Leader Suupohjan uutiskirje 7/2020


Hyvää Joulua ja menestystä vuodelle 2021

Leader-toimistossa rauhoitumme joulunviettoon 23.12.2020. Toimistomme ovat suljettuna 7.1.2021 saakka. 

Eteläpohjalaisille yrityksille eväitä kasvuun, uudistumiseen ja kansainvälistymiseen

Kuluvan vuoden alussa työ- ja elinkeinohallinnon yrityspalvelut keskittyivät Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukseen, kun uusi Yrityspalvelukeskus starttasi toimintansa.

Yrityspalvelukeskus järjestää yrityksille neuvonta-, koulutus ja valmennuspalveluita, tukee rekrytoinneissa, tarjoaa muutosturvaa sekä erilaisista kasvuun, kehittämiseen ja kansainvälistymiseen suunnattuja asiantuntija- ja rahoituspalveluita. Palvelut on suunnattu toimintaansa käynnistäville yrityksille sekä sellaisille yrityksille, jotka hakevat kasvua kotimaan markkinoilta tai kansainvälisesti.

Yrityspalvelukeskus toimii yhden luukun periaatteella. Saman katon alla yrityspalvelukeskuksessa toimivat ELY-keskuksen, TE-palveluiden, Team Finlandin ja Business Finlandin asiantuntijat. Tutustu täällä keskuksen asiantuntijoihin. 

Lisätietoa Etelä-Pohjanmaan Yrityspalvelukeskuksen toiminnasta ja rahoituspalveluista Yrityspalvelukeskuksen verkkosivuilta

Kiinnostavatko yrityspalvelukeskuksen palvelut? Vastaa webropol-asiakkuuskyselyyn.

Virtuaalikahviloita ja webinaarit

Kylille-hankkeen tiimoilta on koitettu ottaa digiloikkaa ja pidimme ekan virtuaalikahvilan marraskuussa. Osanotto oli vielä laiha, mutta koitetaan ensi vuoden puolella uudestaan, josko väki löytäisi myös nettiin juttelemaan kahvikupin äärelle.

Olisiko teillä toiveita millaisia asioita virtuaalisissa kahviloissa käsiteltäisiin? Haluaisitteko nähdä ja kuulla muitten kylien/yhdistysten/kyläläisten ajatuksia ja tutustua, oppia jotain uutta, kuulla/nähdä viihdettä verkon välityksellä? Vinkkejä otetaan vastaan. Jospa ensi vuoden aikana pystyttäisiin myös kokoontumaan kasvotusten.

Suunnitteilla on myös luonto- ja hyvinvointiaiheiset webinaarit alkukeväästä, esitellään uusi Visit Suupohja-sivusto ja uusia luontoreittejä ja -kohteita, olkaa kuulolla :).

Jos tarvitsette apua vaikkapa digiasioissa, esimerkiksi näitten kokoustyökalujen käytössä, niin annan mielelläni opastusta, kysykää rohkeasti. Digikahviloita voidaan järjestää virtuaalisesti tai paikan päällä, kunkin hetken suositusten mukaisesti toimitaan.

Kylille-hankkeen (kylille.net) sivuilta löytyy lisätietoa hankkeen teemoista ja mahdollisuuksista ja sinne myös päivitetään tulevat verkkokahvilat ja webinaarit.

Sydänturvallinen kylä

Joko teidän kylänne on sydänturvallinen? Osataanko teillä toimia sydänpysähdystilanteessa? Löytyykö kylästänne sydäniskuri, joka on kaikkien saatavilla?  

Ellei, niin lähetä hakemus Iskua Etelä-Pohjanmaalle-hankkeelle ja voitte saada yhteisöönne maaseuturahaston rahoittaman sydäniskurin! Lahjoitamme 9 iskuria aktiivisiin yhteisöihin.

Lisätietoa ja haku 31.1.2021 mennessä Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen sivuilta.

Pilottikyläksi hankkeeseen?

HEI ETELÄ-POHJANMAAN KYLÄTOIMIJAT!

Kiinnostaisiko teidän kyläänne osallistua uuteen alkavaan kylähankkeeseen, jonka tavoitteena on tukea kylien omaehtoista palvelutuotantoa?

Monessa kylässä on tyhjilleen jäänyt kylätalo tai vanha kyläkoulu, jonne tarvittaisiin toimintaa tai lisäresursseja ylläpitokustannusten kattamiseen: tämän hankkeen puitteissa teillä olisi mahdollisuus miettiä ja selvittää erilaisia vaihtoehtoja toiminnallenne.

Hankkeeseen osallistuvien kylien ei tarvitse olla palvelutuotannon ammattilaisia, sillä hankkeen tavoitteena on tarjota kylille mahdollisuus kehittää toimintaansa ja miettiä erilaisia vaihtoehtoja kylän kehittämiseksi palvelutuotannon keinoin. Kylän palvelutuotanto voi alkaa hyvinkin pienestä: esimerkiksi tilavuokrauksesta, kahvilatoiminnasta tai kesäteatteritoiminnasta, josta palvelutuotanto voi hiljalleen laajeta kylän omien voimavarojen ja kiinnostuksen mukaan.

Hankkeen tarkoituksena on tarjota palvelutoiminnan kehittämisestä kiinnostuneille kylille käytännönläheinen suunnittelu- ja kehittämisprosessi, jossa kylän palveluiden kehittämistä tarkastellaan erityisesti yhteisölähtöisen yhteiskunnallisen yrittäjyyden keinoin. Käytännössä tämä on tarkoittanut usein (kylä)yhdistystoiminnan ja pienimuotoisen yritystoiminnan yhdistämistä, jossa mahdollinen voitto käytetään kylän hyväksi. Hankkeeseen osallistuminen ei maksa kylille mitään eikä myöskään sido mihinkään.

TULKAA HANKEESEEN PILOTTIKYLÄKSI:

Pilottikyläksi voi hakea, mikäli

 • olette kiinnostuneita kehittämään ja tuottamaan joitakin kylässä tarvittavia palveluja alueellanne ja ohjaamaan suurimman osan mahdollisesta voitosta toiminnan tai kylän kehittämiseksi, ja
 • olette kiinnostuneita viemään yhdessä muiden pilottikylien kanssa läpi kyläyhteisön yhteisölähtöisen yhteiskunnallisen yrityksen käytännönläheisen suunnittelu- ja kehittämisprosessin.

Pilottikylänä

 • pääsette rakentamaan oman kylänne tarpeisiin sopivaa palvelutuotantoa
 • saatte taustamateriaalia, ohjausta sekä muiden kylien ja asiantuntijoiden tuen toiminnalle.

Ilmoita kylänne pilottikyläksi joulukuun aikana sähköpostitse osoitteeseen katja.rinne-koski@helsinki.fi tai puhelimitse 050 415 1159.

Haluatko kuulla lisää? Käy katsomassa hankkeen esittely Ruralia-instituutin -sivuilla.

Yhteisölähtöinen yhteiskunnallinen yrittäjyys kylissä -hanke toteutetaan 1.10.2020–30.6.2022 ja sen rahoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusManner-Suomen maaseutuohjelmasta.

Siirtyminen Suomi.fi-valtuuksiin

Muistutan vielä tästä: Muistathan siirtyä Suomi.fi-valtuutuksen käyttöön viimeistään nyt, että hommat pelittävät Hyrrässä myös vuoden vaihduttua. Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta.

Mikäli kylänne, yhdistyksenne pj, sihteeri tai yhteystiedot ovat muuttuneet, muista ilmoittaa ne myös minulle, että viestit tulevat perille!

Tuija Takamäki
tuija.takamaki@leadersuupohja.fi
www.leadersuupohja.fi
www.kylille.net

+358 (0)40 705 5801

Leader Suupohja
Teknologiapuisto 1, 61800 Kauhajoki
Keskuspuistikko 14, 61300 Kurikka

Hanketoimija, muistathan jättää seurantatiedot

Seurantatiedot eli hankkeen tavoitteet ja tulokset ilmoitetaan Hyrrässä tai jätetään paperilomakkeella (ns. paperihakijat) tammikuun loppuun mennessä.

 • Yli vuoden kestävien hankkeiden seurantatiedot on annettava kerran vuodessa (31.12. toteutuman mukaisina). Seurantatiedot on tallennettava Hyrrään viimeistään 31.1.2021 mennessä. Hankkeen päätyttyä seurantatiedot toimitetaan viimeistään loppumaksatuksen yhteydessä.
 • Alle vuoden kestävissä hanketuissa seurantatiedot on tallennettava Hyrrään hankkeen toteutusajan päätyttyä viimeistään viimeisen maksamiserän hakemisen yhteydessä.
 • Yritystuista ilmoitetaan seurantatiedot vasta hankkeen päättyessä.

Hakijat, jotka ovat hakeneet hankkeensa paperisena, antavat seurantatiedot Ruokaviraston vahvistamilla lomakkeilla ja palauttavat lomakkeen Leader Suupohjan toimistolle määräaikaan mennessä. Lomakkeet löytyvät myös Ruokaviraston nettisivuilta: hanketuet ja yritystuet

Muistuttelemme seurantatietojen jättämisestä ja muista tärkeistä hankeasioista hakijoitamme hankekirjeellä vielä tällä viikolla. Seuraathan sähköpostiasi. 

Kurvaa mikroyrittäjän kiihdytyskaistalle

Haluaisitko saada vauhtia myyntiin, enemmän rahaa tehdystä työstä ja kenties enemmän aikaa itsellesi? Pyörität yritystä yksin tai pienellä tiimillä, mutta suunta on hukassa. Et oikein mistä ja miten sitä tekemistä sinne kalenteriin saisi lisää. Kenties kalenterisi on täynnä, mutta elät jatkuvassa yrittäjän aaltoliikeessä. Ensin kauhea ponnistus että saa myytyä ja sitten kun on kalenteri tuupattu täyteen, ei ehdi kaikkea tekemään. Pian löydät taas itsesi tilanteesta, jossa kalenteri on tyhjä.

Mikroyrittäjän kiihdytyskaista sopii yrittäjälle, joka paiskii hommia yksin tai työllistää itsensä lisäksi pienen porukan. Liiketoimintasi on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja olet saanut palveluasi/tuotettasi kaupaksi itsekin – ainakin parille asiakkaalle. Haluat tehdä asioiden eteen töitä ja olet valmis muuttamaan omia toimintatapojasi. Olet valmis seuraamaan polkua ja paiskimaan ahkerasti hommia kurssin ajan ja sen jälkeen.

Mikroyrittäjän kiihdytyskaista on verkossa suoritettava valmennus. Saat viikoittain katsottavaksesi videoita ja tehtäväksesi tehtäviä, jotka johdattavat sinua polulla eteenpäin kohti tuloksia. Kiihdytyskaista kestää 6 viikkoa. Lue lisää kurssisisällöistä.

Leader Suupohjan Sytyke-hanke tarjoaa Mikroryrittäjän kiihdytyskaistaan aloituswebinaarin ja tarvittaessa lisäwebinaareja, joissa pääset verkostoitumaan, oppimaan ja kysymään livenä nimenomaan kiihdytyskaistalla eteen tulleista ongelmista, onnistumisista ja ajatuksista.

Tämä kiihdytyskaistan erityistoteutus alkaa 7.1.2021 kello 18.00. Nyt se on mahdollista lunastaa erikoishintaan 197 € +alv. Ilmoittautumiset 31.12.2020 mennessä Kirsti Vuorelle kirsti.vuori(at)leadersuupohja.fi tai puh. 040 861 5175.

Kiihdytyskaistan toteuttaa TuloksenTuplausToimisto / Pasi Rautio.

Leader-tilannekatsaus – ohjelmakauden 2014-2020 rahat sidottu

Ohjelmakausi 2014-2020 on päättymässä hankerahoituksen osalta ensi vuoden alussa, ja suuntaamme siirtymäkauden kautta katseita uuteen ohjelmakauteen. Kaikki nykyisen ohjelmakauden rahat on nyt sidottu Leader Suupohjan hallituksen päätöksillä ja ELY-keskuksen päätökset hankkeille saadaan varmasti heti alkuvuodesta, kuitenkin viimeistään 31.3.2021 mennessä. Toteutusaikaa hankkeilla on enintään 31.12.2022 asti.

Siirtymäkausi alkaa tämänhetkisen tiedon mukaan 1.4.2021 ja rahoitushakemuksia niin yritys- kuin hankepuolellekin voi jättää jo sisään Hyrrä-järjestelmään. Siirtymäkaudella käytössä ovat samat tukimuodot kuin nykyisellä ohjelmakaudellakin mutta otamme käyttöön uudelle ohjelmakaudelle varattuja rahoja. Leader Suupohjan hallitus käsittelee hankehakemuksia kokouksissaan jo kevään aikana, mutta lopullisia rahoituspäätöksiä voi ELY-keskuksen toimesta tulla vasta, kun siirtymäkauden varat on saatu käyttöön. Hakija voi kuitenkin aloittaa hankkeen omalla riskillä, kunhan hanke on otettu Leader-ryhmässä vireille.

Uuden strategian valmistelu on myös jo käynnissä. Tarvitsemme strategiaa varten alueen asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen ideoita ja ajatuksia siitä, miten toiminta-aluettamme tulee kehittää tulevina vuosina. Tällä hetkellä ideoita voi jättää meille esimerkiksi verkkosivuiltamme löytyvän ideahaun kautta tai lähettää niitä meille suoraan sähköpostilla. Myös Kylille III-hankkeen kyläkierroksella kartoitamme kylien ja yhteisöjen tarpeita ja toiveita tulevaisuutta ajatellen.

Uusi ohjelmakausi on tämänhetkisten tietojen mukaan alkamassa 1.1.2023. Haku paikalliseksi Leader-ryhmäksi on kaksivaiheinen ja ensimmäisen vaiheen haku päättyy 31.5.2021. Haun ensimmäisessä vaiheessa mm. muodostetaan Leader-ryhmien toiminta-alueet ja tehdään alueelle tarve- ja voimavara-analyysi.

Vuoden 2020 viralliset rahoituspäätökset

Leader Suupohjan hallituksen hyväksymistä hankkeista 33 on saanut tämän vuoden puolella myönteisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta.

Päätöksen saaneet hanketuet:

 1. Vesikiitäjät Kurikka ry: Vauhtia ja vetovoimaa, Kurikka
 2. Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymä: Tulevaisuuden koulutusyhteistyön selvityshanke, Isojoki, Karijoki, Teuva ja Kauhajoki
 3. Rasti-Kurikka ry: Suunnistuskarttahanke, Kurikka
 4. Suupohjan Kehittämisyhdistys ry: SE to NW: ESTFIN Tourist trails, Suupohja
 5. Kärjenkosken Kyläseura ry: Keittiöremontti, Isojoki
 6. Isojoen kunta: Kangasjärven leirintäalueen kehittämishanke, Isojoki
 7. Nummikosken Kyläseura ry: Nummikosken kylätalo, Kauhajoki
 8. Kauhajoen Metsästysseura ry. Jäähdytyslaitteisto jahtivajalle, Kauhajoki
 9. Teuvan kunta: Teuvabiilillä toimintaa!, Teuva
 10. Kauhajoen Metsästysseura ry: Saunakämppä kuntoon, Kauhajoki
 11. LC Logistics Center Oy: Kasvua elintarviketeollisuuden investoinneista (yritysryhmä)
 12. Möykyn Maa- ja kotitalousseura ry: Möykyn kivivilta, Isojoki
 13. Kainaston Nuorisoseura ry: Onnelan toiminnan kehitys nykyaikaan, Kauhajoki
 14. Isojoen Vesijärven kyläseura ry: Markki, Isojoki
 15. Mannerheimin lastensuojeluliiton Isojoen paikallisyhdistys ry: Ipanatupa, Isojoki
 16. Kurikan Ryhti ry/jääkiekkojaosto: Urheilevien lasten ja nuorten elämänhallinnan parantaminen, Kurikka
 17. Suupohjan koulutuskuntayhtymä VUOKSI: Uusiutuvat energiat käyttöön, Suupohja
 18. Kurikan Ryhti ry/kamppailu-urheilijat: Kivenkova kamppailusali

Päätöksen saaneet yritystuet:

 1. Lindfors Finland Oy: Liiketoimintakonseptin muuttaminen palveluliiketoim., Kauhajoki
 2. Steel-Bull Oy: Levytyöstökeskus investointi, Teuva
 3. Jukka Leppäniemi Oy: Yritystoiminnan laaja-alaistaminen, Teuva
 4. Jukka Leppäniemi Oy: Laite- ja ohjelmainvestointi, Teuva
 5. JamTop Oy: Tarkistuspyörösahainvestointi, Kauhajoki
 6. LogSteel Oy: LogSteel Oy:n investointitukihanke, Teuva
 7. KH-Teräs: Traktorin takalanamalliston tuonti markkinoille, Isojoki
 8. Tewatec Oy: Investointihanke, Teuva
 9. Aarnituuli Ay: Tuhkaamolaajennus, Kauhajoki
 10. KA Control Oy: KA Control Oy uuden liiketoiminnan käyn., Kauhajoki
 11. SamSteel Oy: SamSteel Oy:n investointitukihanke, Kauhajoki
 12. Base Solutions Oy: BASE-liiketoiminnan uudistushanke, Kauhajoki
 13. PSL Hietaranta Oy: Reunalistoittava CNC-jyrsin + kompressori laitteistoineen, Kauhajoki
 14. Antun Putki Oy: Teollisuushallin rakentaminen, Kurikka
 15. Closelabel Oy: CLOSELABEL label sovellus/ratkaisu

Hankerekisteristä ideoita

Ruokavirasto pitää yllä valtakunnallista hankerekisteriä, josta voi selailla tietoja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitetuista kehittämishankkeista sekä yritystuista. Tiedot hankerekisteriin tulevat Ruokaviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä ja päivittyvät kerran vuorokaudessa. 

Metsotarinat talteen Kauhajoelta

Ruralia-instituutin, Metsäkeskuksen ja Suomen riistakeskuksen yhteishankkeen Metsokanta kasvuun ja tarinat talteen Kauhajoella tavoitteena on parantaa metson elinolosuhteita Kauhajoella, ja kerätä metsoon ja koppeloon liittyviä tarinoita ja havaintoja Suupohjan alueelta. Kerättyä muistitietoaineistoa käytetään tieteelliseen tutkimukseen.

Hanke toteuttaa nyt kyselyn, johon voi vastata anonyymisti.  Täällä voit tallentaa oma metsotarinasi. Kysely on avoinna 31.12.2020 saakka. Halutessaan metsotarinoita voi toimittaa tutkijoiden käyttöön myös kyselyn sulkeuduttua: tohtorikoulutettava Jaakko Mäntylä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti 044-5293365, jaakko.mantyla(at)helsinki.fi

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja