Leader Suupohjan uutiskirje 6/2020


Markkinoi ja myy – kukaan ei sua kotoas hae!

Myyntikuiskaaja, markkinoinnin apumies Pasi Rautio tiistaina 10.11.2020 klo 16-18 -webinaarissa.

Maailma järjesti muutoksen jota kukaan ei odottanut. Paljon puhuttu digiloikkakin otti 10 vuoden harppauksen, oletko sinä siinä kelkassa mukana? Odotatko vieläkin, että korona katoaa ja kohta palaamme vanhaan. Ei ehkä kannata.

Nyt on aika myydä ja markkinoida. Nyt on aika katsoa omaa toimintaa kriittisesti ja tehdä muutoksia.
Nyt on aika johtaa itseään määrätietoisesti kohti tulevaa.

Valmennuksessa käydään läpi konkreettisia tapoja saada lisää kauppaa, lisää uusia asiakkaita ja enemmän liikevaihtoa.
Yksinkertaisia tapoja markkinoida pienelläkin budjetilla, joka tuottaa myyntiä. Ei taikatemppuja, eikä oikotietä onneen.

Tilaisuuteen osallistuvilla on mahdollisuus vaikuttaa valmennuksen sisältöön. Kyselylinkki löytyy ilmoittautumislomakkeesta.
Ilmoittaudu Forms-linkistä 8.11.2020 mennessä

Virtuaaliset kyläkahvilat

Koronan vuoksi kokoontumisia ja tapahtumia on jouduttu rajoittamaan tai perumaan kokonaan. Koska kylien kuulumisia olisi kuitenkin mukava kuulla välillä, päätimme kokeilla virtuaalisia kyläkahviloita. Ensimmäinen Kylille-hankkeen järjestämä Virtuaalinen kyläkahvila pidetään keskiviikkona 18.11. klo 18–19.

Vaihdetaan kahvikupin ääressä kylien, Kylille-hankkeen ja Leader Suupohjan kuulumisia. Virtuaalikahviloiden sisältöä muokataan teidän toiveidenne pohjalta, myös hankeneuvontaa ja vaikkapa turvallisuussuunnitelmia voidaan täyttää virtuaalikahviloissa. Tarkemmin kahviloiden sisällöstä kerron lähempänä kahviloita, voit myös toivoa sisältöä, lähes kaikki on mahdollista.

Virtuaalikahvilat järjestetään Teams-sovelluksen kautta. Annan mielelläni lisäohjeita, jos et ole aikaisemmin osallistunut etäkokoukseen. Olen linjoilla 17:45 alkaen, ja voit myös laittaa viestiä tai soittaa minulle etukäteen ja kysyä ohjeita.

Teamsin kautta kahvilaan osallistuminen on helppoa ja ilmaista, klikkaat vain linkkiä ja kahvila avautuu tietokoneella selaimeen. Koneella pitää olla webbikamera ja mikrofoni + kaiutin, mutta muita ominaisuuksia ei tarvita. Kännykkään tai tablettiin voi myös ladata Teams-sovelluksen ja liittyä sitä kautta kahvilaan. Linkkiä virtuaalikahvilaan saa jakaa!

Liity tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella virtuaalikahvilaan keskiviikkona 18.11. klo 18.

 1. Klikkaa allaolevaa riviä.
 2. Jos koneellasi on jo Teams-sovellus, ohjelma ehdottaa avaamaan sen.
 3. Ellei sinulla ole sovellusta, voit ladata sen tai osallistua suoraan selaimella eli valitse vaihtoehto ”Jatka tällä selaimella. Ei vaadi lataamista tai asennusta”

Liity kokoukseen napsauttamalla tätä

Turvallisuus kuntoon kylillä -webinaari 26.11. klo 18 – 19.30

Webinaarissa saat tietoa, miten viranomainen toimii ja mikä on vapaaehtoisten rooli arjen häiriötilanteissa. Webinaari tarjoaa myös tärkeää asiaa elvytystaidoista ja sydäniskuriosaamisesta.

Ohjelma:

 • Tilaisuuden avaus, kyläasiantuntija Irma Kortesuo, Kylille-hanke, Leader Liiveri
 • Miten viranomainen toimii arjen häiriötilanteissa? Palopäällikkö Juha Turkulainen, Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos
 • Kolmas sektori mukaan kaupungin varautumissuunnitteluun, maaseutupäällikkö Reijo Hämäläinen, Kurikan kaupunki
 • Kylien vapaaehtoiset osana Vapepa-verkostoa, valmiuspäällikkö Aki Valonen, Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, SPR:n Länsi-Suomen piiri
 • Elvytystaitoja ja sydäniskuriosaamista kylien asukkaille, hankekoordinaattori Minna Laihorinne, Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hanke, Etelä-Pohjanmaan Sydänpiiri ry

Webinaarin juontaa Aana Vainio, Vapepan Pohjanmaan maakuntatoimikunnan puheenjohtaja.

Webinaarin liittymislinkki ja ohjeet lähetetään sinulle sähköpostiin 25.11. mennessä.
Ilmoittautumislinkki webinaariin.  

Suomi.fi-valtuutus yhdistyksen käyttöön -webinaari 30.11. klo 18.00 – 19.30

Webinaarissa selvitetään suomi.fi valtuuksien käyttöönoton vaiheet yhdistyksissä ja käytännön toimenpiteet asian hoitamiseksi.

Hanke- ja yritystukien hakujärjestelmän Hyrrän vaatimat oikeudet on tähän saakka hallinnoitu Katso-järjestelmän kautta. Vuoden vaihteessa Katso-järjestelmä poistuu käytöstä. Jotta Hyrrään pääsee sisälle tammikuussakin, pitää valtuudet uusia Suomi.fi -palvelussa. Kannattaa toimia heti! Lisätietoa myös Ruokaviraston sivuilta.  

Yhdistyksen siirtyminen suomi.fi -tunnistautumiseen on kuitenkin jokseenkin monimutkainen prosessi. Ensin yhdistys valtuuttaa valtuuttajan, joka sitten jakaa valtuuksia. Valtuuttajan valtuuttaminen voi olla työläs vaihe johtuen yhdistysten nimenkirjoitusäädöksistä.

Kouluttajana Hannu Ala-Sankola, toimialajohtaja Suomen Nuorisoseurat ry.

Tästä pääset ilmoittautumaan koulutukseen 25.11. mennessä.

Webinaari toteutetaan etäyhteydellä (Teams). Saat linkin webinaariin sähköpostiisi pian ilmoittautumisajan loputtua. Koulutus on maksuton.

Kysy lisää: Tuija Takamäki, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi, www.leadersuupohja.fi
www.kylille.net, +358 (0)40 705 5801
Leader Suupohja
Teknologiapuisto 1, 61800 Kauhajoki
Keskuspuistikko 14, 61300 Kurikka

Luontoharrastajan käsissä syntyy uusi Visit Suupohja

Leader Suupohjan väki esittäytyy -juttusarja huipentuu hanketyöntekijä Ailin esittelyyn.

Valokuvaajana ja sivutoimisena yrittäjänä Mediapalvelu Mailissa työskentelevä Aili Raudla-Majakangas on kuulunut Leader Suupohjan vahvuuteen keväästä 2019 alkaen, jolloin hänet palkattiin viron kielen ja kulttuurin agenttihommiin Kiikarissa kansainvälisyys -hankkeeseen. Kyseinen hanke on nyt jo päättynyt, mutta Ailin polku Leaderissa jatkuu edelleen mm. kansainvälisten hankkeiden ja Suupohjan Helmet -hankkeen luotsauksen merkeissä.

Aili on syntynyt 43 vuotta sitten Neuvosto-Virossa, käynyt siellä koulunsa ja muuttanut töiden perässä Suomeen vuonna 1997. Suomessa tiet veivät Satakuntaan, josta löytyi myös mies, ja perhe perustettiin Honkajoelle. Itsensä Aili esittelee metkut mielessä olevaksi ikuiseksi nuoreksi. Kahden opiskelemaan muuttaneen lapsen äidiksi, puolisoksi sekä kahden kissan henkilökohtaiseksi palvelijaksi. Puutarhuriksi ja kanakasvattajaksi. Yrittäjäjärjestön aktiivijäseneksi sekä Leader-ryhmä Aktiivisen Pohjois-Satakunnan hallituksen jäseneksi.

Lapsuuden haaveet Aililla liittyivät kulttuuriin.

”Pienenä halusin olla laulaja, tanssia tai näyttelijä. Mikään näistä haaveista ei ole toteutunut. Kuorolaulua tuli harrastettua nuorena Virossa sekä aikuisena Suomessa, kilpatanssia tuli opeteltua teininä ja aikuisena lavatansseja puolison kanssa. Näyttelemistä en ole vielä ehtinyt kokeilemaan, mutta haaveissa se edelleen on.”

Työ Leader-tehtävien parissa on antanut Ailille mahdollisuuden hyödyntää työelämässä omia vahvuuksiaan ja oppia uutta.

”Leader on antanut minulle erinomaisen työympäristön, mahtavan työporukan ja mukavan vaihtelevat työtehtävät. Parasta työssäni on se, että työtehtävät ovat monipuolisia. Uusia kohtaamisia, myös kansainvälisesti. Työympäristö ja työkaverit ovat kannustavia.”

”Toivottavasti minä puolestani olen antanut Leader Suupohjalle parasta osaamistani valokuvauksesta. Olen myös antanut oman vironkielen ja kulttuurin osaamisen heidän käyttöönsä. Henkilönä olen toivottavasti tuonut mukana iloa ja huumoria.”

Vapaa-aikanaan Aili harrastaa liikuntaa ja luontoa. Usein yhdistettynä.

”Rakastan myös tanssimista, hyviä kirjoja ja elokuvia. Kesällä polkupyöräily tarjoaa oivan tavan tyhjentää pää kaikesta ylimääräisestä- ei jää kuin tuulen suhina korvissa, vaihtelevat maisemat ja hyvää musiikki kuulokkeissa. Rakastan pohjoisen karuja tunturimaisemia, ainakin kerran kaksi vuodessa on pakko päästä Pohjois-Suomeen tai Pohjois-Norjaan retkeilemään.”

Maahanmuuttajana, useamman koulutuksen läpikäyneenä ja erilaisissa tehtävissä työskennelleenä Aili kokee olleensa koko elämän muutoksessa – vaihtanut suuntaa, oppinut uutta, hakenut sitä, mitä haluaa tehdä isona.

”Nyt olen löytänyt työpaikan, jossa viihdyn erittäin hyvin, paikka, joka muuttuu ja luo uusia haasteita joka päivä. Näin ollen voin sanoa, että näen itseni Leaderin henkilöstön vahvuutena kehittämässä maaseutua. ”

Aili Raudla-Majakangas luotsaa Leader Suupohjan kansainvälisiä hankkeita sekä työstää alueelle uutta Visit Suupohja -matkailusivustoa. Hänen mielestään maaseudun parasta antia ovat puhdas luonto, oma tila rauhoittumiseen, ihmisten yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen yhteisen hyvän eteen.

Visit Suupoja

Uusi Visit Suupohja -verkkosivusto avautuu vuoden vaihteessa. Matkailu- ja luontopainotteinen sivusto tulee korvaamaan nykyisen Seikkaile Suupohjassa -sivuston sekä Suupohja.fi-portaalin. Sivustolla esitellään Isojoen, Karijoen, Kauhajoen, Kurikan ja Teuvan luontokohteita ja matkailutarjontaa sekä tiedotetaan ajankohtaisista tapahtumista alueellamme. 

Ideoidaan yhdessä uutta strategiaa!

Leader Suupohja työstää uutta paikallista kehittämisstrategiaa Isojoen, Karijoen, Kauhajoen, Kurikan (pl. Jalasjärvi) ja Teuvan alueille vuosiksi 2021-2027.

Nyt haluamme kuulla, mikä seudun asukkaille on tärkeää tulevaisuudessa, jotta täällä olisi hyvä asua ja elää.

Kerro näkemyksesi ja kannat kortesi kekoon! Padlet-seinälle voit jättää ideasi ja kommentoida muiden jättämiä ajatuksia, ja siten saada oman mielipiteesi mukaan tulevan ohjelmakauden strategiaan. Voit myös peukuttaa jo jätettyjä vastauksia. Kiitos aktiivisuudestasi!

Klikkaa itsesi Padletiin tästä.

Leader-tilannekatsaus -kohti siirtymäkautta


Nykyinen EU:n ohjelmakausi on päättymässä rahoituksen osalta ensi vuoden alussa, ja suuntaamme siirtymäkauden kautta katseita uuteen ohjelmakauteen 2021-2027. Saamme vielä jonkun verran palautuvia varoja käyttöön vuoden lopussa mutta hankkeita on Hyrrässä sisällä jo niin paljon, etteivät nuo palautuvat varat edes riitä niiden rahoittamiseen, vaan osa hakemuksista siirtyy siirtymäkauden varoista rahoitettaviksi, mikäli hakijat niin haluavat.

Rahoitushakemuksia niin yritys- kuin hankepuolellekin voi jättää koko ajan mutta niiden rahoituskäsittely tapahtuu vasta kevään 2021 aikana, kun siirtymäkauden varat on saatu käyttöön. Tämän hetkisen tiedon mukaan siirtymäkauden pitäisi alkaa 1.4.2021. Hankkeen voi kuitenkin aloittaa omalla riskillä, kunhan hanke on otettu Leader-ryhmässä vireille. Ajankohtaista asiaa rahoitustilanteesta kannattaa seurata verkkosivuiltamme sekä Facebook-sivuiltamme.

Uuden strategian valmisteluun tarvitsemme alueen asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen panosta ja siksi yritämme mahdollistaa ideoiden ja ajatusten antamisen usealla eri tavalla. Tällä hetkellä ideoita ja ajatuksia voi jättää meille esimerkiksi verkkosivuiltamme löytyvän ideahaun kautta tai lähettää niitä meille suoraan esimerkiksi sähköpostilla. Myös Kylille III-hankkeen kyläkierroksella kartoitamme kylien ja yhteisöjen tulevia tarpeita ja toiveita.


Uusi ohjelmakausi on tämänhetkisten tietojen mukaan alkamassa 1.1.2023. Haku paikalliseksi Leader-ryhmäksi on kaksivaiheinen ja ensimmäisen vaiheen haku päättyy 30.4.2021. Haun ensimmäisessä vaiheessa mm. muodostetaan Leader-ryhmien toiminta-alueet ja tehdään alueelle tarve- ja voimavara-analyysi.

Vuoden 2020 viralliset rahoituspäätökset

Leader Suupohjan hallituksen hyväksymistä hankkeista 29 on saanut tämän vuoden puolella myönteisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta.

Päätöksen saaneet hanketuet:

 • Vesikiitäjät Kurikka ry: Vauhtia ja vetovoimaa, Kurikka
 • Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymä: Tulevaisuuden koulutusyhteistyön selvityshanke, Isojoki, Karijoki, Teuva ja Kauhajoki
 • Rasti-Kurikka ry: Suunnistuskarttahanke, Kurikka
 • Suupohjan Kehittämisyhdistys ry: SE to NW: ESTFIN Tourist trails, Suupohja
 • Kärjenkosken Kyläseura ry: Keittiöremontti, Isojoki
 • Isojoen kunta: Kangasjärven leirintäalueen kehittämishanke, Isojoki
 • Nummikosken Kyläseura ry: Nummikosken kylätalo, Kauhajoki
 • Kauhajoen Metsästysseura ry. Jäähdytyslaitteisto jahtivajalle, Kauhajoki
 • Teuvan kunta: Teuvabiilillä toimintaa!, Teuva
 • Kauhajoen Metsästysseura ry: Saunakämppä kuntoon, Kauhajoki
 • LC Logistics Center Oy: Kasvua elintarviketeollisuuden investoinneista (yritysryhmä)
 • Möykyn Maa- ja kotitalousseura ry: Möykyn kivivilta, Isojoki
 • Kainaston Nuorisoseura ry: Onnelan toiminnan kehitys nykyaikaan, Kauhajoki
 • Isojoen Vesijärven kyläseura ry: Markki, Isojoki
 • Mannerheimin lastensuojeluliiton Isojoen paikallisyhdistys ry: Ipanatupa, Isojoki

Päätöksen saaneet yritystuet:

 • Lindfors Finland Oy: Liiketoimintakonseptin muuttaminen palveluliiketoim., Kauhajoki
 • Steel-Bull Oy: Levytyöstökeskus investointi, Teuva
 • Jukka Leppäniemi Oy: Yritystoiminnan laaja-alaistaminen, Teuva
 • Jukka Leppäniemi Oy: Laite- ja ohjelmainvestointi, Teuva
 • JamTop Oy: Tarkistuspyörösahainvestointi, Kauhajoki
 • LogSteel Oy: LogSteel Oy:n investointitukihanke, Teuva
 • KH-Teräs: Traktorin takalanamalliston tuonti markkinoille, Isojoki
 • Tewatec Oy: Investointihanke, Teuva
 • Aarnituuli Ay: Tuhkaamolaajennus, Kauhajoki
 • KA Control Oy: KA Control Oy uuden liiketoiminnan käyn., Kauhajoki
 • SamSteel Oy: SamSteel Oy:n investointitukihanke, Kauhajoki
 • Base Solutions Oy: BASE-liiketoiminnan uudistushanke, Kauhajoki
 • PSL Hietaranta Oy: Reunalistoittava CNC-jyrsin + kompressori laitteistoineen, Kauhajoki
 • Antun Putki Oy: Teollisuushallin rakentaminen, Kurikka

Hankerekisteristä ideoita

Maaseutuvirasto pitää yllä valtakunnallista hankerekisteriä, josta voi selailla tietoja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitetuista kehittämishankkeista sekä yritystuista. Tiedot hankerekisteriin tulevat Maaseutuviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä ja päivittyvät kerran vuorokaudessa. Ruokaviraston ylläpitämään hankerekisteriin tästä.

Hyrrässä siirrytään suomi.fi-valtuuksiin

Verohallinnon tarjoama Katso-valtuutus poistuu käytöstä 31.12.2020. Sen korvaa Suomi.fi-valtuutus. 

Suomi.fi-valtuutuksen kannattaa ottaa käyttöön jo syksyn aikana, jotta esimerkiksi Hyrrä-järjestelmän käyttäminen onnistuu ongelmitta vuoden vaihduttua.

Miten uusi Suomi.fi-valtuutus otetaan käytöön? Kuka valtuutta, ketä ja missä? Hyvät ohjeet löytyvät tästä Ruokaviraston ohjetekstistä. Lisätietoa valtuuksista ja käytöstä myös Suomi.fi-palvelun sivuilta.

Retropeli-illat tulevat taas!

FINEST Media -hanke järjestää jälleen suositut retropeli-illat Pelikasvatusviikon hengessä.

 • 9.11 Isojoen nuopparilla klo 17-21
 • 10.11 Kauhajoen Räimiskällä klo 16.30-20
 • 11.11 Kurikan kirjastossa klo 16-19
 • 12.11 Karijoen kirjastossa klo 17-20
 • 13.11 Teuvan nuorisotila Klubilla klo 18-21

Tule tutustumaan konsolipelaamiseen ja fiilistelemään vanhoja pelejä!

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja