärven Luoma-aho, Kurikan Luopa ja Kauhavan Mäenpää. Näiden kylien kylätaloille toivotaan yleisöä paikan päälle katsomaan oman kylän ohjelmaa livenä ja lisäksi neljän muun kylän ohjelmanumeroita verkon välityksellä valkokankaalta.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Lisäksi on tarjoilua ja illan päätteeksi arvontaa osallistujien kesken.

Leader Suupohjan toiminta-alueelta mukana on Kurikasta Luovan Nuorisoseura, osoite Seuratie 3, Luopa, Kurikka, Tervetuloa!

KULTTUURIKÄVELY historiallisesti merkittävälle Kurikan Lakkitehtaalle lauantaina 25.3.2023 klo 12.
Historiallinen tehdaskiinteistö Kurikan Panttilassa, os. Koivistonkyläntie 74, Kurikka. Panimo, panimoravintola, juhlasali ja museo.

Lakkitehtaalle ei järjestetä kuljetusta, suositaan kimppakyytejä. Tapaamme Lakkitehtaan pihalla klo 12 ja lähdemme yhdessä opastetulle kierrokselle.

Historiallisesti merkittävä, vuosina 1899–1975 toiminut, Kurikan lakkitehdas Panttilan talonpoikaismiljöössä on saanut uuden elämän. Tämän arkkitehtonisesti erittäin mielenkiintoinen rakennus on entisöity ja remontoitu, panimoravintola sekä juhlatilat on otettu käyttöön lokakuussa 2022. Panimo valmistuu 2023 aikana.

Kylille-hanke järjestää opastetun tutustumiskäynnin Lakkitehtaalle 25.3 klo 12 alkaen (noin 2 tuntia). Opastettuun kierrokseen kuuluu myös kahvi- ja kakkutarjoilu!

Tänä päivänä valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi luokitellulla Lakkitehtaan alueella mennyt aika ja historian havina on vielä selkeästi aistittavissa hyvin säilyneen ympäristön ja rakennusten ansiosta. Alueella on mm. vuosina 1913 ja 1924 valmistuneitten tehdasrakennusten lisäksi vuonna 1938 valmistunut arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema upea funkkisrakennus, joka on hänen ensimmäisiä töitään oman yrityksensä nimen alla. Katso lisätietoja Kurikan Lakkitehtaasta: https://kurikanlakkitehdas.fi/

Ilmoittaudu Kurikan Lakkitehtaan opastetulle kierrokselle viimeistään ma 20.3 Tuijalle, linkistä bit.ly/lakkitehdas2503 tai tuija@leadersuupohja.fi, tai 040 7055 801 (myös WhatsApp). Ilmoita samalla mahdolliset erityisruokavaliot/rajoitukset!

Avoimet Kylät -päivä tulee taas!

Valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä järjestetään 10.6.2023 jo yhdeksättä kertaa. Päivän aikana kylät avaavat ovensa ja järjestävät monipuolista ohjelmaa, tavoitteena lisätä kylämatkailua sekä samalla tuoda parrasvaloihin kylien toimintaa. Tapahtumissa esitellään kyliä matkailijoille ja uusille mahdollisille asukkaille.

Oman tapahtuman ilmoittamista on tänä vuonna helpotettu, sillä ilmoittautuminen tapahtuu yhdellä lomakkeella Avoimet kylät -nettisivujen kautta. Lisäksi Suomen Kylät järjestää etänä tapahtumaan liittyviä infotilaisuuksia kevään aikana tapahtumien järjestäjille. Tilaisuudet ovat maksuttomia, ja niihin voi osallistua vapaasti.

Suomen Kylien verkkosivuilta löydät lisää infoa Avoimet kylät -päivästä, sekä ilmoittautumislinkit koulutuksiin ja tapahtumajärjestäjäksi. Nyt ideoimaan minkälaisen tapahtuman teidän kylänne järjestää! Katso lisää https://suomenkylat.fi/ajankohtaista/tapahtumat/avoimet-kylat

Kylä- ja seurantalojen energia-avustuksen haku on avattu
Suomen Kotiseutuliitto jakaa opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta harkinnanvaraisen avustuksen yhteisöllisille taloille eli seurantaloja omistaville yhteisöille kohonneiden sähkö- ja lämmityskustannusten nousun takia. Avustuksen hakuaika on 6.3.–11.4.2023. Avustusta voidaan myöntää seurantalomaista rakennusta ylläpitäville yleishyödyllisille ja oikeuskelpoisille yhteisöille, kuten yhdistyksille, osuuskunnille, osakeyhtiöille, puolueosastoille ja säätiöille. Jaossa on enintään 2,3 miljoonaa euroa. Lue lisää ja täytä hakemus Kotiseutuliiton sivuilla. (https://kotiseutuliitto.fi/seurantalot/seurantalojen-energia-avustus-2023/)  

Kutsu Kyläkoutsi kylään!

Vuoden 2023 alusta on nyt tarjolla myös Kyläkoutsi-palvelutarjonta, jossa me koulutetut Kyläkoutsit® tarjoamme palveluja, koulutuksia ja tietoa monista tärkeistä aiheista. Tutustu tarjontaan ja kutsu Kyläkoutsi kylään!

Kylästä kuuluu – Kylien ja korttelien toimiva viestintä
Toimintaa taloihin! – Yhteisöllisten tilojen monipuoliset käyttömahdollisuudet
Vapaaehtoistyö kylissä ja kortteleissa – Markkinoi, rekrytoi ja motivoi
Mistä rahaa toimintaan? – Varainhankinnan kehittäminen kylissä ja kortteleissa
Digitaidot kylissä ja kortteleissa – Yhdistystoimijoiden digiosaaminen haltuun
Kyläsuunnitelma – Kylän tai korttelin yhteinen tulevaisuus
Ideasta toteutukseen – Kehittämistarpeiden hankkeistaminen
Yhdistystoiminnan ABC – Kylä- ja korttelitoiminnan perusteet
Vaikuta & verkostoidu – Osallisuuden ja yhteistyön mahdollisuudet kylä- ja korttelitoiminnassa
Tapahtumatuotanto – Järjestä onnistunut kylä- tai korttelitapahtuma

Edelleen on tarjolla opastusta ja infoa alla mainituista teemoista, esim. digikahviloita ja 72 h varautumiskoulutuksia on koko ajan meneillään, myös turvallisuus- ja varautumissuunnitelmia voimme tulla miettimään yhdessä kyläyhdistyksen tai muiden kylän toimijoiden kanssa. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia!

Ota yhteyttä Tuijaan, tuija(at)leadersuupohja.fi, 040 7055 801 (myös WhatsApp)