Leader Suupohjan uutiskirje 3/2020


Rahoitusta yritystoiminnan turvaamiseksi

1. Yksinyrittäjät – Kunnat
Päätoimiset yksinyrittäjät voivat hakea tukea yrityksensä kotikunnasta. Yrittäjyys määritellään päätoimiseksi, kun yrittäjä on YEL-rekisterissä tai voi esittää minimissään 20.000 € vuosittaisen yrittäjätulon tai laskutuksen. Tukea voi saada 2000 € yritystoiminnan harjoittamisesta 16.3.-31.8.2020 välillä syntyvien kustannusten kattamiseen, joita ovat esim. tilojen ja laitteiden kustannukset, materiaalikustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot.
Lisätietoja 

2. Enintään viiden henkilön yritykset – Ely-keskus
ELY-keskukset suuntaavat poikkeusrahoitusta yrityksille, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä hakemuksen jättämishetkellä (huom! kokonaan lomautettuja työntekijöitä ei lasketa mukaan työntekijöiden määrään).
Rahoitusta myönnetään tilanneanalyysien tekemiseen enintään 10.000 € sekä kehittämistoimenpiteisiin enintään 100.000 €. Haku tapahtuu Aluehallinnon asiointipalvelussa
Lisätietoja

3. Yli viisi henkilöä työllistävät yritykset – Business Finland
Business Finlandin rahoitus on suunnattu pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantoketjuhäiriöistä. Rahoitus kohdentuu pk-yrityksille (oy, oyj, ay, ky, osk), joilla on 6-250 työntekijää, ja midcap-yrityksille (= yli 250 työntekijää, liikevaihto enintään 300 milj. €).
Haettavana on esiselvitys- ja kehittämisrahoitusta. Haku tapahtuu Business Finlandin asiointipalvelussa.
Lisätietoja

4. Maaseutuohjelman kehittämishankkeiden mahdollisuudet
Maaseutuohjelman kehittämishankkeissa on paljon mahdollisuuksia auttaa koronan aiheuttamiin hankaluuksiin. Hankkeiden sisältöjen mukaisesti neuvonta, ohjeistus ja tiedonvälitys saattavat helpottaa yrittäjien tilannetta huomattavasti.
Lisätietoja 

5. Maa- ja metsätalousministeriö: maaseudun yritysten tukipaketti
Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee maaseudun yrityksille tukipakettia, jossa tukirahoitus kohdistettaisiin maaseutumatkailuyrityksille, maataloustuotteita jalostaville yrityksille sekä muille maaseutumaisten alueiden mikroyrityksille ja maatalouden ulkopuolista yritystoimintaa harjoittaville maatiloille. Tukea valmistellaan myös kalastusaluksille, kalankasvatukselle ja kalanjalostusyrityksille.
Lisätietoja 

6. Finnvera apuna rahoitusjärjestelyissä
Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa johtuen Finnvera ei käsittele suoria lainahakemuksia tällä hetkellä. Finnveran rahoitustuotteista on käytössä vain pankkien kautta käytettävät alkutakaus ja pk-takaus sekä Finnvera-takaus. Hallitus mahdollistaa Finnveran takausten kautta yrityksille 10 miljardin euron lisärahoituksen
Lisätietoja 

7. Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesin rahoitusohjelma keskisuurten yritysten turvaamiseksi
Vakautusrahoitusta voi hakea Teollisuussijoitus, Tesin verkkosivujen kautta tiistaista 14.4.2020 alkaen. Tesi julkaisee silloin tarkemmat tiedot ohjelmasta ja rahoituksen hakemisesta.
Lisätietoja 

FinnRuns Mini -pelimaraton

Pelien mahdollisimman nopeasti läpäiseminen eli speedrun-pelaaminen on kasvanut suureen suosioon viime vuosikymmenen aikana. Toukokuussa näitä taitavia pelisuorituksia voi nähdä livelähetyksenä alla mainituilla kanavilla.

Verkossa järjestetään 29.-31. toukokuuta FinnRuns Mini -pelimaraton.
Pikapelaajien taitoja on nähtävissä verkon kautta FinnRunsin Twitch -kanavalla (twitch.tv/FinnRuns) sekä Leader Suupohjan Youtubessa.

Ohjelmassa on jopa 40 tuntia vanhojen klassikoiden sekä uusien pelien speedruneja.

Tapahtuman taustalla toimii Suomen speedrun-yhdistys FinnRuns ry, jonka työnä on tuoda speedrun-harrastusta tutuksi Suomessa.
Tapahtumassa kerätään lahjoituksia MIELI Suomen Mielenterveys ry:lle.

Tapahtuman ohjelmaa voi käydä vilkaisemassa osoitteessa https://oengus.io/marathon/finnmini/schedule .

Pelimaraton järjestetään osana Leader Suupohjan uutta nuorisohanketta FINEST Media. 

Innostuva ja innostava kehittäjä

Vuoden alussa Leader Suupohjan kehittämissuunnittelijan tehtävät otti haltuunsa kauhajokinen Mirka Mäki-Kala. Uusiin työtehtäviin siirtyminen kävi helposti muuttamalla läppäri huoneesta toiseen, sillä syksystä 2017 alkaen hän on hoitanut Leader Suupohjassa mm. viestintää sekä kansainvälisyyteen ja yhdistysten hankehallintoon liittyviä tehtäviä.

Pienenä tyttönä Mirka haaveili  aikuisena olevansa lakimies tai merimies. Kumpaakaan ammattiin hän ei valmistunut valitessaan koulutuksekseen viestintätieteet, mutta kyseisten ammattien vaatimia taitoja hän pääsee harjoittamaan työaikansa ulkopuolella. Lakimiehen neuvottelukykyä ja pitkäjänteisyyttä sekä merimiehen kykyä luotsata venettä kuin venettä, kun tarvitaan kotona äitinä ja vaimona olemisessa. 8-vuotiaan pojan kanssa touhuaminen ja liikuntaharrastukset täyttävätkin vapaa-ajan melko tiiviisti.

Energinen, iloisesti hymyilevä kehittämissuunnittelija kokee, että työskentely Leaderin parissa on tarjonnut hänelle monipuolisia työtehtäviä, mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan ja erinomaiset työkaverit. Ihmisten kanssa työskentelystä pitävä Mäki-Kala toivoo, että olisi omalta osaltaan madaltanut asiakkaiden kynnystä kysyä apua ja neuvoja hankemaailman koukeroihin.

Vastapainoa välillä erittäin vastuullisesta ja sosiaalisesta työstä hän löytää meren rannalla sijaitsevan mökin rauhasta, jossa hän viikottain viettää aikaansa perheen ja ystävien kanssa. Helposti innostuvan ja heittäytymiskykyisen naisen voi myös nähdä kokeilemassa uusia harrastuksia ja haasteita. Toiveena hänellä olisi oppia järkevää sijoittamista sekä luottamaan siihen, että elämä kantaa. Elämässä tärkeänä nuori nainen pitää perheen ja terveyden ohella itseluottamusta, anteeksiantoa ja omien unelmien tavoittelua.

Maaseudun Mäki-Kala näkee tulevaisuudessa paikkana, jota arvostetaan nykyistä enemmän ja jossa kaiken ikäisillä on edellytyksiä elämiseen, kouluttautumiseen ja työskentelyyn. Maaseudulla elämisen parhaiksi puoliksi hän luonnehtii turvallisuuden ja luonnon. Oman lisänsä ja yhteenkuuluvuuden tunteen antavat aktiiviset ihmiset ja yhteisöt.

Leader-työskentely on antanut Mäki-Kalalle uusia näkökulmia elämästä maaseudulla ja ymmärryksen Leader työn tärkeydestä Suupohjan aluekehityksen kannalta.
Kirjoittanut Aili Raudla-Majakangas

Yhdistykset voivat siirtää vuosikokouksensa syksylle

Eduskunta hyväksyi perjantaina 24.4 hallituksen esityksen, jolla tehdään väliaikaisia muutoksia yhdistyslakiin. Laki mahdollistaa:

  • vuosikokouksen pitämisen syyskuun loppuun mennessä, vaikka yhdistyksen säännöissä kokouksen pitämiseen olisi annettu aiempi määräaika
  • vuosikokouksen järjestämisen etäkokousmahdollisuudella, vaikka sitä ei olisikaan mainittu säännöissä
  • ennakkoilmoittautumisten pyytämisen kokoukseen, mikä helpottaa kokousjärjestelyjen suunnittelua
  • asiamiehen käytön sallimisen säännöistä poiketen

Mikäli yhdistys päättää järjestää vuosikokouksen etäosallistumismahdollisuudella, pitää muistaa, että kokouksella täytyy olla myös fyysinen kokouspaikka. Lisäksi täytyy miettiä, miten mahdolliset äänestykset ja vaalit toteutetaan etänä.

Aiheeseen liittyvä webinaari edellisviikolta: Kansalaisfoorumin ”Sääntömääräinen kokous etänä”

Maaseutuparlamentti siirtyy vuoteen 2021

Maaseutuparlamentti 2020 -tapahtuma siirretään vuodella eteenpäin johtuen koronapandemian vaikeasta ennustettavuudesta ja sen laaja-alaisista vaikutuksista suuren tapahtuman järjestelyihin. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää 1.-3. lokakuuta Kurikassa, Etelä-Pohjanmaalla.

– Maaseutuparlamentti tulee vuotta myöhemmin entistä hienompana ja hiotumpana tapahtumana. Nyt tehty suunnittelutyö ei valu hukkaan, kertoo Christell Åström, Maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri, maa- ja metsätalousministeriöstä.

Vuoden 2021 Maaseutuparlamentin tapahtumapaikkana on edelleen Kurikan kampus. Uudet tapahtumapäivät syksyllä 2021 vahvistetaan myöhemmin.

Maaseutuparlamentti on valtakunnallinen tapahtuma, joka on tarkoitettu maaseudun ja koko Suomen kehittämisestä kiinnostuneille. Kyseessä on myös Suomen suurin maaseutupoliittinen tapahtuma. Maaseutuparlamentin pääjärjestäjinä ovat Maaseutupolitiikan neuvosto, maaseutuverkostopalvelut, Suomen Kylät ry ja MTK ry. Se järjestetään laajassa yhteistyössä paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa. Vuonna 2021 yhteistyössä Kurikan kaupungin ja Leader-Suupohjan kanssa.

Maaseutuparlamentti järjestettiin ensimmäistä kertaa Leppävirralla vuonna 2017. Seuraavan Maaseutuparlamentin sijainti ratkaistiin paikkakisassa, jossa äänestysvaiheessa niukan voiton sai Kurikka ennen Nurmeksen kaupunkia. Kolmas Maaseutuparlamentti tullaan järjestämään Nurmeksessa vuonna 2023.

Lisätietoja:

Christell Åström, neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2030, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Antonia Husberg, maaseutuylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2033, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Kylille kuulumisia!

”Aina oppii, kun lähtee kylille!”

Kylille II -hankkeen avulla edistettiin digiloikkaa ja kumppanuutta, lisättiin kylien turvallisuutta ja tehtiin tunnetuksi luonto- ja kulttuurikohteita. Katso videolta kuvakooste ja totea, miten paljon toimeliaisuutta hanke kylille tuotti. Video löytyy täältä.

Uusi Kylille III on startannut ja sen teemoista löytyy lisätietoa tästä esitteestä.
Katso lisää: Kylille.net

Avoimet Kylät -tapahtumapäivä 13.6 järjestetään verkossa

Lauantaina 13.6. saamme kylille näppärästi näkyvyyttä! Vuosittainen Avoimet Kylät -päivä toteutetaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi verkossa diginä. Avoimet kylät -päivä vuoden 2020 suurin valtakunnallinen maaseututapahtuma ja se toteutetaan tällä kertaa verkossa.

Käytännössä Avoimet Kylät -päivä toteutetaan sovitusti 13. kesäkuuta ja kylät käyttävät materiaalin julkaisuun erilaisia verkkopalveluita. Kaikki materiaali julkaistaan verkkoon yhden päivän aikana, jotta kylille saadaan maksimaalinen näkyvyys tapahtumasta somessa, mutta myös perinteisessä mediassa.

Kylä voi julkaista Avoimet Kylät -päivänä esimerkiksi aiemmin kuvattuja videoita, vanhoja kuvia kuvagalleriana tai esimerkiksi kylähistoriikin verkkolyhennelmän tai kuvata vaikka kyläliveä. Verkossa on nähty norppaliveä ja navettaliveä, ehkä joku nuori kyläläinen innostuisi kuvaamaan vaikkapa lemmikkiliveä? Kylän perinteiset ruoka- tai käsityöohjeet, harrastukset, kauniit maisemat, ulkoilualueet, nähtävyydet tai vaikka kylän viulistin esitys olisivat helposti toteutettavia tempauksia myös verkkoon.

Sisältö on vapaa, kunhan aineisto on digitaalisena ja siihen on olemassa julkaisuluvat tekijältä. Avoimet Kylät -päivän verkkototeutukseen voi osallistua matalalla kynnyksellä, joten päivään odotetaan kaikkien aikojen suurinta kylien yhteismäärää.

Yhtenä päivän teemana on ulkoilu. Tavoitteena on esitellä verkossa kylien ulkoilu- ja liikuntapaikkoja, jotta ihmiset tietävät millaisia ulkoilumahdollisuuksia kyliltä löytyy.

Avoimet Kylät verkossa -päivän pääasiallinen julkaisukanava on Facebook, jonne kylät julkaisevat materiaalin omille sivustoilleen. Tavoitteena on myös, että kylät innostuvat luomaan pysyvän kanavan tiedonvälitykseen ja kylien markkinointiin. Suomen Kylät julkaisevat pienen ohjevideopaketin, jossa käydään läpi kuvien ja videoiden lataaminen Facebook-palveluun.

Muitakin kylän käytössä olevia kanavia voi käyttää päivän toteutuksessa, mikäli sellaisia on jo olemassa. Materiaalit ladataan kylien omiin kanaviin, jonka jälkeen ne linkataan valtakunnalliselle Avoimet Kylät -kanavalle Facebokiin. Kaikki materiaali pyritään linkkaamaan myös Avoimet Kylät karttasovellukseen, jolloin eri kylien sisältöön pääsee helposti tutustumaan linkeistä.

Ilmoita kylän tempaus Tuijalle!

Kerro mitä kyläsi/yhdistyksesi aikoo tehdä verkossa näkyväksi Avoimet kylät -päivänä, niin me ilmoitamme tempauksen eteenpäin valtakunnalliselle kartalle. Ilmoittautumisen voi tehdä TÄSSÄ LINKISSÄ tai vapaamuotoisesti sähköpostiin tuija.takamaki@leadersuupohja.fi tai soittamalla puh. 0407055801.

Lisätietoa ja materiaaleja löydät osoitteesta www.avoimetkylat.fi. Tervetuloa mukaan kaikkien aikojen suurimpaan kylätapahtumaan!

Suupohjan joet

Eu:n vesipuitedirektiivin mukaisesti Suupohjassa tavoitellaan vesien hyvää tilaa. Sen mukaan Eu:n jäsenvaltioiden olisi pitänyt saavuttaa vesien hyvä tila vuoteen 2015 mennessä. Käytännössä tähän pyritään vuoteen 2027 mennessä. Suupohjan alueella jokien hyvä tila on saavutettu Hyypänjoella, Ikkelänjoella, Päntäneenjoella, Peninluomalla, Isojoella, Karijoella ja Metsäjoella. Kuitenkin toinen puoli Suupohjan alueen joista on arvioitu olevan välttävässä tai tyydyttävässä tilassa.

Suupohjan ympäristöseura toteutti Suupohjan vesiluontokohteiden hoito- ja kunnostamiskohteiden kartoittaminen esiselvityshankkeen Leader rahoituksella. Raportissa on käyty vesistöt läpi kunnittain ja tuotu esille vesistöjen ongelmat, hoitosuositukset ja hoidon tavoitteet. Kootulla tiedolla pyritään helpottamaan vesiympäristöjen hoidon ja kunnostuksen aloittamista ja on nähty kohteet, jotka kaipaisivat lisäselvitystä.

Valtakunnallisesti vesien hyväntilan saavuttamisen tavoitteita rahoitetaan kahdella suurella ohjelmalla. Freshabit Ip life ja Vesiensuojelun tehostamisohjelmalla. Kunnilta, maanomistajilta ja kolmannensektorin toimijoilta vaaditaan kuitenkin työtä ja panostuksia, että saamme rahoitusta Suupohjan alueelle jokien ja pienvesien kunnostuksiin sekä käynnissä olevista rahoituksista että tulevaisuudessa.

On ollut ilo huomata, kuinka paljon Suupohjan alueella tehdään tälläkin hetkellä töitä vesistöjemme hyväksi. Vesistöistämme eniten huomiota saa Isojoen-Lapväärtin vesistö. Meritaimen kannan takia Isojoki-Lapväärtinjoki kuuluu UNESCO:n hyväksymiin kansainvälisiin Project Aqua -kohteisiin. Joessa esiintyy myös uhanalainen jokihelmisimpukka ja Isojoen pääuoma ja Heikkilänjoki sivuhaaroineen kuuluvat Natura 2000 -ohjelmaan. 

Kuva Heikkilänjoelta.

Tällä hetkellä on tekeillä Lapväärtin -Isojoen valuma-alue suunnitelma sekä Lapväärtin-Isojoen monitavoitteisen hoito-ja käyttösuunnitelman laatiminen. Samaan aikaan Metsäkeskus on jo laatinut suunnitelmat Valuma-alueelle luonnonhoitotöille, jotka kohdistuvat osittain Kauhajoen ja osittain Isojoen puolelle. Lisäksi Freshabit ip life hankkeesa on toteutettu jo mm. Villamon padon purku ja patoalueen kunnostus sekä kalataloudellisia kunnostuksia.
Kauhajoella Kainastonjoen alaosalla toteutetaan mittavaa tulvasuojeluhanketta. Karvianjoen vesistöön kuuluva Paholuoma on myös arvokasta taimenaluetta ja Paholuomalle on tehty hoito- ja käyttösuunnitelma. Paholuoman kunnostuskohteet on selvitetty myös hyvin.

Välttävän ja tyydyttävän tilan joissa yhteisenä nimittäjänä on usein valuma-alueelta tuleva kuormitus, joka heikentää joen tilaa. Ravinne- ja kiintoainekuormitusta tulisi monen joen kohdalla saada reilusti alaspäin. Joen kunnostamisen pitäisikin lähteä valuma-alueen kunnostamisella. Osasta joista on hyvin vähän tietoa saatavilla ja ne tarvitsisivat vielä lisätutkimuksia ja kartoittamista.

Laki määrittelee millaisia vesiin littyviä toimenpiteitä voi toteuttaa ja millaisia keinoja toimenpiteiden toteuttamiseen voi käyttää. Tärkeimmät vesistöihin liittyvät lait ovat vesilaki, metsälaki ja ympäristönsuojelulaki. Vuonna 2011 uudistettu vesilaki korostaa pienvesien suojelun tarvetta. Sekä luonnontilaisten että luonnontilaisen kaltaisten pienvesiluontotyyppien tilan heikentäminen on kiellettyä.

Ennen hoito- ja kunnostamistöiden aloittamista onkin syytä ottaa yhteyttä alueelliseen Ely-keskukseen tai vaikkapa Suuupohjan ympäristöseuran puheenjohtajaan ja lähteä suunnittelemaan kunnostuksia yhteistyöllä.

Teksti: Merja Rikala, Suupohjan ympäristöseura

Kevätpäivä verkossa 12.5.2020, klo 9-12

Tule vaihtamaan kehittämistoiminnan kuulumisia poikkeustilanteessa ja oppimaan virtuaalisen työskentelyn toteuttamiseen uusia vaikuttavia tapoja.

Tilaisuuden fasilitoijat ja asiantuntijapuheenvuorot tulevat Humap Oy:stä.

Webinaari on tarkoitettu maaseutuohjelman toimijoille ja kaikille kehittäjille.

Ilmoittauduthan mukaan viimeistään 7.5.2020 tästä linkistä.

Lue ennakkotiedot tästä.
Tarkempi ohjelma tulee myöhemmin.

Lämpimästi tervetuloa!

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen hanketiimi!

Matkailuväen Koronakahvit ja Kestävän matkailun seminaari

Seamk Matkailu järjestää Eteläpohjalaisen matkailuväen yhteiset Koronakahvit 6.5.2020

Koronakahvit järjestetään Teams -verkkoympäristössä. Linkki lähetetään ilmoittautuneille etukäteen. Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Ilmoittaudu Koronakahveille tästä

Kestävän matkailun webinaari 5.5.2020 klo 10.00-12.00

Entistä useammat matkailijat odottavat matkailupalveluilta kestävyyden huomioimista ja vastuullisuutta. Kestävän matkailun periaatteiden toteutuminen edellyttää matkailuyrityksiltä vastuullista toimintatapaa ja vastuullisuusviestintää. Webinaarissa kuullaan Visit Finlandin terveiset kestävän matkailun tavoitteista ja  toimenpiteistä sekä maakuntamme kuulumisia kestävän matkailun saralla.

OHJELMA

klo 10.00 Tervetulosanat

Kohti Kestävää matkailua Etelä-Pohjanmaalla –hanke/ Sanna Jyllilä, SeAMK

klo 10.15 Kestävän matkailun tavoitteet ja toimenpiteet sekä Sustainable Travel Finland –ohjelma

Virpi Aittokoski, Visit Finland

klo 11.00  Geoparkin tavoitteet kestävässä matkailussa

Laura Koivumäki, Kestävää kehitystä Geoparkissa -hanke

klo 11.15 Vastuullisuusviestintä eteläpohjalaisissa maaseutumatkailuyrityksissä ennen ja nyt  

Anne Matilainen, Helsingin yliopisto/ Ruralia-instituutti ja Sanna Jyllilä, SeAMK   

Keskustelua

Ilmoittaudu mukaan 4.5.2020 mennessä. Webinaarilinkki lähetetään ilmoittatuneille ennen tilaisuutta. 

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä SeAMKin ja Ruralia-instituutin Kohti kestävää matkailua Etelä-Pohjanmaalla -hankkeen ja Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin kanssa. Lisätietoja: Sanna Jyllilä sanna.jyllila@seamk.fi, anne.matilainen@helsinki.fi tai terttu.hermansson@lhgeopark.fi

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja