Leader Suupohjan uutiskirje 6/2019


Leader Suupohjan väki toivottaa
hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta
kaikille hankehakijoille ja yhteistyökumppaneille!

Toimistot Kauhajoella ja Kurikassa ovat suljettuina 23.12.2019-6.1.2020.

Paavo kiittää ja kuittaa!

Kiitokset kaikille eläköitymistäni muistaneille ja mukana juhlijoille. Hyvää joulua ja vielä parempaa uutta vuotta!
-Paavo Mattila-

Matkan varrelta

Suuntana Italia…

Lähiruoka ja maaseutumatkailu Leader Aktiivisen Pohjois-Satakunnan ja Leader Suupohjan alueilla -hankkeen benchmark-matka Pohjois-Italiaan järjestettiin 21.-24.10.2019. Matkalle osallistui 17 Suomen hankealueen yrittäjää tai yrityksen edustajaa.

Matka suuntautui Luoteis-Italiaan Piemonten alueelle. Ohjelman oli laatinut yhteistyökumppani Italiasta ja vierailuista valtaosa kohdistui Leader-tukia saaneisiin yrityksiin. Ohjelmassa oli erittäin monipuolisesti erilaisia ja -tasoisia majoitusyrityksiä, lähiruokatuottajia ja -jatkojalostajia hunajasta, lihasta, juustosta ja oluesta. Ryhmä sai myös nauttia Italian kauniista maisemista sähköavusteisilla maastopyörillä. Matkalle osallistuneet olivat erittäin tyytyväisiä matkan antiin ja yhteistyötä hankealueen yritysten kesken lähti viriämään.
Matkalle osallistui 17 Suomen hankealueen yrittäjää tai yrityksen edustajaa. Hanketta hallinnoi Satafood kehittämisyhdistys ry

…ja Pohjois-Viro

Leader Suupohjan Kiikarissa kansainvälisyys-hankkeen opintomatka Pohjois-Viroon toteutettiin kesäkuisen tutustumismatkan tuloksena. Kesäkuussa alussa nelipäiväsellä tutustumismatkalla luotiin mm. suhteet tulevalle yhteistyölle Koillis-Viron leader- toiminnanryhmän MTÜ Kirderannik koostöökogun kanssa ja lokakuussa toteutuneen opintomatkan kohokohtana olikin matkailuaiheisen yhteistyösopimuksen allekirjoittaminen Toilassa.

Ensimmäinen päivä meni matkustaessa, pieniä piristyksiä matkalaisille toivat jaloittelutauot luonnonkauniilla Jägalan vesiputouksella sekä Ontikan rantatörmällä. Korkeus merenpinnasta oli päätä huimaavat 55 metriä, innokkaimmat pääsivät laskeutumaan rappusia alas Suomen lahden rantaan. Illan hämärtyessä 23 väsynyttä matkaaja majoittuivat Toilan kylpylähotelliin.
Toisena päivänä päästiin tutustuman kukersiitin eli palavankiven kaivoshistoriaan. Matka maanalaisiin kaivoksiin suoritettiin entisaikojen tyyliin kaivosjunalla. Ammattitaitoinen opas kertoi yksityiskohtaisesti kaivoshistoriaa sekä työskentelystä kaivoksissa. Mielenkiintoisen kaivosvierailun jälkeen syötiin maittava lounas ravintola Tuliveessä, jossa sijaitsi myös salakuljetusmuseo. Paikka luotsaava Trogar OÜ, on saanut Leader-tukea ravintolan perustamisvaiheessa. Toisen päivän matkaohjelmaan kuului vielä vierailu Lahemaan kansallispuistossa sijaitsevassa Palmsen kartanossa sekä yöpyminen Vihulan kartanossa. Kumpikin kartano on kunnostettu lähelle entisaikojen loistoa.

Kolmannen päivän maittavan aamiaisen jälkeen matka jatkui kohti Rakveren keskiaikaista linnaa. Pikainen pysähdys ennen Rakverea tehtiin Sagadin kartanossa, joka on kolmas erittäin hyvin restauroidu kartanokokonaisuus Lahemaan kansallispuistossa. Linnakierroksen aikana saatiin kattava tietopaketti keskiaikaisen linnan historian eri vaiheista, vierailtiin kidutuskammiossa, sekoitettiin ruutia ja nautittiin lounas linnan krouvissa. Rakveresta matkamme jatkui Harjun maakuntaan jossa vierailimme Voosen kylässä sijaitsevassa Voose päikesekodu nimisessa paikassa. (suom. Voosen auringonkoti), jossa meidät otti vastaan Voose kylän kyläaktiivi Tanel Talve. Tanel kertoi meille ekoloogisen olkirakennuksen rakennusvaiheista ja vastasi matkailijoitten moniin uteliaisiin kysymyksiin. Rakennusta hallinnoi Voosen kõrts niminen yhdistys, ja he ovat hakeneet ja saaneet Leaderin kehittämistukia kyseisen rakennuksen toteuttamiselle.

Voosen vierailun jälkeen siirryttiin bussilla Viron pääkaupunkiin, jossa majoituttiin viimeiseksi yöksi ja jokaisella oli aikaa omatoimisesti tutustua Viron pääkaupunkiin Tallinnaan. Aikaa vietettiin mm. museoissa, oopperassa, ravintoloissa, kaupoissa ja Vanhassakaupungissa pitkillä kävelylenkeillä.
Matkalla opittiin uutta, luotiin uusia kontakteja ja verkostoja. Osallistujat saivat rutkasti ajatuksia ja inspiraatiota omien kohteitten kehittämiseen. Huumori ja nauru kaikuivat koko matkan ajan, tunnelma oli erinomainen. Uutta matkaa naapurimaan uumeniin toivottiin jo matkan aikana.

Lisäkehys kruunasi tuloksekkaan vuoden

Maa- ja metsätalousministeriöllä oli jakaa Leader-ryhmille toisessa kehystarkistuksessa 12 milj. € potti. Siitä Leader Suupohjalle lohkaistiin kunnon siivu –  445.000€! Summa koostuu EU-, valtio- ja kuntarahaosuuksista.

Kaiken kaikkiaan yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen hankkeisiin Leader Suupohjan alueella on vuonna 2020 myönnettävissä tukea lähes 1,3 milj. €! Neuvomme mielellämme investointi- ja kehittämisideoiden jalostamisessa hyviksi hankkeiksi!

Tuloksia matkan varrelta

Kylille-hankkeessa ajankohtaista

Vapepa-infot Suupohjassa

21.01.2020 klo 18 – 20 TEUVA, Pappilankankaan hiihtomaja, Hiihtomajantie 213
22.01.2020 klo 18 – 20 KAUHAJOKI, Paloasema, Puistotie 30
22.01.2020 klo 18-20 ISOJOKI, Paloasema, Lähdetie 2
23.01.2020 klo 18-20 KARIJOKI, Paloasema, Alakyläntie 4

Tervetuloa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun infotilaisuuksiin! Tilaisuudet ovat avoimia kaikille vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille. Tilaisuuksissa esitellään Vapepan paikallistoimikunnan toimintaa ja suunnitellaan tulevia tapahtumia.

Tule kuulolle ja keskustelemaan kahvikupposen ääreen!

Lisätiedot Vapepa Suupohjan paikallistoimikunnan sihteeri Tuija Takamäki, puh. 040 -7055 801, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi

Mikä ihmeen Vapepa?

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 53 järjestön verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa. Auttajamme toimivat maalla, vesialueilla ja ilmassa. Vapepa-verkoston toiminta on vapaaehtoista, viranomaista tukevaa, pyyteetöntä, organisoitua, koulutettua kansalaistoimintaa.

Vapepan paikallistoimikunnan työn tarkoituksena on yhteen sovittaa alueellaan toimivien järjestöjen, hälytysryhmien ja viranomaisten työtä niin, että vapaaehtoisten valmius toimia viranomaisten apuna on mahdollisimman hyvä.

Vapepan toimintaan voi tulla mukaan jokainen, joka haluaa auttaa muita käytännönläheisellä tavalla.

Vapepan jäsenjärjestöt järjestävät koulutuksen kaikille vapaaehtoisille. Järjestöt myös varustavat omat vapaaehtoisensa. Vuonna 1964 perustetussa Vapepassa toimii ympäri Suomen yhteensä yli 10 000 vapaaehtoista yli 1000 hälytysryhmässä.

Suomen Punainen Risti toimii Vapepan yhteysjärjestönä ja koordinoi Vapepan toimintaa yleisen pelastuspalvelutoiminnan osalta.

Tulevia tapahtumia:

 • 1.2 Valmiusavaus, Ähtäri
 • 5.3 18-21 Etsinnän peruskurssi ½ iltakurssi, Kauhajoki pelastuslaitos/paloasema
 • 12.3 Alueellinen valmius, Kauhajoki
 • 19.3 18-21 Etsinnän peruskurssi 2/2 iltakurssi, Kauhajoki paloasema
 • 17.4 17.30 Etsintäharjoitus, Kauhajoki, Lamminmaan lentokenttä
 • Toukokuu Pelastuslaitoskoulutus/sammutusharjoitus, Kauhajoki
 • Elokuu Suunnistus/GPS-kurssi, Isojoki
 • 5.-6.9 Maakunnallinen valmiusharjoitus, Ähtäri
 • 29.9 Hätäensiapukurssi, Kauhajoki, paloasema
 • 16.10 Pimeäetsintäharjoitus Jurva

Kylille III tulee!

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät ovat toteuttaneet kaksi yhteistä kylien aktivointihanketta, Kylille ja Kylille II. Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet jaoteltiin kolmeen osa-alueeseen: yhteisöllisyys, palvelut ja viestintä. Hankkeessa vahvistettiin paikallisyhteisöjen suunnitelmallisuutta ja kylien identiteettiä. Palveluihin haettiin uusia ratkaisumalleja ja markkinoitiin kylien palvelutarjontaa ja kokoontumistiloja. Kehitettiin kylätesti kylien vahvuuksien esiintuomiseksi. Kylille II -hankkeessa otettiin uutena toimintamallina käyttöön ryhmäkohtaiset teemat: Leader Suupohja erikoistui digitaalisuuden edistämiseen, Kuudestaan kumppanuuteen ja kansalaisvaikuttamiseen, Liiveri kyläturvallisuuteen ja Aisapari luonnon ja kulttuurin mahdollisuuksien esiintuomiseen. Kukin ryhmä perehtyi erityisesti oman teemansa kysymyksiin ja rakentaa hyviä käytäntöjä muiden ryhmien sovellettaviksi. Jokainen ryhmä toteutti kaikkia teemoja, ja paransi edelleen käytäntöjä. Tämä toimintamalli on todettu erinomaiseksi tavaksi viedä asioita eteenpäin – erikoistumisen vuoksi teemoissa päästii syvemmälle ja hyviä käytäntöjä jakamalla ja jatkamalla päästiin entistä pidemmälle.

Samaa hyväksi havaittua toimintamallia aiotaan jatkaa ja jalostaa edelleen Kylille III -hankkeessa. Aktivoidaan kyliä ja kasvatetaan kylien vetovoimaisuutta, elämänlaatua ja yhteisöllisyyttä. Kylät saavat intoa ja tietoa kehittää itse omaa toimintaansa, hakea hankkeita ja verkottua muiden kylien ja yhteisöjen kanssa. Verkottumiselle luotiin hyvä pohja kevään 2019 Järjestömarkkinat-kierroksella. Kahdeksan eri puolilla maakuntaa järjestetyn pop-up-tilaisuuden järjestelyihin osallistui yli 300 järjestöä ja yhdistystä! Yhteistyö lisääntyi paikallisten toimijoiden kesken (kunnat, kylät ja yhdistykset) ja lähensi yhteyttä myös maakunnallisiin toimijoihin (Järjestöt mukana muutoksessa -kärkihanke, Seinäjoen järjestötalo, EP liitto, Aksila) ja teki paikallisesti näkyviksi myös maakunnalliset/valtakunnalliset järjestöt (Liikenneturva, SPEK, Kuuloliitto, Ehyt, FinFami, Sydänpiiri ym). Tältä pohjalta on hyvä jatkaa käytännön yhteistyötä sujuvasti myös uudessa kylähankkeessa.

Teema 1: Osaava ja osallistava kylä. Osaaminen hyötykäyttöön ja kumppanuuksia yli kylärajojen
Teema 2: Kiertotaloutta kylille. Kokeiluja kestävän elämäntavan edistämiseksi
Teema 3: Hyvinvoivat kylät. Eläviä kyliä ja onnellisia ihmisiä: yksilön hyvinvoinnista kasvaa yhteisön hyvinvointi
Teema 4: Arjen turvaa kylille. Kokonaisturvallisuus on arjen pieniä tekoja ja omatoimista varautumista
Lisätietoa http://www.kylille.net/

Kuitua Kurikan kyliin!

Kurikan kaupungilla aloitettiin marraskuussa esiselvityshanke, jossa selvitetään Kurikan alueen valokuituverkkojen kattavuus ja lisäksi selvityksessä kartoitetaan palvelukeskittymien yritysten ja maaseudun maatilayritysten valokuidun tarvetta. Samalla selvitetään myös yksityistalouksien intressit valokuituun.

Hanketta rahoitetaan maaseudun kehittämisrahastosta ja kaupungin puolesta hankkeen selvitystä suorittaa hankesuunnittelija Mikko Ojainväli.

Kurikka haluaa mahdollistaa asukkailleen nopeat ja varmat tietoliikenneyhteydet, jotta asuminen maaseudulla on tulevaisuudessakin houkuttelevaa. Nopeat tietoliikennepalvelut tulevat kotitalouksille yhä tärkeimmiksi, sillä sähköiset palvelut lisääntyvät verkossa.

Selvityksen avulla pyritään edistämään nopeiden yhteyksien rakentamisesta koko Kurikan alueella. Tavoitteena on viedä eteenpäin kaupungin strategian mukaista digitaalisaatiota sekä mahdollistamaan yhdenvertainen asuminen niin taajamissa kuin maaseudullakin.

Valokuituyhteyksien tarvekysely yrityksille, maatiloille ja kotitalouksille avoinna 29.2.2020 saakka. Kyselyyn voit vastata alla olevasta linkistä. Kysely ei velvoita vastaajaa mihinkään, esim. tilaamaan valokuituliittymää tai tekemään valokuituun liittyviä sopimuksia.
https://kurikka.fi/kaupunki-ja-hallinto/hankkeet/kuituverkotyrityksiin/asukkaille/

Hankkeesta löytyy lisätietoa täältä:
https://kurikka.fi/kaupunki-ja-hallinto/hankkeet/kuituverkotyrityksiin/

Mikon kanssa pidämme tammi- ja helmikuussa infoiltoja kylissä aiheen tiimoilta! Ota pikaisesti yhteyttä, jos haluatte infoillan kyläänne, niin sovitaan sopiva ilta tai päivä, vielä löytyy vapaita päiviä! Kylille-hanke tarjoaa tilaisuudessa kahvit ja tilaisuus on tietenkin maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille, niin yksityistaloudet, maatilat kuin yrityksetkin tervetuloa!

Seuraavilla kylillä ei ole tällä hetkellä kuituverkkoa tai on osittainen kuituverkko: Jurvasta Harjunkylä ja Rannankylä lähialueineen, kantakurikan puolelta Kampinkylä ja Luomainkylä, Viitala, Sahankylä, Lusankylä, Pitkämö, Mieto, Juonenkylä, Polvenkylä, Lohiluoma, Säntti, Panttila.

NYT KANNATTAA OLLA ASIALLA ja sopia infotilaisuus kyläänne, tällä hetkellä on mahdollista saada valokuitu vielä Leader Suupohjan hankerahoituksen avulla edullisemmin kuin normaalisti. Viestiä saa jakaa!

Infoiltojen sopiminen kyliin allekirjoittaneen kanssa: Tuija 040-7055801, tuija.takamaki@leadersuupohja.fi

Leader-tilannekatsaus

Jälleen yksi aktiivinen vuosi hankerintamalla on päättymässä, ja kaikki käytettävissä olevat varat saatiin sidottua hallituksen päätöksillä sekä jo osa ensi vuoden kehyksestäkin. Tämän vuoden rahoituskehys oli julkisen rahoituksen osalta 1,4 M€. Tilannekatsauksen lopussa on lista rahoitusta saaneista hankkeista ja yrityksistä.

Vuosi 2020 on tämän ohjelmakauden viimeinen mutta sitäkin tapahtumarikkaampi. Nykyistä ohjelmakautta toteutetaan vielä täysillä mutta samalla uuden ohjelmakauden valmistelu alkaa jo toden teolla. Leader-ohjelman perusrahoituskehys on ensi vuonna melko pieni mutta saimme toisessa kehystarkistuksessa lisärahoitusta mukavasti. Tämän hetkisen tiedon mukaan meillä olisi käytössämme julkista rahoitusta hankkeita varten lähes 1,3 M€.

Tämän hetkisten tietojen mukaan hanke- ja yritystukipäätöksiä voidaan tehdä 31.12.2020 asti ja hankkeiden toteutusaika voi jatkua enintään 31.12.2022 asti. Nykyinen ohjelmakausi päättyy 31.12.2023. On tiedossa, että vuosi 2021 tulee olemaan siirtymäkausi, jonka tavoitteena on helpottaa siirtymää tältä kaudelta uuteen ohjelmakauteen. Siirtymäkauteen liittyy vielä paljon kysymyksiä ja selvitettävää, emmekä vielä tarkkaan tiedä, mitä se esim. Leader-toiminnan osalta tarkoittaa.

Uuden ohjelmakauden valmistelu ja paikallisen strategian kirjoitustyö alkaa ensi vuonna oikein ryminällä ja sen puitteissa tulemme järjestämään monenlaisia tapahtumia toiminta-alueellamme. Näin varmistamme, että kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua paikallisen kehittämisstrategian tekemiseen ja vaikuttaa sen sisältöön.

Hallituksen kokouspäivämäärät:
Leader Suupohjan hallitus kokoontuu seuraavan kerran 13.2.2020 ja tähän kokoukseen tulevat hakemukset tulee olla Hyrrässä tai toimistollemme toimitettuna 27.1.2020 mennessä.

Vuoden 2019 viralliset rahoituspäätökset

Leader Suupohjan hallituksen hyväksymistä hankkeista on 42 saanut tämän vuoden puolella myönteisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta.

Päätöksen saaneet yritystuet:
1. LABeauty: Hiusklinikka- ja laboratorioliiketoiminnan perustaminen, Kurikka
2. LABeauty: Laboratorio- ja tutkimustilan perustaminen ja laitteiden hankinta, Kurikka
3. PSL-Hietaranta Oy: Pora, tapinlyöntiautomaatti+leveänauhahiontakone+imupöytä hiontaan, Kauhajoki
4. Tewatec Oy: Tewatec Oy:n toiminnan käynnistäminen, Kauhajoki
5. Lakeus Networks Oy: Toimitilojen hankinta, Kauhajoki
6. Koneistamo Kivelä Ky: Robotti, Kurikka
7. Honkajoen Sahtitehdas Oy: Pullotuskoneen hankinta, Isojoki
8. Pelo Sport Oy: Kasvua Kauhajoelle!, Kauhajoki
9. Rantalan Liha: Rantalan Lihan etiketöintilaite, Kauhajoki
10. Suupohjan Kuljetus Oy: Materiaalinkäsittelyn tehostaminen, Kurikka
11. Neliyhtymä Oy: Paalutuskaluston kehittämis- ja huoltohallin hankinta sekä laiteinvestoinnit, Teuva
12. P. Rotola-Pukkila Oy: Verkkokauppa kivijalkamyynnin tueksi, Kauhajoki
13. Mirror Line Oy: Ruotsin vienti, Karijoki
14. Suupohjan Varaosa ja Huolto Oy: SVH toimitilaremontti, Kauhajoki
15. Mad Devil Oy: UV-tulostin ja asennuspöydän hankinta, Kauhajoki
16. JP Laiteasennus Oy: Halli-investointi, Isojoki
17. Laidun Hereford Oy: Leikkaamoinvestointi, Teuva
18. Levyvirta Oy: Investoinnin toteutettavuusselvitys, Kauhajoki
19. Kaskisten Tuulivoima Oy: Aronkylän CHP-investoinnin toteutettavuustutkimus, Kauhajoki
20. HKV Jouko Haapala Oy: Verkkokaupasta kasvua, Kauhajoki
21. Foto-Nisula Ky: Kukkakaupan perustaminen, Teuva
22. Puu-Profile Finland Oy: Nippusahaushalli, Isojoki
23. E-Boat Oy: Sähköveneiden tuotekehitys ja kaupallistamishanke, Kurikka
24. MJ Works Ay: Toimitilojen rakentaminen ja laitehankinnat, Isojoki
25. P.-Rotola-Pukkila Oy: 5-akselinen CNC-työstökeskus, Kauhajoki

Päätöksen saaneet hanketuet:
1. Kauhajoen 4H-yhdistys ry: YAS – You Are Star, Kauhajoki
2. Rasti-Kurikka ry: Liikuteltava toimitsijatila varusteineen, Kurikka
3. Kauhajoen Metsästysseura ry: Metsokanta kasvuun ja tarinat talteen Kauhajoella -investointi, Kauhajoki
4. Suomen Metsäkeskus: Metsokanta kasvuun ja tarinat talteen Kauhajoella, Kauhajoki
5. Osuuskunta Viexpo: Kasvua Ruotsista -yritysryhmähanke, Kurikka
6. Teuvan kunta: Esiselvitys ikäihmisten liikkuvan aktivointi- ja palvelumallin pilotoinnista Teuvalla, Teuva
7. Kauhajoen Museoyhdistys ry: Museon uudet pihat, Kauhajoki
8. Suupohjan ympäristöseura ry: Suupohjan jokiympäristön hoito- ja kunnostamiskohteiden kartoitus -esiselvityshanke, Kauhajoki, Teuva, Isojoki ja Karijoki
9. Suupohjan Kehittämisyhdistys ry: Markit kuntoon -teemahanke, Kauhajoki
10. Suomen Yrittäjäopiston Kannatus Oy: Johtajuuden tikkaat, Suupohja
11. Kurikan kaupunki, Kuituverkot yrityksiin -esiselvitys, Kurikka
12. SEK: Kasvua myyntiin sähköisen liiketoiminnan ja markkinoinnin kehittämisellä -yritysryhmähanke, Kauhajoki
13. HYO/Ruralia instituutti: Katson maalaismaisemaa, Teuva
14. SEK: Mobiiliäppi, Kauhajoki, Teuva, Isojoki ja Karijoki
15. HYO: Teuvalaisten oma Syreenin talo, Teuva
16. Kurikan Urheilukalastajat ry: Harrastusten kehittäminen, Kurikka
17. Suupohjan koulutuskuntayhtymä: Pienten yritysten tiedon taso lainsäädännön vaatimuksista elintarvikealalla, Kauhajoki, Teuva, Isojoki ja Karijoki

Hankerekisteristä ideoita
Ruokavirasto pitää yllä valtakunnallista hankerekisteriä, josta voi selailla tietoja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitetuista kehittämishankkeista sekä yritystuista. Tiedot hankerekisteriin tulevat Ruokaviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä ja päivittyvät kerran vuorokaudessa. Linkki hankerekisteriin: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/avointieto/hankerekisteri/.

Kehittämissuunnittelijoiden valinnat maaliin

Kulunut syksy on ollu vilkas myös rekrytointirintamalla. Aiemmin syksyllä yhdistykselle haettiin uutta toiminnanjohtajaa, ja marraskuussa hakuun tulivat Kylille-hankkeen sekä Leader-hallinnon kehittämissuunnittelijat.

Kylille III -hankkeen kehittämissuunnittelijaksi valittiin Tuija Takamäki, jolta löytyy kokemus jo Kylille ja Kylille II -hankkeiden luotsaamisesta. Uusi kylähanke alkaa alkuvuodesta ja jatkuu aina loppuvuoteen 2022 saakka. Leader-hallintoon kehittämissuunnittelijaksi valittiin Mirka Mäki-Kala. Hän on työskennellyt aiemmin puolipäiväisesti Leader-hallinnossa ja puolipäiväisesti kansainvälisyysaktivointihankkeessa.

Leader Suupohjan toimistossa työskentelee kaikkiaan kahdeksan henkilöä:

toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi
taloussuunnittelija Jaana Peltoniemi
kehittämissuunnittelija Mirka Mäki-Kala
kehittämissuunnittelija Tuija Takamäki
ympäristösuunnittelija Reetta Yli-Hynnilä
hanketyöntekijä Aili Raudla-Majakangas
hanketyöntekijä Janne Taipaleenmäki
tapahtumakoordinaattori Kirsti Vuori

Kysyttävää Leader-tuista ja -toiminnasta? Katso henkilöstön yhteistiedot täältä.

Maaseutuparlamentti

Maaseutuparlamentti kokoaa Kurikkaan ensi vuoden lokakuun alussa maaseudun kehittäjiä ja maaseudun kehittämisestä kiinnostuneita ihmisiä ja organisaatioita koko Suomesta.

Maaseutuparlamentti järjestettiin 1. kerran Leppävirralla 2017, jolloin siihen osallistui runsaat 2000 henkilöä. Maaseutuparlamentissa yritys tai organisaatio voi olla järjestäjäkumppanina. Kumppanina voi olla esimerkiksi järjestämässä työpajaa tai esittelemässä omaa toimintaansa kumppanitorilla. Kumppanikysely on auki 15.1.2020 asti.
Maaseutuparlamentin kumppanikyselyyn sekä tapahtuman ohjelmaan ja tarkempiin tietoihin:

http://www.maaseutuparlamentti.fi/maaseutuparlamentti

Tapahtuma järjestetään paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kumppanuudessa, Maaseutupolitiikan neuvoston koordinoimana, joka kolmas vuosi eri paikkakunnalla, suomalaisella maaseudulla. Vuoden 2020 pääjärjestäjinä ovat Leader-Suupohja, Kurikan kaupunki, Suomen Kylät ry, MTK ry, maaseutuverkoston / verkostopalvelut yksikkö sekä Maaseutupolitiikan neuvosto MANE.

Huomaa nämä!

 • Ajankohtaista asiaa hankevetäjille -kirjeemme saapuu Leader Suupohjasta tukea saaneiden hankkeiden vetäjille 20.12.2019 mennessä. Kirje kannattaa lukea huolella, sillä sieltä löytyy asiaa mm. raportointiajoista, seurantatiedoista ja maksatuksesta.
 • Maksukatko Hyrrässä 23.12.2019-9.1.2020. Leader-tukien maksussa on katko vuodenvaihteen molemmin puolin. Katkon aikana voi jättää maksuhakemuksia, mutta niitä ei käsitellä.
 • Hankevetäjien aamukahvit to 30.1.2020 klo 9-11.  Aamukahvitilaisuudessa Sanssin kartanossa käymme läpi perusteita Leader-hankkeiden toteutuksesta ja tarjoamme aamupalan lisäksi hanketoimijoille tilaisuuden vaihtaa kokemuksia. Ilmoittautumiset 27.1.2020 mennessä: mirka.maki-kala@leadersuupohja.fi tai p. 0400 474 880.
 • Hankkeiden seurantatietojen palautus (v. 2019) 31.1.2020 mennessä. Yli vuoden kestävien hankkeiden seurantatiedot on annettava kerran vuodessa (31.12. toteutuman mukaisesti). Seurantatiedot on tallennettava Hyrrään viimeistään 31.1.2020 mennessä. Hankkeen päätyttyä seurantatiedot toimitetaan viimeistään loppumaksatuksen yhteydessä.
  Hakijat, jotka ovat hakeneet hankkeensa paperisena, antavat seurantatiedot Ruokaviraston vahvistamilla lomakkeilla ja palauttavat lomakkeen Leader Suupohjan toimistolle määräaikaan mennessä. Lomakkeet löytyvät Ruokaviraston nettisivuilta 

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja