Leader Suupohjan uutiskirje 2/2020


Leader-toimisto etätöissä

Tällä hetkellä teemme ensisijaisesti etätöitä, joten toimiston väen tavoittaa puhelimitse tai sähköpostilla. Mikäli tarvetta kasvokkaiseen tapaamiseen tulee, on se mahdollista järjestää toimistollamme Kauhajoella tai Kurikassa.

Henkilökunnan yhteystiedot löytyvät täältä.

Seuraamme tarkasti tilanteen kehittymistä  ja voimme mukauttaa toimintaamme pikaisestikin suositusten mukaisesti.

THL:n ajankohtaiset uutiset Koronaviruspandemiaan liittyen löydät täältä.

Yhdistysten vuosikokoukset 

Parhaillaan moni yhdistys miettii, mitä tehdä kevääseen kuuluvan sääntömääräisen vuosikokouksen kanssa. Eri yhteisöjen asiantuntijat ovat julkaisseet ohjeita asian ratkaisemiseksi. Kaikissa niissä korostuu näkemys siitä, että tämän kaltaisissa poikkeuksellisessa olosuhteissa tärkeää on ihmisten hyvinvointi ja annettuissa suosituksissa pitäytyminen.

Tulevaisuuden kannalta tärkeää on, että yhdistykset miettivät nyt, mitä muutoksia sääntöihin ja toimintaan voidaan tehdä, jotta mahdollisen uuden kriisin koittaessa toiminnan jatkaminen on turvatumpaa.

Kokosimme tähän muutaman asiantuntijan näkemykset vuosikokousten järjestämisestä.

Suomen Kylät ry, lakimies Tommi Siro:

”Moni yhdistys pohtii parhaillaan mitä tehdään sääntömääräisten vuosikokousten kanssa. Yleinen ohje yhdistyksille on, että niiden tulee noudattaa yhdistyslakia ja yhdistyksen sääntöjä. Pandemian hillitsemiseen kohdistuvat viranomaistoimet menevät monen muun asian edelle. Yhdistyksissä voidaan melko turvallisesti lähteä siitä, että yhdistyslaki ja yhdistysten omat säännöt ovat toissijaisia joukkokokoontumisten kieltoihin ja suosituksiin nähden. Suurimmalla osalla yhdistyksistä ei ole säännöissä mainintaa etävuosikokouksen mahdollisuudesta. Suomen Kylien lakimies Tommi Siro kertoo, että vuosikokous kannattaa aluksi siirtää myöhemmäksi sääntöjen sallimissa rajoissa.

— Mikäli koronaviruksen aiheuttama tilanne jatkuu ja vuosikokouksen pitäminen ei yksinkertaisesti ole mahdollista, sitä lykätään ja pidetään heti kun se on mahdollista järjestää, kuvailee Siro.

Lakimiehen vinkkinä on myös, että sääntöihin kannattaa seuraavan sääntömuutoksen yhteydessä kirjata etäosallistumisen mahdollisuus vuosikokouksessa. Näin voidaan varautua ennalta vastaaviin tilanteisiin myös tulevaisuudessa.”

SOSTE ry, lakimies Patrik Metsätähti:

”Yhdistyksissä etäosallistuminen on siis osallistumismuoto, jonka yhdistys voi halutessaan ottaa käyttöön määräämällä siitä säännöissään. Tässä on huomioitava se, että etäosallistuminen ei voi korvata perinteistä kokousta. Yhdistyksen kokoukselle on aina oltava aika ja paikka, johon yhdistyksen jäsenet tai valtuutetut voivat tulla päätösvaltaansa käyttämään.

Mikäli yhdistyksen säännöissä on yhdistyslain 17 §:n 2 momentin mukainen määräys, jonka mukaan yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua etänä, on kokous kaikkien jäsenten yhteisymmärryksellä mahdollista kuitenkin järjestää siten, että varsinaisella kokouspaikalla läsnä on ainoastaan kokouksen puheenjohtaja ja muut jäsenet osallistuvat kokoukseen etäyhteyksin.

Jos yhdistyksen sääntöihin ei ole otettu etäosallistumisen mahdollistavaa määräystä, kannattaa hallitusten harkita kokouksen lykkäämistä tiedostaen kuitenkin tähän liittyvän, yleisesti ottaen vähäisen, riskin jäsentensä vahingonkorvausvelvollisuuteen liittyen. Tämä on suositeltavaa myös yhdistysdemokratian toteutumisen kannalta, kun oletettavaa on, että vaikka kokous pidettäisiin, suuri osa jäsenistä jättäisi koronaviruksen leviämisen estämiseksi pois kokouksesta.

Jos hallitus yhdistyslain 20 §:stä huolimatta päättää kokouksen siirtämisestä säännöissä määrättyä aikaa myöhemmäksi, on hallituksen huomioitava erityisesti vahingonkorvausvelvollisuutta koskeva 39 §. Sen mukaan hallituksen jäsen on velvollinen korvaamaan yhdistyslakia tai yhdistyksen sääntöjä rikkomalla yhdistyksen jäsenelle tai muulle aiheutetun vahingon. Samoin hallituksen jäsen on velvollinen korvaamaan toimessaan tahallisesti tai huolimattomuudesta aiheuttamansa vahingon yhdistykselle.

Todennäköisesti useimmissa yhdistyksissä kokouksen lykkääminen ei voi aiheuttaa sellaista vahinkoa, josta hallituksen jäsenet voisivat joutua vahingonkorvausvastuuseen. Koronaviruksen muodostamassa poikkeuksellisessa olosuhteessa yhdistysten jäsenkunnat yleensä luultavasti ovat laajasti kokouksen lykkäämispäätöksen takana, ymmärtävät tilanteen, eivätkä edes lähtisi vaatimaan hallituksen jäseniltä vahingonkorvauksia ihan vähäisestä vahingosta.”

Yhdistysten vuosikokoukset poikkeustilassa webinaari 27.3 – ilmoittaudu mukaan!

Opintokeskus Sivis ja SOSTE järjestävät webinaarin, jossa SOSTEn lakimies Patrik Metsätähti kertoo, millaisia toimintavaihtoehtoja yhdistysten hallituksilla on ja mitä niiden tulisi yhdistyslaista huomioida tehdessään päätöksiä yhdistyksen kokouksen järjestämisestä poikkeustilan aikana. Webinaarissa käsittellään myös, millaisia toimia etäosallistumisen mahdollistaminen yhdistyksen vuosikokouksissa vaatii. 

Työt luonnistuvat etänäkin – kootut vinkit ja koulutukset

Viestintävinkkejä!

Yhdistystoiminta perustuu yhteiseen tekemiseen ja yhdessä oloon. Nyt kun maailmalla ja Suomessa on Koronavirus COVID-19 -tilanne päällä, on yhdessä olo mietittävä tarkkaan.

Koronavirus vaikuttaa myös yhdistysten toimintaan kevään aikana. Erilaiset harrasteryhmät, tapahtumat ja muut kokoontumiset on jouduttu perumaan toistaiseksi. Vaikka kasvokkain ei päästä näkemään on olemassa monta erilaista sähköistä työkalua, esimerkiksi yhdistyksen kokouksen järjestämiseen.

Tiesitkö, että voittoa tavoittelemattomat yhdistykset ja järjestöt voivat saada käyttöön ilmaisia työkaluja ilman, että niihin tarvitsee panostaa suuria summia rahaa.

Kokeile rohkeasti ja löydä omalle yhdistyksellä sopiva työkalu!

TechSoup Suomi
TechSoup on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka kautta kansalaisjärjestöt ja säätiöt voivat saada laadukkaita IT-ohjelmistoja lahjoituksina.

https://techsoup.fi/

Google for Nonprofits
Työkaluja yhteistyön ja koordinoinnin helpottamiseen. G Suite järjestöille antaa mahdollisuuden käyttää G Suite Basicia maksutta omalla verkkotunnuksellasi. Yhteistyötä tehdään käyttämällä yrityssovelluksia, Gmail, Docs, Kalenteri, Drive ja Hangouts Meet.

Jotta saat G Suite -tilin käyttöösi, on sinun tehtävä Google järjestöille tilipyyntö.

https://www.google.com/intl/fi/nonprofits/

Kun Google on varmistanut organisaatiosi kelpoisuuden, voi se jälkeen aktivoida tarpeelliset Googlen tuotteet.

Pandemia-aikaan moni jää kotiin töihin. Soljuva etätyö vaatii oikeanlaiset työkalut. Kun laitteet, viestintävälineet ja yhteydet pelaavat, työ on sujuvaa ja flow-tilaan pääsee kuin itsestään. Aiheeseen löytyy nyt runsaasti ilmaisia koulutuksia! 

Tässä muutamia etäkokoustyökaluja: 

Google Hangouts
Hangouts on Googlen palveluihin kuuluva sovellus videopuheluita ja chat-keskusteluita varten. Palveluun voi kirjautua Google-tunnuksilla. Se on ilmainen pikaviesti- ja videopuhelusovellus. Jos näytön jako ei toimi niin lataa Google Video Support Plugin. Lataamalla lisäosan saat jaettua oman näyttösi myös muille osallistujille!

Huom! Google aikoo korvata sovelluksen 2020 aikana Google Hangouts Meet-sovelluksella.

https://hangouts.google.com/

Google Hangouts Meet
Hangouts Meet pikaviesti- ja videopuhelusovellus. Se on samankaltainen tuote kuin Hangouts, joka on suunnattu yleiseen käyttöön. Siihen ei tarvitse kirjautua tai rekisteröityä – kutsu riittää. Meet tukee videoneuvotteluja, joiden osallistujamäärä yli 30 henkilöön.

Huom! Meet vaatii G Suite -tilin, jonka yhdistys saa käyttöön hakemalla Google for Nonprofits.

https://gsuite.google.fi/intl/fi/products/meet/

Skype
Skype sopii hyvin pienille yhdistyksille. Videokokouksiin voi osallistua enintään 20 jäsentä. Se on maksuton, ellei halua ostaa saldoa, jolla voi soittaa lanka- ja matkapuhelimiin.

Skypen voi ladata sovelluksena tietokoneelle, tablet-laitteelle, älypuhelimeen, Xboxiin ja älykelloon tai sitä voi käyttää selaimessa. Skypeen on luotava omat tunnukset.

Kurkkaa Skypen ominaisuudet tästä:

https://www.skype.com/fi/features/

Zoom
Zoom on verkkokokoustyökalu, jonka perusversiota voi käyttää ilmaiseksi.

Kutsu tapaamiseen lähetetään, joko linkin avulla tai tapaamisen pääsee numerokoodilla. Tulevan on-line tapaamisen voi ajastaa Zoomin sivustolla ja lisätä merkinnäksi Google-, Outlook- tai Yahoo-kalenteriin.

https://www.zoom.us/

WhatsApp
WhatsApp on saatavilla puhelimiin ympäri maailman. WhatsAppilla voit lähettää viestejä ja puhua puheluita videolla tai ilman. Ryhmäpuhelun voi perustaa soittamalla tavallisesti ääni- tai videopuhelun yhdelle henkilölle. Sen jälkeen puheluun voi lisätä uusia jäseniä ruudun oikeasta ylänurkasta löytyvän ”add participant”-toiminnon avulla.

https://www.whatsapp.com/

Työkaluja yhteisölliseen työskentelyyn

Microsoft Teams
Teamsilla voit keskustella, järjestää kokouksia, soittaa puheluita ja tehdä yhteistyötä yhdessä samassa paikassa. Teamsin ilmainen versio tarjoaa melkein samat ominaisuudet kuin maksullinen versiokin. Chat-palvelu, ääni- ja videopuhelu sekä kaksi gigatavua ilmaista tallennustilaa henkilöä, tai 10 gigatavua työryhmää kohden.

https://products.office.com/fi-fi/microsoft-teams/free

Slack
Slack on pilvipohjainen eli selainkäyttöinen väline ryhmätyöhön ja sisäiseen viestintään. Slackia voi käyttää verkkoselaimessa, työpöytäsovelluksena tietokoneella tai ladattavana sovelluksena puhelimessa. Erityisesti Slackia käytetään keskusteluun sähköpostin asemasta.

https://slack.com/

Nämä vinkit tarjosi: 

Pirkanmaan Leader -ryhmien
tiedottaja Johanna Veijanen

Oppilan vinkit etätöihin

Kurkkaa tästä 10 kohdan mainio vinkkilista etätöiden onnistumiseen 

Tulevia koulutuksia

  • Perjantaina 20.3 klo 10.30 -11.30 hiotaan Teams-taidot iskuun!

Jos sinäkin tarvitset sovellusta etätöissä tai muissa kokouksissa, hyödynnä tämä maksuton koulutus. Huomaathan, että kyseessä ei ole kokous, vaan suora lähetys, johon ei tarvitse ilmoittautua. Se toimii kenellä tahansa eikä edellytä Teamsin asennusta tai mitään tiettyä selainta. Moni muukin toimija tarjoaa nyt vastaavia, googlaa vaikka ”maksuton etäkoulutus”.

Kurkkaa koulutusta ja ilmoittaudu mukaan tästä 

Koronaviruksen vaikutukset kehittämishankkeisiin

Koronaviruspandemia vaikuttaa vääjämättömästi myös hankkeiden toteutukseen muun muassa niihin sisältyvien tapahtumien ja matkojen perumisen tai siirtämisen vuoksi. Ruokavirasto päivittää ohjeistuksiaan hankehakijoille aina tarvittaessa.

Me Leader-toimistossa toivomme, että hanketoimijat lähettävät meille kaikki mieltään askarruttavat kysymykset hankkeiden toteuttamiseen liittyen. Etsimme niihin vastauksen yhdessä viranomaisten kanssa.

Kehittämishankkeiden kohdistuvista vaikutuksista tiedottaa alla Ruokaviraston ylitarkastaja Noora Hakola:

”Hankkeita toteuttavat organisaatiot arvioivat itse tapauskohtaisesta, voiko hankesuunnitelmaan sisältyvälle matkalle lähteä vai onko matka perusteltua siirtää. Tärkeä on noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja ulkoministeriön antamia ohjeistuksia. Peruuntuneen tai siirtyneen matkan osalta tulee olla välittömästi yhteydessä tuen myöntäneeseen ELY-keskukseen.

Mikäli hankematkoja peruuntuu tai siirtyy, on kulujen korvaamista aina ensin tiedusteltava lentoyhtiöiden kautta tai matkavakuutuksen kautta. Korona-viruksen takia peruttujen matkojen ja tapahtumien kulut ovat tukikelpoisia, jos ne ovat lopullisia ja kohdistuvat hankkeelle.

Jos hankeaika on päättymässä, voidaan arvioida jatkoajan myöntämistä hankkeelle, jolloin hankesuunnitelmaan kuuluvia matkoja voidaan tehdä myöhemmin. Jos matkojen siirtäminen ei ole tarkoituksenmukaista, voidaan ne perua. Tällöin arvioidaan, täytyykö hankesuunnitelmaa muuttaa.

Mikäli hankeaika on päättymässä ja matka on siirtymässä hankeajan päättymisen jälkeiseen ajankohtaan, tulee tuensaajan jättää jatkoaika-/ muutoshakemus ottaen huomioon hankkeen erityispiirteet ja olosuhteet sekä erityisesti koronaepidemian hankkeelle aiheuttaman jatkoajan tarpeen. Jatkoaika-/ muutoshakemukset ratkaistaan tapauskohtaisesti

Lisäksi muistutamme, että hankkeiden tulisi nyt käyttää harkintaa erilaisten tilaisuuksien, tapahtumien ja kokousten suunnittelussa ja järjestämisessä ja tukeutua kaikessa toiminnassa viranomaisten antamiin ohjeisiin. Lisätietoa valtioneuvoston tiedotteesta: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-paatti-suosituksista-koronaviruksen-leviamisen-hillitsemiseksi”

Lisätietoa: Koronaviruksen vaikutukset Ruokaviraston tehtäviin

Tärkeää tietoa yrittäjille

Yrittäjä, tietoa Koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta saat:

• Työ- ja elinkeinoministeriö

 Finnvera

• Verottaja

• Business Finland

• Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu

• Te-palvelut: tietoa työnantajalle lomautuksiin liittyen

Muutoksia tapahtumarintamalla

Suositusten mukaisesti olemme peruneet tai siirtäneet myöhemmäksi kaikki hankkeidemme keväälle suunnitellut tapahtumat ja tilaisuudet. Seuraa tapahtumailmoitteluamme sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillamme.

Älykkäät maaseudut -kiertueen tapahtuma Seinäjoella siirtyy syksylle

Hyvä kyläyhdistysväki

Olemme Suomessa poikkeusoloissa koronavirusepidemian takia. Yhdessä viikossa on tavallinen arkemme muuttunut todella paljon. Nyt jos koskaan tarvitaan kylillä välittämistä ja naapuriapua.

Suomen Kylät ry ohjeistaa meitä näin:

”Paikallisyhteisöissä voimme miettiä miten toimimme, ettei kukaan jäisi yksin pelkojensa ja epävarmuutensa kanssa uudessa tilanteessa. Positiivisuus ja toivon ylläpitäminen on tärkeää. Voimme muistuttaa naapuriavun tärkeydestä erityisesti viestinnällisin keinoin. Kyläyhdistys voi esimerkiksi kehottaa olemaan naapuruston ikäihmisiin yhteydessä puhelimitse. Kyläyhdistys voi tarjota apua esimerkiksi kaupassa käyntiin noudattaen samalla viranomaisten ohjeita. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.”

Meidän alueellamme SPR:n Länsi-Suomen piiri ja Pohjanmaan Vapepa kartoittavat vapaaehtoisia, jotka voisivat esimerkiksi hoitaa kotikaranteeniin määrättyjen henkilöiden ruokakuljetuksia. Tärkeää olisi myös tietää, onko tämäntyyppistä vapaaehtoista auttamista kylillä jo omaehtoisesti organisoitu.

Pyydänkin nyt, että kartoittaisitte mahdollisuuksien mukaan omalla kylällänne tätä auttamisasiaa ja nimeäisitte kylänne yhdyshenkilön, joka selvittää kylällänne mahdollisia avuntarvitsijoita ja johon kunta tai muu viranomainen voi tarvittaessa olla yhteydessä. Käytännössä yhdyshenkilö voisi olla puheenjohtaja tai joku muu yhdistysaktiivi.

Tiedot voi lähettää minulle sähköpostitse, tai voit myös soittaa. Välitän tiedot keskitetysti SPR:n Länsi-Suomen piirin tilannekeskukseen.

Yhteistyöterveisin,

Tuija Takamäki
tuija.takamaki@leadersuupohja.fi

+358 (0)40 705 5801

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu

Koronaviruksesta johtuen kaikki Länsi-Suomen piirin toiminta-alueen Vapepa-tapahtumat, harjoitukset, kokoukset ja koulutukset perutaan pääsiäiseen 13.4.2020 saakka.

Länsi-Suomen piirin tiedote kokonaisuudessaan ja lisätietoa toiminnan muutoksista luettavissa myöhemmin täällä ja PÄIVITTYVÄ ohje koronaviruksesta vapaaehtoisille täällä.

Muistutus Leader-hankkeiden hakujaksoista 

Jotta Uudet tuulet -kehittämisstrategia toteutuu täysipainoisesti ja rahaa riittää hyviin hankkeisiin, olemme Leader Suupohjassa siirtyneet vuoden 2020 osalta hakujaksoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että rahoitushakemuksia käsitellään tänä vuonna kahdessa kokouksessa, toukokuussa ja syyskuussa.

  • 1. hakujakso päättyy 30.4.2020
  • 2. hakujakso 1.5.-30.8.2020

Toukokuu 2020 kokouksessa käsiteltävien rahoitushakemusten tulee olla valmiina Hyrrässä tai paperisena toimistollamme 30.4.2020 mennessä. Syyskuun kokouksen hakemusten taas 30.8.2020.

Lisätietoja rahoitushakemusten jättämisestä ja hakujaksoihin siirtymisestä antavat 

toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi p. 040 536 8404, hanna-leena.pihlajaniemi(at)leadersuupohja.fi sekä

kehittämissuunnittelija Mirka Mäki-Kala p. 0400 474 880, mirka.maki-kala(at)leadersuupohja.fi 

Leader-tilannekatsaus

Ohjelmakauden 2014-2020 viimeinen varsinainen rahoitusvuosi on nyt käynnissä ja kaikkien hankkeiden osalta tehdään viralliset rahoituspäätökset vuoden loppuun mennessä. Hankkeiden toteutusaika voi jatkua 31.12.2022 asti.

Leader Suupohjalla oli tälle vuodelle julkista rahoitusta jaettavana noin 1,1 M€ mutta jo nyt siitä on valtaosa sidottu.

Jotta strategian toteutumisen ja alueen kannalta tärkeät hankkeet voidaan vielä tänä vuonna rahoittaa, teki Leader Suupohjan hallitus kokouksessaan 13.2.2020 linjauksia hankerahoitukseen liittyen.

1. Vuoden 2020 aikana hallitus käsittelee Leader-rahoitushakemuksia kahdessa kokouksessaan: toukokuussa ja syyskuussa. Siirryimme siis valintajaksoihin, joista ensimmäinen päättyy 30.4. ja toinen 31.8.

2. Myös tukien maksimimääriin tehtiin muutoksia. Jatkossa kehittämis- ja investointihankkeiden julkisen tuen määrä voi olla enintään 80.000€ (vrt. aiempi 50.000€). Sama koskee myös yritysten investointitukia. Yritysten perustamistuen määrä säilyy enintään 20.000€.

Myös VIRE-rahahakemuksien osalta siirryttiin valintajaksoihin eli niitä käsitellään toukokuun ja syyskuun hallituksen kokouksissa.

Nykyinen ohjelmakausi päättyy lopullisesti 31.12.2023. Vuodesta 2021 on tulossa ns. siirtymäkausi ja sen osalta ei tarkempia tietoja tai ohjeita ole vielä saatu.

Uusi ohjelmakausi on tämänhetkisten tietojen mukaan alkamassa 1.1.2022 ja ohjelmakauden valmistelu on jo alkanut. Haku paikalliseksi Leader-ryhmäksi on kaksivaiheinen ja ensimmäisen vaiheen haku päättyy 31.12.2020. Nyt kuitenkin Korona-virus pandemia on sekoittanut aikataulut ja on epäselvää, koska strategiatyössä päästään kunnolla vauhtiin.

Vuoden 2020 viralliset rahoituspäätökset

Leader Suupohjan hallituksen hyväksymistä hankkeista on neljä saanut tämän vuoden puolella myönteisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta.

Päätöksen saaneet hanketuet:

1. Vesikiitäjät Kurikka ry: Vauhtia ja vetovoimaa, Kurikka
2. Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymä: Tulevaisuuden koulutusyhteistyön selvityshanke, Isojoki, Karijoki, Teuva ja Kauhajoki
3. Rasti-Kurikka ry: Suunnistuskarttahanke, Kurikka
4. Suupohjan Kehittämisyhdistys ry: SE to NW: ESTFIN Tourist trails
5. Kärjenkosken kyläseura ry: Keittiöremontti, Isojoki

Hankerekisteristä ideoita

Maaseutuvirasto pitää yllä valtakunnallista hankerekisteriä, josta voi selailla tietoja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitetuista kehittämishankkeista sekä yritystuista. Tiedot hankerekisteriin tulevat Maaseutuviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä ja päivittyvät kerran vuorokaudessa. Tästä hankerekisteriin.

”Ihmiseltä voidaan viedä kaikki paitsi yksi asia: ihmisen vapaus valita oma asenteensa, oli tilanne mikä hyvänsä.”
-Viktor Frankl-

Hyvää kevättä, pysytellään terveinä!

-Leader Suupohjan väki-

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja