Leader Suupohjan uutiskirje 4/2021


Lukaisehan Leader Suupohjan 4. uutiskirje, josta löydät asiaa mm. Maaseutuparlamentista, Sytyke-hankkeen yrittäjätapahtumista sekä Kylille-hankkeen ajankohtaista, unohtamatta tietenkään tärkeitä rahoituskuulumisia.

Leader-toimisto palvelee nyt uusissa tiloissa

Leader Suupohjan toimisto Kauhajoella on muuttanut uusiin tiloihin 1.9.2021 alkaen. Uudet toimitilat löytyvät osoitteesta Puistotie 51, 2. kerroksesta. Samassa liikekiinteistössä toimivat mm. Nuotti Apteekki ja Silmäasema.

– Löysimme meille sopivat toimitilat kaupungin keskustasta. Tilat mahdollistavat myös oman neuvottelutilan, jossa on hyvä kokoustaa ja järjestää erilaisia tilaisuuksia ja koulutuksia. Toivottavasti palvelumme ovat nyt entistä paremmin saavutettavissa, kertoo toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi.

Kauhajoen toimiston ovet ovat avoinna asiakkaille maanantaina, keskiviikkona ja torstaina klo 10-15. Kurikan toimistolla Yrityspalvelupiste Formussa (Keskuspuistikko 14) paikalla ollaan tiistaisin.


Maaseutuparlamentti 2021 – Suomen suurin ideafestivaali on moniäänisen maaseutukeskustelun huipputapahtuma

Kuvituskuva.

Maaseutuparlamentti 2021 on enemmän kuin vain tapahtuma. Maaseutuparlamentti on Suomen suurin ideafestivaali ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen paikka. Keskiössä ovat maaseutujen nuorten äänet ja kestävän tulevaisuuden tekeminen. Tapahtuma järjestetään 28.–30.9. netissä ja monipaikkaisesti eri puolilla maata. Pääkeskustelut lähetetään livelähetyksenä Kurikan Kampukselta, Etelä-Pohjanmaalta.

Tapahtumaa luotsaa upea juontajapari Inari Fernández ja Christoffer Strandberg. Heidän vierainaan nähdään kolmen päivän aikana maaseudun nuoria, yrittäjiä, asiantuntijoita, tutkijoita ja päättäjiä eri puolilta Suomea.

Maaseutuparlamentin runsas ohjelmakattaus on julkistettu ja luettavissa tapahtuman nettisivuilta. Ohjelma tarjoaa syventäviä pääkeskusteluja, oivaltavia työpajoja, herättäviä tietoiskuja ja verkostoitumismahdollisuuksia virtuaalisella Kumppanitorilla, jossa esittäytyy yli 30 tahoa. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet yhteiskunnallisista maaseutuasioista: maaseudun asukkaat, yrittäjät, päättäjät, kehittäjät, tutkijat ja asiantuntijat. Osallistujilla on myös mahdollisuus vaikuttaa maaseutupoliittiseen julkilausumaan.

Tapahtuman avaa 28.9. klo 9.00 maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä yhdessä Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Asko Peltolan ja Kurikan kaupunginjohtajan Anna-Kaisa Pusan kanssa. Herättäviä näkökulmia ja mielenkiintoisia keskusteluja kuullaan tapahtuman loistavilta vierailta. Mukana ovat muun muassa futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen, luova johtaja Jani Halme ja tutkimusjohtaja Anna Rotkirch. Keskustelujen vetäjänä nähdään myös päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Katso edustava keskustelijakaarti tapahtuman nettisivuilta.

Osallistuminen ohjelmakokonaisuuteen edellyttää ennakkoilmoittautumista, joka tapahtuu maaseutuparlamentti.fi -sivujen kautta. Osallistuminen on ilmaista.

Maaseutuparlamentti 2021 –ohjelman täydennyksiä julkistetaan myös somessa aihetunnuksilla #maapuhuu #Maaseutuparlamentti.

Maaseutuparlamentti järjestetään laajassa yhteistyössä eri tahojen kanssa kylistä valtionhallintoon. Tapahtuman pääjärjestäjät ovat maaseutupolitiikan neuvosto (MANE), Kurikan kaupunki, Leader Suupohja, maaseutuverkosto, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry ja Suomen Kylät ry. Tapahtuman pääkieli on suomi ja ohjelmaa järjestetään myös ruotsiksi.

Suupohjan Helmet näyttäytyvät monipaikkaisessa ohjelmassa

Maaseutuparlamentin monipaikkaisessa ohjelmassa, kumppanikeitaissa on esillä Leader Suupohjan alueelta sekä esittelyvideoita, retkiä ja muutakin toimintaa. Taikapolku Ismo Nousiainen vie retkelle Kauhanevalle teemalla: Suo meissä -menneessä ja tulevassa. Retki järjestetään tiistaina 28.9. klo 17-20 ja sille pitää ilmoittautua etukäteen www.taikapolku.fi. Alpon Savannilla työstetään ITE-taiteilija Alpo Koivumäen ja Virva Vihosen opastuksella kierrätysmateriaaleista Savannin Ruusua keskiviikkona 29.9. klo 12-13. Taiteilemassa ovat myös Kauhajoen kaupunginjohtaja Niku Latva-Pukkila sekä Karvian kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma. Taiteilun lomassa keskustellaan maaseudusta, kulttuurista ja kuntien roolista.

Esittelyvideoissa on mukana Nummijärven Ruuhinevalla sijaitseva Kammikylä, jossa voi vierailla vapaasti. Nummikosken Nummijoessa sijaitseva Kohinapolku on myös kaikille avoin ja se on toteutettu Nummikosken maa-ja kotitalousseuran toimesta. Suupohjan Frisbeeurheilijoiden uusi virallinen 18-väylän rata Nummijärvellä vastaa lajin harrastajien kasvaneeseen kysyntään.

Maaseutuparlamentin kaikki ohjelmat löytyvät www.maaseutuparlamentti.fi -sivustolta.


Johtajuuden tikkaat -hankkeessa syvennetään esimies- ja yhteistyötaitoja

Ihmisiä nuotion ympärillä paistamassa makkaraa. Takana laavu.
Hankkeen työpajoja on järjestetty korona-aikana vertaisoppimisen hengessä muun muassa laavulla.
Kuva: Minna Rintamäki, SYO

Suupohjan alueella meneillään olevassa Johtajuuden tikkaat -hankkeessa maatilayrittäjät oppivat tunnistamaan omat luontaiset ajattelu- ja käyttäytymistapansa ja löytävät konkreettisia ratkaisuja sekä uusia toimintoja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tehostamiseen. Samalla havainnoidaan, miten muut käyttäytyvät vastaavanlaisissa tilanteissa. Tavoitteena on saada johtamiseen jäntevyyttä, sujuvampaa yhteistyökykyä ja kestävämpää kannattavuutta maatilan toimintaan. Tätä hanketta toteuttaa Suomen Yrittäjäopisto EU:n maaseuturahasto Leader Suupohjan kautta. Hankeaika on 1.8.2019-31.8.2022. 

Osallistujille tehtiin hankkeen alussa henkilökohtaiset DISC-persoonallisuusprofiilit, jotka auttavat oman johtamistyylin tunnistamisessa ja johtamistaitojen analysoinnissa. Maailmanlaajuisesti käytössä oleva DISC-analyysihän jakaa ihmiset neljään eri väriin (punainen, keltainen, vihreä, sininen). Jokaisella näillä värillä on tietynlainen luontainen tapa kohdata eri tilanteet. Kun tunnistamistamme oman värin taipumukset, voimme oppia muovaamaan käyttäytymistämme vastapuolen väriin sopivaksi, jolloin yhteistyö, viestintä ja johtaminen helpottuvat ja tehostuvat. Opittuja taitoja voi hyödyntää työelämän lisäksi tietysti perhepiirissä ja vapaa-ajallakin.

Viime syksynä pidimme kaikki neljä työpajapäivää laavulla, luonnon virikkeellisessä ympäristössä. Käsittelimme alustuksien herätteleminä johtamisen eri alueita ja niiden merkitystä, kehittämistä, seurantaa ja arviointia maatilalla. Yhteisissä kokoontumisissa oli mukavaa puheensorinaa ja omia kokemuksia kerrottiin avoimesti toisille. Tällainen vertaisoppiminen näytti olevan maatilayrittäjille kaivattua vaihtelua arjen aherrukseen. Mukana olleet ovat oppineet käyttämään jo sujuvasti DISC-värien sisältämiä luonnehdintoja eri tyypeistä ja pohtimaan muiden reaktioita eri tilanteissa. On ollut mielenkiintoista seurata tätä kehitystä ja olla mukana mehevissä keskusteluissa, kun porukkamme koostuu kaikista väreistä ja niiden sekoituksista!

Vuodenvaiheessa pyörähti käyntiin ensimmäinen pilotointiosio, joita on hankkeen aikana kaikkiaan kolme. Niissä käsitellään hyvin maanläheisiä, joka päivä eteen tulevia asioita. Osallistujat tekevät heille annetut tehtävät omilla maatiloillaan arjen käytännön pyörteissä. Ensimmäinen osio saatiin päätökseen keväällä ennen peltokiireiden alkua. Siinä perehdyimme tärkeään ajanhallintaan ja työssä jaksamiseen. Syksyn ja talven ohjelmistossa on vielä tehtäviä vuorovaikutuksesta, johtamisesta sekä maatilan ja itsensä kehittämisestä. Kokeiluja, ajatustenvaihtoa pienryhmissä, parhaiden käytäntöjen ja toimivimpien ratkaisujen jakoa on siis vielä luvassa paljon. Porukalla saamme varmasti aikaan parempaa johtamista ja vahvistusta vaikeisiin hetkiin. Ja palautteiden perusteella näin on jo tähän mennessäkin tapahtunut.

Pilotoinneista saaduista eri väristen osallistujien (=DISC-profiilien) tehtävien vastauksista ja pohdinnoista tehdään hankkeen lopussa pääväreittäin koosteet höystettynä maatilan esimerkein. Näin saamme konkreettisen työkalun maatilakokonaisuuden arjen touhuihin.

Hankkeesta kirjoitti Pirita Yliaho, projektipäällikkö, kouluttaja / Suomen Yrittäjäopisto


Leader-hallitus esittäytyy: Karijoki edustettuna aktiivisten naisten voimin

Leader Suupohjan hallituksen vaihtuessa Karijoelta mukaan saatiin uudet hallitusjäsenet. Hallituksen naiskokoonpanoa täydentävät nyt Arja Harjunpää ja Marjaana Uusitalo.

58-vuotias Arja on LLKY:ssä kotikuntansa vanhusten hoivassa työskentelevä sairaanhoitaja. 37-vuotias Marjaana puolestaan työskentelee sekä Karijoen että Teuvan seurakunnassa. Molemmat ovat syntyperäisiä karijokisia. Arja asuu synnyinkodissaan Karijoen Ylikylässä, vanhassa pohjalaistalossa ja parhaan kykynsä mukaan pitää talosta ja sen tunnelmasta hyvää huolta.

Marjaanalle aktiivista arkea tarjoaa lapsiperhe-elämä. Vapaa-aika kuluu suurelta osin lasten jalkapallo- ja ratsastusharrastusten parissa. Arjan taas on mukanaan vienyt politiikka, joka onkin vienyt lähes kaiken liikenevän vapaa-ajan viime vuosina. Kotona häntä odottavat japaninakita koira ja pari kissaa, joiden kanssa riittää puuhaa. Puutarha taas vie aikaa kesäisin.

Molemmilla naisilla oli ennen Leader-hallitukseen astumista jo peruskäsitys ja kokemusta toiminnasta.

– Vaikka jonkin verran olen Kehittämisyhdistyksestä ja Leader-rahoituksesta jo aiemmin tiennyt niin toiminnan monipuolisuus on kuitenkin yllättänyt. Leader-toiminta alueellamme on aktiivista ja monipuolista alueen kehittämistä, erilaisten hankkeiden ja koulutusten kautta, kertoo Marjaana.

– Leader toiminta on tullut jonkin verran tutuksi vuosien saatossa eri poliittisissa yhteyksissä. Omakohtaista kokemusta on joistakin hankkeista vuosien takaa. Mielestäni Leader-toiminta on hieno tapa tuottaa hyvinvointia ja elinvoimaa kotiseudulle ja päätöksenteon toimintamallissa on erinomaista että on yhdistetty kuntien sekä yksityisten ja yhdistysten voimat. Päätöksenteko pysyy lähellä ja tuntuu mielekkäältä, tiivistää Arja.

Leader-toiminnan arvo kuten myös maaseudun haasteet ovat heille selviä.

– Rahoituksella pyritään ja pystytään auttamaan paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä kasvamaan ja kehittymään, ja näin saadaan alueelle lisää työpaikkoja, viihtyvyyttä ja aktiviteetteja. Maaseutualueiden haasteena on pois suuntautuva muuttoliike ja Leader-rahoituksella kuin myös erilaisilla hankkeilla pystytään luomaan alueelle elinvoimaisia yrityksiä ja viihtyvyyttä sekä toimintaa kyliin, toteaa Marjaana.

– Haasteellisena ehkä koen monien hyvien hankkeiden laittamisen ikään kuin tärkeysjärjestykseen, että rahoitus menee oikeaan kohteeseen ja jolla on sitten vaikutusta alueen kehittymisen kannalta. Suupohjan suurin haaste tulevaisuutta ajatellen on varmasti väestön väheneminen. Uusien työpaikkojen luonti alueelle on tärkein ylläpitovoiman lähde. Kehittämisideoinnissa mm. juuri Leader-toiminta tuo hienot mahdollisuudet jokaisen ulottuville, korostaa Arja.

Matkustelusta pitävä Arja arvostaa suomalaisia perinteitä, Eteläpohjalaista kulttuurimaisemaa ja maaseutuelämää kaikkine mausteineen. Hänestä kotoilu on ihan parasta nykyään, kun matkustellakaan ei juuri voi. Kuva Islannin matkalta.
Maaseudun asukas -kantaa Leader Suupohjan hallituksessa edustava Marjaana kokee tärkeänä elinvoiman ja viihtyvyyden säilymisen m

Rahoituskuulumisia – siirtymäkauden rahoitus ja MiniLeaderit

Leader Suupohja sai 1,7 miljoonan euron rahoituspotin 1.4.2021 alkaneelle siirtymäkaudelle, jota toteutetaan aina 31.12.2022 asti. Kun summaan lisätään alueen kuntien rahoitusosuus 20 %, on julkista rahoitusta haettavissa hanke- ja yritystukiin näiden kahden vuoden aikana 2,1 miljoonaa euroa.

Näin mahdollistetaan maaseudun pienten yritysten ja yhteisöjen hankkeiden rahoitus ilman katkosta ennen uuden EU-ohjelmakauden alkua. Rahoitusta myönnetään vanhalta ohjelmakaudelta tutuin rahoitusmuodoin ja -säännöin. Siirtymäkauden rahoitus tulee kuitenkin uudelle ohjelmakaudelle varatuista varoista.

Yritys- ja hankerahoituksen lisäksi Leader Suupohja sai 296.250 euroa lisärahoitusta Suupohjan Leader-ohjelman koordinointiin, rahoitusten haun aktivointityöhön sekä Leader-toiminnasta tiedottamiseen. Mukana summassa on myös uuden paikallisen kehittämisstrategian valmisteluun varattua rahaa.

Siirtymäkaudella rahoituspäätöksen saaneet hankkeet

Leader Suupohjan hallituksen hyväksymistä hankkeista 16 on saanut tänä vuonna myönteisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta.

Päätöksen saaneet hanketuet:

 1. Kurikan Metsästysseura ry: 3D-jousiammuntarata, Kurikka
 2. Isojoen kunta: Lauhansarven esiintymislava, Isojoki
 3. Isojoen-Karijoen 4H-yhdistys ry: Ideaverstas, Karijoki ja Isojoki
 4. Kauhajoen Karhu ry: Suupohjan hiihto-olosuhteiden turvaaminen uudella ekologisella ja kustannustehokkaalla lumensäilöntämenetelmällä, Kauhajoki
 5. Kurikan Wanhan aseman veturimiehet ry: Vaunuinvestointi, Kurikka
 6. Kauhajoen kaupunki: Suupohjan kesätaiteilijat, Kauhajoki
 7. Perälän Kyläyhdistys ry: Kylätalo Kemulan korjaustyö, Teuva
 8. SPL Etelä-Pohjanmaa ry: Treeniplassi, Kauhajoki
 9. LC Logistics Center Oy: SOTE-alan palveluntuottajat -esiselvitys, Isojoki, Karijoki, Teuva ja Kauhajoki
 10. Helsingin Yliopisto: TEOS II, Teuva
 11. Kansakunnan muisti ja elinikäinen oppiminen ry: Videointiprojekti, Kauhajoki
 12. Suupohjan Kehittämisyhdistys ry: Valmistelutuki, Suupohja

Päätöksen saaneet yritystuet:

 1. Voihan Vuohi Oy: 100% vuohenmaitojäätelö, Kurikka
 2. Sinkem Oy: Konehankinnat tuotannon tehostukseen, Teuva
 3. Antun Putki Oy: Orbitaalihitsauskoneen hankinta, Kurikka
 4. Hannulan Hitsauspalvelu Oy: Uudet toimitilat, Kurikka

MiniLeader-rahoilla on annettu vauhtia pieniin projekteihin – YritysLeader-raha tältä vuodelta jaettu

Alkuvuodesta Leader Suupohja uudisti omista varoistaan jaettavan pienrahoituksen, ja alkoi myöntää projektirahaa yhteisöjen ja nuorten ryhmien lisäksi myös yrityksille.

MiniLeader-työnimellä kulkevat Yritys-, Yhteisö- ja NuorisoLeader-rahat ovat tehneet hienosti ’kauppansa’. Varsinkin YritysLeader-raha on ollut kysyttyä, ja tällä hetkellä tilanne onkin se, että vuodelle 2021 varatut YritysLeader-rahat on nyt jaettu.

YhteisöLeader-rahaa on myönnettävissä vielä yhteen ja Nuoriso-Leader-rahaa maksimissaa kahteen projektiin.


SYTYKE-hankkeessa lämmitellään Yrittäjätulilla

Yrittäjätulet ovat SYTYKE-hankkeen järjestämä rentoutumis- ja verkostoitumistapahtuma Suupohjan alueen yrittäjille.

Yrittäjätulia pidetään hankkeen alueen kaikissa kunnissa. Kauhajoella 23.9. ja Teuvalla 28.9. Isojoen ja Karijoen yhdistetyt yrittäjätulet pidetään Karijoella. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Sen tiimoilta voi seurata Leader Suupohjan sosiaalisen median ilmoituksia sekä verkkosivuja!

Yrittäjätulet Katikankanjonissa 23.9. klo 18-21

Tervetuloa viettämään yrittäjien verkostoitumis- ja rentoutumisiltaa Kauhajoen Katikankanjoniin. Matkaan lähdetään klo 18:00 Katikankanjonin parkkipaikalta( Kiviluomantie 419, 61950 Kauhajoki). Alkuun kierrettään luontokierros Ismo Nousiaisen opastuksella. Kierroksen jälkeen Katikankanjonin laavulla tarjotaan retkieväät ja verkostoidutaan.

Retkellä on mukana Kauhajoen kaupunginjohtaja Niku Latva-Pukkila, Kauhajoen, Isojoen, Karijoen ja Teuvan elinkeinohenkilöt ja Kauhajoen yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jaana Rinta-Valkama.

Ota mukaan säänmukaiset vaatteet, maastoon sopivat jalkineet, istuinalusta, hyttysmyrkkyä, vesipullo, taskulamppu ja hyvä mieli.

Tervetuloa verkostoitumaan, rentoutumaan ja nauttimaan iltapalaa nuotion ääressä.
Ilmoittaudu mukaan 20.9.mennessä täällä.

Yrittäjätulet Teuvan Pappilankankaalla 28.9. klo 17-20

Tervetuloa viettämään yrittäjien verkostoitumis- ja rentoutumisiltaa Teuvan Pappilankankaalle( Hiihtomajantie 213, 64700 Teuva).

Pappilankangas on paikka, jossa koko perhe viihtyy- leikkien, liikkuen, juhlien, luonnosta nauttien. Alkuun Kaisu ja Veikko Viljanmaa kertovat Pappilankankaasta, jonka jälkeen on lyhyt luontokierros lähimaastoon itseään ja luontoa kuunnellen. Retken jälkeen nautitaan nuotion lämmöstä makkaroita paistelleen. Kahvikupposen äärellä voi vaihtaa kuulumisia ja verkostoitua.

Ota mukaan säänmukaiset vaatteet, maastoon sopivat jalkineet, istuinalusta, hyttysmyrkkyä, vesipullo, taskulamppu ja hyvä mieli.

Ilmoittaudu mukaan Teuvalle 24.9.mennessä täällä.

Yrittäjätulet Karijoen Kakkorinvuorella

Lokakuussa valloitetaan yhdessä komea Kakkorinvuori! Isojoen ja Karijoen Yrittäjätulet vietetään yhdistetysti Karijoella. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin Leader Suupohjan sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla.
Ilmoittaudu mukaan täällä.

Yrittäjättulet järjestetään koronarajoitukset huomioiden. Tulethan paikalle vain täysin terveenä. Käytäthän kasvomaskia, noudatat turvavälejä, suojaat suun nenäliinalla tai hihalla yskiessä tai aivastaessa ja huolehdit käsihygieniasta.


Kylille-hanke tiedottaa

Vuoden kylä

Onko teidän kylänne seuraava Vuoden eteläpohjalainen kylä?

Nyt on jälleen aika toimittaa hakemukset Eteläpohjalaiset Kylät ry:n puheenjohtajalle!

Vuoden eteläpohjalaisen kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, edistää suunnitelmallista ja tuloksellista kylätoimintaa sekä saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä.

Imuroi lomake kotisivulta ja postita se liitteineen SYYSKUUN LOPPUUN MENNESSÄ osoitteella Heikki Korkealaakso, Mesikuja 5, 62200 Kauhava tai sähköpostilla info@epk.fi.
Lue lisää LINKISTÄ

Landemia

Landemia on Eteläpohjalaiset Kylät ry:n EU-rahoitteinen hanke, joka toteutetaan yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Hanke pyrkii parantamaan eteläpohjalaisen maaseudun elinvoimaisuutta. Maaseutuasuminen kiinnostaa hyvin laajasti eri elämänvaiheissa eläviä ihmisiä. Kuinka moni maaseudulle haluavista tai muutosta haaveilevista ihmisistä tai perheistä pystyy toteuttamaan aikeensa? Mitä ovat esteet maallemuutolle tai monipaikkaiselle asumiselle? Entä miten näitä esteitä voidaan poistaa?

Tätä Landemia-hanke lähtee tutkimaan sekä edistämään toimia, joilla esille tulleita maallemuuton esteitä poistetaan. Samalla kehitetään kylien vetovoima- ja pitovoimatekijöitä.

Hankkeella on nyt omat kotisivut ja facebook-sivu, seuraa näistä foorumeista: kotisivut, Facebook ja Instagram.

Iskua Etelä-Pohjanmaalle

Iskua E-P:lle hanke kiersi Etelä-Pohjanmaalla kesän aikana 26 paikkakuntaa sydäniskuriopastuksen merkeissä. Kesän sydäniskuri-kiertue päättyi 31.8 Jurvaan, jossa mahtava yli 40 hengen joukko tutustui iskurin toimintaan ja 112-sovellukseen.

Kuvakooste Iskurikävely-tapahtumista.

Kävimme myös katsomassa lähimmät iskurit K- kaupassa ja S-marketissa. Muutakin mukavaa ohjelmaa oli järjestetty mm. sydänyhdistysten, marttojen ja muiden paikallisten yhdistysten toimesta. Kesän kiertueella myös Kylille-hanke mukana ja siihen osallistui Etelä-Pohjanmaalla liki 600 henkilöä, huikeasti lisää osaamista ja rohkeutta auttaa hätätilanteissa!

Hankkeen toimesta järjestetään vielä syksyllä elvytysopastuksia kylillä iltaisin klo 18–20.  Suupohjan tapahtumat tässä: 4.10 Kauhajoki Nummikosken koulu 18–20, 5.10 Isojoki Kodesjärvi 18–20, 7.10 Teuva Riippi 18–20, 27.10 Kurikka Tuiskula 18-20.

Valmennustilaisuuksien sisältö:

 • 112-Suomi sovelluksen esittely
 • Yleisimpiä sydänpysähdyksen aiheuttajia
 • Eloton vai tajuton?
 • Sydäniskurin toiminta
 • Elvytys ja sydäniskurin käyttö

Asiantuntijana tilaisuuksissa on Jesse Keskinen, Hankekehittäjä, Ensihoitaja AMK, TtM-opiskelija, Iskua Etelä-Pohjanmaalle—Elvytystaitoa ja sydäniskureita kyliin hanke. Ilmoittautumiseen pääset seuraavasta linkistä.

Tilaisuudet ovat maksuttomia. Tilaisuuksissa voi olla maksullinen kahvitarjoilu.

Korona-avustus

Korona-avustus seurantaloja ylläpitäville yhteisöille: haku aika 23.8.-23.9.2021

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä avustus on tarkoitettu seurantalomaisessa käytössä olevia taloja ylläpitävien yhteisöjen ja säätiöiden tukemiseen koronapandemian aiheuttamassa tilanteessa. Avustus on haettavissa 23.9.2021 asti. Avustusta haetaan ministeriön asiointipalvelussa. Älä jätä hakemuksen tekoa viimeiseen hakupäivään, jotta sähköinen hakujärjestelmä ei ylikuormittuisi.

Avustusta voidaan käyttää rakennusten ylläpidosta aiheutuviin kustannuksiin, joita ovat mm. sähkö-, lämmitys- ja vesimaksut, tietoliikennemaksut, vakuutukset, kiinteistöverot, kiinteistöhuollon maksut ja palkkamenot, välttämättömät huoltokorjaukset sekä mahdolliset muut rakennuksen käyttökunnossa pitämiseen liittyvät menot.

Avustusta ei voida käyttää hallintohenkilökunnan tai toiminnan vetäjien palkkoihin, muihin toimintamenoihin, lainanhoitokuluihin tai lainan lyhennyksiin. Avustuksella ei voida myöskään kattaa varsinaisten korjausinvestointien tai peruskorjaamisen kustannuksia.

Ohjeet ja linkki asiointipalveluun.

Taikapolku vie luontoon

Suo meissä – menneessä ja tulevassa

Ajankohta: ti 28.9. klo 17–20
Paikka: Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto, Kauhajoki

Suo on tarjonnut turvaa ja nostanut uhkia eri muodoissa. Kauhanevan pitkoksilla tutustumme suon rooleihin eri aikakausina sekä mietimme suon nykyistä merkitystä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Nuotion ääressä aistitaan suon aromeja.

Illan aikana kävellään helppokulkuisilla poluilla ja pitkoksilla noin 5 kilometriä. Varustauduthan kelin mukaan. .

Ilmoittaudu mukaan…

Suo meissä -retkelle mahtuu mukaan rajallinen määrä osallistujia.

Ilmoittaudu mukaan, saat paluupostissa tarkemmat ajo-ohjeet paikalle.

Puhelimella (WhatsApp tai tekstiviesti): +358 400 194 370
Email: info(a)taikapolku.fi

Saunailta ja kylmävesiuintia Hiukkajärvellä

Leader Suupohjan Kylille-hanke järjestää kaikille avoimen saunaillan ja tutustumisen kylmävesiuintiin Päntäneen Hiukkajärvellä ke 29.9.2021 klo 17-20.

Tarjolla myös virvokkeita ja makkaraa, vapaa pääsy kaikille, tervetuloa!

Osoite: Hiukkajärventie 220, 61980 Kauhajoki, Suomi. Möykkytieltä käännytään Hiukkajärventielle.

Turvallisuuswebinaari 8.10.2021

Kokonaisturvallisuus on laaja ja paljon keskusteltu aihe. Mutta miten ”turvallisuus kuuluu kaikille”-ideologia todella toteutuu kunta- ja kuntalaistasolla? Kuka toiminnasta vastaa paikallisyhteisöissä? Miten yhteistyötä paikallisyhteisöjen, yhdistysten, viranomaisten ja kunnan välillä voitaisiin kehittää?

Turvallisuusalan valtakunnalliset nimet kokoontuvat keskustelemaan aiheesta Suomen Kylien järjestämässä webinaarissa 8.10.2021 klo 12–16. Tässä webinaarissa herätellään keskustelua siitä, millaisia tämänhetkiset turvallisuustoimijoiden roolit ovat ja missä kohdissa ketju kaipaa vahvistusta. Maksuton tilaisuus lähetetään suorana Kunta TV:n studiolta Helsingistä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Muita ajankohtaisia Kylille

Kylille-hanke järjestää syksyn aikana tutustumisretkiä Suupohjan luontoon, webinaarin kylätoiminnasta yhteistyössä Suomen kylien kanssa, digikahvilan ja myös muita ihan fyysisiä tapahtumia on suunnitteilla, mikäli saamme niitä pitää! Tiedotan niistä lähempänä tilaisuuksia. Niistä ja yllä mainituista yhteistyöverkostojen tapahtumista voi kysyä Tuijalta, tuija@leadersuupohja.fi, 040-7055801.


Valokuituinfotilaisuuksia ja tarvekysely kylille

Vauhtia valokuituun -hankkeen infotilaisuuksia:

 • Munakan Ns 21.9 klo 18.00
 • Hyypän maja 22.9 ko 18.00
 • Kauhajoen Kainasto Ns 28.9 klo 19.00
 • Hirvijärven raittiustalo Joukola 30.9 klo 19.00 (Hirvikylän asukkaille)
 • Isokyrön Ylipään Ns 6.10 klo 18.00 (Valtaalan ja Napuen asukkaille)

Linkit Kauhajoen kylien valokuitutarvekyselyihin:

Hyypänjokilaakson kyselylinkkihttps://forms.office.com/r/RLJL5VtTnU 

Kainaston kyselylinkkihttps://forms.office.com/r/12Sz4HeMbU 


Tietoprovinssi-tapahtumia

Dosenttimme päivystävät Maaseutuparlamentissa 28.-29.9. Heitä kuullakseen täytyy rekisteröityä Maaseutuparlamentin osallistujaksi.

”Tavallinen Tietoprovinssi” järjestetään webinaareina 30.9.-1.10. Kuulijaksi ei tarvitse ilmoittautua, riittää kun avaa linkin SeAMK:n YouTube-kanavalle. Linkit jaetaan Tietoprovinssin nettisivulla osoitteessa www.tietoprovinssi.fi.