Leader Suupohjan uutiskirje 2/2021


Lue vuoden toinen uutiskirjeemme täältä!

Ohjelmakausi 2014-2020 oli Leader Suupohjalle tuloksekas

Summasimme yhteen päättyneen EU-ohjelmakauden 2014-2020 hienoimmat tulokset ja saavutukset.

Hankerahoitus jatkuu keskeytyksettä myös siirtymäkaudella

Maa- ja metsätalousministeriö myönsi 11.3.2021 Leader Suupohjalle 1,7 miljoonaa euroa siirtymäkauden rahoitusta vuosiksi 2021-2022. Kun summaan lisätään vielä alueen kuntien rahoitusosuus 20 %, on julkista rahoitusta haettavissa hanke- ja yritystukiin näiden kahden vuoden aikana 2,1 miljoonaa euroa. Näin mahdollistetaan maaseudun pienten yritysten ja yhteisöjen hankkeiden rahoitus ilman katkosta ennen uuden EU-ohjelmakauden alkua. Yhteensä siirtymäkauden rahoitusta oli Suomen 54 Leader-ryhmälle jaossa 69,4 miljoonaa euroa.

”On hienoa, että siirtymäkaudella on nyt käytössä merkittävä rahoituskehys ja hankerahoitukseen ei tule varsinaista taukoa ollenkaan. Tähän asti ohjelmakausien vaihteeseen on aina tullut jonkinlainen rahoituskatkos ja Leader-ryhmän toimintaa on pitänyt ajaa alas joksikin aikaa. Nyt maaseudun kehittämistä voidaan jatkaa keskeytyksettä”, kertoo toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi.

1.4.2021 alkaneella kaksivuotisella siirtymäkaudella kaikki Suomen 54 Leader-ryhmää jatkavat yritys- ja hanketukien myöntämistä. Uusia rahoituksia myönnetään vanhalta ohjelmakaudelta tutuin rahoitusmuodoin ja -säännöin. Siirtymäkauden rahoitus tulee kuitenkin uudelle ohjelmakaudelle varatuista varoista.

Yritys- ja hankerahoituksen lisäksi Leader Suupohja sai 296.250 euroa lisärahoitusta Suupohjan Leader-ohjelman koordinointiin, rahoitusten haun aktivointityöhön sekä Leader-toiminnasta tiedottamiseen. Mukana summassa on myös uuden paikallisen kehittämisstrategian valmisteluun varattua rahaa. Paikallisen kehittämisstrategian valmistelu EU-ohjelmakaudelle 2023-2027 on yhdistyksessä jo aloitettu.


Uusia maaseudun kehittäjiä Leader-hallitukseen

”Leader Suupohjan hallituksessa toimiminen on ollut antoisin luottamustoimeni”, totesi kuuden vuoden hallitustaipaleensa yhdistyksen vuosikokouksessa 15.4.2021 päättänyt karijokinen Petri Ahola. Ahola palkittiin työstään maaseudun kehittämisen hyväksi Suomen Kylät ry:n pronssisella ansiomerkillä. Pronssinen ansiomerkki myönnettiin myös niin ikään hallituksesta pois jääville Johanna Myllykankaalle (Karijoki) ja Seija Muotiolle (Teuva).

Leader Suupohjan hallituksen puheenjohtaja Aki Ollikkala ja pronssisen ansiomitalin maaseudun kehittämisestä saanut Petri Ahola kättelevät koronaturvallisesti kyynärpäillä.
Leader Suupohjan puheenjohtaja Aki Ollikkala (vas.) palkitsi karijokisen Petri Aholan pronssisella ansiomerkillä ansiokkaasta työstä maaseudun kehittämisen eteen.

Karijoen kunnantalon valtuustosalissa ja etäyhteydellä järjestetty vuosikokous valitsi Suupohjan Kehittämisyhditykselle uuden hallituksen toimikaudeksi 2021-2022. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa teuvalainen Aki Ollikkala.

Hallitus 2021-2022

Kuntien edustajat: Jari Pitkäranta, Isojoki (Anna Alakortes, Isojoki), Markus Blommendahl, Kurikka (Markku Hyden, Kurikka), Anu Salmela, Teuva (Saija Syväluoma, Teuva), Arja Harjunpää, Karijoki (Rami Aalto, Karijoki) ja Antti Ala-Kokko, Kauhajoki (Marko Ylinen, Kauhajoki).

Yhteisöjen edustajat: Jukka Pitkäranta, Isojoen Yrittäjät ry, Isojoki (Aki Pitkäkoski, Kärjenkosken Kyläseura ry, Isojoki), Jaana Perälä, Kurikan Yrittäjät ry, Kurikka (Pia Liukku, Niemenkylän kyläyhdistys ry, Kurikka), Aki Ollikkala, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva (Hannu Kittilä, Teuvan Yrittäjät ry, Teuva), Mika Ruutiainen, Kurikka Travel ry, Kurikka (Aino Haavisto, SPR Kurikan osasto, Kurikka) ja Eija Venäläinen, Suupohjan Nuorkauppakamari ry, Kauhajoki (Virpi Myllymäki, Kauhajoki Seura ry, Kauhajoki).

Yksityisten edustajat: Markku Saloranta, Kurikka (Anne Laitala, Kurikka), Ville Perälä, Teuva (Tapio Korpela, Teuva), Marjaana Uusitalo, Karijoki (Jaakko Ylikärppä, Karijoki) ja Riitta Uusi-Kokko, Kauhajoki (Petri Piipari, Kauhajoki) ja Sirkku Ylikoski, Kauhajoki (Jennika Hakola, Kauhajoki).


Veljeskaksikko hallituksessa

Leader Suupohjan hallituksessa Isojoella on sekä kunta- että yhteisöedustajan paikka. Jo toista hallituskautta Isojokea edustavat yhdessä Pitkärannan veljekset Jari ja Jukka. Jari Pitkäranta on kunnan hallitukseen nimeämä jäsen, Jukka Pitkäranta puolestaan Isojoen Yrittäjät ry:n edustaja. Heistä 46-vuotias Jari on jo Leader-hallituskonkari nyt alkaneella viidellä hallitusvuodellaan. 54-vuotias Jukka taas vaikuttaa hallituksessa nyt toista kautta.

Molemmat veljeksistä työskentelevät yrittäjinä. Jukka on kauppias ja Jarin yritys toimii rakennusalalla. Työn ohella arjessa kiinni pitävät perheet ja harrastukset. Jarin voi tavata golfviheriöllä tai tyttöjen lentopallojoukkueen valmentajan penkiltä, Jukan liikkumasta luonnossa kävellen ja pyöräillen tai autoharrastuksen parista.

Leader-hallituksessa toimimisen Pitkärannat kokevat silmiä avaavaksi.

”Siinä näkee konkreettisesti, miten yritykset kehittävät toimintaansa. On hienoa, kun itse pystyy vielä vaikuttamaan siihen, että esimerkiksi yritykset saavat tukea investointeihinsa”, summaa Jari.

Molemmat näkevät tärkeänä oman kunnan yritysten ja palvelujen kannattamisen.

”Kun keskitämme hankintamme oman alueen yrityksiin, niin palvelut ja työpaikat säilyvät. Puhdas ja avara luonto on meidän suurin mahdollisuutemme, mutta luontoa on kaikkialla, joten työpaikkojen luominen on ensiarvoisen tärkeää, jos haluamme säilyttää elinvoimaisuuden alueella. Palvelujen säilyttämiseksi tarvitaan vakituista asutusta, palvelut eivät pysy maaseudulla pelkkien matkailijoiden voimin”, korostaa Jukka.

Kaksi miestä istumassa valtuustosalin pöydän äärellä.
Jari (vas.) ja Jukka Pitkäranta edustavat Isojokea Leader Suupohjan hallituksessa.

Ideat haussa – kuntakohtaiset Padlet-seinät nyt auki!

Valmistelemme parhaillaan uutta kehittämisstrategiaa EU-ohjelmakaudelle 2021-2027. Sen tähden haluamme kuulla, miten toiminta-alueemme asukkaat, yhdistykset ja yritykset kehittäisivät omaa toiminta- ja elinympäristöään.

Mitä viihtyisä ja elinvoimainen kunta vaatii? Millä boostataan niin pito- kuin vetovoimaa?

Olemme avanneet Padlet-sovellukseen kuntakohtaiset ideointiseinät, joilla kuka tahansa voi kertoa omat ideansa, ajatuksensa ja kehittämisehdotuksesta – anonyymisti tai nimimerkillä.

Kaikkien 16.5.2021 mennessä ideansa ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme tuotepalkintoja. Lisätietoja ideoiden jättämisestä löydät kunkin kunnan omalta Padlet-sivulta.

Kiitokset osallistumisestasi!


Rahoitusta haettavissa yritysten, yhteisöjen ja nuorten ryhmien pieniin hankkeisiin

Yritys-, Yhteisö- ja NuorisoLeader -raha mahdollistaa uuden toiminnan ja pienten projektien toteuttamisen niin yrityksissä, yhdistyksissä kuin nuorten ryhmissä. Sitä myönnetään sekä kehittämisprojekteihin että pieniin investointeihin. Tavoitteena on saada eri toimijat mukaan elinympäristönsä kehittämiseen.

Rahaa voivat hakea Suupohjan Kehittämisyhdistyksen jäsenet. Nuorten ryhmien hankkeissa vastuuhenkilön tulee olla jäsen. Nuorten ryhmissä tulee olla vähintään kolme 13–25-vuotiasta henkilöä, joista vastuuhenkilön tulee olla täysi-ikäinen. Jäseneksi liittymislomake löytyy Leader Suupohjan kotisivuilta.

YritysLeader-rahaa voivat hakea pienet, 1-3 hlöä työllistävät ja/tai juuri toimintansa aloittaneet yritykset. YritysLeader-rahaa voi hakea kerran vuodessa. Sama yhdistys tai nuorten ryhmä voi saada tukea enintään kaksi kertaa vuodessa, mutta vain kerran vuodessa saman tyyppiseen toimintaan.

Tuettavien hankkeiden teema on vapaa. YhteisöLeaderissa on aina puolivuosittain vaihtuva teema, johon liittyvistä hankkeista saa valintapisteytyksessä lisäpisteitä. Teemana on vuoden 2021 ajan turvallisuus.

Paljonko rahaa voi saada?

YritysLeader: Tukea voi saada enintään 50 % hyväksyttävistä kustannuksista, mutta kuitenkin enintään 800 euroa. Tukiprosentti on sama sekä kehittämiseen että investointeihin.

YhteisöLeader: Tukea voi saada enintään 65 % hyväksyttävistä kustannuksista, mutta kuitenkin enintään 500 euroa. Tukiprosentti on sama sekä kehittämiseen että investointeihin.

NuorisoLeader: Tukea voi saada enintään 65 % hyväksyttävistä kustannuksista, mutta kuitenkin enintään 500 euroa. Tukiprosentti on sama sekä kehittämiseen että investointeihin.

Yhteisö- ja NuorisoLeader-rahassa on mahdollista hakea ennakkoa 50 % myönnetystä summasta hankkeen alkaessa. Loppu 50 % maksetaan hankkeen päättyessä.

Projektirahat ovat haettavissa jatkuvasti, ja hanke voi alkaa aikaisintaan sinä päivänä, kun hakemus on virallisesti vastaanotettu Leader Suupohjan toimistolla. Rahaa ei siis voi saada takautuvasti. Suositus on, että hanke aloitetaan vasta, kun on saatu myöntävä päätös rahan saamisesta.


Kevään kulkua Kylille-hankkeessa

Avoimet Kylät -tapahtuma 2021 toteutetaan digitaalisesti verkossa

Avoimet Kylät verkossa – 12.6.2021 (avautuu uuteen välilehteen)
Sadat kylät hyppäävät digiloikkaan #AvoimetKylät #TeeSeKylillä #MaalleAsumaan

Avoimet Kylät verkossa on kesäkuun toisena lauantaina 12.6. järjestettävä valtakunnallinen tapahtumapäivä, jona sadat kylät ja korttelit ympäri Suomen julkaisevat kanavissaan erilaisia verkkosisältöjä.

 • Kylät ja kunnat ilmoittautuvat tapahtumaan 31. toukokuuta mennessä. Ilmoittautuminen tämän linkin kautta (avautuu uuteen välilehteen).
 • Kylät ja kunnat julkaisevat Avoimet Kylät -päivään liittyvät materiaalit omiin kanaviinsa tapahtumapäivänä. Julkaisuja voi tehdä myös ennakkoon esimerkiksi tapahtumaa edeltävänä päivänä.
 • Julkaisut tehdään somekanavilla käyttäen tunnisteita #avoimetkylät #TeeSeKylillä #MaalleAsumaan
 • Tapahtumapäivänä 12. kesäkuuta avoimetkylat.fi -verkkosivustolle (avautuu uuteen välilehteen) julkaistaan tapahtumakartta klo 06.00
 • Tapahtumapäivänä kylät voivat nostaa kaikkien kylien julkaisuja ristiin omille sivuilleen.
 • Sadat kylät saavat näkyvyyttä tapahtuman kautta!

Verkossa

 • Avoimet Kylät -päivän verkkototeutukseen voi osallistua matalalla kynnyksellä.
 • Päivän pääkanavat ovat kylien ja kuntien omat verkkosivut ja somekanavat (Facebook, Instagram yms.).
 • Kanavien linkit kerätään ilmoittautumisen yhteydessä tapahtumakartalle. Linkki voi olla myös ohjaus kylän tai kunnan verkkosivustolle, YouTube-kanavalle, podcast-alustalle tai kuvagalleriaan.
 • Tärkeintä on linkitys! Ei suoraan sisältöön (esim. video), vaan kanaviin, joihin sisältö julkaistaan!

Mitä?

 • Esittele tapahtumassa kylänne vetovoimatekijä(t) -> Mikä on teidän kylänne timantti?
 • Tapahtuman teemoina 2021 ovat erityisesti maallemuutto ja lähimatkailu. Jos kylänne nettisivuilla on esim. tonttimarkkinointia, ilmoita se erikseen tällä lomakkeella.
 • Kylä voi julkaista esimerkiksi
  • kylän esittelyvideon tai esitteen
  • kuvagallerian kylän talkootapahtumista tai tempauksista aiemmilta vuosilta.
  • videon kylän vetovoimatekijöistä kuten kyläkoulusta, kyläkaupasta, kävelypolusta, laavupaikasta, luontonähtävyydestä, uimapaikasta, retkeilykohteesta, kylätalosta ja palveluista.
  • kirjoituksen tai videon kylään lähiaikoina muuttaneesta henkilöstä.
  • podcast-haastattelun kylän vanhimman kanssa.

Lisätietoa ja materiaaleja: www.avoimetkylat.fi (avautuu uuteen välilehteen) sekä Tuija Takamäki, puh. 040 7055801 tai sähköposti tuija.takamaki@leadersuupohja.fi

Toivotamme jälleen kaikki kylät tervetulleeksi mukaan tapahtumaan!

Tulevia koulutuksia ja webinaareja

Naisten retkeilystartti

Vielä ehtii ilmoittautua mukaan Naisten retkeilystarttiin, joka pidetään tiistaina 27.4. klo 18–20 Teams sovelluksella. Tule kuulemaan asiantuntijan vinkkejä retkeilyyn/patikointiin liittyen. Myös miehet ovat tervetulleita tilaisuuteen .
Ilmoittaudu tämän linkin (avautuu uuteen välilehteen) kautta tai Jaana Sippolalle sähköpostilla jaana.sippola@kuudestaan.net, niin saat edellisenä päivänä osallistumislinkin.

Luontomatkailun karttapalvelut tutuiksi

Outdoor Leader -hankkeen webinaarissa 4.5.2021 klo 13–16 teemana on sähköiset karttapalvelut. Tilaisuudessa esitellään seitsemän (7) erilaista karttapalvelua. Webinaariin ilmoittautuminen 30.4. mennessä tämän linkin (avautuu uuteen välilehteen) kautta.

Teams tutuksi koulutus kylille 20.5 klo 18–19.30

Eteläpohjalaiset Kylät ry:n ja Suomen Kylien järjestämä koulutus Etelä-Pohjanmaan alueen kylille.

Maakunnallisten kyläyhdistysten omat Teams-koulutukset on suunnattu kaikille kylätoiminnassa mukana oleville. Opiskellaan yhdessä perustaitoja etäkokoustyökalujen hallinnassa ja opitaan erityisesti Teams-sovelluksen ominaisuuksista.

Onko etäkokoustaminen sinulle uutta tai kaipaatko muistinvirkistystä? Ilmoittaudu mukaan koulutukseen täällä (avautuu uuteen välilehteen)!

Käymme läpi seuraavia aiheita:

 • Teamsin perusteet alkeista lähtien
 • Kokousetiketti
 • Käytännön vinkit kokousjärjestäjälle
 • Muita etäkokoustyökaluja
 • Osallistujien kysymyksiä (voit esittää kysymyksiä ilmoittautumislomakkeella).

Tervetuloa mukaan!


Suomen kylät ry järjestää Canvan perusteet -koulutuksen 17.5!

Maanantaina 17.5. klo 18-19.30 opiskellaan Canva-suunnittelun perusteita nollasta alkaen. Koulutus on suunnattu kyläyhdistysten ja -toimikuntien aktiiveille sekä maakunnallisten kyläyhdistysten väelle. Nappaa täältä vinkit esimerkiksi Avoimet Kylät -päivän mainoksiin tai tee kylän Instagramista kerralla vaikuttava!

Ilmoittaudu mukaan täällä (avautuu uuteen välilehteen).


SYTYKE on luonut yrityksille edellytyksiä koronakriisistä toipumiseen

SYTYKE hanke on koronakeväästä 2020 järjestänyt tilaisuuksia, joiden avulla yrityksille luodaan parempia valmiuksia selvitä koronan aiheuttamasta kriisistä.

Sytykkeen ensimmäisinä kuukausina hankkeen työntekijät käsittelivät ja valmistelivat Isojoen, Karijoen ja Kauhajoen yksinyrittäjän koronatukihakemuksia kuntajohtajien viranhaltijapäätöksiä varten yhteensä lähes 160 kappaletta.

Hankkeessa on vastattu tarpeisiin, joista paikalliset yritykset ovat elinkeinotoimien henkilöille viestineet. SYTYKE hankkeen tilaisuudet ovat olleet kaikille kiinnostuneille avoimia. Fyysistä läsnäoloa vaativia tilaisuuksia ei ole rajoitusten puitteissa pystytty järjestämään, sen sijaan webinaarit ovat tulleet mukavasti tutuksi.

Webinaareja on järjestetty yrittäjien jaksamiseen ja muutoksen sietämiseen liittyen. Etelä- Pohjanmaan veto- ja pitovoimasta kuultiin mielenkiintoinen alustus MDI:n Timo Arolta. Tämä veto- ja pitovoimawebinaari herätti laajaa kiinnostusta ja sai aikaan myös hyvää keskustelua.

Yritysten markkinointi- ja myyntitaitoihin, verkkosivuihin ja verkkokaupan perustamiseen on järjestetty useita webinaareja, ja viimeisimpänä avattiin kevytyrittäjyyttä. Suupohjan kuntien ja Kristiinankaupungin yhteinen hankintailta sai sekin runsaasti hyvää palautetta. Hankintaillan aikana kuntien edustajat kertoivat kuntien tulevista hankinnoista

Hankkeen järjestämistä tilaisuuksista on tiedotettu Leader Suupohjan ja kuntien sosiaalisen median kanavissa sekä Suupohjan Seutu -lehdessä. Lisäksi tietoa on jaettu alueen yrittäjäyhdistyksille ja suoraan sähköposteilla.

SYTYKE-hanketta rahoitetaan työ- ja elinkeinoministeriö maakuntien liittojen käyttöön osoittamasta kansallisesta määrärahasta alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemiseen. Rahoitusvälineestä käytetään lyhennettä AKKE. AKKE-hankkeita on Etelä-Pohjanmaan alueella käynnissä kuusi kappaletta. Hyvää yhteistyötä on tehty Kurikan ja Ilmajoen NOUSU-hankkeen kanssa.

Hankkeen toteutusaika on 23.4.2020 – 30.4.2021 ja sen kohdealueena ovat Kauhajoki, Teuva, Karijoki ja Isojoki. Hankkeelle on haettu jatkorahoitusta 31.5.2022 asti.


Tere, kuidas läheb?

Haluatko opetella viron kieltä sekä oppia tuntemaan naapurikansamme kulttuuria? Jos vastasit kyllä ja olet kiinnostunut matkailusta ja sen kehittämisestä Suupohjassa, osallistu SE to NW ESTFIN tourist trails -hankkeen viron kielen ja kulttuurin kurssille.

Kurssi on maksuton ja kaikille avoin. Se on suunnattu erityisesti kansainvälisyydestä kiinnostuneille matkailuyrittäjille ja -toimijoille tai sellaiseksi aikoville. Sisältö on vapaamuotoinen ja lähdetään liikkeelle aivan alkeista.

SE to NW ESTFIN tourist trails -hanke on Leader Suupohjan ja Viron Leader-ryhmän Kirderanniku Koostöökogu kansainvälinen yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on parantaa matkailuyrittäjien ja toimijoiten tietoja ja taitoja kulttuurin, kielen, yhteistyön, markkinoinnin osalta sekä edesauttaa paikallisten matkailukohteiden näkyvyyttä kansainvälisellä tasolla.

Ilmoittaudu Google Forms -lomakkeella (avautuu uuteen välilehteen)

Lisätietoja kurssista: Aili Raudla-Majakangas, aili@leadersuupohja.fi


Kevät toi tullessaan uudet verkkosivut

Leader Suupohjan uudistetut verkkosivut ovat avautuneet vanhassa tutussa osoitteessa www.leadersuupohja.fi.

Uusilta sivuilta löytyvät nyt aiempaa helpommin eri asiakasryhmille suunnatut sisällöt, ja Leader-toimiston ja -hallituksen ajankohtaiset asiat.

Käyhän kurkkaamassa raikastunutta sivustoilmettä ja jätä terveisesi meille palautelomakkeen kautta.