Leader Suupohjan uutiskirje 4/2019


Kansainvälistä vipinää!

Vuosi takaperin Leader Suupohja käynnisti kansainvälisyyteen aktivoivan Kiikarissa kansainvälisyys -hankkeen. Vuoden aikana kansainvälisyystietoisuutta on jaettu vaihtelevin, joskus jopa kekseliäin tavoin.

Tiedotuksessa ja aktivoinnissa on kokeiltu kansainvälisyysinfoja, kaikille avointa kansainvälisyysseminaaria, järjestetty opintomatka Strasbourgiin sekä EUrail gone bad -pakohuone. Lisäksi on osallistuttu muiden toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden tapahtumiin ja tuotettu kv-tietoa verkkosivuillemme ja sosiaalisen median kanaviin. Kaikkea toimintaa ideoimassa ja koordinoimassa on ollut suupohjalaisista toimijoista koottu kansainvälisyystiimi.

Kurkkaa EUrail gone bad -pakohuoneen video täältä: https://youtu.be/bm4q9OWbtFI

Työtä on kohdennettu etenkin suupohjalaisten nuorten ja nuorten aikuisten suuntaan, joiden suunnasta kiinnostus kansainvälistymiseen on ollut luontaista. Myös kylä- ja yhdistystoimijoille on tarjoutunut mahdollisuus tutustua kansainvälistymismahdollisuuksiin infoissa ja tapahtumissa tai kutsumalla kv-työntekijä ”kylään”. Yhdistyspuolella kansainvälisyysteema on aiheuttanut vielä maltillisesti vipinää, muutamia hyviä yhteydenottoja on tullut. Ja vielä on aikaa!

Syksyn aikana on luvassa vielä ainakin yksi ulkomaan opintomatka Viroon lokakuussa (seuraa ilmoitteluamme, mikäli olisit kiinnostunut lähtemään mukaan!) sekä näkymistä kv-teemalla erilaisissa tapahtumissa. Yhdistyksemme myös parantaa edellytyksiään ottaa vastaan ja lähettää nuoria vapaaehtoistyöhön ulkomaille.

Hankkeen aikana on lähdetty mukaan yhteen isompaa Erasmus+-aikuiskoulutushankkeeseen sekä kahteen Leader-hankkeeseen. Näissä hankkeissa teemana ovat ympäristökasvatus ja lähiruokakulttuuri. Parhaillaan valmistelussa on nuorisohanke yhdessä virolaisten toimijoiden kanssa, lähiruokahanke puolalaisten kanssa sekä kansainvälinen vapaaehtoisleiri paikallisin voimin.

Viroa valloittamassa

Yksi Kiikarissa kansainvälisyys -hankkeen tärkeimmistä toimista on ollut kv-agentin palkkaaminen hanketoimijoiden kontaktointiin sekä madaltamaan kynnystä yhteistyöhankkeiden suunnitteluun.

Huhtikuun alussa Kiikarissa Kansainvälisyys hankkeen puitteissa ”kv-agentin” työt aloitti Aili Raudla-Majakangas. Hänen tehtävänään on hankkia Viron Leader-ryhmistä kontakteja kansainvälisiä projekteja silmällä pitäen. Kaikkiin Viron 26 Leader-ryhmää on nyt kontaktoitu ja ehdotettu erilaisia ideoita yhteisen projektin toteuttamiseen. Yhteydenottoon on vastannut 18 ryhmää, joista kahdeksan ryhmän edustajan kanssa tavattiin kesäkuussa toteutuneessa neljän päivän ohjelmantäytteisessä tutustumisreissussa.

Neljässä päivässä Viroa kiertäessä kilometrejä tuli autonmittariin melkein puolitoistatuhatta. Ideoita vaihdettiin, kontakteja luotiin ja uusia tapaamisia solmittiin. Yhteisiksi kiinnostuksen kohteiksi alueiden välillä nousivat kylien kehittäminen ja Smart Village -konsepti, ympäristö ja Geopark. Myös kulttuuri, taide sekä nuoret puhuttelivat osapuolia.

Itä-Virumaalta Kirderannik Leader-ryhmä on tulossa tutustumaan Suupohjan alueeseen syyskuun alussa. Heidän kanssaan suunnitellaan tulevaa yhteistä projektia Ruokamessujen jälkeisellä viikolla. Etelä-Viron Valgamaan alueen Leader-ryhmän kanssa saatiin alustava yhteistyöprojekti alkuun jo työreissun aikana. Suunnitteilla on kahden vuoden nuorisohankeprojekti, jossa teemoina ovat media ja seikkailuliikunta. Valgamaa Partnerluskogu on myös kiinnostunut kylien välisestä yhteistyöstä, Smart Village -konseptin käytännöistä Suomessa ja Suupohjan alueella. He ovat tulossa vastavierailulle syksyn aikana.

Kansainvälistymishanke on nyt saanut uutta tuulta siipiin Viron suunnalla. Nyt kun elellään EU-ohjelmakauden loppupuolta, on kv-yhteistyöhön viimeistään aika tarttua.

Jos Suupohjan alueen eri toimijoilla, esim. kylillä, yhdistyksillä, kuoroilla, nuorisokerhoilla, kylätoimikunnilla, vapaapalokunnilla, urheiluseuroilla jne. on intoa ja halua kansainvälistymiseen, niin nyt on hyvä hetki olla yhteydessä Leader Suupohjan kv-työntekijöihin ja kutsua heidät visiitille keskustelemaan lisää.

hanketyöntekijä
Aili Raudla-Majakangas
aili.raudla-majakangas@leadersuupohja.fi
p 044 972 7391

kehittämissuunnittelija/kv-koordinaattori
Mirka Mäki-Kala
mirka.maki-kala@leadersuupohja.fi
p. 0400 474 880

Aktiivi kylien kehittäjänä

Leader-toimiston väen esittely saa jatkoa. Vuorostaan ääneen pääsee kehittämissuunnittelijana toimiva Tuija Takamäki.

  • Kuka olet? Tuija, Kauhajoelta kotoisin ja monen mutkan kautta paluumuuttanut Etelä-Pohjanmaalle, jossa miehen, pojan ja eläinten kanssa asumme Koskenkorvalla. 3 jo aikuista lasta, 2 poikaa ja tyttö. Keskimmäinen, Seinäjoella opiskeleva poika asuu enää kotona.
  • Henkinen ikäsi? Yhdistystoiminnan ja hevosharrastuksen kautta tulee touhuttua kaikenikäisten ihmisten kanssa, niin lasten, nuorten kuin seniorienkin kanssa, ja ikää ei tule sen kummemmin ajateltua, uskoisin vahvasti, että henkinen ikäni on huomattavasti nuorempi kuin fyysinen ikäni.
  • Polkusi Leaderiin? Vuonna 2010 tulin silloisen kylähankkeen vetäjäksi. Kokemusta hankeasioista ja Leaderistä sitä ennen yhdistystoiminnan kautta jo vuosia. Kehittämissuunnittelijan nimikkeellä vedän tällä hetkellä Kylille II-hanketta ja autan ja neuvon asiakkaita suunnittelemaan ja toteuttamaan omia hankkeitaan. Aiemmin toiminut pitkään lääkealalla mm. myynti- ja avainasiakaspäällikön ja tuotannon työnjohtajan tehtävissä.
  • Parasta työssäsi? Parasta työssäni on se, että jokainen päivä on erilainen. Erilaisten projektien suunnittelu ja toteuttaminen on erittäin mielenkiintoista ja palkitsevaa ja asiakaspalvelu ja toimiminen erilaisten yhdistysten ja asiakkaiden kanssa on mielekästä ja mielenkiintoista.
  • Parasta vastapainoa työlle on? Eläimet ja luonto. Kotona omassa tallissa on 4 hevosta, joista 2 omaa, 3 koiraa ja kaksi kissaa. Metsään ja luontoon pitää päästä joka päivä joko ratsain, koirien kanssa tai ihan itsekseen. Uusi harrastus on patikoiminen ja vaeltaminen, tavoitteena kiertää kaikki Suomen 40 kansallispuistoa.
    Myös yhdistystoiminta on ollut harrastus aina, mm. kyläyhdistystoiminnassa ja harrastuksiin liittyvissä yhdistyksissä mukana ja puheenjohtajana varmaan toistakymmentä vuotta.
  • Mitä haluaisit oppia? Olen opiskellut työn ohessa melkein aina, joten sekin käy harrastuksesta. Tällä hetkellä opiskelen työn ohessa Vaasan yliopistossa tekniikkaa, kauppatieteitä ja innovaatiojohtamista. Kieliä haluaisin myös opiskella, jos vain aikaa olisi…
  • Jos voisit matkustaa ajassa taaksepäin, minne asti suuntaisit? Historia on aina kiinnostanut minua, erityisesti Suomen historia. Ehkä haluaisin 40-luvulle, sotien jälkeiseen aikaan, jolloin jälleenrakentaminen alkoi ja vanhempani ovat syntyneet.

Energiaa ja turvaa tarjolla

Onko yhdistyksenne tiloissa uusimista kaipaavia energiaratkaisuja? Olisiko lämpöpumppu, valaistus- tai aurinkokenno tarvittava ratkaisu? Säästäisikö lämpötiivis ovi yhdistyksen energiakuluissa? Olisiko tiloissa tarpeen uusia turvallisuusratkaisuja, turvakameroita, poistumisvaloja, turvakaiteita?

Me voimme jelppiä! Leader Suupohjalla on auki haku Energia ja turva -teemahankkeeseen, joka mahdollistaa energiansäästöön ja turvallisuuteen liittyvät investoinnit yhdistysten yleishyödyllisissä tiloissa. Investointien kustannukset voivat olla 2.000-8.000€ (tukiprosentti 65 %).

Haku teemahankkeeseen on auki 10.9. saakka. Jättäkää hakemuksenne pikimmiten!

Lisätietoa: http://www.leadersuupohja.fi/energia-ja-turva-teemahanke

Kylille-hankkeen teemoista yksi on Luonnon ja kulttuurin parhaat palat. Teeman tavoitteena on lisätä kylien luontokohteiden, kulttuuritapahtumien ja kotiseudun tunnettuutta. Kylissä luonto on läsnä. Hiljaisuus hoitaa. Kylänraitit, metsäpolut ja opastetut vaellusreitit laavuineen tuovat kyliin kävijöitä kauempaakin, kunhan reitit ja luontopolut saatetaan yleisön tietoisuuteen.

Luonto tekee hyvää! Suupohjan luonto on uskomattoman monipuolinen ja yllättävä. Seudulta löytyy upeita kulttuuri- ja luonnonmaisemia. Näissä ympäristöissä on rikas lajisto, ja maisemiin liittyy kiinnostavia tarinoita. Raitis ilma ja rauhallinen ympäristö vapauttavat mielen. Vaihtelevilla poluilla matka taittuu kuin huomaamatta. Luonto ravitsee silmien lisäksi kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaistia. Luonnossa liikkuminen vahvistaa kuntoa, lisää virkeyttä ja antaa tilaa uusille ajatuksille. Kun liikut ja oleskelet luonnossa, sen tuoksut, äänet sekä visuaaliset ja fyysiset aistimukset tuottavat kokonaisvaltaisen, moniaistisen hyvän olon kokemuksen, jonka vaikutus tuntuu pitkään. Retkeily tutkitusti rauhoittaa ihmistä nykyisen hektisen elämän keskellä. Yhdenkin yön nukkuminen luonnossa auttaa irtautumaan arjesta ja rauhoittumaan.

Kylille-hankkeella on järjestetty useita opastettuja retkiä lähiseudulle ja tuotu tutuksi seutumme upeita lähiretkikohteita. Retket ovat lisänneet yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista, niillä on voinut tutustua myös muihin luonnosta kiinnostuneisiin ihmisiin. Yhdessä koetuista retkistä jää hieno muisto ja paljon luontotietoa omilla retkillä hyödynnettäväksi.

Juuri ennen kesälomia järjestimme yöpymisen sisältävän retken. Ennen retkiä tutustuimme vaelluksilla tarvittaviin välineisiin teoriakurssilla ja välineitä pääsimme testaamaan Lauhanvuoren retkellä. Osa välineistä vuokrattiin, joten kynnys osallistua oli matala. Liki 20 innokasta retkeilijää uskaltautui mukaan ja retken päätyttyä moni jo suunnitteli itsenäistä pidempää reissua.

Muita Kylille-hankkeen retkiä olemme järjestäneet mm. Teuvan Suksenjärvelle pöllö- ja linturetken, Geopark-retken kolmen maakunnan alueelle, lumikenkäretken Parran maisemiin, on valloitettu Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto, kierretty Lauhanvuoren ”terassikierros”, koettu Pyhävuoren ja Susiluolan ainutlaatuiset maisemat sekä tutustuttu otsalampuin Ikkelänjoen erämäisiin maisemiin hämärtyvässä illassa. Retkille on osallistunut ja luonnon terveysvaikutuksista on hyötynyt noin 150 henkilöä, osa on ollut jokaisella retkellä.

Retkeilyteemassa suunnitteilla loppusyksylle vielä pari retkeä, kannattaa seurata meidän nettisivuja ja facebook-ryhmää!

Kylille-hanke on syksyllä mukana maaseutututkijatapaamisessa Ähtärissä 22.-23.8, paikalliskehittäjien tapaamisessa Lokaalissa Kauhavalla 23.-25.8, ruokamessuilla Kauhajoella 30.8 – 1.9 ja Turvallisuus ja varautuminen -tapahtumassa Kauhajoen paloasemalla 10.9. 2019.

Tänne mahtuu vielä:
Lähiruokaretki ”Laitumelta lautaselle” Hyypänjokilaakson kulttuurimaisemaan sunnuntaina 1.9.2019. Lähiruokaretkellä tutustutaan Hyypänjokilaakson luontoon ja maisemiin opastetulla bussikierroksella sekä nautitaan pop-up lähiruokalounas paikallisella ylämaankarjatilalla.

Osallistumismaksu 30€ /hlö. Lipun hintaan sisältyy bussikuljetus, retkiopastus, ruokailu sekä sisäänpääsy Ruokamessuille.

HUOM! Sitova ennakkoilmoittautuminen ke 28.8. mennessä: tuija.takamaki(at)leadersuupohja.fi, puh. 040 705 5801. Mukaan mahtuu 50 nopeinta retkeilijää.
Lähtö Hämes-Havusen edestä klo 12.00. Retki aloitetaan tilavierailulla ja ruokailulla RiverHill´s Highland -tilalla. Laitumen laidalla nautiskellaan highland -lihapataa paikallisilla lisukeilla. Tilamyymälässä myös ostosmahdollisuus, varaathan käteistä mukaan. Paluu Hämes-Havuseen n. klo 16.00.

Tapahtuman järjestävät Hyypänjokilaakson neuvottelukunta yhteistyössä Kauhajoen Ruokamessujen, Leader Suupohjan Kylille-hankkeen sekä RiverHill´s Highland -tilan kanssa.

Myös tänne saa vielä ilmoittautua:
Olet osa Vapaaehtoista pelastuspalvelua! ALUEELLINEN SUUNNITTELUKOKOUS. Elo-syyskuussa järjestetään yhteensä 9 alueellista tilaisuutta, jonne toivo¬taan edustajia jokaisesta paikallisesta pelastuspalvelujärjestöstä, sekä muita oman lähiympäristön turvallisuuden kehittämisestä kiinnostuneita henkilöitä.

Tilaisuuksissa avataan paikallistoimikunnan roolia ja tehtäviä, kartoitetaan paikallisia resursseja sekä suunnitellaan toiminnan jatkuvuutta. Kauhajoella tilaisuus on 10.9. klo 18-20:30 Kauhajoen paloasema, Puistotie 30, 61800 Kauhajoki.

ILMOITTAUTUMINEN TILAISUUKSIIN:
https://www.lyyti.in/Alueellinenvalmius_2019

Leader-tilannekatsaus

Aktiivinen vuosi hankerintamalla jatkuu ja saimme myös luvatun lisäkehyksen käyttöömme loppuvuoden hankehakemuksia varten. Tämän vuoden rahoituskehys nousi julkisen rahoituksen osalta 1,45 M€. Toki kehyksestä suurin osa on jo sidottu mutta rahoitusta on kuitenkin jäljellä loppuvuodellekin.

Ensi vuosi on tämän ohjelmakauden 2014-2020 viimeinen ja vuodelle myönnetty rahoituskehys on aiempaa pienempi. Meillä on mahdollisuus hakea lisäkehystä myös ensi vuodelle, ja sen toki aiomme tehdä, jotta voisimme toteuttaa ohjelmakautta täysillä loppuun saakka.

Hanke- ja yritystukipäätöksiä voidaan tehdä 31.12.2020 asti ja hankkeiden toteutusaika voi jatkua enintään 31.12.2022 asti. Nykyinen ohjelmakausi päättyy 31.12.2023.

Uuden ohjelmakauden valmistelu on pikkuhiljaa käynnistymässä ja syksyn aikana on monissa tapahtumissa mahdollisuus osallistua paikallisen kehittämisstrategian tekemiseen ja vaikuttaa sen sisältöön. Uhkakuvana on kuitenkin, että rahoituksen myöntämiseen tulee tauko, koska EU:n tasolla Leader-rahoitukseen vaikuttavat päätökset ovat vielä keskeneräisiä.

Hallituksen kokouspäivämäärät

Leader Suupohjan hallitus kokoontuu seuraavan kerran 29.8.2019. Seuraava kokous on sitten 26.9.2019 ja tähän kokoukseen tulevat hakemukset tulee olla Hyrrässä tai toimistollemme toimitettuna 9.9.2019 mennessä. Loppuvuoden kokouspäiviksi on sovittu 7.11. ja 17.12.

Vuoden 2019 viralliset rahoituspäätökset

Leader Suupohjan hallituksen hyväksymistä hankkeista on 28 saanut tämän vuoden puolella myönteisen rahoituspäätöksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta.

Päätöksen saaneet yritystuet:
1. LABeauty: Hiusklinikka- ja laboratorioliiketoiminnan perustaminen, Kurikka
2. LABeauty: Laboratorio- ja tutkimustilan perustaminen ja laitteiden hankinta, Kurikka
3. PSL-Hietaranta Oy: Pora, tapinlyöntiautomaatti+leveänauhahiontakone+imupöytä hiontaan, Kauhajoki
4. Tewatec Oy: Tewatec Oy:n toiminnan käynnistäminen, Kauhajoki
5. Lakeus Networks Oy: Toimitilojen hankinta, Kauhajoki
6. Koneistamo Kivelä Ky: Robotti, Kurikka
7. Honkajoen Sahtitehdas Oy: Pullotuskoneen hankinta, Isojoki
8. Pelo Sport Oy: Kasvua Kauhajoelle!, Kauhajoki
9. Rantalan Liha: Rantalan Lihan etiketöintilaite, Kauhajoki
10. Suupohjan Kuljetus Oy: Materiaalinkäsittelyn tehostaminen, Kurikka
11. Neliyhtymä Oy: Paalutuskaluston kehittämis- ja huoltohallin hankinta sekä laiteinvestoinnit, Teuva
12. P. Rotola-Pukkila Oy: Verkkokauppa kivijalkamyynnin tueksi, Kauhajoki
13. Mirror Line Oy: Ruotsin vienti, Karijoki
14. Suupohjan Varaosa ja Huolto Oy: SVH toimitilaremontti, Kauhajoki
15. Mad Devil Oy: UV-tulostin ja asennuspöydän hankinta, Kauhajoki
16. JP Laiteasennus Oy: Halli-investointi, Isojoki
17. Laidun Hereford Oy: Leikkaamoinvestointi, Teuva
18. Levyvirta Oy: Investoinnin toteutettavuusselvitys, Kauhajoki
19. Kaskisten Tuulivoima Oy: Aronkylän CHP-investoinnin toteutettavuustutkimus

Päätöksen saaneet hanketuet:
1. Kauhajoen 4H-yhdistys ry: YAS – You Are Star, Kauhajoki
2. Rasti-Kurikka ry: Liikuteltava toimitsijatila varusteineen, Kurikka
3. Kauhajoen Metsästysseura ry: Metsokanta kasvuun ja tarinat talteen Kauhajoella -investointi, Kauhajoki
4. Suomen Metsäkeskus: Metsokanta kasvuun ja tarinat talteen Kauhajoella, Kauhajoki
5. Osuuskunta Viexpo: Kasvua Ruotsista -yritysryhmähanke, Kurikka
6. Teuvan kunta: Esiselvitys ikäihmisten liikkuvan aktivointi- ja palvelumallin pilotoinnista Teuvalla, Teuva
7. Kauhajoen Museoyhdistys ry: Museon uudet pihat, Kauhajoki
8. Suupohjan ympäristöseura ry: Suupohjan jokiympäristön hoito- ja kunnostamiskohteiden kartoitus -esiselvityshanke, Kauhajoki, Teuva, Isojoki ja Karijoki
9. Suupohjan Kehittämisyhdistys ry: Markit kuntoon -teemahanke, Kauhajoki

Hankerekisteristä ideoita

Maaseutuvirasto pitää yllä valtakunnallista hankerekisteriä, josta voi selailla tietoja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitetuista kehittämishankkeista sekä yritystuista. Tiedot hankerekisteriin tulevat Maaseutuviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä ja päivittyvät kerran vuorokaudessa. Linkki hankerekisteriin: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/avointieto/hankerekisteri/

Vinkkejä uuteen strategiaan Ruokamessuilta

Tänäkin vuonna tavoitat meidän Kauhajoen Ruokamessuilta, jossa ollaan nyt taitajien jäljillä.

Messuosastollemme nro 59 ohjelmatelttaan voit tulla tutustumaan Leader-toimintaan, testaamaan Leader-lähiruokapeliä, kysymään rahoitusmahdollisuuksista ja kertomaan hankeideoistasi. Messuilla starttaamme tulevan strategian valmistelun keräämällä paikallisten ihmisten ideoita ja näkemyksiä kotiseudun kehittämiseksi. Ideat kehiin ja meille niistä kertomaan!

Pst! Huomaathan osallistua messuarvontaamme! Eräjonttu on eksynyt verkkosivustomme www.leadersuupohja.fi uumeniin! Löydätkö sinä hänet? Kun löydät, klikkaa Jontun kuvaa ja pääset täyttämään yhteystietosi 2-hengen lippupakettien arvontaa varten. Yhteensä lippuja on jaossa 6kpl.

Etsintäaika päättyy 26.8.2019 klo 8!

Asumisen ja elämisen viikonloppu Kurikassa

Kurikassa järjestetään 11. Asu ja Elä -messut 6.-8.9.2019. Leader Suupohja osallistuu messuille 7.9.2019 Kurikan kampuksen aulassa.
Tervetuloa tapaamaan meitä messuhumuun ja kertomaan ideoista kotiseudun kehittämiseksi! Messukiertueemme on osa uuden ohjelmakauden strategiavalmisteluja.

Lue lisää Asu ja Elä -messuista:  https://kurikka.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/tapahtumat/asuela/

Tervehdys Sotevirittämöstä

Toivottavasti sinulla on ollut hyvä kesä ja lähdet nyt virkeänä tulevan syksyn haasteisiin!

SOTE-sektorin kehittäminen ja uudistaminen on tänään, tulevana syksynä, ensi vuonna ja aina ajankohtaista.

On pysäyttävää yhä uudestaan lukea, kuinka toiminta sosiaali- ja terveydenhuollossa ei edelleenkään vastaa vaadittuja normeja. Viranomaiset ovat asettaneet jopa suuria uhkasakkoja toimijoille, jotka eivät täytä vaadittuja kriteerejä. Se on vahva viesti.

Suuren painoarvon laadukkaalle ja hyvälle toiminnalle sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa antavat asiakkaat ja potilaat. Palvelun käyttäjän/heidän omaistensa kriittisyys palveluja kohtaan on lisääntynyt kuluneen vuoden aikana.
Huonosta palvelusta ilmoitetaan nyt viranomaiselle ja mediaan herkästi. Laadukas ja hyvä palvelu sosiaali- ja terveydenhuollossa on nyt vaatimus.

SOTE-yrittäjien, jotka voivat osoittaa vakuuttavasti toimivansa laadukkaasti, arvo on korkea käyttäjän silmissä. Rimanalitukset SOTE-palveluissa eivät jää enää huomaamatta. SOTE-yrittäjien on osoitettava oman toiminnan LAATU käytännön työssä ja se on osoitettava niin, että asiakas voi omin silmin todentaa tehdyt toimet laadun kehittämiseksi.

Yrityksen laatujärjestelmän ja sen jatkuva arviointi ovat avaimia laadukkaaseen ja hyvään toimintaan. Laadukas ja hyvä toiminta on helppo ja hyvä antaa myös avoimesti asiakkaiden/potilaiden arvioitavaksi.
Juuri nyt on oikea aika laatia omaan yritykseen laatujärjestelmä. Valmistelemamme yritysryhmähanke Etelä-Pohjanmaan alueen SOTE-yrityksille ojentaa nyt kätensä ja tarjoaa käytännön läheistä tukea sinulle ja yrityksellesi. Tulethan mukaan!

Tervetuloa kuulemaan asiasta lisää tämän syksyn SoteVirittämöihin.
 
ILTAPALATILAISUUS                                                                 
16.9.2019 klo 18:00 – 19.30,                                                                         
Kahvila Valkoinen Puu
Topeeka 15, Kauhajoki

Kauhajoen 16.9 Sotevirittämön kutsu
                                                            
AAMUPALATILAISUUS
17.9.2019 klo 08:30 – 10:00
Hela-Ravintola
Kauppatie 9, Kauhava
 
Tapaamisiin ja kysy meiltä asiasta:
 
Eija-Riitta Hämäläinen  p. 040 501 6717                                                       
eija-riitta.hamalainen(at)opeva.fi  
               
Aila Pärnänen p. 045 606 9406  
aila.parnanen(at)hyvamuusa.fi  

Seuraa Leader Suupohjaa seuraavista kanavista:

www.leadersuupohja.fi
www.facebook.com/suupohjankehittamisyhdistys
twitter.com/sky_ry
www.instagram.com/leadersuupohja
www.facebook.com/groups/seikkailesuupohjassa
Youtube: Leader Suupohja