Uutiskirje 3/2022 – Kesäterveisiä!


Kesäisessä kirjeessä kerromme terveisiä uusilta työntekijöiltä, HyVyrit2022-haasteesta ja kehittämisstrategian valmistelusta. Lisäksi esittelemme kesän koreimmat kohteet ja tapahtumat, sekä kerromme tulevan syksyn hanketapahtumista.

Toimiston uudet kasvot esittäytyvät

Tervehdys! Olen Riikka Timonen ja olen aloittanut huhtikuussa työkokeilussa Leader Suupohjassa. Alun perin olen kotoisin Kaustiselta tai pelimannikylästä kuten kaikki sen paremmin täällä päin tuntevat. Nykyään pitelen majaani Kurikan päässä mieheni kanssa. Elämääni pyörittävät koira, kaksi kissaa ja hoitohevonen. Eläinten lisäksi lähellä sydäntä on piirtäminen, maalaaminen ja erilaiset tietokonepelit. Odotin kovin innostuneena työn alkamista huhtikuun alussa, eikä into kyllä mihinkään laantunut työn aloituksen jälkeenkään 😊 Hanketyöntekijän tehtävät ovat todella monipuolisia ja mielenkiintoisia

Innolla odotan kaikkea mitä työssä vastaan tulee! Minut tavoittaa tarvittaessa riikka.timonen@leadersuupohja.fi.

Terve kaikille! 😊

Olen Vikke Mikkilä, 21-vuotias opiskelija Tampereelta, mutta olen lapsuuteni ja nuoruuteni viettänyt Teuvalla. Opiskelen Tampereen yliopistossa hallintotieteitä toista vuotta ja nyt olen kesätyöntekijänä Leader Suupohjalla kesäkuun ja heinäkuun ajan. Vapaa-aikani vietän yhdessä kavereiden kanssa opiskelijatapahtumissa.

Lukioaikanani mielenkiinto yhteiskunnallisiin ja poliittisiin ilmiöihin heräsi opiskelijakunnan hallituksen ja Teuvan nuorisovaltuuston kautta. Pääaineenani opiskelen kunta- ja aluejohtamista, jossa eritysesti korostuu paikallinen johtaminen ja kehittäminen. Tämän vuoksi Leader Suupohjan toiminta herätti mielenkiintoni ja päädyin hakemaan kesätyötä.

Pääasiassa kesätyöni aikana tulen työskentelemään monipuolisissa viestintätehtävissä ja tutustun paikallisiin hankkeisiin. Odotan mielenkiinnolla tulevaa kesää, sillä työskentely omalla alalla on minulle vielä uutta. Uskonkin saavani kesän aikana hyödyllisiä ja rikastuttavia työkokemuksia tulevaisuutta ajatellen.

Lisäksi tulen kiertämään kesän aikana Suupohjan kylissä ja siellä järjestettävissä tapahtumissa. Jos olette järjestämässä kylässänne tapahtumaa, niin minut voi kutsua kylään joko puhelimitse 0505573329 tai sähköpostilla vikke.mikkila@leadersuupohja.fi.

Toivottavasti tavataan kesän aikana! ☀️


Sukella Suupohjan kesään

Olemme koonneet kesän koreimmat kohteet ja kuumimmat tapahtumat kartalle. Onko mukana kenties ennestään tuttuja kohteita tai uusia tuttavuuksia? Jokaisella on todennäköisesti kesässä suosikkikohteet ja tapahtumat, joissa on tullut jo tavaksi käydä vähintään kerran kesässä. Poimi täältä tuttua tai tuntemattomampaa ja lähde kokemaan korein kesä kanssamme.

Katsottavaa ja koettavaa löytyy myös monien eri tapahtumien muodossa. Tässä tarjolla nyt laidasta laitaan alueemme parhaimmat tärpit:

Muista osallistua myös kesäkisaan! Voit osallistua osoitteessa https://www.bit.ly/suupohjakisa2022 tai QR-koodilla:

Visit Suupohjan kesäblogia ylläpitää kesätyöntekijä Vikke, joka kiertää tapahtumissa ympäri Suupohjaa. Kesäblogin tekstejä pääsee lukemaan täältä: https://visitsuupohja.fi/visit-suupohjan-kesablogi


Kylille-hankkeen tulevaa

hankkeen logo

Lomien jälkeen elokuusta on tulossa monenlaisia Kylille-hankkeen järjestämiä tapahtumia, laita jo kalenteriin ja tervetuloa mukaan! Lisätietoa tapahtumista tulossa myöhemmin.

la 6.8.2022 Walk and Wine in the Woods, Teuva Parran Luontolaituri
la 13.8 GeoBike tapahtuma yhteistyössä Tulevaisuuden tekijät hankkeen kanssa, Lauhanvuori.
la 27.8.2022 Nuku yö ulkona tapahtuma
la 3.9.2022 Opintoretki Sälgrundin majakkasaareen ja Kaskisiin
pe 9.9.2022 Sienikävely, Kauhajoki
la 10.9.2022 IhaNainen, Naisten hyvinvointipäivä, ohjelmassa mm. tyyliä ja värejä, syötävää ja saunaa
la 1.10 Kestävä kylä tapahtuma, Kestävän kehityksen viikko
elo-syyskuu Geokätköily tutuksi kurssi aloittelijoille


Walk and Wine in the Woods la 6.8. (alk. 17.00)

 • Wine in the Woods -elämystasting
 • Tapahtuman kesto noin 3 h (sis. ruokailun)
 • Opastettu aistikierros luonnossa
 • Viiniasiantuntijan ohjaama viinitasting tilavassa kodassa
 • Kestävästi tuotetut eurooppalaiset viinit, viisi eri tavoin luontoon kytkeytyvää viiniä
 • Makuyhdistelmiä suomalaisesta luonnosta
 • Tastingin jälkeen ilta jatkuu Ravintola Tieran loihtiman illallisbuffetin kera

Mikä on Walk and Wine in the Woods?

Walk and Wine in the Woods on elämyksellinen ja ainutlaatuinen tapahtuma, jossa viinit ja metsä kohtaavat uudella tavalla. Se on matka makujen ja tuoksujen maailmaan, jossa viinien ja metsän tarinat kohtaavat toisensa.

Aloitamme illan lyhyellä aistikävelyllä, jonka aikana virittäydymme kokemaan metsän ja luonnon eri aistiemme avulla, mukana äänimaljat. Tämän jälkeen astumme sisään metsän keskellä olevaan tilavaan kotaravintolaamme. Viiniasiantuntijamme johdattaa meidät kokemuksiin, jossa viinien ja metsän maut, tuoksut ja tarinat kohtaavat toisensa. Kokonaisuuteen sisältyy viisi huolella valittua korkealaatuista, eri tavoin luontoon kytkeytyvää viiniä (kuohu, valkoinen, rose ja punainen). Illallisbuffetissa tarjolla loimulohi, perunat talon tapaan, uuden sadon juurekset ja kaksi salaattia.

Tapahtuman omavastuuosuus tarkentuu myöhemmin (viinin ja ruoan osuus maksullinen).
Lisätiedot tuija@leadersuupohja.fi, 040-7055801


Tutustu maastopyöräilyyn GeoBike tapahtuma,
Lauhanvuorella la 13.8.

Tutustu maastopyöräilyyn, koeajoa ja tekniikkarata. Ohjeistusta mm. ajotekniikan alkeisiin, ajoasennon säätämiseen ja pyörän huoltamiseen. Ohjattu helppo pyöräretki. Välillä evästauko. Lisätietoa tulossa myöhemmin.

Vapaa pääsy, tervetuloa! Tapahtuman järjestää Kylille-hanke yhteistyössä Tulevaisuuden tekijät hankkeen kanssa. Lisätiedot Tuija tuija@leadersuupohja.fi, 040-7055801 tai Janne janne@leadersuupohja.fi, 040-1715600


Nuku yö ulkona 27.8.2022

Elokuun pimenevä ilta, unikaverinasi raikas ilma, kattona ääretön tähtitaivas. Nuku teltassa, nuku trampalla, nuku riippumatossa, nuku käpy selän alla tai pää mättäällä. Nuku yö ulkona.

Kylille-hanke järjestää Nuku yö ulkona tapahtuman 27.8 yhteistyössä Suomen ladun kanssa, lisätietoa tulossa myöhemmin.


Retki Kaskisiin ja Sälgrundin majakkasaareen la 3.9.2022

Järjestämme E-P:n Leader-ryhmien Kylille-hankkeen yhteisen opintoretken Kaskisiin ja Sälgrundin majakkasaareen. Kunkin Leader-ryhmän alueelta bussikuljetus Kaskisiin.

Tutustuminen Kaskisissa upeaan Bladhin kauppiastaloon ja puutarhaan. Merimatka Kaskisten vierasvenesatamasta Sälgrundin majakkasaareen. Venematka kestää noin 30 minuuttia ja sen aikana näemme mereltä käsin maisemia kaupungin asutukseen, merenrantaan ja kesämökkeihin, teollisuusalueelle ja Kaskisten syväsatamaan.

Sälgrundin saarella sijaitsee Suomen ensimmäinen petrolikäyttöinen majakka sekä kulttuurihistoriallisesti arvokas entisen luotsiaseman ympäristö. Majakan läheisyydessä on entisen luotsiaseman ja muiden asuinrakennusten luoma idyllinen pihapiiri. Nykyisin rakennukset on muutettu majoitus-, kahvila- ja kokoustiloiksi. Sälgrundin saaren kalliot ja ympäröivä meri kiehtovat. Saarta kiertää luontopolku, joka johdattaa karuille rantakallioille, vihreille rantaniityille ja metsiin. Saarella voi bongata useita lintulajeja. Museovirasto on määritellyt koko Sälgrundin saaren, majakan ja sen säilyneet rakennukset valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi

Saarella pääsemme tutustumaan Sälgrundin majakkaan ja kierrämme saaren luontopolun. Paikallinen opas kertoo saaren historiasta, majakasta ja entisestä luotsiasemasta.
Saaristolaislounas ja iltapäiväkahvit.

Tarkemmat aikataulut ja ilmoittautumistiedot tulossa myöhemmin, lisätiedot Tuijalta.


Sienikävely pe 9.9.2022 syötävät sienet metsän kätköistä

Retkellä tutustutaan alueen syötäviin sieniin, niiden kasvupaikkoihin, tuntomerkkeihin, keruuseen ja käsittelyyn. Retkellä kuljetaan poluttomissa sienimaastoissa, joten osallistujan
on oltava maastokelpoinen.

Lopuksi nautimme Kylille-hankkeen tarjoamat eväät grillikatoksella samalla kerättyjä sieniä (ajankohdan mukaan vaihtuvia lajeja) tutkien ja niiden ominaisuuksia ja tuntomerkkejä kerraten. Tapahtuman kesto yhteensä noin 2,5 tuntia, kokoonnutaan klo 17.30 myöhemmin ilmoitettavassa paikassa.


IhaNainen, Naisten hyvinvointipäivä la 10.9.2022

Ohjelmassa mm. opastusta tyyleihin, vartalotyyppeihin ja väreihin. Hemmottelua. Syötävää ja saunaa ihanassa OloTilassa Kurikan Viitalankylässä.


Näistä ja muista syksyn tapahtumista lisätietoa myöhemmin Tuijalta.

Haluatko järjestää omassa kylässäsi tapahtuman tai koulutuksen, kysy meitä kumppaniksi!
Alla esimerkkejä aiheista, joista voimme Kylille-hankkeen puitteissa järjestää tapahtumia ja tilaisuuksia. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia, ota yhteyttä ja kysy lisää!

Kylille-hanke: Valmennusta – VerkottamistaViestintää

Kerro meille, millaista tukea tai toimintaa toivot kylällesi, tässä joitain esimerkkejä palveluistamme: Lue lisää kylille.net


Sytyke-hankkeessa haastettiin yrittäjiä voimaan hyvin

Yrittäjän hyvinvointi ja jaksaminen on usein vain yrittäjän omalla vastuulla ja helposti yrittäjyys sekä muut velvollisuudet syrjäyttävät vapaa-ajan. Leader Suupohjan Sytyke -hanke ja kuntien elinkeinohenkilöt halusivat edesauttaa yrittäjiä voimaan paremmin haastamalla yrittäjiä mukaan HyvYrit 2022 haasteeseen.

Haasteeseen toi lisähaastetta Covid 19 pandemia, joka siirsi aloitustapahtumaa kahdesti. Mutta lopulta, maaliskuun 11. päivänä, haaste polkaistiin käyntiin. Hyvinvoivat yrittäjät -haasteeseen otti osaa runsas joukko yrittäjiä, jotka halusivat voida paremmin. Toisilla se tarkoitti kunnon kohottamista tai painon pudottamista, toisilla taas oman ajan löytämistä ja rentoutumista. Päivän aikana keskityttiin henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin erilaisten luentojen sekä liikuntatuokioitten siivittämänä. Hyvä ruoka ja päivän päätteeksi pidetty rentoutumisjooga sekä sauna ja kylmävesiuinti antoivat mukavan sysäyksen yrittäjien hyvinvointihaasteeseen HyvYrit2022.

Kolmen kuukauden mittaisen haasteen aikana HyvYrit2022 ryhmä kokoontui välitapahtumiin Kauhajoelle, Isojoelle ja Karijoelle, jolloin päästiin kokeilemaan erilaisia liikunta ja hyvinvointimuotoja sekä kuultiin mielenkiintoisia avauksia ja puheenvuoroja hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Tapahtumien aikana tulivat tutuksi muun muassa vesijumppa, Zumba, spinning-pyöräily, pilates, jooga, meditaatio ja kahvakuula. Parinkin otteeseen pyörittiin matolla, joko naurujoogassa vatsalihakset naurusta kipeänä tai opetellessa kamppailulajeja ja itsepuolustusta. Yksi yhteinen tekijä oli kaikissa tapahtumissa- iloinen nauru ja puheensorina täytti tilan kuin tilan. Yhteinen tavoite yhdisti eri alan yrittäjiä ja usein keskustelut ja tsemppaukset jatkuivat WhatsApp-ryhmässä.


Yrittäjien hyvinvointihaaste tuli päätökseen perjantaina 17.6. Teuvalla. Päivän aikana paneuduttiin henkisen hyvinvointiin ja jaksamiseen, opeteltiin suunnistusta Parran monipuolisissa maisemissa ja kokeiltiin astetta hauskempaa kenguruhyppyjumppaa. Pilates-harjoituksissa keskityttiin oman kehon lisäksi kädessä olevaan vissypikariin. Upean kesäpäivän päätteeksi saunanlauteilla todettiin, että haasteen jokainen hetki oli yrittäjille kullanarvoista ja kaivattua omaa aikaa kiireiseen arkeen. Haaste antoi myös uutta intoa oman hyvinvoinnin kehittämiseen sekä virtaa arkeen.

Toiset yrittäjät eivät ponnistuksista huolimatta päässeet osallistumaan kuin ehkä tapahtumaan tai kahteen, mutta tämä haaste herätti heidät kuitenkin miettimään omaa jaksamista ja hyvinvointia. Yrittäjien hyvinvointia ja jaksamista tukeville toimille toivottiinkin jatkoa.

”Haaste toi uutta intoa oman hyvinvoinnin kehittämiseen ja virtaa omaan arkeen. Tunsin ehkä ensimmäistä kertaa 6 vuoden yrittäjyyden aikana kuuluvani jonnekin ja koin saavani tapaamisissa hyvää vertaistukea!”
-Jenna

”Mahtava porukka, jossa uskalsi heittäytyä ja heittäydyttiin ja kokeiltiin rajoja. Iloista tekemistä, josta sai voimaa ja jaksamista!” -Sinikka

Sytyke on Etelä-Pohjanmaan Liiton sekä Isojoen, Karijoen, Kauhajoen ja Teuvan kuntien rahoittama ja Leader Suupohjan hallinnoima hanke Suupohjan yritysten tukemiseen koronatilanteessa. Hanke päättyy lokakuussa 2022.

Toimiston kesäaukiolo

Leader Suupohjan työntekijät aloittavat lomat pian juhannuksen jälkeen ja valtaosa meistä on koko heinäkuun kesälaitumilla.

Emme kuitenkaan pistä ovia säppiin kokonaan edes heinäkuussa, vaan hankeasioita tai muuta päivän polttavaa voi tulla hoitamaan Kauhajoen toimistollemme ennakkoon sovittuna ajankohtana. Sovi siis tulostasi etukäteen mieluusti soittamalla p. 0400 423 401 hyvissä ajoin.

Huom! Toimistomme Kurikan Formussa on suljettuna koko heinäkuun ajan.


Strategiakevät toi Virtaa viisikkoon

Leader Suupohja, kuten muutkin Suomen Leader-ryhmät, ovat kuluneen kevään ja alkukesän valmistelleet ja kirjoittaneet hikihatussa uutta paikallista kehittämisstrategiaa toiminta-alueelleen. Uusi strategia on perusta kehittämistyölle ja myönnettävälle rahoitukselle tulevalla EU-ohjelmakaudella 2023-2027.

Ohjelmakauden 2014−2020 aikana yhdistys toteutti maaseudun kehittämistyössä Uudet tuulet -kehittämisstrategiaa, joka määritteli, millaisia hankkeita alueen yrityksille sekä toimijoille rahoitettiin ja mitä asioita oli tavoitteena viedä seudulla eteenpäin. Kun ohjelmakausi tuli päätökseen, seurasi sitä kaksivuotinen siirtymäkausi 2021−2022, jota toteutetaan vielä nytkin. Siirtymäkaudella rahoituksen myöntäminen hankkeille jatkui samoilla säännöillä ja vielä nykyisen kehittämisstrategian pohjalta.

Virtaa viisikkoon

Uudelle kaudelle tarvitaan uusi strategia – uudistuuhan ohjelmakauden vaihteessa myös EU:n yhteisen maatalouspolitiikan kansallinen suunnitelma (CAP-suunnitelma), joka luo uudet raamit myös Leader-rahoitukselle.

Leader Suupohjan toiminta-alueen uuden kehittämisstrategian nimeksi muodostui lopulta Virtaa viisikkoon. Viisikko kuvaa strategian nimessä alueemme kuntien lukumäärää ja virtaa-sanalla viitataan alueen aktiiviseen kehittämiseen ja tekemisen meininkiin, mutta myös lukuisiin jokiin, joita virtaa kaikissa alueemme kunnissa. Kehittämistyö saa alkunsa usein pienistä uomista, lähteistä, joista kasvaa sitten suurempia virtoja ja lopuksi jokia.

Uuden strategian sisältö (tavoitteet ja toimenpiteet) yhdessä kansallinen lainsäädännön ja asetusten kanssa, luo reunaehdot Leader Suupohjan myöntämälle rahoitukselle ja toiminnalle tulevina vuosina.

Monimuotoista valmistelua

Strategiatyö Leader Suupohjassa aloitettiin jo keväällä 2019. Lyhyestä prosessista ei siis ole ollut kyse. Varsinaiseen kirjoitustyöhön on päästy kaiken osallistavan valmistelun jälkeen, ja sen lomassa, kuluneena keväänä, ja strategia palautetaan maa- ja metsätalousministeriöön 23.6.2022 mennessä.

Osallistavaa strategian valmistelua on tehty monikanavaisesti ja huomioiden eri kohderyhmien mukana olo valmistelussa. Ajatuksensa ja ideansa alueen kehittämisestä ovat päässeet ilmaisemaan eri-ikäiset seudun asukkaat, yhteisöt, yritykset, kuntatoimijat ja Leader-ryhmän hallituksen jäsenet. Leader-ryhmän henkilöstö on jalkautunut kuulemaan kohderyhmiä erilaisissa tilaisuuksissa joko paikan päällä tai etäyhteyksiä hyödyntäen. Leader-ryhmän toiminnasta on teetetty myös ulkoinen arviointi ja erilaisia kyselyitä on suunnattu eri kohderyhmille. Koronapandemian puhjettua sähköisenä osallistamistapana hyödynnettiin lisäksi teemakohtaisia, alueellisia ja kuntakohtaisia ideaseiniä Padlet-sovelluksessa.
Isoimpana ja näkyvimpänä osallistavan valmistelun työmenetelmänä ovat olleet asiantuntijaryhmät, jotka työstivät kehittämisstrategian varsinaista sisältöä. Ryhmät käsittelivät seuraavia teemoja: alueen elinvoima ja yrittäjyys, hyvinvointi, digitaalisuus, nuoret ja kansainvälisyys, kulttuuri ja luonto/matkailu. Asiantuntijaryhmien työtä ja koko strategiatyötä koordinoi strategiaryhmä.

Asiantuntijaryhmissä työstettiin alueen tarve- ja voimavara-analyysiä, kehittämisen kärkiä ja tavoitteita niille. Työskentelyssä mentiin ihan käytännön toimenpiteisiin asti. Yhteistyössä koostettiin strategian visio, muotoiltiin sopivat mittarit painopisteiden toteutumisen arviointiin. Lisäksi asiantuntijaryhmät miettivät kunkin pääpainopisteen tavoitteiden kohdalla, mitä yhteistyötahoja ja verkostoja kehittämistyöhön tarvitaan, jotta tavoitteet saavutetaan. Asiantuntijaryhmissä sekä strategiaryhmässä valmistelua teki yhteensä yli 70 erilaista taustoista tulevaa henkilöä.

Pito- ja vetovoimaa maaseudulle

Virtaa viisikkoon -strategiassa tulevaisuuden seutu pohjautuu viiteen adjektiiviin: elinvoimainen, hyvinvoiva, taitava, ainutlaatuinen sekä aktiivinen. Näistä muodostuvat strategian pääpainopisteet ja sitä kautta kehittämistyön tavoitteet ja rahoitettavaksi soveltuvat toimenpiteet.

Kehittämisstrategian visio on:

”Vuonna 2027 Suupohjan alue on elinvoimainen, uudistuva ja älykäs maaseutualue. Se tarjoaa kaiken ikäisille asukkaille yhteisöllistä elämänmenoa, saavutettavia palveluita sekä turvallisen ja kestävän asuinympäristön. Yrityksille se mahdollistaa kannattavan toimintaympäristön ja yrittämisen edellytykset sekä osaavan työvoiman saannin. Hyvinvointia sekä alueen pito- ja vetovoimaa vahvistavat alueen ainutlaatuinen luonto ja monimuotoinen kulttuuritarjonta. Aluetta kehitetään kestävästi ja kansainvälisyyttä hyödyntäen.”

Seuraavat askeleet

Leader Suupohja jättää kehittämisstrategian maa- ja metsätalousministeriön arvioitavaksi lähipäivinä. Arviointityön päätteeksi, loppuvuoden 2022 aikana, saamme tietoon vuosiksi 2023-2027 myönnettävän rahoituspotin, josta rahoituksen myöntäminen yrityksille ja yhteisöille on taas mahdollista uuden ohjelmakauden alettua. Todennäköisimmin rahoitusten hakeminen ja myöntäminen hakijoille on mahdollista taas keväästä 2023 alkaen.

SUURET KIITOKSET KAIKILLE STRATEGIATYÖSSÄMME MUKANA OLLEILLE!


Leader-hallitus starttasi uuden toimikauden

Leader Suupohjan hallituksen uudet jäsenet pääsivät kiinni hallitustyöhön järjestäytymiskokouksessa 9.6.2022 Kurikassa. Kyseessä olikin tärkeä kokous, sillä siinä hyväksyttiin Leader Suupohjan paikallinen kehittämisstrategia Virtaa viisikkoon vuosille 2023-2027.

Kokouksessa valittiin hallituksen varapuheenjohtajaksi Mika Ruutiainen Kurikasta. Myös työjaoston kokoonpano päivittyi. Työjaostoon toimikaudella 2022-2023 kuuluvat Aki Ollikkala Teuvalta, Mika Ruutiainen Kurikasta, Antti Herrala Isojoelta, Marjaana Uusitalo Karijoelta ja Sirkku Ylikoski Kauhajoelta.

Hallitus jää nyt kesätauolle ja kokoontuu seuraavan kerran 1.9.2022 Karijoella.


Save the date – syksyn tapahtumia

Kesän saapuessa ja lomien alkaessa on aika suunnata katse kohti tulevaisuutta. Olemme koostaneet listan tulevista tapahtumista hankkeidemme parissa. Laita siis tapahtumat jo kalenteriin muistiin ja tervetuloa mukaan!

Tulevaisuuden tekijät

 • 13.8. Maastopyöräilytapahtuma Lauhansarven maastossa
 • 7.-13.11. Valtakunnallinen Peliviikko, hanke mukana järjestämässä pelitapahtumia kaikenikäisille
 • Kiertävät peli-illat jatkuvat elokuussa Kauhajoella ja syyskuussa Teuvalla, marraskuussa osana Peliviikkoa

Kylille-hanke

Lomien jälkeen elokuussa on tulossa monenlaisia Kylille-hankkeen järjestämiä tapahtumia, lisätietoa tapahtumista tulossa myöhemmin.

 • la 6.8.2022: Walk and Wine in the Woods, Teuva Parran Luontolaituri
 • la 13.8.2022: GeoBike tapahtuma yhteistyössä Tulevaisuuden tekijät hankkeen kanssa, Lauhanvuori.
 • la 27.8.2022: Nuku yö ulkona -tapahtuma
 • la 3.9.2022: Opintoretki Sälgrundin majakkasaareen ja Kaskisiin
 • pe 9.9.2022: Sienikävely, Kauhajoki
 • la 10.9.2022: IhaNainen, Naisten hyvinvointipäivä, ohjelmassa mm. tyyliä ja värejä, syötävää ja saunaa
 • la 1.10.2022: Kestävä kylä tapahtuma, osana kestävän kehityksen viikkoa
 • elo-syyskuu Geokätköily tutuksi kurssi aloittelijoille

Omistajanvaihdoksilla kasvua ja elinvoimaa -hanke

SYTYKE-hanke

 • Wine in the Woods yrittäjille syyskuussa Lauhanvuorella
 • Yrittäjäretki Sälgrundiin syyskuussa
 • Hankkeen loppuseminaari ”Miten digitaalisuus muuttaa yritystoimintaa jatkossa?” lokakuun alkupuolella perjantai-iltana

Vauhtia valokuituun -hanke

Hanke on järjestämässä erilaisia tapahtumia tulevan syksyn aikana. Esimerkiksi elokuun ja syyskuun vaihteessa järjestetään infotilaisuuksia Teuvalla ja Isojoella.