Leader Suupohjan uutiskirje 6/2021


Vuoden viimeinen uutiskirjeen myötä toivotamme rauhallista joulunaikaa ja onnea uuteen vuoteen!

koristeellinen kuva.

Kuulkaa, kuinka kellot soivat, joulun kellot yli maan. Halki tumman avaruuden, syttyy tulet tuikkimaan. (Ilmari Pimiä)

Leader Suupohjan väki hiljentyy joulunviettoon to 23.12. Toimistomme on seuraavan kerran avoinna ma 10.1.2022.

Hyvää joulua ja menestyksekästä vuotta 2022 asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme.


Hallituskonkarit Kauhajoelta

Leader Suupohjan hallituksen kauhajokisista jäsenistä esittelyvuoron saavat konkarit Riitta Uusi-Kokko ja Antti Ala-Kokko.

Molemmilla on kokemusta Leader-hallitustyöskentelystä useamman toimikauden ajan. Itseasiassa Antilla sen verran, että yhtäjaksoiset hallitusvuodet (6 vuotta) tulevat täyteen tulevana vuonna. Riitta tulee vuodella perässä. Riitta edustaa hallituksessa maaseudun asukkaita, Antti puolestaan julkista tahoa eli Kauhajoen kaupunkia.

Kokemus on osoittanut molemmille Leader-työn vaikutuksen alueella.

”Toiminta on vakiinnuttanut asemansa alueen yritysten ja erilaisten järjestöjen kehittäjänä. Toimintaa on laaja-alaisesti eri sektoreilla – Leader tuntee alueen ja alue tuntee Leaderin”, kehuu Riitta.

”Aluksi olin yllättynyt Leader-toiminnan laajuudesta. Leader-rahoituksella on Suupohjan alueella synnytetty uusia yrityksiä tai laajennettu ja monipuolistettu niiden toimintaa luoden uusia työpaikkoja. Hanketiet ovat mahdollistaneet esimerkiksi monen yleishyödyllisen yhteisön toimitilojen parantamisen, mikä on ollut omiaan parantamaan ja monipuolistamaan lasten, nuorten ja aikuisten harrastusmahdollisuuksia”, antaa Antti tunnusta työstä.  

Riitta istumassa vanhan traktorin penkillä kesäisessä peltomaisemassa.
Riitta Uusi-Kokko on aktiivinen yhdistystoimija, sillä Leader Suupohjan hallituksen lisäksi hän vaikuttaa Suupohjan Sotaorvot ja Kaatuneitten omaiset ry:ssä ja Kauhajoki-Aron Rotaryklubissa. Hän harrastaa monipuolisesti liikuntaa ja on kova Karhu Basket -fani.
Antti Ala-Kokko.
Antti Ala-Kokko toivottaa kaikille uutiskirjeen lukijoille Hyvää joulua ja koronaterveellisempää uutta vuotta.

Hanketerveisiä Jurvasta – Hannulan hitsauspalvelu

27-vuotias yrittäjä ja toimitusjohtaja Joonas Hannula ei koskaan ole ollut sitä tyyppiä, joka istuisi koulunpenkillä pänttäämässä. Vuonna 2016 hän perusti toiminimen ja teki hitsausalan töitä muille. Kysyntä muodostui kuitenkin niin suureksi, että vuonna 2019 Hannulan Hitsauspalveluista tuli osakeyhtiö. Yrittäjän ura on tuonut eteen jo monta tuntia tietokoneen ruudun edessä istumista, mutta kaikki se työ on ollut sen arvoista.

Hannulan Hitsauspalvelut Oy työllistää nyt yli 20 työntekijää Kurikan Jurvassa yrittäjän itsensä lisäksi. Töitä on ollut riittämiin ja uusi toimipistekin on jo tulossa. Sormia napsauttamalla kaikki ei ole kuitenkaan tapahtunut, sillä vastoinkäymisiäkin on mahtunut yrittäjän matkalle. Niistä sisuuntuneena Hannula kuitenkin kertoo, että tässä on hänen eläkevirkansa. Päättäväisyydestä ja ahkeruudesta se ei ainakaan tule jäämään kiinni.

Monipuoliset palvelut ja asennus vaikka maan alla

Viime aikoina yrityksessä on valmistettu pääasiallisesti putkistoja, mutta lähes kaikki teräksestä, ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista valmistettavat hitsaustyöt onnistuvat. Lisäksi yritys tarjoaa erikoishitsauksia. Pelkkään hitsaukseen eivät kuitenkaan palvelut rajoitu, vaan sen jälkeen toteutetaan pintakäsittely asiakkaan tai materiaalin vaatimalla menetelmällä, jonka jälkeen tapahtuu asennus. Myös levytyöt materiaalista riippumatta onnistuvat, sekä kunnossapitotyöt.

Isojakin yrityksiä löytyy yhteistyökumppaneina, joten hyvä ja laadukas maine on kiirinyt jo ympäri Suomea. Hannula iloitsee, ettei yrityksen ja hänen nuorta ikäänsä vieroksuta, vaan häneen otetaan rohkeasti yhteyttä, joka onkin poikinut paljon töitä. Materiaalit hankitaan pääasiallisesti Parkanosta. Hannulan Hitsauspalvelu tavoittelee intohimoisesti kasvua, mutta haluaa pitää sen maltillisena.

Työkohteita on kirjaimellisesti koko Suomen alueella, Kittilästä Helsinkiin. Suurin osa työstä tapahtuu kuitenkin Jurvan toimitiloissa ja asennus vain asiakkaan haluamassa kohteessa. Rempseällä työporukalla ei reissuissakaan tule tylsää, vaikka joskus ne venyvätkin pitkälle yöhön. Aina ei kuitenkaan tarvitse matkata satoja kilometrejä, vaan työkohteita löytyy myös Suupohjasta. Suurin osa työporukastakin koostuu suupohjalaisista.

Nuorimies työnantajana

Hannula toivoo olevansa jämäkkä, mutta reilu työnantaja. Hänen toiveensa saa saman tien komppausta yrityksen vanhimmalta työntekijältä, joka on useamman kymmenen vuotta Hannulaa vanhempi. Joonas Hannula valittiinkin vuoden yrittäjäksi Jurvassa vuonna 2020. Ikä- tai kokemuserot eivät Hitsauspalveluilla paina, vaan kaikki ovat yhtä yhteisöä. Hannula kertoo olevansa onnellinen, että on saanut haalittua kasaan työyhteisön, jossa kohtaa vankka kokemus, nuoruuden into ja järki.

Leader-tuen mahdollisuudet

Yritykselle on myönnetty Leaderin investointituki. Tällä avustuksella yritys on hankkinut toimitilat ja tarvittavia työkoneita. Hannula oli tyytyväinen Leaderilta saatuun apuun, ja on kokenut, että rahoituksella on ollut merkitystä yritystoiminnan laajentuessa.

Hitsaaja, jolla on päällään Hannulan HItsauspalvelun logolla varustettu huppari.

www.hannulanhitsauspalvelu.fi/


Sytyke-hankkeen tulevat tapahtumat

Videokoulutusta yrityksille

Syksyllä järjestettiin Sytyke -hankkeella kaksiosainen videokoulutus yritysten markkinointia tukemaan. Suosittu koulutus tulee saamaan jatko-osan tiistaina 18.1. Maksuttomaan koulutukseen voi osallistua, vaikka ei olisi osallistunut aiempiin koulutuksiin. Tomi Saarijärven opastuksella päästään tutustumaan videokuvauksen ja -editoinnin saloihin.

Lue lisää ja ilmoittautuu mukaan 12.1.mennessä täällä

Ilmoitusteksti.

Opinto- ja verkostoitumismatka Isokyröön

Syksyn aikana vietettiin Yrittäjätulia ympäri hankealueen kuntia. Näissä tapahtumissa yrittäjiltä kysyttiin, että millaista toimintaa he toivovat hankkeella järjestettävän. Ehdotuksia tuli monia, ja näistä parhaita lähdettäänkin alkuvuodesta toteuttamaan.

Helmikuun neljäs päivä lähdetään katsomaan, miten Kyrön tislaamon tarina on syntynyt ja miten ovat syntyneet maailmallakin menestystä niittäneet väkijuomat.

Tapahtumaan järjestetään bussikuljetus Isojoelta Karijoen ja Teuvan kautta Kauhajoelle, josta matkaa jatkuu kohti Isokyröä.

Kyrö Distilleryssä aloitetaan tehdaskierroksella, josta siirrytään päivälliselle. Päivällisen jälkeen on mahdollisuus osallistua joko Kyrön juomien tastingiin tai vaihtoehtoisesti cocktailkouluun.

Vietetään yhdessä rento ilta, verkostoiduttaan ja haetaan uutta inspiraatiota oman yrityksen kehittämiseen.

Retken hinta osallistujille on 55 euroa (sis. bussikuljetuksen, tislaamokierroksen, päivällisen ja joko tastingin tai cocktailkoulun.)

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä. Ilmoittautuminen on sitova! Tapahtumassa tarvitaan koronapassi!

ilmoitusteksti.

HyvYrit 2022 -haaste

Tammikuun aikana Isojoen, Karijoen, Teuvan sekä Kauhajoen elinkeinohenkilöt ja Sytyke-hanke haastavat hankealueen yrittäjiä kolmen kuukauden mittaiseen hyvinvointihaasteeseen.

Haasteen aloitustapahtuma pidetään perjantaina 11. helmikuuta Kauhajoella monitoimikeskus Asuulissa. Koko päivän tapahtumassa on tarjolla monipuolista ohjelmaa yrittäjän henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Haasteen alku- ja lopputapahtumassa on mahdollista mittauttaa kehon koostumus Inbody-mittauslaitteen avulla. Halutessaan voi kokeilla kylmävesiuintia Asuulin altaassa. Haasteen lopputapahtuma pidetään 3 kuukauden päästä, 13.5.2022.

Lue lisää ja ilmoittaudu 4.2.mennessä täällä.

Yrittäjä – Sinut on haastettu!

ilmoitusteksti

Muista Kylille-hankkeen hyvinvointi-illat keväällä 2022

Tervetuloa mukaan hyvinvointi-iltoihimme! Järjestämme kerran kuussa hyvinvointiaiheisia iltatilaisuuksia, joissa alan ammattilaiset opastavat ja antavat vinkkejä mm. terveelliseen ravintoon, liikuntaan ja henkiseen hyvinvointiin. Illoissa on myös tarjoilua ja tuote-esittelyjä.

Illat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia! Erilaiset mittaukset tms. voivat olla maksullisia, niistä on maininta erikseen! Illat järjestetään Leader Suupohjan uusissa toimitiloissa Kauhajoella, Puistotie 51, 2. kerros. Iltoihin on tilojen ja tarjoilun takia ennakkoilmoittautumiset Tuijalle tuija@leadersuupohja.fi tai 040-7055801. Tilarajoitus, maksimissaan 20 henkilöä per ilta.

Lue lisää täältä

to 20.1 klo 18–20
Terveellinen ruokavalio + InBody -kehonkoostumusmittaukset. Ilmoittaudu tähän tilaisuuteen viimeistään ma 17.1.2022

to 17.2 klo 18–20
Virtaa arkeen + loppurentoutus. Ilmoittaudu tähän tilaisuuteen viimeistään ma 14.2.2022

to 17.3 klo 18–20
Virkisty ja palaudu luonnossa. Ilmoittaudu tähän tilaisuuteen viimeistään ma 14.3.2022

Piirroskuva, jossa tyttö istuu kannolla omena kädessään.

Kylille- ja Landemia – hankkeet (landemia.fi) ovat yhdessä Isojoen kunnan kanssa kiertäneet syksyn aikana Isojoen kylät, kuulleet kylien ajankohtaiset asiat ja tulevaisuuden suunnitelmat sekä kylien toiveet ja tarpeet.

Kehittämistoiveita ja hankeideoita on pyöritelty jo hankkeiksikin asti. Tätä kylistä lähtenyttä aloitetta ja verkostoitumismallia koitamme saada toteutettua muissakin kunnissa ensi vuoden aikana.

Ihmisiä istumassa kylätuvalla pöytien ääressä.
Kyläkierroksella Isojoen Möykyn kylässä 14.12.2021

Muuta tulevaa

Tulevaisuuden kylä – tapahtuma Kauhajoella 31.1.2022 klo 17.30 Ojalan Pakarin vintillä, EPK ry ja Kylille -yhteistyössä. Lisätietoa heti alkuvuodesta.

Landemian kanssa tulossa yhteinen kotiseutuaiheinen visa keväällä, seuraa facebook ja instagram-kanavia!

Tulossa myös digikoulutuksia, kylät nettiin ja ”kyläsuunnitelmien” päivitys sekä turvallisuus- ja varautumissuunnitelmat jatkuvat kevyemmällä mallilla, Kestävät kylät -kiertue. Seuraa tiedotusta


Tammikuussa ajankohtaista: hankkeiden seurantatiedot

Seurantatiedot eli hankkeen tavoitteet ja tulokset – lomake

Hanke- ja yritystukien seurantatiedot tallennetaan sähköiseen Hyrrä-asiointipalveluun hankkeen toteutusajan päätyttyä viimeistään loppumaksatuksen yhteydessä. Tämän lisäksi tiedot on annettava ELY-keskuksen pyynnöstä kahden vuoden kuluttua tuen viimeisen erän maksamisesta. 

  • Alle vuoden kestävissä hanketuissa seurantatiedot on tallennettava Hyrrään hankkeen toteutusajan päätyttyä viimeistään viimeisen maksamiserän hakemisen yhteydessä.
  • Yli vuoden kestävien hankkeiden seurantatiedot on annettava kerran vuodessa (31.12. toteutuman mukaisina). Seurantatiedot on tallennettava Hyrrään viimeistään 31.1.2022 mennessä. Hankkeen päätyttyä seurantatiedot toimitetaan viimeistään loppumaksatuksen yhteydessä.

Hakijat, jotka ovat hakeneet hankkeensa paperisena, antavat seurantatiedot Ruokaviraston vahvistamilla lomakkeilla ja palauttavat lomakkeenLeader Suupohjan toimistolle määräaikaan mennessä. Lomakkeet löytyvät myös Ruokaviraston nettisivuilta:

Lisätietoa raportoinnista ja seurantatiedoista löytyy Ruokaviraston määräyksestä Dnro 952/54/2015. Määräys löytyy täältä

HUOM!
Seurantatietoihin eli ”Hankkeen tavoitteet ja tulokset” -lomakkeeseen ilmoitetaan aina toteuma vain raportointijakson ajalta (ei kumulatiivisesti, kuten ennen).

Yritystuista ilmoitetaan seurantatiedot vasta hankkeen päättyessä.