Leader Suupohjan uutiskirje 1/2022


Vuoden alkuun ajankohtaiset rahoitusuutiset ja hankkeiden kuulumisia sekä vinkkejä alkuvuoden mielenkiintoisista tapahtumista.

Ohjelmakauden 2014-2022 rahat myönnetty

Vuosien 2014-2022 aikana Leader Suupohja rahoitti 236 hanketta niin yrityksille kuin yhteisöillekin. Lähes 50 hanketta odottaa edelleen rahoituspäätöstä, joten rahoitettujen hankkeiden kokonaismäärä tulee vielä kuluvan vuoden aikana kasvamaan. Näihin hankkeisiin on myönnetty julkista rahaa yhteensä 10,9 miljoonaa euroa.

Rahoitettujen hankkeiden tulokset ja vaikutukset näkyvät alueella niin parantuneissa palveluissa, yritystoiminnan vahvistumisessa, elinympäristön viihtyisyydessä kuin osallistumis- ja harrastusmahdollisuuksissakin.

Myönnettävissä olevat rahat on nyt siis myönnetty. Seuraavan kerran hankkeiden rahoittaminen on mahdollista uuden ohjelmakauden alkaessa vuonna 2023. Tiedotamme uuden ohjelmakauden alkamisesta ja rahoitushaun avautumisesta lisää myöhemmin.

Siirtymäkaudella 2021-2022 rahoituspäätöksen saaneet hankkeet

Leader Suupohjan hallituksen hyväksymistä hankkeista 27 on saanut siirtymäkauden 2021-2022 aikana myönteisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta.

Päätöksen saaneet hanketuet:

 1. Kurikan Metsästysseura ry: 3D-jousiammuntarata, Kurikka
 2. Isojoen kunta: Lauhansarven esiintymislava, Isojoki
 3. Isojoen-Karijoen 4H-yhdistys ry: Ideaverstas, Karijoki ja Isojoki
 4. Kauhajoen Karhu ry: Suupohjan hiihto-olosuhteiden turvaaminen uudella ekologisella ja kustannustehokkaalla lumensäilöntämenetelmällä, Kauhajoki
 5. Kurikan Wanhan aseman veturimiehet ry: Vaunuinvestointi, Kurikka
 6. Kauhajoen kaupunki: Suupohjan kesätaiteilijat, Kauhajoki
 7. Perälän Kyläyhdistys ry: Kylätalo Kemulan korjaustyö, Teuva
 8. SPL Etelä-Pohjanmaa ry: Treeniplassi, Kauhajoki
 9. LC Logistics Center Oy: SOTE-alan palveluntuottajat -esiselvitys, Isojoki, Karijoki, Teuva ja Kauhajoki
 10. Helsingin Yliopisto: TEOS II, Teuva
 11. Kansakunnan muisti ja elinikäinen oppiminen ry: Videointiprojekti, Kauhajoki
 12. Suupohjan Kehittämisyhdistys ry: Valmistelutuki, Suupohja
 13. Metsäkylän Nuorisoseura ry: Kehittämis- ja investointihanke, Kurikka
 14. Närvijoen Kyläseura ry: Närvijoen vapaa-ajanalueen yhteisöllisyyden lisääminen, Kurikka
 15. Suomen Yrittäjäopisto Oy: Hio bisneksesi huippukuntoo, Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kurikka ja Teuva
 16. Kurikan kaupunki: Jyllinkosken luontoportaat, Kurikka
 17. Teuvan kunta: Mobiilit kyliin!, Teuva ja Karijoki

Päätöksen saaneet yritystuet:

 1. Voihan Vuohi Oy: 100% vuohenmaitojäätelö, Kurikka
 2. Sinkem Oy: Konehankinnat tuotannon tehostukseen, Teuva
 3. Antun Putki Oy: Orbitaalihitsauskoneen hankinta, Kurikka
 4. Hannulan Hitsauspalvelu Oy: Uudet toimitilat, Kurikka
 5. J. Ala-Ikkelä Oy: Viennistä uusi kulmakivi, Kauhajoki
 6. Ikkeläjärven Koneurakointi Oy: Lomatalo Lakso, Kauhajoki
 7. Almafysio: Hyvinvointikeskus, Isojoki
 8. Hakola Huonekalu Oy: Puuntyöstön konehankinnat, Kurikka
 9. Kone Heikkilä: Kierrätysmateriaalin murskaus- ja lajittelukeskuksen teko ja koneiden hankinta, Karijoki
 10. Pelo Sport Oy: Suksihuollon jatkokehittäminen, Kauhajoki

Lisäksi lähes 50 hanketta odottaa vielä virallista rahoituspäätöstä ELY-keskuksesta vuoden 2022 aikana.


Leader hallitus esittäytyy – vuorossa Kurikka

Leader Suupohjan hallituksen esittelyissä on edetty Kurikkaan. Kurikkalaista jäsenistä esittäytyvät nyt maaseudun asukkaita hallituksessa edustava Markku Saloranta sekä yhdistystahoa, Kurikan Yrittäjät ry:tä, edustava Jaana Perälä.

”Olen Jaana Perälä, tilitoimisto Yrityspalvelu Junikco Oy:n yrittäjä Kurikasta.

Perheeseeni kuuluu puoliso Pekka. Lapsia meillä on kaksi ja lapsenlapsia yksi. Työn vastapainona on rakas saarimökki Kaskisissa. Heti kun vaan pääsee veneilemään, niin mökille mennään. Siellä puuhastelu ja ikuinen remontointi on mukavaa hommaa.

Leader toiminnalla on pystytty edesauttamaan erilaisia hankkeita. Se on merkittävä rahoitusmuoto maaseudun elinvoimalle ja edesauttaa asukkaiden hyvinvointia. Yrityshankkeet ovat mahdollistaneet aloittaville yrittäjille apuja yritystoiminnan alkuun ja jo toimiville yrityksille erilaisia rahoituksia.  Hallituksen jäsenten jakautuminen toiminta-alueen eri kunnista antaa näkemystä rahoituksista päätettäessä.

Kun maaseudulla ja alueemme pikkukaupungeissa on hyvät peruspalvelut, tietoliikenneverkot kunnossa, lapsille ja nuorille harrastusmahdollisuuksia ja vanhemmille asukkaille hoivaa ja huolenpitoa, niin alueellamme on mukava asua. On tilaa ja helppo hengittää.

Yksi tulevaisuuden haaste on, että saisimme houkuteltua koulutettua väestöä, jotka ovat opiskelujen jälkeen jääneet isoille paikkakunnille, paluumuuttajina tänne takaisin. Toivottavasti alueellamme olisi paljon aktiivisia asukkaita, jotka innovatiivisesti miettivät erilaisia hankkeita, jotka voitaisiin Leaderin avulla rahoittaa.”


”Olen Markku Saloranta. Olen ammatiltani luokanopettaja. Harrastan vapaa-ajalla liikuntaa monipuolisesti. Minua kiinnostaa metsänhoito, erilaiset kulttuurit ja matkustaminen. Minulle on tärkeää alueemme hyvinvointi ja sen kehittäminen.

Leader-toiminta on yksi tärkeistä alueen elinvoimaisuuden lisääjistä ja toiminnan mahdollistajista. Se on tukemassa kylien monipuolista kehittämistä, yrittäjyyttä, uusien työpaikkojen luomista, nuorten toimintaa, sekä myös kansainvälistä yhteistyötä.

Sitä voidaan pitää matalan kynnyksen omaavana rahoituskanavana, jossa hakuprosessi on selkeä ja tukea hakemuksen laatimiseen on helposti saatavilla.

Leader-toiminnassa itselle tärkeä näkökulma on koko toiminta-alueen monipuolinen kehittäminen. Yhdessä olemme vahvempia kohtaamaan, sekä haasteet että mahdollisuudet.”


Kylille ajankohtaiset

HYVINVOINTI-ILTOJEN UUDET AJANKOHDAT KEVÄÄLLÄ 2022


Tervetuloa mukaan hyvinvointi-iltoihimme! Järjestämme kerran kuussa hyvinvointiaiheisia iltatilaisuuksia, joissa alan ammattilaiset opastavat ja antavat vinkkejä mm. terveelliseen ravintoon, liikuntaan ja henkiseen hyvinvointiin. Illoissa on myös tarjoilua ja tuote-esittelyjä.

Illat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia! Erilaiset mittaukset tms. voivat olla maksullisia, niistä on maininta erikseen! Illat järjestetään Leader Suupohjan uusissa toimitiloissa Kauhajoella, Puistotie 51, 2. kerros. Mahdollisten koronarajoitusten ollessa vielä voimassa, paikka voi vielä vaihtua isompiin tiloihin. Iltoihin on tilojen ja tarjoilun takia ennakkoilmoittau-tumiset Tuijalle tuija@leadersuupohja.fi tai 040-7055801. Tilarajoitus, maksimissaan 20 henkilöä per ilta.

Lue lisää täältä


to 17.3 klo 18–20

Virkisty ja palaudu luonnossa
Motivointia itsehoitoon ja liikkumiseen.
A-Fysitiimi, Anne-Mari ja Eeva-Liisa
Ilmoittaudu tähän tilaisuuteen viimeistään ma 14.3.2022


to 21.4 klo 18–20
Virtaa arkeen + loppurentoutus
Virtaa arkeen
Mikä vie energiaamme
Henkinen hyvinvointi

Fyrrypiste, Birgit Nurmela
Ilmoittaudu tähän tilaisuuteen viimeistään ti 19.4.2022


Myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana:
Terveellinen ruokavalio + InBody -kehonkoostumusmittaukset


Muuta tulevaa

Kylille, Landemia ja Veva eli Vetovoimainen ja vastaanottava kylä -hankkeet ryhtyvät yhteistyöhön. Kyliltä toivotaan yhteydenottoja ja toiveita: mihin haasteisiin kylät tahtoisivat hakea ratkaisuja, tukea ja uusia toimintamalleja?

Helmikuun 24. päivä pidetään webinaari, johon kannattaa tulla kuulolle, mitä kolmella hankkeella on tarjota kylien ja kylissä toimivien yhdistysten hyväksi. Ilmoittaudu tästä linkistä

Illan avaa Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto, jonka jälkeen asiantuntijat Manar Ameli, Tarja Vuorinen ja Päivi Kultalahti kertovat millaista tukea ja valmennusta kylille on tarjolla Etelä-Pohjanmaalla.

Ilmoittaudu keskiviikkoon 23.2. mennessä hanketyöntekijöille tai lomakkeella täällä niin saat Teams-linkin suoraan sähköpostiisi!

Lue täältä lisää webinaarin aiheista.

Landemia ja Kylille-hanke haastavat sinut eksymään Etelä-Pohjanmaalle!

Kevään mittaan jokaisena maanantaina annetaan pieni vihje, jonka perusteella voit arvata julkaisun kommenttikentässä, missä eteläpohjalaisessa kunnassa seikkaillaan.

Oikea vastaus paljastetaan aina perjantaisin julkaisun kommenteissa. Visa löytyy mm. Leader Suupohjan ja Seikkaile Suupohja facebook-sivuilta sekä Leader Suupohjan ja Visit Suupohjan instagram-sivuilta ja seuraavilla hashtageillä eli aihetunnisteilla: #eksyeteläpohjanmaalle #landemia #kylille #TeeSeKylillä #MaalleAsumaan

Osallistu visaan ja voita palkintoja!

Arvomme kommentoijien kesken palkintoja! Mitä useammin osallistut, sitä paremmat voittomahdollisuudet sinulla on arvonnoissa 😊

Visa löytyy aina maanantaisin mm. näistä kanavista:

Leader Suupohjan Facebook-sivu
Seikkaile Suupohjassa Facebook-ryhmä
Eteläpohjalainen kylätoiminta Facebook-sivu
Leader Suupohjan Instagram
Visit Suupohja Instagram
Eteläpohjalainen kylätoiminta Instagram


Landemia-hanke esittäytyy

Landemia-hanke tutkii ja edistää toimia, joilla maallemuuton esteitä voidaan poistaa. Samalla kehitetään kylien vetovoima- ja pitovoimatekijöitä. Hankekumppanina Landemiassa on Luonnonvarakeskus, joka tuottaa hankkeen tutkimuksellisen osuuden. 

– Tulosten pohjalta rakennetaan toimintamalleja ja kehitetään pilottikunnissa hyviksi havaittuja käytäntöjä. Mallit jaetaan koko Etelä-Pohjanmaan alueelle ja laajemmin koko maaseudulle, sanoo hankekoordinaattori Tarja Vuorinen. Hankkeessa työskentelevät hänen lisäkseen Susanna Laitila ja Tiia Vuorinen. 

– Maaseudun arvostus asuinseutuna on kasvanut viime vuosien aikana. Meidän tehtävämme on edistää olosuhteita kunnissa ja kylissä sellaisiksi, että muuttohaaveet voivat toteutua. 

Landemia-hanke tekee tiivistä yhteistyötä Vetovoimainen ja vastaanottavainen kylä -hankkeen sekä eteläpohjalaisten Leader-ryhmien Kylille-hankkeen kanssa. Kolmen hankkeen yhteistyön kivijalkana onkin Kylille-hanke, joka on aktivoinut maakunnan kyliä vuodesta 2015 lähtien.

Kylille-hankevetäjät ja Landemian työntekijät Leader Suupohjan toimistolla suunnittelupalaverissa joulukuussa 2021.

Leader Suupohjan toiminta-alueelta mukana Landemia-hankkeessa ovat Isojoki ja Karijoki.

Tutustu Landemian painopisteisiin ja toimintamalleihin hankkeen omilla verkkosivuilla.


Sytyke-hankkeen tulevat tapahtumat

Videokoulutusta yrityksille

Tammikuulle kaavailtu videokoulutus siirrettiin maaliskuulle ja näillä näkymiin se on toteutumassa 15.3. klo 17–20.

Koulutus järjestetään Kauhajoella, Sanssinkartanossa. Maksuttomassa koulutuksessa päästään tutustumaan Tomi Saarijärven opastuksella videokuvauksen ja -editoinnin saloihin.

Lue lisää ja ilmoittautuu mukaan 7.3. mennessä täällä.

Yrittäjien opinto- ja verkostoitumismatka Isoonkyröön

Maaliskuun 25. päivä lähdetään katsomaan, miten Kyrön tislaamon tarina on syntynyt ja miten ovat syntyneet maailmallakin menestystä niittäneet väkijuomat.

Tapahtumaan järjestetään bussikuljetus Isojoelta Karijoen ja Teuvan kautta Kauhajoelle, josta matkaa jatkuu kohti Isoakyröä.

Kyrö Distilleryssä aloitetaan tehdaskierroksella, josta siirrytään päivälliselle. Päivällisen jälkeen on mahdollisuus osallistua joko Kyrön juomien tasting-tilaisuuteen tai vaihtoehtoisesti coktailkouluun.

Vietetään yhdessä rento ilta, verkostoidutaan ja haetaan uutta inspiraatiota oman yrityksen kehittämiseen.

Sytyke-hanke kustantaa retkelle bussikuljetuksen ja tislaamokierroksen. Ruokailu, tasting-tilaisuus/ coktailikoulu ovat omakustanteisia (55 €). Jokainen maksaa oman osuuden paikan päällä ruokailun yhteydessä. Tapahtumassa saattaa olla käytössä koronapassi , joten sellainen on hyvä olla olemassa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 16.3.mennessä. Ilmoittautuminen on sitova!

HyvYrit 2022 -hyvinvointihaaste

Isojoen, Karijoen, Teuvan sekä Kauhajoen elinkeinohenkilöt ja Sytyke-hanke haastavat hankealueen yrittäjiä kolmen kuukauden hyvinvointihaasteeseen.

Haasteen aloitustapahtuma pidetään perjantaina 11. maaliskuuta Kauhajoella monitoimikeskus Asuulissa. Koko päivän tapahtumassa on tarjolla monipuolista ohjelmaa yrittäjän henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.

Haasteen alku- ja lopputapahtumassa on mahdollista mittauttaa kehonne koostumus Inbodymittaus laitteen avulla. Aloitustapahtuman lopussa voi halutessaan kokeilla kylmävesiuintia Asuulin altaassa.

Haasteen lopputapahtuma pidetään kolmen kuukauden päästä. Ajankohta ja paikka ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa

Lue lisää ja ilmoittaudu 4.3.mennessä:

Yrittäjä- Sinut on haastettu!

Katso haastevideo tästä

Kuntien hankintailta tulee taas!

Suupohjan kuntien yhteinen hankintailta yrityksille pidetään keskiviikkona 9.3.2022 klo 17–20.

Suupohjan hankintailta toteutetaan nyt jo toisen kerran ja siinä avataan Isojoen, Karijoen ja Teuvan kuntien sekä Kristiinankaupungin, Kauhajoen ja Kurikan kaupunkien vuoden tulevia investointeja.

Tilaisuuden juontaa Kauhajoen kaupunginjohtaja Niku Latva-Pukkila. Hankintaillan alussa Kristiina Peltola (KTM, HHJ) Lakeuden Hallintopalvelut Oy:stä kertoo lyhyesti, miten julkisten hankintojen tarjouspyyntöjä luetaan ja tarjouksia jätetään.

Hankintailta toteutetaan verkossa, osallistuminen siihen varmistetaan ilmoittautumalla.

Ilmoittaudu mukaan 7.3. mennessä.


Yritys-, Yhteisö- ja NuorisoLeader-rahat taas haettavissa

’Pikkurahalla’ vauhtia projekteihin

Leader Suupohjan jäsenyritys tai -yhdistys – olethan huomannut, että suositut Yritys- ja YhteisöLeader-rahoitukset vuodelle 2022 ovat jälleen haettavissa! Haku on sähköinen, ja hakuehdot ja -ohjeet löydät alla olevista linkeistä.

YritysLeader-raha

YhteisöLeader-raha

Haettavissa on myös nuorten ryhmille tarkoitettu NuorisoLeader-raha. Siitä lisätietoa kannattaa kysäistä hankesuunnittelija Janne Taipaleemäeltä janne(at)leadersuupohja.fi.


Leader-toimintaan 11 miljoonan euron lisärahoitus ohjelmakaudelle 2023-2027

Leader-ryhmien rahoituskehys kasvaa seuraavalla EU-ohjelmakaudella 11 miljoonaa euroa. Hyvin perusteltuun rahoitustarpeeseen onnistuttiin tiukoissa CAP- neuvotteluissa saamaan lisärahoitusta. Ensimmäistä kertaa Leader-ryhmien rahoitusosuus nousi vuositasolla selkeästi edellisestä ohjelmakaudesta. Leader-rahoitusta on tulevalle viisivuotiselle ohjelmakaudelle jaossa yhteensä 230 miljoonaa euroa. Leader-rahoituksen osuus CAP27-suunnitelman maaseudun kehittämisvaroista on siten 5,6 prosenttia.

Leader-toiminta on saanut pitkäjänteisestä työstä ansaitsemansa arvostuksen. Toiminnalla on luotu vuosien varrella tuhansia uusia työpaikkoja ja uusia yrityksiä. Yhteisöllisissä hankkeissa on tehty miljoonia tunteja talkootyötä paikkakuntien kehittämiseksi.

Leader-ryhmien tehtävät laajentuvat uudella 2023 alkavalla ohjelmakaudella. Yritysten käynnistystuet ja omistajanvaihdosten tuet ovat jatkossa mahdollisia vain Leader-ryhmien myöntäminä. Lisäksi yritystuet laajenevat pienimuotoisen maatalouden kokeilutukiin. Yhteisöllinen kehittämistyö jatkuu vahvana, uutena avauksena Älykkäät kylät- toiminta ja älykäs sopeutuminen maaseudun uusiin haasteisiin.
Maa- ja metsätalousministeriö toimitti Suomen kansallisen CAP-suunnitelman vuosille 2023-2027 EU:n komissiolle joulukuussa 2021. Yksi Suomen CAP- eli yhteisen maatalouspolitiikan suunnitelman päätehtävistä on uusiutuvan maaseudun elinvoimaisuuden vahvistaminen.

Suomessa on yli 50 Leader-ryhmää, jotka toimivat tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Leader-ryhmät neuvovat ja aktivoivat toimijoita kehittämään omaa paikkakuntaansa maaseudun kehittämisvaroin. Leader-toimintaa on toteutettu Suomessa osana EU:n maaseudun kehittämisrahoitusta jo 25 vuotta. Leader-ryhmät ovat kaikille avoimia paikallisia kehittämisyhdistyksiä, jotka toimivat lähellä hakijoita ja joiden hallitukset käsittelevät Leader-rahoitustukihakemukset.

Lue alkuperäinen tiedote Suomen Kylät ry:n sivuilta.


Hio bisneksesi huippukuntoon -hanke taitoalojen yrittäjille

Suomen Yrittäjäopiston vetämä Hio bisneksesi huippukuntoon -hanke hakee erityisesti taitoalojen (puu-, sisustus-, remontointi- sekä kädentaito-, tekstiili-vaatetusalan) yrityksiä osallistumaan hankkeessa järjestettäviin valmennuskokonaisuuksiin.

Neliosaisen webinaarisarjan hinta on 350 €. Se sisältää 20 infotilaisuutta ja viisi YritysCasea. Lue lisää hankkeen omilta verkkosivuilta.