Uutiskirje 5/2022


Leader Suupohjan uutiskirje 5/2022 sisältää omien hankkeiden ajankohtaista asiaa, Maaseutugaalan tunnelmia ja tietoa tulevasta Mahtisatoa tulosseminaarista.

Hanke-esittelyssä Aula5

Kotimaassa suunniteltu ja valmistettu, mutta mistä lisää myyntiä?

Meillä elää edelleen vahvana tiettyjen alojen käsityötaito. Tällä taidolla valmistetaan niin koti- kuin julkitilakohteisiin laadukkaita sisustuselementtejä aina ryijyistä sohviin. Se on jotakin todella uniikkia, jota ei kuitenkaan aina tunnisteta tai osata arvostaa.

– Meillä oli halu yhdessä nostaa osaamistamme ja tuotteitamme esille, joten haimme hankerahoitusta yhteisponnistukselle, jossa kärkenä on ollut kertoa suunnittelijoilla että olemme olemassa ja mitä kaikkea meidän kautta voi saada projekteihin, kertoo Hanna-Maria Kortesoja Annalasta. Yritys on ainoa suomalainen verhoilukankaita valmistava yritys.

– Nyt kun vuoden päivät ollaan kohta tehty yhdessä markkinointihommia, voin sanoa että tuloksilla mitattuna tämä on historiamme aikana varmaankin paras yhteistyöhanke, Mikko Rotola-Pukkila paneelituotteita valmistavasta Laatupaneelista kertoo. Laatupaneelin rimatuotteet ovat saaneet projektin aikana kaivattua näkyvyyttä suunnittelijakentällä.

Suunnittelijat osaavat nyt kysyä meiltä tuotteita ja olemme saaneet aivan oikeasti näkyvyyttä.

Miten kaikki on oikein edennyt?

– Hankkeessa on mukana viisi yritystä. Neljä Etelä-Pohjanmaalta. Annalan ja Laatupaneelin lisäksi mukana on ollut Maiseri mittatilauskalusteidensa kanssa ja kotimaisten sohvien kanssa SoftKaluste. Satakunnasta mukana on ollut Suomen Käsityön Ystävät, joiden päätuote on ryijy, kertoo hankkeen hallinnoijan edustaja ja hankkeen idean isä Matti Sepponen LC Logistic Centeristä.

Aula 5

Hankkeen nimet ovat monesti kovin pitkiä. Niin oli myös tässä hankkeessa, joten jo alkumetreillä projekti sai markkinointinimekseen Aula 5 ja ulkoisen toimijan tekemän brändi-ilmeen. Sen jälkeen pakettia lähti pyörittämään viestinnän ammattilainen ja sisustusarkkitehti Miia Lenkkeri-Tamminen, joka on osannut puhua markkinointiviesteissään ja suunnittelijatapaamisissa oikeaa kieltä suunnittelijoiden kanssa.

– Suunnittelijat ovat olleet oikeasti ihmeissään, saako kotimaasta oikeasti tällaisia tuotteita ja vielä nopealla toimitusajalla. Kun kalustetoimitukset muualta maailmasta voivat ottaa kolmekin kuukautta, kotimaasta sohvan saa neljässä viikossa. Maailman sekava tilanne pandemian ja sodan vuoksi on ollut omiaan myös venyttämään kansainvälisiä toimituksia, mutta Aula 5:n yritysten toimitusajat ovat edelleen yhtä nopeita. Se on todellinen kilpailuvaltti, kertoo Miia Lenkkeri-Tamminen.

– Sekin on meille kilpailuetu että nopealla toimitusajalla voimme toimittaa myös uniikkeja projektiin räätälöityjä tuotteita, kertoo Jani Yli-Karjanmaa SoftKalusteelta.

– Aula 5 lähettää kuukausittain suunnittelijoille uutiskirjeen, ja se näkyvyys on ollut tärkeää. Voi olla ettei suunnittelija kohtaisi muuten kuukausittain uniikkeja tuotteitamme missään, kertoo Maija Tuumi Suomen Käsityön Ystäviltä.

Aula 5:n ansiosta yritykset ovat olleet mukana muun muassa Asuntomessuilla ja Habitaressa. Ilman yhteistä projektia ei tällaista näkyvyyttä olisi saatu. Yksi hankkeen tärkeimmistä opeista on ollut, että yhdessä tekemällä saa paljon enemmän näkyvyyttä aikaan kuin jos jokainen markkinoisi vain omia tuotteitaan.

– Tuotteemme kun lyödään yhteen, olemme paljon mielenkiintoisempi kokonaisuus kuin olisimme yrityksinä yksin, toteaa Maiserin toimitusjohtaja Sami Isohella. Heille on ollut tärkeää että koronan hiljentämän tapahtumateollisuuden tauon aikana hankkeen kautta saatiin näkyvyyttä mittatilauskalustamiselle.

Mitä seuraavaksi? Kasvua julkisten tilojen sisustamisesta-hanke päättyy vuoden 2022 lopussa. Haaveissa on että yhteistyötä voidaan jatkaa jollakin tavalla myös senkin jälkeen. Jo nyt osa yrityksistä on yhteistyössä Aula 5 showroomilla Helsingin Runeberginkadulla. www.aula5.fi

Aula 5-konseptiin on kuulunut suunnittelijoiden tapaaminen alueellisissa tapaamisissa. Kuva keväältä 2022 Etelä-Pohjanmaan alueen suunnittelijatapaamisesta. Kuva: Miia Lenkkeri-Tamminen.

Sytykkeen ympyrä sulkeutuu – päätöstilaisuudessa suunnattiin katseet tulevaisuuteen

Yrittäjille suunnattu Sytyke-hanke tulee päätökseen lokakuun vaihtuessa marraskuuksi. Kaksi jatkoaikaa (kiitos koronapandemian) sisältäneessä ja kolme hankesuunnittelijaa työllistäneessä hankkeessa saatiin aikaiseksi yli 30 tapahtumaa painottuen mm. digitaalisuuteen ja markkinointiin. Tilaisuuksia järjestettiin niin verkossa kuin livenäkin. Hankkeen tapahtumat tavoittivat useita satoja yrittäjiä ja yrittäjähenkisiä henkilöitä. Hankkeen alkuaikoina koronapandemian jyllätessä käsiteltiin yhteensä 155 yksinyrittäjien tukihakemusta.

Hanke kulminoitui loppuseminaariin muutama viikko sitten. Tiistaina 11.10. Tulevaisuustutkija ja yritysvalmentaja Ilkka Halava piti tulevaisuusaiheisen puheenvuoron Kauhajoella uudella IKH Areenalla. Muutoksen kiihtyvän vauhdin ympärillä tunnin puheenvuoro kului kuin siivillä. Palkkatyön selkeä väheneminen seuraavien vuosien aikana, ja digitaalisuuden tuovat muutokset puhuttivat yrittäjiä tilaisuuden jälkeen.

”Toivottavasti kukaan ei ainakaan faksinumeroa kysy, enää 10 vuoden päästä”, lausahdus kuului puheenvuoron jälkeen. Tämä lausahdus kertoo ehkä siitä, että olemme täällä Suupohjassa askeleen jäljessä digitaalisuudessa. Sisukkuudessa ja yhteen hiileen puhaltamisessa sijoitummekin kärkipäähän. Tästä Halavakin mainitsi, kun kuuli upean areenamme syntytarinan.

Halavan puheenvuoron jälkeen Kaisa Kuusisto – IKH Areenan monitoiminainen – esitteli vastavalmistuneet tilat ja tarjoili kahvit. Kahvien jälkeen pääsimme vielä syventämään Halavan oppeja STRATU-hankkeen järjestämään tulevaisuuspajaan. Tulevaisuuspajassa osallistujat toivat esille tulevaisuudessa mietityttäviä asioita. Esimerkiksi kyberhyökkäykset ja robotiikan mahdollisuudet herättivät keskustelua.

Ajatuksesta ”robotiikka korvaa ihmistyön”, on päästävä eroon, sillä näin ei tule käymään. Robotiikan mahdollisuuksia mm. hoitoalalla tulisi pohtia ja viedä mahdollisuuksien mukaan nopeasti kehitykseen huutavan työvoimapulan vuoksi.


Uusi rahoituskausi lähestyy

Ohjelmakauden 2014-2020 loppu häämöttää. Ohjelmakauden jatkeeksi tullut lähes kahden vuoden mittainen siirtymäkausi on nyt päättymässä tämän vuoden lopussa. Uusi ohjelmakausi hankkeineen ja rahoituksineen on jo ovella. Virtaa viisikkoon – uusi paikallinen kehittämisstrategia Leader Suupohjan toiminta-alueelle – odottelee vielä arvioitaan maa- ja metsätalousministeriön kokoamalta strategioiden arviointityöryhmältä. Vuoden viimeisten kuukausien aikana on luvassa tietoa muun muassa siitä, millaisen rahoituspotin saamme alueella hyödynnettäväksi vuosien 2023−2027 aikana.

Euroopan komissio hyväksyi 31. elokuuta Suomen CAP-suunnitelman vuosille 2023-2027. Suomi kävi neuvotteluja komission kanssa kesä- ja heinäkuussa ja viimeistelty CAP-suunnitelma toimitettiin Euroopan komissiolle 20. heinäkuuta. Komissio hyväksyi 31. elokuuta myös Tanskan, Irlannin, Portugalin, Espanjan, Ranskan ja Puolan CAP-suunnitelmat. 

Kuluneen syksyn aikana on vielä paikallisestikin jatkettu strategiavalmisteluja. Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yhteistyöasiakirja saatiin valmiiksi, Virtaa Viisikkoon -kehittämisstrategiaa on käyty esittelemässä alueen kuntajohdolle ja kunnat ovat tehneet kuntarahapäätökset strategialle.

Rahoitushaut käynnistyvät tämänhetkisen tiedon mukaan maaliskuussa 2023. Sitä ennen on kuitenkin vielä valmistelutyötä tehtävänä niin lakien ja asetusten kuin hakujärjestelmienkin osalta. Leader Suupohjan väki on valmiina uuden ohjelmakauden alkuun. Uskomme, että uudesta kaudesta tulee vähintäänkin yhtä menestyksekäs kuin kuluneestakin. Verkkosivuillamme, sosiaalisen median kanavissamme ja uutiskirjeessämme kerromme ajankohtaisista rahoituskuulumisista ja uuden kauden käynnistymisestä – seuraa siis viestintäkanaviamme!


Kylille-hankkeessa tulossa

Varautumiskoulutus Jurvan kk nuorisoseuralla ma 31.10 klo 18–20 os. Kangastie 21, Jurva

  • Klo 18 alkaen nuorisoseuran pihalla varavoimakone-esittely ja nuotiokahvit!
  • 18.30 alkaen sisätiloissa 72 h varautumiskoulutus, 72 h kouluttaja Tuija Takamäki, Leader Suupohja, Kylille-hanke
  • Pelastuslaitoksen puheenvuoro, palomestari Jukka Hietamäki.
  • Keskustelua ajankohtaisista varautumisasioista.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Jurvan kk NS, Jurvan Kyläyhdistys, Leader Suupohjan Kylille-hanke

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Jos haluatte omalle kylällenne varautumiskoulutusta, ota yhteyttä Tuijaan ja sovitaan päivä!

Energiaillat

Energia-asiat ovat ajankohtaisia tällä hetkellä! Kylille-hanke järjesti energiansäästöillan Kauhajoella 25.10 ja paikalla oli yli 50 kiinnostunutta kuulemassa viimeisintä tietoa energiansäästöstä, aurinkosähköstä ja lämpöpumpuista. Seuraavat energiaillat ovat Isojoella ti 8.11 ja Kurikassa ke 23.11.

Energia-ilta Kauhajoella keräsi yli 50 kiinnostunutta kuulijaa keskustelemaan energia-asioista

Asiaa energiasta, energiatehokkuudesta ja uusiutuvan energian ratkaisuista.
Ilmalämpöpumpun energiatehokas käyttö.
Aurinkosähköä koteihin, yrityksiin, kylätaloille.
Sähkölämmittäjän säästövinkit.
Öljystä uusiutuvaan.

Vapaa pääsy! Tapahtumat on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille; asukkaille, yrityksille ja yhdistyksille.
Thermopoliksen energianeuvojat kertovat energia- ja aurinkosähköasioista, Vuoksin hankepäällikkö Pekka Soini kertoo esimerkkejä lämmitysjärjestelmien suunnittelemisesta, mitoituksesta ja vaihtamisesta. Paikallisia yrityksiä, omakotiyhdistys ja muita asiantuntijoita myös paikalla.

Ilmoittaudu Isojoelle bit.ly/energiaisojoki ja Kurikkaan bit.ly/energiakurikka tai tuija@leadersuupohja.fi, 040 705 5801. Lisätietoa: kylille.net/ajankohtaista

Hyvinvointi-ilta Keski-iän vapauttava voima Kauhajoella ke 9.11.2022 kl0 17.30 alkaen

Keski-iän vapauttavaa voimaa!

LÖYDÄ VAPAUTESI JA ROHKEUTESI OLLA SINÄ

Me ikäännymme ja kasvamme joka hetki. Miksi emme tekisi sitä rohkeasti, luovasti ja viisaasti? Illan asiantuntijana on Tenhon yrittäjä Iina Åman, viestintätieteilijä, logoterapeutti LIF® ja diplomilogoterapiaohjaaja VFI®. Logoterapiassa katse suunnataan elämänarvoihin ja niihin tarkoituksiin, joihin työ ja elämä ihmistä kulloinkin kutsuu.

Tervetuloa kaikki mukaan, vapaa pääsy, sopii kaikenikäisille! Välipalatarjoilu!

Ilmoittautuminen ja mahdolliset ruokarajoitukset viim. ti 8.11 bit.ly/hyvinvointi0911 tai tuija@leadersuupohja.fi tai 040-7055801

Tilaisuus pidetään Leader Suupohjan tiloissa, Puistotie 51, 2. kerros

Lisätietoa Kylille-hankkeen ajankohtaisista asioista löydät sivulta kylille.net/ajankohtaista


Omistajanvaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa

Leader Suupohjan Omistajan vaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa järjestää uusiutuneessa Logistia Yrityspalvelukeskuksessa to 17.11. yrityksen arvonmääritykseen keskittyvän tilaisuuden. Tilaisuus on avoin kaikille omistajan- tai sukupolvenvaihdosasioita miettiville yrittäjille sekä muille aihepiiristä kiinnostuneille.

Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen tätä kautta 14.11. mennessä!


Valokuitu elinvoiman takeena Kurikassa

Kurikan kaupunki haluaa kehittää haja-asutusalueitaan tukemalla niiden huippunopean valokuituverkon rakentamista. Kurikka on ensimmäisenä kuntana Etelä-Pohjanmaalla hyödyntämässä EU:n elpymisvälineen laajakaistarakentamisen tukea. Laajakaistarakentamisen hanke on kilpailutettu E-P:n liitossa ja mahdollinen valokuiturakentaminen alkaisi keväällä 2023.

Kurikassa oltiin ajoissa liikkeellä EU:n tukirahoituksen valmisteluissa. Keväällä 2021 Kurikka ilmoittautui liikenne- ja viestintävirasto Traficomin markkinatutkimukseen, jonka analyysissä selvitettiin tukikelpoiset alueet. Tuen saaminen edellyttää myös kuntaosuutta ja siihen kaupunki on varautunut.

– Valokuituyhteyksien eteen on tehty töitä pitkäjänteisesti. Haluamme mahdollistaa asukkaillemme ja yrityksillemme nopeat ja varmat tietoliikenneyhteydet, sillä ne tulevat kotitalouksille ja yrityksille tulevaisuudessa yhä tärkeämmiksi elinkeinotoiminnan harjoittamisen, sähköisten palveluiden ja etätöiden lisääntyessä. Kurikka haluaa olla tässä edelläkävijä Etelä-Pohjanmaalla, kommentoi Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa.

Markkinatutkimuksen valmisteluun Kurikka sai apua Leader-ryhmän Vauhtia valokuituun -hankkeesta sekä E-P:n liiton Laajakaistakiihdytys-hankkeesta. Lisäksi Vauhtia valokuituun -hankkeen avulla järjestettiin Kurikan kyliin valokuituinfotilaisuuksia ja valokuitutarvekyselyillä kartoitettiin kylien valokuitutarvetta.

– Näen hankkeessa tehdyt toimet tarpeellisina ja haluan korostaa, että valokuidun tarvetta Etelä-Pohjanmaalla on hyvinkin laajalti. Tähän mennessä valokuituinfotilaisuuksia on pidetty runsas 70 kpl. Valokuitutarvekyselyihin vastanneista n. 2600 kylien asukasta olisi valmis liittymään valokuituverkkoon, kertoo Vauhtia valokuituun -hankkeen tietoverkkoasiantuntija Mikko Ojainväli.

Vauhtia valokuituun -hankkeen avulla pyritään saamaan valokuitua mahdollisimman monen Etelä-Pohjalaisen kotitalouden, maatilan ja yrityksen saataville. Leader Liiverin hallinnoiman hankkeen projektiyöntekijä järjestää valokuituinfotilaisuuksia kylätaloille ja suorittaa valokuitutarvekartoituksia. Hanke päättyy vuoden 2023 alussa.  


Elon iloa huipentui Maaseutugaalassa

Kaikille maaseudun kehittäjille tarkoitettu Maaseutugaala järjestettiin 30.9. Kurikan kampuksella. Eteläpohjalaiset Leader-ryhmät olivat mukana tapahtuman järjestelyissä organisoimalla perjantaipäiväksi Elon iloa -hankeretket ympäri Etelä-Pohjanmaata.

Leader Suupohjan matkassa ympäri Suomen saapuneet maaseututapahtuman osallistujat pääsivät tutustumaan alueensa hanketoimintaan ja -toimijoihin neljällä eri teemaisella retkellä. Vuoristosta Suomaaksi -retkellä tutustuttiin Lauhanvuoren kansallispuistoon, Taiteiden reitti -retkellä vierailukohteiksi valikoituivat ainutlaatuiset Kammikylä, Alpon Savanni ja Annen taidekahvila. Vauhtia valokuituun -retkellä osallistujat tutustuivat Suupohjan vahvaan valokuituosaamiseen (Sunet, Länsi-Suomen Verkkopalvelut) sekä vaikuttuivat Valkoisen Puun yritystoiminnasta. Kurikkaan ja Jurvaan suuntautuneella retkellä tutustuttiin niin Voihan Vuohen kuin Hakolankin yritystoimintaan sekä Säläisjärven alueeseen ja Botniaringin kehittämistoimiin.

Illalla Kurikan kampuksella virittäydyttiin gaalatunnelmiin. Illan aikana huipentui syksyn ajan käynnissä ollut hankekilpailu voittajien valitsemiseen. Kilpailusarjassa maaseudun elinkeinot, työllisyys ja yrittäjyys voittajaksi valittiin Hakola Huonekalu Oy vuosien 2016-2017 aikana toteuttamallaan hankkeella Hakolan uusi toimintakonsepti.

Tuossa hankkeessa haastavan tilanteen edessä ollut perinteikäs huonekaluyritys lähti rohkeasti muuttamaan toimintaan asiantuntijoiden avustuksella. Yritykselle luotiin kokonaan uusi toimintakonsepti, joka tarkoitti uuden jakelukanavan eli oman verkkokaupan perustamista. Tämä edellytti myös tuotannon mukauttamista vastaamaan verkkokaupan vaatimuksia. Huonekaluja alettiin tuottaa puolivalmisteina, joista saatiin nopeasti valmistettua asiakkaiden toiveiden mukaisia tuotteita. Myös tuotteiden muotoiluun panostettiin uudella tavalla. Sen myötä yrityksen toiminta lähti nousukiitoon ja kannattavuus parantui.

Onnittelut vielä kerran Hakolalle hienosta menestyksestä!

Maaseutugaalan yhteydessä järjestettiin Kurikan kaupungin ja Kurikan MTK:n yhteistyönä myös Sadonkorjuutori Kurikan torilla lauantaina 1.10. Lauantain kruunasi Maaseutuiltamat esiintyjineen Kurikan kampuksella.


Tulosseminaari – maaseuturahaston kausi 2014-2022 Etelä-Pohjanmaalla

Tervetuloa Maaseuturahaston kausi 2014-2022 Etelä-Pohjanmaalla -tulosseminaariin 10.11 Seinäjoelle!

Ennen tulevaan CAP 27 -rahoituskauteen siirtymistä on syytä katsahtaa vielä vähän menneeseen. Tulosseminaarissa käydään läpi mennyttä rahoituskautta Etelä-Pohjanmaalla. Ohjelmassa on ainakin rahoitettujen hankkeiden esittelyjä ja haastatteluja sekä hanketori. Saamme myös vieraita Etelä-Pohjanmaan Ruokaprovinssista.

Tilaisuuden tarkempi ohjelma ja ilmoittautumistiedot päivitetään myöhemmin. Ilmoittautuminen on avoinna tapahtumasivulla. Ilmoittautumisaikaa on 4.11.2022 saakka.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita hanketoimijat, kylien kehittäjät, tukea saaneet yrittäjät, Leaderit, Leader-ryhmien hallituksen edustajat, ELYläiset ja muut aiheesta kiinnostuneet! Ehkä tilaisuus poikii myös uusia hankeideoita ensi kautta varten.

Tilaisuuden järjestää Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus yhteistyössä alueen Leader-ryhmien kanssa.