Leader Suupohjan uutiskirje 1/2020


Hankkeisiin hakujaksot vuodelle 2020

Leader Suupohjan hallitus teki 13.2 kokouksessaan linjauksia, joilla pyritään takaamaan hyvien hankkeiden toteutus sekä Uudet tuulet -kehittämisstrategian vaikuttava toteutuminen.

Vuoden 2020 aikana hallitus käsittelee Leader-rahoitushakemuksia kahdessa kokouksessaan: toukokuussa ja syyskuussa. Siirryimme siis valintajaksoihin, joista ensimmäinen päättyy 30.4 ja toinen 31.8.

VIRE-rahahakemuksia voi edelleen jättää hakuaikojen ulkopuolellakin.

Julkista tukea entistä enemmän

Myös tukien maksimimääriin tehtiin uudet linjaukset. Jatkossa kehittämis- ja investointihankkeiden julkisen tuen määrä voi olla enintään 80.000€ (vrt. aiempi 50.000€). Sama koskee myös yritysten investointitukia. Yritysten perustamistuen määrä säilyy 20.000€:ssa.

Kolmen miehen intohimoinen harrastus

Vauhdikas musiikki pauhaa, kuula sinkoaa kovaa vauhtia liikkeelle, osuu mailoihin, esteisiin sekä myös oikeisiin koloihin. Pisteitä kertyy, valot vilkkuvat, koko kone heiluu ja hytkyy- tätä on flipperi.

Tämä peli oli monelle tuttu ajanviettotapa bensa-asemilla ja kahviloissa vielä 80-luvulla. Silloin elettiin flipperien kulta-aikaa, Suomesta löytyi silloin arvioiden mukaan noin 2500 – 2700 pelikonetta. Nykyisin melkein kaikki flipperit ovat vaihtuneet sähköisiin peliautomaatteihin, jossa ei haasteta fysiikan lakeja, vaan kaikki toiminta on tarkkaan lasketun algoritmin varassa.

Kuva: Aili Raudla-Majakangas

Entisaikojen huumaan pääset takaisin Kurikassa, jossa Etelä-Pohjanmaan Flipperi Klubilla on toimitiloissaan melkein 30 erilaista toimivaa pelikonetta.

– Vanhimmat flipperit ovat 60-70-luvun koneita, mutta meillä on myös uusia suoraan maahantuojalta ostettuja koneita, kertoo Jarkko Lehtola yksi Etelä-Pohjanmaan Flipperi Klubin jäsenistä.
– Saatiin vinkki Leader-rahoituksesta toiminnan kehittämiseksi ja kyseisellä rahoituksella hankittiin neljä täysin uutta pelikonetta halliin. Uudet flipperit antavat valinnanvaraa pelaajille ja lisäävät lajin houkuttelevuutta, kertoo Kristian Salonen klubin saaman Leader-tuen merkityksestä.

Etelä-Pohjanmaan Flipperi Klubi on perustettu vuonna 2017 ja tällä hetkellä yhdistyksen puuhamiehinä on kolme innokasta lajin harrastajaa: Kristian Salonen, Jarkko Lehtola ja Jarmo Hietikko-Kaukola.
Joka toinen lauantai Flipperi Klubilla on suosittu pelipäivä, josta ilmoitetaan yhdistyksen sosiaalisen median kautta.

Kuva: Aili Raudla-Majakangas

– Kympin pääsymaksulla pääsee pelaamaan hallin kaikkia koneita, vaikka koko tapahtuman ajan, toteaa Salonen.
– Pelipäivät houkuttelevat mukaan kaikenikäisiä mutta pääsääntöisesti kuitenkin lajia nuorena pelanneita miespuolisia pelaajia, kertoo Lehtola.
– Olisi hienoa saada nykynuoret mukaan harrastuksen pariin. Flipperit ovat erinomainen vastine mobiilipeleille, koska peli on fyysistä ja lisäksi silmä- ja käsikoordinaatio kehittyy pelatessa, lisää Salonen.
– Meiltä voi myös vuokrata koneita omaan käyttöön tai tapahtumaan ja täällä pelihallissa voi järjestää tyky-päiviä tai vaikka polttareita, valaisee Salonen yhdistyksen toimintaa.

Innokas peliharrastaja voi osallistua myös mestaruuskisoihin. Kisoja järjestetään Suomessa, Euroopassa ja muualla maailmassa. Euroopan mestaruuskisat järjestetään vuosittain, vuonna 2018 kisat pidettiin Suomessa, Tampereella.

Tulevaisuuden suunnitelmissa klubilaisilla tärkeimpänä on uusien pelaajien aktivointi sekä flipperien vieminen ihmisten ulottuville, jossa he uudelleen innostuisivat käyttämään niitä.

Haemme hankesuunnittelijaa sekä kesätyöntekijää

Hankesuunnittelija haussa FINEST Media -hankkeeseen!

Suupohjan Kehittämisyhdistys ry on Isojoen, Karijoen, Kauhajoen, Kurikan ja Teuvan alueella toimiva maaseudun kehittämiseen erikoistunut Leader-ryhmä. Toteutamme alueella EU-osarahoitteista Leader-ohjelmaa. Toimintaamme kuuluu niin paikallisen, alueellisen kuin kansainvälisenkin kehittämistoiminnan hankkeistaminen järjestö-, julkisyhteisö- ja yrityspuolella. Yhdistys on eri tavoin osallisena alueen kehittämistoiminnassa vastaten myös alueen kylien ja yhteisöjen kehittämisestä. Yhdistyksellä on toimipisteet Kauhajoella ja Kurikassa. Yhdistyksemme toimintaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.leadersuupohja.fi.

Suupohjan Kehittämisyhdistys ry hakee FINEST Media -hankkeeseen osa-aikaista hankesuunnittelijaa (80 %). FINEST Media on kansainvälinen hanke, jossa paneudutaan kotimaassa mm. nuorten pelikasvatukseen, pelikulttuurin tutuksi tuomiseen niin nuorille kuin vanhemmillekin, Leader Suupohjan oman nuorisotoiminnan käynnistämiseen sekä seikkailuleirien organisoimiseen sekä Valgan alueella Virossa että Suupohjan alueella yhdessä Valgamaa Partnerluskogun kanssa.

Työ on määräaikainen alkaen 1.4.2020 tai sopimuksen mukaan hankkeen rahoituksen varmistuttua jatkuen 31.8.2021 saakka. Koeaika on neljä kuukautta. Hankesuunnittelijan sijoituspaikkana pääasiallisesti Kauhajoki.

Hakijalta edellytämme:

 • tehtävään soveltuvaa IT- tai media-alan koulutusta
 • kokemusta nuorten kanssa työskentelystä
 • kokemusta kehittämis- ja hanketyöstä
 • hyviä vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja
 • hyviä media- ja viestintätaitoja sekä tietämystä pelikulttuurista ja siihen liittyvistä ilmiöistä
 • hyvää suomen ja englannin kielen taitoa (suullinen ja kirjallinen)
 • omatoimisuutta ja itsenäistä työotetta
 • valmiutta ilta- ja viikonlopputöihin sekä matkustamiseen
 • oman auton käyttömahdollisuutta

Lisäksi arvostamme:

 • toiminta-alueen ja alueen toimijoiden tuntemusta
 • innovatiivista työotetta
 • julkishallinnon verkkopalvelujen tuntemusta

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi ansioluettelon ja palkkatoiveen kera 28.2.2020 klo 15 mennessä merkinnällä ’Hankesuunnittelija’ sähköpostitse osoitteeseen jaana.peltoniemi@leadersuupohja.fi tai postitse Leader Suupohja, Teknologiapuisto 1, 61800 Kauhajoki.

Oletko sinä etsimämme kesätyöntekijä?

Suupohjan Kehittämisyhdistys ry on Isojoen, Karijoen, Kauhajoen, Kurikan ja Teuvan alueella toimiva maaseudun kehittämiseen erikoistunut Leader-ryhmä. Toteutamme alueella EU-osarahoitteista Leader-ohjelmaa. Toimintaamme kuuluu niin paikallisen, seudullisen kuin kansainvälisenkin kehittämistoiminnan hankkeistaminen järjestö-, julkisyhteisö- ja yrityspuolella. Yhdistys on eri tavoin osallisena alueen kehittämistoiminnassa vastaten myös alueen kylien ja yhteisöjen kehittämisestä. Yhdistyksellä on toimipisteet Kauhajoella ja Kurikassa.

Haemme kehittämistiimiimme kahden kuukauden ajaksi innokasta, iloista ja oma-aloitteista nuorta. Työajankohdan voi valita 1.5.-31.8.2020 väliseltä ajalta. Kesätyöntekijän toimenkuvaan kuuluu mm. toimistotöitä, viestinnällisiä tehtäviä sekä eri hankkeiden toimia. Olet myös vahvasti mukana rakentamassa Leader Suupohjan omaa nuorisotoimintaa ja kontaktoimassa alueen nuoria siihen. Toimenkuva muotoutuu lopulta tekijän vahvuuksien mukaan.

Hakijalta edellytämme:

 • kotikuntaa Leader Suupohjan toiminta-alueelta
 • 18-29 vuoden ikää
 • toiminta-alueen tuntemusta
 • omatoimisuutta ja innostunutta otetta työhön
 • hyviä vuorovaikutus-, tiimityö- ja viestintätaitoja
 • oman auton käyttömahdollisuutta
 • valmiutta myös ilta- ja viikonlopputöihin.

Tarjoamme näköalapaikan paikalliseen kehittämiseen, mielenkiintoisen työympäristön sekä mahdollisuuden painottaa tehtävässä omaa osaamista ja kiinnostusta. Palkkaus KVTES:n mukainen.
Mikäli kiinnostuit kesäharjoittelijan työpaikasta, lähetä vapaamuotoinen työhakemuksesi ja ansioluettelosi 28.2.2020 klo 15.00 mennessä osoitteeseen jaana.peltoniemi@leadersuupohja.fi merkillä ”kesätyöntekijä”.

MOLEMMISTA AVOINNA OLEVISTA TYÖPAIKOISTA lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi, hanna-leena.pihlajaniemi@leadersuupohja.fi tai p. 040 536 8404.

Kylille-hankkeen kuulumiset

Tehdään yhdessä turvallinen kylä

Kylille-hanke järjestää kyläturvallisuusiltoja eri puolilla Suupohjaa.

Miten toimit, jos sähköt katkeavat tai vedestä tulee puutetta? Miten asuinalueesta voidaan yhdessä tehdä entistä turvallisempi? Mikä on kylän ja kylätalon varustetaso hätätilan sattuessa? Mitä on arjen turvallisuus? Entä tiedätkö mikä on Vapepa?

Tule kuulemaan jokaiselle tarpeellista asiaa turvallisuudesta ja varautumisesta! Kylille-hankkeessa on suunniteltu helppo lomake jokaiselle kylälle ja kylätalolle varautumista varten. Jokainen lomakkeen täyttänyt ja palauttanut kylä saa sammutuspeitteen!

HUOMIO Tapahtumissa on mukana myös Iskua Etelä-Pohjanmaalle – elvytystaitoja ja sydäniskureita kyliin -hanke. Hankkeen päätavoitteena on eriarvoisuuden vähentyminen Etelä-Pohjanmaalla elvytys- ja sydäniskuriosaamisen ja sydäniskurimäärän kasvun myötä. Tarkoituksena on lisätä ihmisten osaamista ja rohkeutta auttaa sydänpysähdystilanteessa. Hanke järjestää elvytysvalmennuksia, tiedottaa elvytysosaamisen tärkeydestä ja pyrkii lisäämään sydäniskureiden määrää Etelä-Pohjanmaan alueella. Hanke auttaa pelastamaan ihmisiä.


Ota yhteyttä Tuijaan ja sovi turvallisuustilaisuus kyläänne!
tuija.takamaki@leadersuupohja.fi, 040-7055801

Tulevia tapahtumia:

5.3 klo 18-21 Kauhajoen paloasema. Etsinnän peruskurssi  ½ iltakurssi. Kohderyhmä: Vapepa-toiminnasta kiinnostuneille henkilöille. Kaikille avoin. ILMAINEN! Ilmoittautuminen: 28.2. mennessä:
https://www.lyyti.in/Etsinnanperuskurssi_Kauhajoki

12.3 17.30 Kauhajoki, Valkoinen puu. Vapepa ja SPR aluekiertue kutsuu kaikkia vapaaehtoisia osallistumaan alueellisen valmiuden kehittämiseen ja paikallistoimikuntien toiminnan organisointiin. Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/ohjelmatoiminnanalueillatkevat2020

19.3 klo 18-21 Kauhajoen paloasema. Etsinnän peruskurssi  2/2 iltakurssi.

17.4 klo 17.30 Kauhajoki, Lamminmaan lentokenttä. Etsintäharjoitus.

POP UP DIGIKAHVILAT Jurvan ja Kurikan kirjastoissa

Kylille-hankkeen pitämät seniorien digikahvilat toimivat matalan kynnyksen oppimispaikkoina ja henkilökohtainen neuvonta tuodaan lähelle asukkaita. Digikahviloissa on saatavilla henkilö- ja laitekohtaista neuvontaa. Niissä näytetään käytännön esimerkein mm. miten uudet asiointitavat, laitteet ja verkkopalvelut toimivat. Digikahviloilla edistetään digitaalisuuden hyödyntämistä arjessa ja uusien välineiden sekä palvelu- ja asioimismahdollisuuksien käyttöönottoa. Erilaisten sovellusten käyttöönotolla tuetaan kotona ja kylillä asumista. Digikahvilat ovat keränneet satoja osallistujia hankkeen alueella koko maakunnassa.

Jurvan kirjasto torstaisin 12.3 ja 19.3 klo 10-12.
Kurikan kirjasto ti 10.3 ja ke 18.3 klo 10-12.
Kahvitarjoilu! Ota oma kännykkä, tabletti, läppäri mukaan, jos on.

Digikahvila Kauhajoki

Avoimet kylät tulee taas!

Suomen suurin yleisötapahtuma

Avoimet kylät on kesäkuun toisena lauantaina järjestettävä valtakunnallinen tapahtumapäivä, jona sadat kylät ja korttelit ympäri Suomen järjestävät erilaisia tapahtumia. Tämä on tilaisuutesi tutustua kyliin lomailun, asumisen ja yrittämisen paikkoina!

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ry, maakunnalliset kyläyhdistykset ja paikalliset yhdistykset ja aktiivit.

Ilmoita kyläsi mukaan nyt! tuija.takamaki@leadersuupohja.fi

Tarvittavat tiedot: kylä, kunta, tapahtuma, tapahtumapaikka, osoite, postinro- ja toimipaikka, tapahtuma-aika, järjestävä taho, mahdollinen kotisivuosoite, yhteyshlö, puh.nro ja sähköposti

Kuva: Suomen Kylät ry

Haluaisitko auttaa maaseudun ihmistä?

Maaseudun tukihenkilöverkosto hakee uusia vapaaehtoisia joukkoihinsa. Tukihenkilö on ihminen, joka voi joko pukea hanskat käteensä ja lähetä Jelppi-ryhmän mukana esim. maatilalle auttamaan, jos yrittäjäväki ei siihen enää pysty esimerkiksi uupumuksen vuoksi. Tukihenkilö voi olla myös puhelimeen vastaava vertainen, jolle saa nimettömänä purkaa huoliaan. Tämän vuoden koulutus uusille tukihenkilöille järjestetään Jyväskylässä 26.-28.3.2020. Jos innostuit ajatuksesta tehdä tärkeää vapaaehtoistyötä, luehan täältä lisää: www.tukihenkilo.fi

Kurikan Maaseutuparlamentti pähkinänkuoressa

Klikkaa kuvaa lukeaksesi tarkemmin!

EU Etelä-Pohjanmaalla – tapahtumat kiertävät maakuntaa

Mitä mahdollisuuksia EU tarjoaa Etelä-Pohjanmaalle? Miten EU-rahoitusta on hyödynnetty maakunnan kehittämisessä? Miten EU-rahoituksella on edistetty mm. kestävää kehitystä, maakunnan asukkaiden työllistymistä ja osaamisen kehittämistä tai maakunnan digitaalista kehitystä?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastauksia Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen järjestämistä EU Etelä-Pohjanmaalla -tapahtumista, jotka kiertävät maakuntaa maaliskuussa 2020.

Tapahtumien tavoitteena on tuoda esiin EU:n ja EU-rahoituksen vaikuttavuutta maakunnassa. Tapahtumat järjestetään eri puolella maakuntaa ja kukin tapahtuma kietoutuu oman teeman ympärille.

Kauhajoki: Digitalisaatio

• Ajankohta: tiistai 17.3.2020 klo 14-18
• Paikka: Vuoksi ja Suupohja-Sali

Osallistu facebook-tapahtumaan tästä!

Jokainen tapahtuma koostuu kahdesta osasta: EU-hankemessusta ja ajankohtaisseminaarista.

Hankemessuilla osallistujat pääsevät tutustumaan maakunnassa meneillään oleviin hankkeisiin eri teema-alueilla.

Ajankohtaisseminaarissa luodaan katsaus EU-rahoituksen vaikutuksiin maakunnassa sekä tulevaan EU:n ohjelmakauteen ja sen luomiin mahdollisuuksiin. Seminaari päätetään osallistavaan paneelikeskusteluun, jossa pohditaan tarkemmin päivän teemoja.

Tapahtumien ohjelmat ja puhujavieraat tarkentuvat lähempänä tapahtuma-ajankohtaa.

Lähtisitkö makumatkalle Italiaan?

Makumatkalle Italiaan 1.-4.4.2020

Herkullinen tilaisuus kaikille suupohjalaisille herkkusuille: lähde mukaan makumatkalle Italiaan! Luvassa tryffelinmetsästystä, oliiviöljytilavierailua ja italialaista ruokakurssia sekä herkullisia ruokaelämyksiä. Matkan hinta on 515 € + ruokailut.

Innostu mukaan ja lue lisää täältä: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/tapahtumat/makumatka-italiaan-suupohjalaisille-ja-pohjoissatakuntalaisille-14350

Järj. Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset / Villiruoka valuutaksi hanke

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja